Ocean racing at its best!

Το America’ s Cup μας τελείωσε, η αγωνιστική δράση όμως όχι, μιας και η κυκλοφορία στους ωκεανούς για τους επόμενους μήνες αναμένεται αυξημένη!

Έχουμε και λέμε λοιπόν:
• Volvo Ocean Race
• Transat Jacques – Vabre
• Jules Verne Trophy
• Vendee Globe
• Golden Globe Race
• Mini Transat Race
Ας ξεκινήσουμε από το Volvo Ocean Race μιας και είναι και ο πιο πολυδιαφημισμένος αγώνας που αφορά την πραγματική ανοιχτή θάλασσα. Έβλεπα την εκκίνηση του 2ου σκέλους από τη Λισσαβόνα στο Cape Town και το εκπληκτικό θέαμα που προσέφεραν τα σκάφη αφού βγήκαν για τα καλά στον Ατλαντικό. Ταχύτητες στους 30 κόμβους, σκάφη να περνούν μέσα από τα κύματα, πληρώματα να προσπαθούν να κρατηθούν πάνω στα σκάφη στην κυριολεξία και αυτή ήταν μια από τις 20 ημέρες περίπου που θα κάνουν τα 8 πληρώματα μέχρι να φτάσουν στο Κέιπ Τάουν. Δεν ξέρω πια είναι η άποψη σας αλλά από πιτσιρικάς που άκουγα ιστορίες για το Ράλλυ Αιγαίου, το Ράλλυ Β. Αιγαίου ή τον αγώνα του Αρχιπελάγους με τα γερά μελτέμια και τις δύσκολες νύχτες, ένιωθα ένα δέος. Στα δικά μου μάτια όλο αυτό φάνταζε τόσο μεγάλο, τόσο μακρινό – δύσκολο και μάλλον θα μείνει έτσι. Τον καημό μου, μιας και δεν έχω τρέξει ποτέ σε Ράλλυ Αιγαίου η Αρχιπέλαγος, τον θεράπευα όταν μου δινόταν η ευκαιρία να διασχίσω το Αιγαίο και να ζήσω την εμπειρία της ανοιχτής θάλασσας, όσο ανοιχτή θάλασσα μπορεί να είναι το Αιγαίο όντας γεμάτο νησιά. Ήταν το 2011 όταν με το 6μετρο καταμαράν μας πήγαμε από τη Θεσσαλονίκη στην Κρήτη χωρίς στάση σε 3 μέρες. Ο Ντάνης (κυβερνήτης μου) πρόκαμε να περάσει και τον Aτλαντικό το 1992 κάτι που θα ήθελα πολύ να είχα κάνει και γω αλλά ας όψεται η αρρώστια μου τότε που δεν μου επέτρεπε κάτι τέτοιο. Είχαν προηγηθεί και κάποιοι άλλοι αγώνες με πιο σημαντικό το Rolex Middle Sea Race όπου ως πλήρωμα του σκάφους Brave πήρα τα χαμπάρια μου του τι πάει να πει life at sea! Ο διάπλους όμως είναι και θα μείνει ως κάτι μοναδικό! Αφήνουμε πίσω τη μικρή παρένθεση και συνεχίζουμε με το Transat Jacques Vabre. Ένας αγώνας που ξεκινά από τη Χάβρη στη Γαλλία και καταλήγει στη Βραζιλία (Salvador de Bahia). Σ’ αυτόν τον αγώνα πέρα από τα Ιmoca 60 (monohull) με ή χωρίς foils, τα multi 50 (τριμαράν) και class 40 (monohull) συμμετέχουν και 2 θα έλεγα “τέρατα” τα οποία προετοιμάζονται να προσπαθήσουν να διαλύσουν κάθε ρεκόρ που αφορά τον περίπλου της Γης.
Μιλάμε για το Maxi Trimaran Edmond de Rothschild με κυβερνήτη τον πολύπειρο Sebastien Jose. Μεγάλος του αντίπαλος ο “δικός” μας “Θωμάς”! Ο Θωμάς Κοβιλίδης, ναι αυτός είναι, (Thomas Coville) αυτός που διέλυσε το ρεκόρ του μοναχικού περίπλου της Γης γράφοντας το απίστευτο νούμερο των 49 ημερών 3 ωρών και κάτι ψιλά… Μόνος… Σ ένα τριμαράν 106 ποδιών. Η χαρά του δεν θα κρατήσει και πολύ μιας και ήδη έχει ξεκινήσει ο Francois Gabart με το δικό του νεόχτιστο ιπτάμενο τέρας (Macif) ο οποίος τώρα που γράφω πέρασε από Cabo Verde βρισκόμενος μπροστά από το προηγούμενο ρεκόρ, όμως έχει δρόμο ακόμη.
Ταυτόχρονα σε standby βρίσκεται το επίσης maxi trimaran Spindrift έτοιμο να προσπαθήσει να πάρει το Jules Verne Trophy μαζί με το ρεκόρ του γρηγορότερου περίπλου της γης με πλήρωμα από τον Francis Joyon και την ομάδα της IDEC.
Το ρεκόρ αυτό; 45 ημέρες 13 ώρες και κάτι ψιλά. Και ακόμη δεν έχουμε δει τίποτε.
Το Edmond de Rothschild σχεδιάστηκε για να πιάνει ταχύτητες 50 κόμβους και ο αγώνας Transat Jacques Vabre είναι ουσιαστικά το 1ο του test. Στόχος να τερματίσει τον αγώνα σε κάτω από 8 ημέρες. Να σπάσει το ρεκόρ των 24ωρών κάνοντας πάνω από 900 μίλια.
Και εκεί που λες τι άλλο θα δούμε βρε παιδί μου σκάει και το Banque Populaire και παθαίνεις εγκεφαλικό. Έβλεπα σήμερα το 1ο trial test που έκαναν και από τον τρόπο που πετούσε αυτός ο γίγαντας (το πρώτο τριμαράν που τοποθέτησε foil σχήματος Τ στην καρίνα του κεντρικού hull) έχω την αίσθηση ότι αυτά που θα δούμε τα επόμενα δύο χρόνια δεν θα τα πιστεύουμε. Όπως δεν πιστεύαμε και τα ρεκόρ που έγιναν πέρυσι… όπως δεν περιμέναμε να δούμε monohulls να πετάνε χρησιμοποιώντας foils, όπως δεν πιστεύαμε ότι ιπτάμενα σκάφη θα μπορούσαν να κάνουν τον περίπλου της Γης χωρίς να τσακιστούν. Τι θα δούμε άραγε όταν τα VOR 65 που αγωνίζονται σήμερα στο Volvo Ocen Race αποκτήσουν foils; Τι θα δούμε στο επόμενο America’s Cup άραγε όπου επιστρέφουμε στα monohulls με foils;
Είναι τελικά το foiling το μέλλον; To be continued…

Previous Post Next Post