Αγώνας Ύδρας – Ελληνικής Επαναστάσεως

Την 25η Μαρτίου η Ύδρα γιορτάζει. Το ιστορικό νησί τιμά την παράδοσή του και την τιμημένη ιστορία του και μαζί του γιορτάζουν και οι Έλληνες ιστιοπλόοι. Κάθε χρόνο το τριήμερο της 25ης Μαρτίου ο ΠΟΙΑΘ διοργανώνει τον αγώνα της Ύδρας – Ελληνικής Επαναστάσεως με τη συμμετοχή πάρα πολλών σκαφών.

Στον αγώνα εφέτος συμμετείχαν 46 σκάφη εκ των οποίων τέσσερα είχαν ξένα πληρώματα και δύο ανήκαν στην κατηγορία Superyachts.
Ο αγώνας της Ύδρας, που ανοίγει ουσιαστικά την ιστιοπλοϊκή αγωνιστική σεζόν, γιορτάζεται δεόντως στο ιστορικό νησί. Με τον αγώνα της Ελληνικής Επαναστάσεως – Ύδρα 2018 που εφέτος έλαβε χώρα 23 με 25 Μαρτίου, άνοιξε και η τουριστική περίοδος της Ύδρας.
Αγώνες με προορισμό την Ύδρα γίνονται δύο κάθε χρόνο, ένας την άνοιξη κι ένας το φθινόπωρο. Ειδικά ο ανοιξιάτικος αγώνας όμως προαναγγέλλει το καλοκαίρι που κάθε χρόνο, από αγωνιστικής πλευράς, γίνεται όλο και πιο θερμό. Ο αγώνας της Ύδρας της 25ης Μαρτίου διοργανώνεται από τον ΠΟΙΑΘ από το 1973.
Η εκκίνηση της πρώτης ιστιοδρομίας εδόθη από τον Φαληρικό Όρμο την Παρασκευή 23 Μαρτίου με νοτιοδυτικούς ανέμους διευθύνσεως 190° ως 210° και εντάσεως 4 ως 5 μποφόρ. Τα σκάφη ξεκίνησαν κανονικά, αλλά πλησιάζοντας στον Πόρο ο άνεμος γύρισε από τις 240° ενώ η έντασή του σταθεροποιήθηκε και ισχυροποιήθηκε στα 5 μποφόρ. Ωστόσο, κοντά στη βραχονησίδα Μόδι ο άνεμος έκοβε αισθητά, με αποτέλεσμα όσοι δεν το είχαν παρατηρήσει να ξεμείνουν και να χάσουν αρκετό πολύτιμο χρόνο. Αντίθετα, όσοι κρατήθηκαν πάνω στην εγγυτάτη φάνηκε να ωφελούνται, παρά την ένταση του ανέμου και το κύμα.
Φτάνοντας στα Τσελεβίνια, άλλοι επέλεξαν να περάσουν από μέσα και άλλοι έξω από τα νησάκια. Η εσωτερική διαδρομή είναι συντομότερη ωστόσο είναι συνήθης η αλλαγή στη διεύθυνση και την ένταση του ανέμου.
Μέσα στο στενό της Ύδρας ο άνεμος ήταν καθαρά από νοτιοδυτικές διευθύνσεις και τα σκάφη ταξίδευαν με τακ για τη γραμμή τερματισμού. Όπως αποδείχτηκε, ευνοήθηκαν όσοι κρατήθηκαν κοντά στην Ύδρα, αφού ο άνεμος ήταν ευνοϊκότερος.
Τα σκάφη του αγώνα κατέπλευσαν στο γραφικό νησί της Ύδρας σχετικά γρήγορα και έτσι τα πληρώματα είχαν τον χρόνο και τη διάθεση να ευχαριστηθούν τη νυχτερινή ζωή του νησιού.
Την επόμενη ημέρα ο καιρός ήταν εξαιρετικός κι έτσι δεν ήταν λίγοι όσοι επέλεξαν να κάνουν περιηγήσεις στα όμορφα μονοπάτια ή ακόμα και να ανέβουν ψηλά στη χώρα. Το μεσημέρι έγινε η απονομή της πρώτης ιστιοδρομίας στους νικητές κάθε κατηγορίας και ακολούθησε όπως πάντα φιλόξενος μπουφές με τοπικά προϊόντα για τους ιστιοπλόους. Ο ΥΝΟ διοργάνωσε την απονομή της 1ης ιστιοδρομίας το Σάββατο 24 Μαρτίου στην αίθουσα “Μελίνα Μερκούρη” όπου απονεμήθηκαν αναμνηστικές πλακέτες στον Δήμο, Λιμενικό Ταμείο και Λιμεναρχείο Ύδρας.
Η 2η ιστιοδρομία ξεκίνησε την Κυριακή 25 Μαρτίου από τον θαλάσσιο χώρο μπροστά στο λιμάνι της Ύδρας. Η εκκίνηση έγινε με νοτιοδυτικούς ανέμους που γύριζαν κατά τόπους ως νότιοι, εντάσεως έως 2 μποφόρ. Η χαμηλές εντάσεις του ανέμου δυσκόλεψαν τους ιστιοπλόους που έπρεπε να προσέξουν πολύ την τακτική τους. Έτσι, κοντά στη στεριά της Πελοποννήσου ο άνεμος γύριζε περισσότερο προς δυσμάς, γεγονός που ωφελούσε όσους επέλεξαν αυτή την τακτική. Περίπου μισό ναυτικό μίλι πριν τα Τσελεβίνια, ο άνεμος γύρισε νοτιοανατολικός αρχικά γύρω στους 12 κόμβους και εν συνεχεία δυνάμωσε στους 16 κόμβους, ενώ ορισμένες στιγμές άλλαζε διεύθυνση προς τα ανατολικά.
Πλησιάζοντας στον Φαληρικό Όρμο, ο καιρός δυνάμωσε μέχρι τους 17 κόμβους αλλά πλέον από νοτιο – νοτιανατολική διεύθυνση.
Τα περισσότερα σκάφη κατάφεραν και κράτησαν τα μπαλόνια μέχρι τον τερματισμό.
Αποτελέσματα

ORCi
1. VENTUS ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΛΟΥΒΑΣ
2. SERENDIPITY ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΑΚΗΣ
3. ARISTOFANI ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΙΝΟΥΡΗΣ
4. CODE ZERO / VODAFONE ΜΙΧΑΗΛ ΜΠΕΛΕΓΡΗΣ
5. JUNIOR ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΦΟΥΔΑΚΗΣ

ORC Club
1. ANDARIN ΝΑΘΑΝΑΗΛ Δ. – FISCHER ER.
2. EX ANIMO ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΣΑΜΗΣ
3. ALMYRA ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΚΑΝΤΖΑΒΕΛΟΣ
4. GIORGIO ONDECK FURUNO ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
5. ALTER EGO ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΠΟΝΑΣ

ORC Club F
1. OKYALOS XV ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΕΡΟΝΤΑΡΗΣ
2. ABSOLUT MELISSA ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΦΕΤΖΙΔΑΚΗΣ
3. APIDALOS NAFS ΠΑΥΛΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ
4. AFROESSA ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΚΡΕΤΣΟΣ
5. SALTY ΒΟΥΤΣΙΝΑΣ ΣΠ. – ΤΣΑΚΜΑΚΙΔΗΣ Κ.
Μάνος Ρούδας
by
Ο Μάνος Ρούδας γεννήθηκε στον Πειραιά και είναι αριστούχος μηχανικός του Πολυτεχνείου της Ουαλίας. Κατέχει τίτλο ΜΒΑ από το Southern New Hampshire University των ΗΠΑ. Ασχολείται ενεργά με την ιστιοπλοΐα ανοικτής θαλάσσης από το 1996 μέχρι σήμερα, ως αθλητής και επαγγελματίας κυβερνήτης σε σκάφη αναψυχής κάθε είδους. Έχει επίσης εργαστεί ως σύμβουλος επιχειρήσεων και σε υψηλές θέσεις στο χώρο της ναυτιλίας και του yachting. Ασχολείται με τη ναυτική εκπαίδευση από το 2003, είναι κάτοχος διπλώματος προπονητή ιστιοπλοΐας και του διεθνούς διπλώματος Yachtmaster Instructor του RYA.
Previous Post Next Post