Με σημείο συνάντησης τον ΠΟΙΑΘ η ιστιοπλοϊκή οικογένεια προσέφερε αίμα στο πλαίσιο του προγράμματος “Ζήσε Αθλητικά”

Ιστιοπλόοι, αθλητές του ναυταθλητισµού και φίλοι του αθλητισµού ανταποκρίθηκαν στο κάλεσµα του Πανελληνίου Οµίλου Ανοικτής Θαλάσσης και έδωσαν αίµα στο πλαίσιο του προγράµµατος “Ζήσε Αθλητικά”, που διοργανώνει το Υφυπουργείο Αθλητισµού. Η δράση πραγµατοποιήθηκε σε συνεργασία µε το Υπουργείο Υγείας, τη Γενική Γραµµατεία Αθλητισµού, τον Δήµο Πειραιά, την Ένωση Συµµετασχόντων σε Ολυµπιακούς Αγώνες και το Χαµόγελο του Παιδιού. Συγκεντρώθηκαν 50 µονάδες αίµατος, οι οποίες δόθηκαν στο Τζάνειο Γενικό Νοσοκοµείο Πειραιά.

Στις 9 και 10 Μαΐου, ο ΠΟΙΑΘ είχε προγραµµατίσει τον ετήσιο ιστιοπλοϊκό αγώνα “Athens Trophy” αλλά η πανδηµία του νέου κορωνοϊού δεν επέτρεψε τη διεξαγωγή της διοργάνωσης. Ετσι, ο Όµιλος πραγµατοποίησε διήµερο εθελοντικής αιµοδοσίας “Ανοίγουµε πανιά στη ζωή – Δίνουµε αίµα”. «Εκ µέρους του ΔΣ του Οµίλου, θα ήθελα να ευχαριστήσω την ιστιοπλοϊκή και τη ναυταθλητική κοινότητα που ανταποκρίθηκε σε αυτό το κάλεσµα προσφοράς προς τον συνάνθρωπο. Έτσι, σε ώρα ανάγκης κάποιοι συνάνθρωποί µας να τύχουν αυτής της πολύτιµης για τη ζωή παροχής», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Τσιγκαράς, µέλος του ΔΣ του ΠΟΙΑΘ.

Το ‘παρών’ στις εγκαταστάσεις του ΠΟΙΑΘ έδωσαν ο υφυπουργός Αθλητισµού Λευτέρης Αυγενάκης, ο γενικός γραµµατέας Αθλητισµού Γιώργος Μαυρωτάς, ο δήµαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο πρόεδρος του “Χαµόγελου του Παιδιού” Κώστας Γιαννόπουλος, η πρόεδρος της Ένωσης Συµµετασχόντων σε Ολυµπιακούς Αγώνες Βούλα Κοζοµπόλη, οι ολυµπιονίκες Τάσος Μπουντούρης, Παύλος Καγιαλής, Δηµήτρης Μούγιος, Χρύσα Μπισκιντζή, Βιργινία Κραβαριώτη και ο Τάσος Παπαναστασίου (ο “γάτος”).

«Ο αθλητισµός υπηρετεί την αλληλεγγύη, τη συνεισφορά, τη στήριξη στον συµπολίτη, και αυτό αποδεικνύεται και µε αυτή τη δράση. Για άλλη µία φορά θα ήθελα να πω ένα ευχαριστώ στην αθλητική οικογένεια της πόλης µας καθώς, µαζί και µε το «Χαµόγελο του Παιδιού», ξεκινήσαµε ένα πρόγραµµα µε αιµοδοσίες, το οποίο συνεχίζεται σε όλη την Ελλάδα, σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις, σε σωµατεία, σε δοµές δηλαδή που αποτελούν τον κορµό της αθλητικής οικογένειας της Ελλάδος. Ένα µεγάλο ευχαριστώ σε όλους γιατί δίνουµε αίµα – σώζουµε ζωές ανθρώπων, ανθρώπων που δεν ξέρουµε ποιος είναι και αυτό έχει µεγαλύτερη αξία. Ευχαριστώ τους αθλητές και τους φίλους του αθλητισµού που έδωσαν το αίµα τους. Αυτό το πρόγραµµα θα συνεχιστεί καθ΄όλη τη διάρκεια του χρόνου διότι οι ανάγκες αίµατος στη χώρα µας δεν σταµατάνε», δήλωσε ο υφυπουργός Αθλητισµού Λευτέρης Αυγενάκης.

Μαζί µε παλιούς του συναθλητές και φίλους είχε την ευκαιρία να βρεθεί ο Γιώργος Μαυρωτάς: «Συγχαρητήρια στον ΠΟΙΑΘ γι’ αυτή την πρωτοβουλία, όπως και στο “Χαµόγελο του Παιδιού” που πάντα είναι κοντά σε τέτοιες δράσεις. Ο αθλητισµός, και ειδικά ο ναυταθλητισµός, δείχνει το κοινωνικό του πρόσωπο µε τον κόσµο που ήρθε στον Όµιλο για την αιµοδοσία. Αν µη τι άλλο αυτή την περίοδο, µε την περιπέτεια του κορωνοϊού, ο κόσµος έχει έρθει πιο κοντά, και έχει αναδείξει κάποιες αρετές, όπως η αλληλεγγύη, όπως το προσέχουµε και τον συνάνθρωπό µας κλπ., και ελπίζω αυτό να µας µείνει προίκα και για τα επόµενα χρόνια», τόνισε ο γενικός γραµµατέας Αθλητισµού.

Η δράση του ΠΟΙΑΘ πραγµατοποιήθηκε σε συνεργασία µε τον Δήµο Πειραιά. «Βρεθήκαµε στον ιστορικό όµιλο του ΠΟΙΑΘ για να στηρίξουµε ένα ωραίο πρόγραµµα αιµοδοσίας, στο οποίο, επίσης, συµµετάσχουν η Γενική Γραµµατεία Αθλητισµού, το «Χαµόγελο του Παιδιού» και η ΕΣΟΑ. Και ο Δήµος Πειραιά συντάσσεται σε αυτή την προσπάθεια. Αυτές οι πρωτοβουλίες είναι χρήσιµες και πρέπει να επαναλαµβάνονται», υπογράµµισε ο δήµαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης.

 Η διαδικασία της Εθελοντικής Αιµοδοσίας πραγµατοποιήθηκε στην Κινητή Μονάδα “Οδυσσέας” του Οργανισµού “Το Χαµόγελο του Παιδιού”, υπό τον έλεγχο και την τήρηση όλων των προβλεπόµενων προληπτικών µέτρων από το Τµήµα Αιµοδοσίας του Γ.Ν. “Τζάνειο”. «Είναι σηµαντικό να στηρίζουµε δράσεις και να ενώνουµε δυνάµεις. Το όχηµα “Οδυσσέας” που το χρησιµοποιούσαµε για να καλύψουµε ανάγκες της εκπαίδευσης τώρα απέκτησε έναν νέο ρόλο. Είµαστε υπερήφανοι, που, µαζί µε τη Γενική Γραµµατεία Αθλητισµού, το Υπουργείο Υγείας και τους φορείς που στηρίζουν αυτή την ιδέα, βάζουµε και εµείς το λιθαράκι µας σε αυτή τη σηµαντική πρωτοβουλία. Όλοι µας πρέπει να δίνουµε αίµα για όλους γιατί πάντα υπάρχει κάπου κάποιος που το χρειάζεται», δήλωσε ο Κώστας Γιαννόπουλος, πρόεδρος του Δ.Σ. του “Χαµόγελου του Παιδιού”.

Η Σπυριδούλα ‘Ιριδα Σπανέα είναι από το 1999 συντάκτρια αθλητικού ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Καθημερινή». Έχει ειδικευτεί στα ολυμπιακά (εκτός ποδοσφαίρου και μπάσκετ) και τα μη ολυμπιακά αθλήματα και βρίσκεται όλα αυτά τα χρόνια δίπλα στους ανθρώπους του αθλητισμού. Ανάμεσα σε αυτά είναι και η ιστιοπλοΐα, στην οποία έχει ιδιαίτερη αδυναμία διότι θεωρεί ότι είναι ένα άθλημα για ανθρώπους με ανοικτούς ορίζοντες. Το 2005 έγινε η πρώτη γυναίκα που εξελέγη στο Δ.Σ. του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ). Την ίδια χρονιά άρχισε να εργάζεται ως καθηγήτρια στο τμήμα της δημοσιογραφίας στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ, όπου, μέχρι σήμερα, διδάσκει δημοσιογραφία και επικοινωνία. Έχει δουλέψει στην τηλεόραση τόσο ως παρουσιάστρια όσο και ως ρεπόρτερ (EΡΤ, ALPHA DIGITAL, Eurosport κλπ), συνεργάζεται με πολλά περιοδικά (Κάπα, Crash, Hellenic Business, Άθλον, Ιστιοπλοϊκός Κόσμος κ.α), ενώ αρθρογραφεί στην ιστοσελίδα www.we24.gr. Τα τελευταία 16 χρόνια έχει εργαστεί στην επικοινωνία και την προβολή των περισσότερων από τις μεγάλες διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις που διεξήχθησαν στη χώρα μας (γυμναστική, άρση βαρών, πάλη, τζούντο, κανόε καγιάκ, ιστιοπλοΐα, πυγμαχία, καράτε, στίβου, κωπηλασία, μπιτς βόλεϊ κ.α), με κορυφαίες τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και τους Παγκόσμιους Αγώνες «Special Olympics» του 2011. Για την προσφορά της στο αθλητικό κίνημα, αλλά και στην ελληνική γλώσσα έχει βραβευτεί από την «Παγκόσμια Κίνηση Ελληνοφώνων Γυναικών", από ελληνικές και διεθνείς ομοσπονδίες, όπως και συλλόγους.
Previous Post Next Post