Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ORC – 2023

Το 2023 µας έδωσε την ευκαιρία να έχουµε µια διοργάνωση υψηλού επιπέδου κοντά στα νερά µας, ένα Πανευρωπαϊκό Πρωτάθληµα ORC που όταν βρίσκεται σε µια ακτίνα 600 – 700 ναυτικών µιλίων πολλές ελληνικές οµάδες ανταποκρίνονται.

Έτσι και φέτος όπως και στο παρελθόν σε ανάλογα πρωταθλήµατα (παγκόσµια – πανευρωπαϊκά – µεσογειακά) είχαµε µια σοβαρή εκπροσώπηση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθληµα που πραγµατοποιήθηκε στη Μάλτα από 23 Απριλίου έως 1 Μαΐου.

Το κυπριακό σκάφος IRON FX γεµάτο µε πολλούς Έλληνες πρωταθλητές στην ORC A, το Ellinix Farr away από τον Ν.Ο.Θεσσαλονίκης και το επίσης θεσσαλονικιό Lilly II µε πολλά γνωστά µας πρόσωπα από την οµάδα Tamumm και το Codezero – Mastixashop του Ι.Ο. Πειραιώς µε τους φίλους µας από τη Χίο στα ORC B, αλλά και τη δική µας συµµετοχή, το BlueLine απο την Καλαµάτα στα ORC C η οποία ήταν η 3η σε πανευρωπαϊκό πρωτάθληµα και η 7η συνολικά σε τέτοιου είδους πρωταθλήµατα.

Το πλήρωμα του σκάφους Blue-Line.

Τρεις κατηγορίες εντελώς ανεξάρτητες χωρισµένες µε το CDL και χωριστές εκκινήσεις και στίβους που αναδεικνύουν τρεις ξεχωριστούς πρωταθλητές. Επιπλέον η κάθε κατηγορία ξεχωρίζει τους επαγγελµατίες από τους ερασιτέχνες δηµιουργώντας την corinthians division (ερασιτέχνες) και την open division (όλοι µαζί) που είναι η γνωστή µας γενική βαθµολογία σε κάθε µια από αυτές.

Το πλήρωμα του σκάφους ELLINIX FARR AWAY.

Τα σκάφη διένυσαν έως και 750 ν.µ. για να βρεθούν εκεί και άλλα τόσα για να επιστρέψουν και γνωρίζοντας την αξία της φιλοξενίας µιας και είµαστε οµάδα που ταξιδεύει πολύ για να λαµβάνει µέρος σε αγώνες ακόµα και εντός Ελλάδος, ο σύλλογός µας, ο Ναυτικός Αθλητικός Σύλλογος Καλαµάτας “ΑΙΟΛΟΣ” κάλεσε τη µαρίνα Καλαµάτας και η µαρίνα ανταποκρίθηκε έτσι ώστε τα σκάφη που πέρασαν από την Καλαµάτα ως τελευταίο λιµάνι πριν το µεγάλο non stop passage για τη Μάλτα, να φιλοξενηθούν.

Το Royal Malta Yacht Club, οι διοργανωτές του Rolex Middle Sea Race, που ανέλαβε τη διοργάνωση µας παρουσίασε την offshore κουλτούρα τους µε το καληµέρα καθώς η πρώτη αγωνιστική ηµέρα περιελάβανε τη µεγάλη offshore ιστιοδροµία η οποία ήταν διαδροµή 186 ν.µ. για την A, 157 ν.µ. για τη Β και 140 για τη C κάνοντας µια βόλτα µέχρι τη Marina di Ragusa στη Σικελία και επιστροφή. Ακολούθησαν δύο αγωνιστικές ηµέρες µε 4 inshore ιστιοδροµίες µε διαφορές δευτερολέπτων µεταξύ των αγωνιζοµένων και ξανά offshore, αυτή τη φορά το µικρό, κρατώντας τα σκάφη στις ακτές της Μάλτας µε 40, 35 και 25 ν.µ. αντίστοιχα, µετά από επιβράχυνση λόγω άπνοιας, τη µοναδική ηµέρα που πραγµατοποιήθηκε αγώνας µε κάτω από τους 12 κόµβους άνεµο καθώς όλες οι υπόλοιπες κούρσες έγιναν µε ιδανικές συνθήκες 12-18 knots φτάνοντας ακόµα και τα 25 knots στη µεγάλη offshore.

Την τελευταία ηµέρα είχαµε µόνο µια inshore λόγο του time limit που υπάρχει για την τελευταία εκκίνηση της τελευταίας ηµέρας και έτσι το πρωτάθληµα ολοκληρώθηκε µε 7 ιστιοδροµίες.

Όλες οι συµµετοχές µας ήταν ανταγωνιστικότατες µε πολύ καλα αποτελέσµατα µεταξύ οµάδων και σκαφών – πρωταγωνιστών σε παγκόσµιο επίπεδο. Στις επιτυχίες µας ξεχώρισαν η 4η θέση ORC A για το IronFX, η 2η θεση ORC B corinthians για το Ellinix Farr away και η δική µας διάκριση, το BlueLine µε την 4η θέση ORC C και την 1η στους Corinthians αφήνοντάς µας απόλυτα ικανοποιηµένους καθώς η οµάδα µας βρέθηκε ανάµεσα σε παγκόσµιους πρωταθλητές και σκάφη µε τεράστια επιτυχία σε πρωταθλήµατα ORC.

Αποτελέσµατα

ORC A                       (10 Σκάφη – 7 Ιστιοδροµίες )

1.  Beau Geste         TP52                        Kwok Karl                      CHN

2.  Blue Sky              Swan 45                   Terrieri Claudio              ITA

3.  Elusive II             First 45                    Podesta Maya & Christoph  
                                                                                                          MLT

4.  IRONFX               Corel 45                   Κασιούρης Μάρκος        CYP

ORC B                       (18 Σκάφη – 7 Ιστιοδροµίες)

1.  Bewild                 Swan 42 S               Grottesi Renzo              ITA

2.  Katariina II         Swan 42 s                Tuulberg Aivar               EST

3.  Windwhisper44   Grand Soleil 44        Sutkowski Marcin           POL

6.  Ellinix Farr-away    Farr 40 OD              Στέργιος Λεονταρίδης    GRE
      (2ο στην κατηγορία Corinthians)

7.  Code Zero – Mastixashop Grand Soleil 42 R       Μιχάλης Μπελέγρης       GRE

10. Lili II                    Archambault A40 RC Οδυσσέας Γαβρανίδης   GRE
      (4ο στην κατηγορία Corinthians)

ORC C                       (9 Σκάφη – 7 Ιστιοδροµίες )

1.  Sugar 3               Italia 11.98             Ott Kikkas                     EST

2.  Scugnizza           Italia 11.98              De Blasio Vincenzo        ITA

3.  Hebe V                M37                         Zdenek Jakoubek           CZE

4.  Blue Line             Bavaria 35               Γιώργος Δρακόπουλος GRE      (1o στην κατηγορία Corinthians)

Previous Post Next Post