Η απάντηση του χρυσού και αργυρού Ολυμπιονίκη Νίκου Κακλαμανάκη στην Ε.Ι.Ο.

Το παρακάτω κείµενο, είναι η απάντησή του χρυσού & αργυρού Ολυµπιονίκη Νικόλα Κακλαµανάκη στην επιστολή της ΕΙΟ, που δηµοσιεύσαµε στην σελίδα 16 του τεύχους 145 του Ιστιοπλοϊκού Κόσµου και απηχεί αποκλειστικά τις απόψεις του υπογράφοντος.
Η συντακτική οµάδα του Ιστιοπλοϊκού Κόσµου τηρώντας πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας, δηµοσιεύει τις απόψεις και των δύο µερών.

Αντί να εργαζόµαστε όλοι µαζί, η διοίκηση της Ε.Ι.Ο. αναλώνεται να πολεµά τους Έλληνες που προσπαθούν να κληροδοτήσουν τις γνώσεις τους στην Ελλάδα.

Με µεγάλη µου έκπληξη διάβασα στο περιοδικό σας και συγκεκριµένα στην σελίδα 16 του Τεύχους 145 του Ιστιοπλοϊκού Κόσµου, µέρος της επιστολής της διοίκησης της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Οµοσπονδίας προς τον ΠΟΙΑΘ, όπου σχολίαζε ορισµένες από τις απαντήσεις µου στην συνέντευξη που είχατε την ευγενική καλοσύνη να κάνετε στον Βύρωνα Κοκκαλάνη και εµένα για το τεύχος 144. Αναφορικά µε τον σχολιασµό αυτό, σας παραθέτω την απάντησή µου και αφήνω στην κρίση των αναγνωστών σας καθώς και κάθε άλλου που έχει σχέση µε το άθληµα να διαµορφώσει την άποψή του.

Ξεκινώ από το γεγονός ότι οι διοικούντες την Ε.Ι.Ο. µε αποκαλούν «πρώην αθλητή». Χωρίς όνοµα. Το ότι δε γίνεται µνεία του ονόµατός µου, αν και είµαι ένας «πρώην αθλητής» µε 29 χρόνια αγωνιστικής καριέρας, δύο ολυµπιακά µετάλλια από τα οποία το ένα χρυσό, και αναρίθµητες διακρίσεις που τιµούν την χώρα µου και την ίδια την οµοσπονδία του αθλήµατός µου, την Ε.Ι.Ο., αποτελεί κραυγαλέα απαξιωτική συµπεριφορά προς το πρόσωπό µου και αποδεικνύει για άλλη µια φορά τη νοοτροπία της διοίκησης της Ε.Ι.Ο.

Τώρα θα περάσω στο κυρίως θέµα. Στη Δανία λοιπόν στο παγκόσµιο πρωτάθληµα του 2018 της κλάσης RS:X, που αποτελούσε και αγώνα πρόκρισης για την Ολυµπιάδα στο Τόκυο, δεν µου χορήγησαν διαπίστευση προπονητή. Παρ’ όλα αυτά, µέσω τρίτης χώρας, της Κύπρου, κατάφερα να διαπιστευτώ για το πρωτάθληµα, να στηρίξω αγωνιστικά και να κατευθύνω τον Βύρωνα Κοκκαλάνη στους αγώνες, και τελικά να πετύχουµε, ακόµη και κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες την πρόκριση της Ελλάδας στους Ολυµπιακούς αγώνες!

Οι αθλητικοί παράγοντες βέβαια της Ε.Ι.Ο., εκτός από την διαπίστευση, δεν έδωσαν ούτε και φουσκωτό για την υποστήριξη του Βύρωνα, παρότι συγκαταλέγεται στους καλύτερους αθλητές και παρότι θεωρητικά η Ε.Ι.Ο. έχει πολλά φουσκωτά και δαπανά κονδύλια για αυτά, (µήπως δεν είναι έτσι;). Επικαλέστηκαν µια νοµοθετική διάταξη, και βέβαια επιχρύσωσαν την απάντηση αυτή µε αναφορά στο σεβασµό των δηµοκρατικών αποφάσεων! Όλα αυτά θα απαντηθούν ένα προς ένα.

(1) Η επίκληση από τους αθλητικούς παράγοντες της Ε.Ι.Ο. του νόµου που ορίζει ποιος µπορεί να είναι προπονητής , δεν είναι τίποτα άλλο παρά άλλοθι για να καλύψουν την στάση τους απέναντί µου. Τίποτα δεν εµπόδιζε τη διοίκηση της Ε.Ι.Ο. σε εκείνη την περίσταση, όπως και σε πολλές ακόµη, να δικαιολογήσει στις ένοπλες δυνάµεις, όπου υπάγοµαι, την έξοδό µου από την χώρα (άδεια προπονητή) δεδοµένου ότι υπάγοµαι σε ειδικό καθεστώς, που απαιτεί η έξοδος µου να τυγχάνει επίσηµης δικαιολογίας. Επίσης τίποτα δεν εµπόδιζε τη διοίκηση της Ε.Ι.Ο. να µου χορηγήσει την απαιτούµενη διαπίστευση προπονητή µέσω της διοργανώτριας αρχής του πρωταθλήµατος, ώστε να µπορώ να εισέλθω ελεύθερα στις χερσαίες εγκαταστάσεις, αλλά και στον υγρό στίβο, του Παγκοσµίου στη Δανία.

Απόδειξη σε τούτο αποτελεί το γεγονός ότι η Ε.Ο.Ε. η οποία εκ της θέσεως της είναι ανώτερο όργανο από την Ε.Ι.Ο. έναν µήνα πριν, µου χορήγησε διαπίστευση προπονητή. Άρα κάτι δεν πάει καλά!

Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Ε.Ι.Ο. κύριος Αντώνης Δηµητρακόπουλος επιβεβαίωσε προφορικά ότι θα δώσει διαπίστευση και φουσκωτό υποστήριξης. Η υπόσχεση αυτή αναιρέθηκε 2 ηµέρες πριν εκπνεύσει η προθεσµία υποβολής δηλώσεων συµµετοχής, αφήνοντάς µας µηδαµινά περιθώρια για να ξεπεράσουµε αυτή την άδικη ανατροπή. Ευτυχώς, κατάφερα οριακά να λάβω διαπίστευση µέσω της Κύπρου η οποία αν και τυπικά τρίτη χώρα, ουσιαστικά είναι αδελφή χώρα και αισθάνοµαι άπειρη εκτίµηση για την ταχεία ανταπόκρισή της. Καθώς η διοίκηση της Ε.Ι.Ο. δεν µας παραχώρησε φουσκωτό µε τα διακριτικά της Ελλάδας, αναγκαστήκαµε να νοικιάσουµε φουσκωτό, το οποίο µοιραστήκαµε µε την οµάδα της Κύπρου. Αν και στη συνέχεια το κόστος καλύφθηκε, κατά τη διάρκεια του πρωταθλήµατος έπρεπε να αλλάξουµε τον οικονοµικό µας σχεδιασµό, εγώ έπρεπε να βρω φτηνότερο τόπο διαµονής και έτσι έµεινα πολύ µακρύτερα, και χωριστά από τον Βύρωνα Κοκκαλάνη (25 λεπτά απόσταση µε αυτοκίνητο) Αυτή η σπατάλη χρόνου είχε σοβαρές επιπτώσεις στην αγωνιστική µας απόδοση. Αυτές είναι οι αντίξοες συνθήκες για τις οποίες κάναµε λόγο. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν έδωσαν φουσκωτό στον Βύρωνα Κοκκαλάνη. Μήπως και αυτό υπαγορεύονταν από κάποιο νόµο ή ίσως από τις δηµοκρατικές αποφάσεις που επανειληµµένα επικαλούνται; Θεωρώ ότι ήθελαν την απαξίωσή και τελικά εξόντωσή µου ως Ολυµπιονίκη-προπονητή και δεν δίστασαν να παρακωλύσουν και τον Βύρωνα Κοκκαλάνη για να ικανοποιήσουν το σχέδιο τους. Το ότι κινήθηκαν από εσωτερικά κίνητρα ταπεινής φύσεως εναντίον µου τεκµηριώνεται άλλωστε από πολλά γεγονότα. Από τον τρόπο που απευθύνονται σε εµένα, από το γεγονός ότι κατά την διάρκεια της σχολής προπονητών µου αρνήθηκαν να παρουσιάσω εργασία ή εισήγηση πάνω σε θέµατα της διδακτέας ύλης που θα αφορούσε την ολυµπιακή ιστιοσανίδα ενώ υπήρχε η δυνατότητα και επιπλέον αποτελούσε επιθυµία της πλειοψηφίας των µελλοντικών προπονητών, από το γεγονός ότι επανειληµµένα δεν µε καλούν σε βραβεύσεις του Βύρωνα Κοκκαλάνη αν και καλούν προπονητές άλλων αθλητών και πολλά άλλα περιστατικά για τα οποία επιφυλάσσοµαι για τη δηµοσίευσή τους στο µέλλον.

(2) Η υπόθεση µου, δεν είναι µοναδική! Δεν είµαστε µοναδικοί δυστυχώς που υφιστάµεθα αναίτιες δοκιµασίες εκ µέρους των διοικούντων της Ε.Ι.Ο. Αυτή τη στιγµή πρέπει να σηµειωθεί ότι η διοίκηση της Ε.Ι.Ο. έχει τελµατώσει µια σειρά από κορυφαίους αθλητές, πάνω από το ½ των αθλητών/προπονητών, που θα λάβουν µέρος στην προσεχή Ολυµπιάδα. Λαµβάνοντας παράλογες αποφάσεις, οι παράγοντες της Ε.Ι.Ο. έχουν δηµιουργήσει απελπισία και αβεβαιότητα σε σηµαντικότατους αθλητές. Οι αποφάσεις που έχουν λάβει για παράδειγµα στο θέµα των προκρίσεων των καλύτερων υποψήφιων για µετάλλιο στο Τόκιο Παύλου Καγιαλή – Τάκη Μάντη 470 και Βασιλείας Καραχάλιου Laser είναι εντελώς παράλογες και αποκαλύπτουν συστηµικής φύσεως προβλήµατα στο τρόπο διοίκησης της Ε.Ι.Ο. και στον τρόπο λήψης αποφάσεων. Η Ε.Ι.Ο. αυτή τη στιγµή είναι µια οµοσπονδία που αντί να είναι στο πλευρό των αθλητών, στέκεται απέναντι τους αποτελώντας εµπόδιο.

(3) Σχετικά µε τις καλές προθέσεις της διοίκησης της Ε.Ι.Ο. και την πρωτοβουλία που υποτίθεται έλαβε για να συµπεριληφθεί «εξαίρεση» µου στο νόµο που θα όριζε ποιοι µπορούν να είναι προπονητές (για µένα αλλά και για άλλα πρόσωπα που θα τελούσαν στις αυτές συνθήκες, ήτοι χρυσό ολυµπιακό, χρυσό παγκόσµιο, χρυσό Πανευρωπαϊκό) , σηµειώνω πως:

(α) Επί 2 και πλέον χρόνια, δεν λειτούργησε σχολή προπονητών, ώστε να περάσω την διαδικασία και να λάβω άδεια προπονητή Γ κατηγορίας.

(β) Όταν λειτούργησε η σχολή, κατά τη διάρκεια των εισηγήσεων επιτράπηκε στον Βύρωνα Κοκκαλάνη να παρουσιάσει µια εισήγηση πάνω στο ολυµπιακό άθληµα της ιστιοσανίδας. Όµως ο Βύρωνας δεν αισθάνονταν άνετα να κάνει την παρουσίαση και προτείναµε να την κάνω εγώ στη θέση του. Προς µεγάλη έκπληξη δική µου αλλά και των συµµετεχόντων (µελλοντικών προπονητών) και παρά της εκκλήσεις µας στη σχολή, ο διευθυντής της σχολής Γιώργος Σκλαβούνος, υπάλληλος της Ε.Ι.Ο., δε µου επέτρεψε να κάνω την παρουσίαση.

(γ) Τα γεγονότα είναι εκ διαµέτρου αντίθετα από αυτά που παρουσιάζονται από τη διοίκηση της Ε.Ι.Ο.: Όταν παρευρέθηκα στο γραφείο του πρώην Υφυπουργού κ. Βασιλειάδη δέχτηκα µια ηθικά απαράδεκτη πρόταση. Μου πρότεινε να φροντίσει να «τακτοποιήσει» νοµοθετικά τη περίπτωση µου σε µια επόµενη νοµοθετική τροποποίηση, µε την προϋπόθεση ότι θα σταµατήσω να εκφράζοµαι αρνητικά για τη διοίκηση της Ε.Ι.Ο. Φυσικά και δεν αποδέχτηκα την πρόταση.

Τα παραπάνω δείχνουν όχι µόνο ότι δεν υπήρχε η παραµικρή ειλικρινής προσπάθεια εκ µέρους της Ε.Ι.Ο., η οποία επιβάλλεται άλλωστε και για λόγους αξιοκρατίας και ουσιαστικής ισότητας, αλλά αντίθετα παρουσιάζεται µια αθέµιτη υποστήριξη συµφερόντων, που επηρέασε δυσµενώς τη θέση µου. Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι ο κ. Βασιλειάδης µίλησε ως εκπρόσωπος των συµφερόντων της Ε.Ι.Ο. και όχι ως Υφυπουργός αθλητισµού.

Επιστρέφοντας στο αρχικό επιχείρηµα της Ε.Ι.Ο. για σεβασµό σε δηµοκρατικές αποφάσεις, δηλώνω ότι αποτελεί ένα λεκτικό άλλοθι για στις ενέργειές τους, οι οποίες προσβάλλουν την αξιοκρατία και την ισότητα. Όταν ζήτησα άδεια να προπονήσω τον Βύρωνα Κοκκαλάνη, δεν ζήτησα χάρη. Θέλησα να κληροδοτήσω στην επόµενη γενιά τις γνώσεις και την εµπειρία τόσων χρόνων και που µε αυτόν τον τρόπο µένουν στην πατρίδα µου και συνεχίζουν να φέρνουν διακρίσεις. Για να το καταφέρω, επικαλέστηκα τις αρχές δικαίου και ζήτησα ότι δικαιούµαι υπό το πρίσµα των γενικώς αποδεκτών αρχών και της αντίληψης του κοινού νου. Είναι παράλογο µετά από την πορεία µου στο άθληµα να πρέπει να πάω σε µία σχολή η οποία δεν υπάρχει. Ανήκω σε ένα ολυµπιακό αγώνισµα που δε διδάσκεται σε καµία σχολή προπονητών παγκοσµίως, ώστε να κατέχω κάποια πιστοποίηση ή δίπλωµα, όπως µου ζήτησε η διοίκηση της ΕΙΟ. Στο ολυµπιακό αγώνισµα της ιστιοσανίδας στο οποίο όχι µόνο έχω διακριθεί ως αθλητής αλλά έχω πρωτοτυπήσει και έχω προσφέρει καινοτόµο έργο µέσω ερευνητικών εργασιών σε διάφορα επίπεδα, σύµφωνα µε τη διοίκηση της Ε.Ι.Ο., δε δικαιούµαι να µεταφέρω τις γνώσεις και την εµπειρία µου, στους διαδόχους µου, εάν δεν περάσω από µία σχολή φάντασµα. Αυτός ο παραλογισµός είναι ένας από τους βασικούς λόγους του brain drain, µαζί µε την αναξιοκρατία. Είµαι εχθρός τους γιατί εισάγω ουσιαστική πρόοδο.

Με δεδοµένο ότι στην Ε.Ι.Ο. χρεωνόταν η αργοπορηµένη λήψη διαπίστευσης, µε δεδοµένο ότι ήταν θέµα ολίγων µηνών να λάβω διαπίστευση, µε δεδοµένο ότι έχω ένα τεράστιο υπόβαθρο που δεν µπορεί να αµφισβητηθεί, µπορούσε κάλλιστα η διοίκηση της Ε.Ι.Ο. να κάνει χρήση της κατάστασης εξαίρεσης. Ας είµαστε ειλικρινείς. Ποιος θα τους εγκαλούσε εάν έδιναν διαπίστευση προπονητή στο Νίκο Κακλαµανάκη; Η Ελληνική Ολυµπιακή Επιτροπή η οποία µου έδωσε διαπίστευση, είναι θεσµός δηµοσίου, Ν.Π.Δ.Δ. και ανώτερος της Ε.Ι.Ο., αφού εκπροσωπεί τις ολυµπιακές αξίες στην Ελλάδα συνολικά. Η Ε.Ι.Ο. είναι νοµικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, το οποίο χορηγείται και εποπτεύεται από το κράτος. Αυτό σηµαίνει ότι προϋπήρχε επίσηµη τοποθέτηση επίσηµου Ολυµπιακού θεσµού και ότι δεν υπάρχει πρόβληµα. Με την στάση τους επέδειξαν ανακόλουθη µεταχείριση απέναντί µου, παραβιάζοντας συνταγµατικές αρχές (contra factum proprium). Δεν το έκαναν γιατί ακριβώς ο αληθινός σκοπός τους ήταν να µε µειώσουν.

Τέλος θα ήθελα να επισηµάνω ένα παράδοξο για να κλείσω το θέµα. Οι άνθρωποι που µε εµποδίζουν µε πρόσχηµα την έλλειψη προσόντων, δεν έχουν κανένα διοικητικό προσόν. Σε µια εποχή όπου η επιστήµη του αθλητικού management προοδεύει και οι απαιτήσεις αυξάνονται, οι παράγοντες της Ε.Ι.Ο. όχι µόνο δε διαθέτουν τα ουσιαστικά προσόντα ώστε να διοικήσουν το άθληµα αλλά είναι οι ίδιοι επί 3 δεκαετίες. Είναι µάλιστα και αντίθετοι στο να τεθούν κανόνες χρηστής διακυβέρνησης στην παγκόσµια οµοσπονδία (World Sailing) επειδή δεν τους συµφέρουν ατοµικά, αποτελώντας έτσι και διεθνή τροχοπέδη για τη βελτίωση του ναυταθλητισµού. https://www.sailing.org/about/governance/index.php.

Στο εξής τους παρακαλώ να µε αναφέρουν µε το όνοµα µου, όπως άλλωστε κι εγώ. Δεν είµαι δα και άγνωστος! Και βέβαια, καλό θα ήταν να επιδείκνυαν και το στοιχειώδη σεβασµό και ειλικρίνεια.

Όπως είπε ο Μάρκος Μπότσαρης
«τα διπλώµατα κερδίζονται στη µάχη».

Ο Νίκος Κακλαμανάκης είναι Έλληνας αθλητής της ιστιοπλοΐας και δύο φορές Ολυμπιονίκης. Το 1986 συμμετέχει για πρώτη φορά σε διεθνή αγώνα και παίρνει την τρίτη θέση, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μistral νέων. Το 1989 παίρνει τη δεύτερη θέση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Φινλανδίας. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης παίρνει την ένατη θέση και στην Ατλάντα το 1996 κατακτά το χρυσό μετάλλιο, όπου παίρνει και την προσωνυμία γιος του ανέμου και ήταν και ο σημαιοφόρος της αποστολής. Στην επόμενη ολυμπιάδα το 2000 στο Σίδνεϊ πήρε την έκτη θέση και ήταν ο σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής. Το 2004 στην Αθήνα κατέκτησε το δεύτερο ολυμπιακό μετάλλιο, ασημένιο αυτή τη φορά. Μάλιστα, στην Ολυμπιάδα της Αθήνας ήταν αυτός που άναψε την ολυμπιακή φλόγα μέσα στο Ολυμπιακό Στάδιο. Το 1997 πάνω σε μια ιστιοσανίδα έκανε τον διάπλου του Αιγαίου από το Σούνιο στην Κρήτη σε δύο μέρες. Είναι αθλητής του Ν.Ο.Ε.
Previous Post Next Post