Paul Elvstrom 1928-2016: Ο θρύλος δεν είναι πια μαζί μας

Στις 7 Δεκεμβρίου 2016 έφυγε από τη ζωή ο Δανός, 4 φορές Χρυσός Ολυμπιονίκης Paul Elvstrom, ο καλύτερος ιστιοπλόος όλων των εποχών σε επίπεδο ολυμπιακών κατηγοριών.

«…you haven’t won the race if in winning the race you have lost the respect of your competitors…»

Αυτός που με τον τρόπο σκέψης του μπόλιασε την ιστιοπλοΐα του σήμερα. Ήταν ο χαρισματικός, τελειομανής, εργασιομανής και απίστευτα εφευρετικός ιστιοπλόος, που με το όνομα και τις ιδέες του χαρακτήρισε ένα ολόκληρο άθλημα. Δημιουργός εκατοντάδων εξαρτημάτων, όπως της περιβόητης “βάνας” που χρησιμοποιούμε ακόμη και σήμερα στα μικρά σκάφη για να βγαίνουν τα νερά από το σκάφος όταν αυτό ταξιδεύει με ταχύτητα, σχεδιαστής και κατασκευαστής πανιών, εφευρέτης, καινοτόμος, μια μοναδική προσωπικότητα η οποία στιγμάτισε την εποχή του και όχι μόνο. Λάτρης της φυσικής κατάστασης στην ιστιοπλοΐα. Πίστευε ότι ένα προπονημένο σώμα επέτρεπε στο μυαλό να σκέφτεται καλύτερα. Λάτρης της προπόνησης και της αναβάθμισης της τεχνικής η οποία κάλυπτε όποιο μειονέκτημα του υλικού. Ο μοναδικός ιστιοπλόος που αφού είχε κερδίσει 4 χρυσά ολυμπιακά μετάλλια και πάνω από 11 χρυσά σε παγκόσμια πρωταθλήματα, ξαναμπήκε στη θάλασσα ώστε να συμμετάσχει σε δύο Ολυμπιακούς Αγώνες με τη μικρότερη κόρη του Trine Elvstrom. Συγκεκριμένα στην κατηγορία Tornado το 1984 στο Λος Αντζελες όπου τερμάτισαν 4οι και το 1988 στη Σεούλ όπου τερμάτισαν 15οι, ενώ τότε ο Paul Elvstrom ήταν 60 ετών και δήλωνε δημόσια ότι η καριέρα του είχε ολοκληρωθεί! Ο Paul Elvstrom ήταν μια πολυσχιδής και εμβληματική προσωπικότητα η οποία θα μείνει στην ιστορία του αθλήματος για όλα τα παραπάνω, αλλά και για τα απίστευτα πολλά και σε διαφορετικές κατηγορίες μετάλλια που κέρδισε και τα οποία προήλθαν μέσα από τον διαφορετικό τρόπο σκέψης και λειτουργίας που άφησε ως κληρονομιά στις νεότερες γενιές ιστιοπλόων. Όμως όλοι, όσοι τον γνώρισαν από κοντά θα τον θυμούνται ως τον πολύ απλό, προσιτό και τεράστιο ιστιοπλόο που κέρδισε τον σεβασμό όλων μέσα από την προσπάθεια για τη νίκη καθώς και τις ικανότητές του.

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
1948 (Λονδίνο) Χρυσός Ολυμπιονίκης κατηγορία, Firefly (2 πρωτιές στις τελευταίες δύο από τις 7 ιστιοδρομίες, ενώ στην πρώτη κούρσα δεν τερμάτισε -DNF -)
1952 (Ελσίνκι) Χρυσός Ολυμπιονίκης, κατηγορία Finn (4 πρωτιές σε 8 κούρσες)
1956 (Μελβούρνη) Χρυσός Ολυμπιονίκης, κατηγορία Finn (5 πρωτιές σε 8 κούρσες)
1960 (Ρώμη) Χρυσός Ολυμπιονίκης, κατηγορία Finn (3 πρωτιές σε 7 κούρσες)

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ
11 Χρυσά μετάλλια στις κατηγορίες, 505, Finn, Snipe, Flying Dutchman, 5,5, Soling.
2 Αργυρά μετάλλια στις κατηγορίες Finn & Star.
2 Χάλκινα μετάλλια στις κατηγορίες Soling & Tornado.

ΤΙΤΛΟΙ ΤΙΜΗΣ
Το 1996 αναδείχτηκε ο ιστιοπλόος του ΑΙΩΝΑ για τη Δανία.
Το 2007, το όνομά του τοποθετήθηκε στο Hall of Fame της ISAF (σημερινή World Sailing).

Ο Πάνος Δημητρακόπουλος ασχολείται με την ιστιοπλοΐα από το 1974 με αρκετές διακρίσεις στο ενεργητικό του στις κατηγορίες, Optimist, Windsurfing και Laser. Έχει κερδίσει το Ράλλυ Αιγαίου δυο φορές στην κατηγορία I.O.R. ως πλήρωμα του σκάφους Col-X-Cool και είναι ιδρυτής της εταιρείας Paralos Events & Design που έχει την ευθύνη επικοινωνίας του Ράλλυ Αιγαίου από το 2000 έως σήμερα. Ταυτόχρονα έχει διατελέσει υπεύθυνος επικοινωνίας σε μία σειρά από Παγκόσμια Πρωταθλήματα Ανοικτής Θαλάσσης που οργανώθηκαν στην Ελλάδα. Ασχολείται με την δημοσιογραφία στην ιστιοπλοΐα από το 1982 ξεκινώντας από το περιοδικό Γιώτιγκ & Θάλασσα, έχει δουλέψει ως δημοσιογράφος στον Αντέννα και στις 24ώρες ενώ αρθρογραφεί στον ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΚΟ ΚΟΣΜΟ από το τεύχος 13. Είναι απόφοιτος του τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών και κατέχει πτυχίο προπονητού Ιστιοπλοΐας Γ’ κατηγορίας από την Γ.Γ. Αθλητισμού
Previous Post Next Post