Piraeus MakerspaceΈνα πρωτοπόρο έργο για τον κυκλικό μετασχηματισμό της τοπικής οικονομίας ξεκινά στον Πειραιά

Το πρώτο πλήρως εξοπλισµένο εργαστήριο Κυκλικής Οικονοµίας του Δήµου Πειραιά εγκαινιάστηκε, παρουσία της Δηµοτικής Αρχής, εκπροσώπων των παραγωγικών δυνάµεων της πόλης και δηµοτών, στην εναρκτήρια εκδήλωση παράδοσης και έναρξης λειτουργίας του, που διοργανώθηκε την Πέµπτη, 25 Μαΐου 2023. Η εκδήλωση πραγµατοποιήθηκε στον σύγχρονο, ανακαινισµένο χώρο, που πλέον στεγάζεται το εργαστήριο Piraeus Makerspace, εντός του ιστορικού κτιρίου της πρώην ΣΚΥΠ στην περιοχή των Καµινίων.

Τη σηµαντική πρώτη ηµέρα έναρξης του εργαστηρίου χαιρέτισαν ο δήµαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο αρµόδιος αντιδήµαρχος Προγραµµατισµού και Βιώσιµης Ανάπτυξης Δηµήτριος Καρύδης, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Κώστας Κατσαφάδος, ο Γ.Γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Πέτρος Βαρελίδης, η αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου, η αντιπρύτανης Οικονοµικών, Προγραµµατισµού και Ανάπτυξης στο ΠΑΠΕΙ Στυλιανή Σοφιανοπούλου, ο διευθυντής Δευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης Πειραιά Διονύσης Ανασταστόπουλος, ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Πειραιά Δηµήτρης Δελλαπόρτας και ο διευθυντής ΙΕΚ ΠΕΙΡΑΙΑ Γιώργος Διαµαντόπουλος. Με την παρουσία τους τίµησαν την εκδήλωση εγκαινίων εκπρόσωποι της πολιτείας, των τοπικών και περιφερειακών Αρχών, της ακαδηµαϊκής κοινότητας, των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και σχολείων του Πειραιά, επιχειρήσεων, θεσµικών και κοινωφελών φορέων καθώς και πολίτες του δήµου.

Στον εναρκτήριο χαιρετισµό του, ο δήµαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης τόνισε: «Ο Δήµος Πειραιά παρουσιάζει σήµερα ένα παράθυρο στο µέλλον! Το εργαστήριο Κυκλικής Οικονοµίας ή αλλιώς Piraeus Makerspace ανοίγει τις πύλες του και µας καλεί να το αγκαλιάσουµε. Σήµερα είναι µια πολύ ξεχωριστή ηµέρα για τον Πειραιά, γιατί παραδίδουµε µια δοµή που αναµένεται να αποτελέσει εφαλτήριο εκπαίδευσης, δηµιουργίας, σχεδιασµού και κοινωνικής συνοχής καθώς καθεµιά και καθένας µπορεί να συµµετέχει µε µηδενικό κόστος χωρίς κανέναν αποκλεισµό».

To Piraeus Makerspace αποτελεί ένα νέο εργαστήριο ψηφιακής κατασκευής και µικροπαραγωγής µε σύγχρονο εξοπλισµό και ψηφιακά εργαλεία σχεδιασµού και κατασκευής. Διαθέτει εργαλεία κατεργασίας διαφόρων υλικών και ταυτόχρονα περιέχει µια σειρά µηχανηµάτων υψηλής τεχνολογίας. Ανάµεσα στον εξοπλισµό του περιλαµβάνεται ψηφιακό κοπτικό laser και CNC router, 3D εκτυπωτές, ψηφιακές ραπτοµηχανές και Arduino µικροεπεξεργαστές που µπορούν να χρησιµοποιηθούν για την ανάπτυξη διαδραστικών αντικειµένων.

Σκοπός του PIRAEUS MAKERSPACE είναι να αποτελέσει έναν κοµβικό χώρο εκπαίδευσης και πληροφόρησης στην πόλη, που θα εστιάζει συνεχώς στην προσπάθεια εφαρµογής της Κυκλικής Οικονοµίας στον Δήµο Πειραιά και στη διαρκή εκπαίδευση και επιµόρφωση διαφόρων οµάδων του πληθυσµού του δήµου, όπως µαθητές, φοιτητές, άνεργοι, ΑΜΕΑ, τεχνίτες, διάφορες επαγγελµατικές οµάδες κ.ά. Στο πλαίσιο λειτουργίας του πρόκειται να πραγµατοποιηθούν εκπαιδευτικές δράσεις, τεχνολογική επιµόρφωση, ηµέρες κοινού, δράσεις σε συνεργασία µε την τοπική κοινότητα καθώς και Hackathon για την παραγωγή καινοτόµων ιδεών. Το εργαστήριο Κυκλικής Οικονοµίας απευθύνεται στην κοινότητα των δηµιουργών (makers) που επιθυµούν να δηµιουργήσουν και να ανασχεδιάσουν προϊόντα µε έναν βιώσιµο τρόπο που αποσκοπεί κυρίως στην επαναχρησιµοποίηση υλικών. Η εκ των προτέρων γνώση χρήσης του εξοπλισµού του εργαστηρίου δεν είναι απαραίτητη, καθώς πρόκειται να διοργανώνονται τακτικά σεµινάρια εκπαίδευσης που θα απευθύνονται σε όλες και όλους.

Το Piraeus Makerspace δηµιουργήθηκε αξιοποιώντας πόρους του ευρωπαϊκού έργου POP-MACHINA (HORIZON 2020) στον άξονα “Αστική Ανάπτυξη και Αναζωογόνηση µε µοχλό την Κυκλική Οικονοµία”, ενώ παράλληλα έλαβε συµπληρωµατική χρηµατοδότηση από το Πρόγραµµα ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ και την πρόσκληση ΕΛΛΑΔΑ 1821-ΕΛΛΑΔΑ 2021. Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου POP-MACHINA παρόµοια εργαστήρια (Makerspaces) υλοποιούνται, ως ανοιχτοί χώροι εργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, µε σκοπό να χρησιµοποιούνται από τις οµάδες-στόχο που δύναται να είναι επιχειρήσεις, επιχειρηµατίες, κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, ειδικές οµάδες πληθυσµού, σχολές, εργαστήρια, το γενικό κοινό κ.ά. Το Makerspace του Δήµου Πειραιά, εντάσσεται σε συνέργειες σχετικές µε το αντικείµενό του και βρίσκεται σε άµεση δικτύωση µε συναφείς χώρους που λειτουργούν σε επίπεδο δήµου αλλά και σε ολόκληρη την Αττική.

O ΠΟΙΑΘ έχει ήδη από το έτος 2022 Μνηµόνιο Συνεργασίας µε τον Δήµο Πειραιά για τη συλλογή και αξιοποίηση υλικών από τα σκάφη και τους αγώνες που διοργανώνει (πλαστικά µη χρήσιµα µπουκάλια, παλαιά ιστιοπλοϊκά πανιά, κλπ.) ώστε αυτά να πάρουν νέα ζωή και να µεταµορφωθούν σε κάτι νέο, καθώς και για τη διενέργεια δράσεων ενηµέρωσης και πληροφόρησης των αθλητών για την κυκλική οικονοµία και πως αυτή µπορεί να ενσωµατωθεί σε αθλητικές δράσεις.

Avatar
by
Η Συντακτική Ομάδα του ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ αποτελείται από μέλη του Δ.Σ. του Π.Ο.Ι.Α.Θ., έμπειρους δημοσιογράφους στον χώρο της ιστιοπλοΐας και της κωπηλασίας καθώς και αθλητές με μεγάλη εμπειρία στην Ανοικτή Θάλασσα αλλά και τις ολυμπιακές κατηγορίες. Η Συντακτική Ομάδα παρακολουθώντας από κοντά τα δρώμενα στον χώρο της ιστιοπλοΐας και της κωπηλασίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθορίζει τους βασικούς άξονες της ύλης του περιοδικού, ώστε να παρουσιάζει όλα τα θέματα της επικαιρότητας καθώς και επιλεκτική αρθρογραφία συνεργατών που σχολιάζουν την επικαιρότητα.
Previous Post Next Post