Ελληνική συμμετοχή στο MINI TRANSAT RACE 2019

Όπως προανεφέρθη και στο editorial του τεύχους αυτού, ο ΠΟΙΑΘ στην προσπάθειά του για ανάπτυξη της θαλασσοπορείας και συμμετοχή σε αγώνες μεγάλων αποστάσεων θα στηρίξει το εγχείρημα του Έλληνα ιστιοπλόου Μάρκου Σταυρόπουλου για συμμετοχή στο MINI TRANSAT RACE 2019. Κατωτέρω παραθέτουμε σε πρώτη φάση ενημερωτικό σημείωμα για τον Έλληνα ιστιοπλόο και τον αγώνα.

Μάρκος Σπυρόπουλος
Μετά από πολλά χρόνια πρωταθλητής στην κωπηλασία ακολούθησε την ιστιοπλοΐα ανοιχτής θάλασσας που έγινε η δουλειά του και το πάθος του παράλληλα.
Έχει πάνω από 300.000 ναυτικά μίλια στο ενεργητικό του,
• αγώνες σε όλο τον κόσμο,
• τον γύρο του κόσμου στο Oyster World rally και
• πολλές διακρίσεις στην καριέρα του.
Σημερινός του στόχος είναι να λάβει μέρος στον παγκοσμίως διάσημο υπέρ-Ατλαντικό αγώνα ιστιοπλοΐας MINI TRANSAT με σκάφος 6,5 μέτρων και να ανταγωνιστεί τους καλύτερους ιστιοπλόους του κόσμου. Θα είναι ο πρώτος Έλληνας που θα συμμετέχει σε αυτόν τον υπέρ – Ατλαντικό αγώνα και μάλιστα μόνος του, χωρίς πλήρωμα.
Στόχος του είναι μια θέση στην πρώτη δεκάδα. Ο αγώνας είναι τόσο απαιτητικός που από τους 100 με 150 συμμετέχοντες, μόνο οι μισοί κατά μέσο όρο καταφέρνουν να τερματίσουν.

Mini Transat-Race
Ο αγώνας ξεκίνησε το 1977 και έκτοτε διεξάγεται κάθε 2 χρόνια. Αφετηρία του αγώνα είναι το λιμάνι το Le Sables d’Olonne στη Γαλλία και τερματίζει στη Γουαδελούπη της Καραϊβικής ή στο Σαλβαδόρ της Βραζιλίας διασχίζοντας έτσι όλο τον Ατλαντικό Ωκεανό. Πρόκειται για ένα ταξίδι άνω των 4000 ναυτικών μιλίων και ανάγεται στην κατηγορία EXTREME. Η προετοιμασία θα διαρκέσει 2,5 χρόνια και περιλαμβάνει σειρά προκριματικών αγώνων ως ακολούθως:

Το σκάφος Prototype 931
Για να πετύχει τον στόχο του χρειάζεται τη στήριξη όλων μας. Θα είναι μεγάλη τιμή η συμμετοχή σε αυτόν τον αγώνα με τα χρώματα της Ελλάδας, της μεγαλύτερης ναυτικής χώρας στον κόσμο, που έως τώρα δυστυχώς δεν είχε ποτέ συμμετοχή. Χώρες όπως η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Ελβετία αλλά και χώρες της Ασίας όπως η Νότιος Κορέα συμμετέχουν ανελλιπώς σε αυτόν τον υπερατλαντικό αγώνα, ενώ δεν αποτελούν καν ναυτικές δυνάμεις. Καιρός να αναδείξουμε τη χώρα μας και σε αυτόν τον τομέα της ιστιοπλοΐας, μιας και στην ολυμπιακή κλάση λαμβάνουμε πάντα τις πρώτες θέσεις. Ο Μάρκος Σπυρόπουλος δήλωσε στον “Ιστιοπλοϊκό Κόσμο”:
«Λαμβάνοντας μέρος στο MINI TRANSAT θέλω να αποδείξω πρώτα στον εαυτό μου και στη συνέχεια σε ολόκληρη την παγκόσμια ιστιοπλοϊκή οικογένεια ότι υπάρχει και Έλληνας που μπορεί να πάρει μέρος και να διακριθεί στο MINI TRANSAT (www.classemini.com).
Σε αυτόν τον αγώνα δε θα ταξιδεύω μόνος, μαζί μου θα είστε όλοι εσείς που θα με βοηθήσετε από μακριά, ταξιδεύοντας στον Ατλαντικό μαζί μου μέρα και νύχτα, ασταμάτητα.
Τα οφέλη αυτής της προσπάθειας θα είναι πολλά.
• Η Ελλάδα θα αναδειχθεί για ακόμη μια φορά και η σημαία μας θα υψωθεί ανάμεσα και σε αυτές των άλλων χωρών που συμμετέχουν ανελλιπώς από το 1977.
• Εξαιτίας της προβολής του αγώνα πολλά νέα παιδιά θα έρθουν στην ιστιοπλοΐα ανοιχτής θάλασσας.
• Επιπλέον η χώρα μας θα είναι μια υπολογίσιμη δύναμη και στους υπερ-ατλαντικούς αγώνες.
Πιστεύω ότι έχοντας το μικρόβιο του πρωταθλητή, την εμπειρία όλων αυτών των χρονών, αλλά και την υποστήριξη του πολύ-πρωταθλητή συναδέλφου και προσωπικού μου φίλου, Κώστα Τριγκώνη, είναι η ώρα να ανοίξω την πόρτα για την Ελλάδα στους ωκεάνιους ιστιοπλοϊκούς αγώνες που λαμβάνουν εξαιρετική προβολή τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως.»

Avatar
by
Η Συντακτική Ομάδα του ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ αποτελείται από μέλη του Δ.Σ. του Π.Ο.Ι.Α.Θ., έμπειρους δημοσιογράφους στον χώρο της ιστιοπλοΐας και της κωπηλασίας καθώς και αθλητές με μεγάλη εμπειρία στην Ανοικτή Θάλασσα αλλά και τις ολυμπιακές κατηγορίες. Η Συντακτική Ομάδα παρακολουθώντας από κοντά τα δρώμενα στον χώρο της ιστιοπλοΐας και της κωπηλασίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθορίζει τους βασικούς άξονες της ύλης του περιοδικού, ώστε να παρουσιάζει όλα τα θέματα της επικαιρότητας καθώς και επιλεκτική αρθρογραφία συνεργατών που σχολιάζουν την επικαιρότητα.
Previous Post Next Post