Η “Ρεγκάτα του Αιγαίου” είναι ο διεθνής ιστιοπλοϊκός που διοργανώνει εδώ και 17 χρόνια η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής μαζί με την Επιτροπή Ανοιχτής Θαλάσσης της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας. Συντονιστής όμιλος για τη διοργάνωση της Aegean Regatta για φέτος ήταν ο ΑΣΙΑΘ Ρόδου και συνδιοργανωτές οι: A.O. Αιγαίου, N.O. Xίου, N.O. Σάμου, Λ.Ο.Ι.Α.Θ. Μυτιλήνης, Ν.Ο. Λέρου και Ι.Ο.Μυτιλήνης.

Συνεχίζοντας την παράδοση που θέλει τον αγώνα της Aegean Regatta να επισκέπτεται μικρά και μεγάλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, η Regatta του 2017 κατέπλευσε φέτος στην Πάτμο, την Αστυπάλαια, τη Νίσυρο και τη Ρόδο.
Από τις 20 έως τις 26 Αυγούστου 2017, 76 ιστιοπλοϊκά σκάφη από την Ελλάδα και το εξωτερικό, άνοιξαν πανιά στα γαλανά νερά του Αιγαίου και κάλυψαν μια διαδρομή 157 ναυτικών μιλίων στη θαλάσσια περιοχή των Δωδεκανήσων, ξεκινώντας από την Πάτμο, συνεχίζοντας στην Αστυπάλαια, στη Νίσυρο και καταλήγοντας στη Ρόδο.
Μέγας χορηγός της Aegean Regatta ηταν η εταιρία τηλεπικοινωνιών COSMOTE, που συντρόφευε τα πληρώματα και τους φίλους του θεσμού για τέταρτη συνεχόμενη φορά και χορηγός η Νέα Μαρίνα της Ρόδου που φιλοξένησε τη διοργάνωση στις εγκαταστάσεις της δίνοντας στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να απολαύσουν τις παροχές της.
Ο στόλος χωρίστηκε σε τρεις κατηγορίες: ORC International (19 σκάφη) IRC (8 σκάφη) και ORC Club η πολυπληθέστερη κατηγορία με 49 σκάφη.
Η αυλαία της Aegean Regatta άνοιξε και τυπικά το βράδυ του Σαββάτου 19 Αυγούστου με τη συγκέντρωση κυβερνητών στο Πάτμειον Πολιτιστικό Κέντρο και την τελετή έναρξης στον χώρο ελλιμενισμού των σκαφών με καλωσορίσματα από την Οργανωτική Επιτροπή και τους τοπικούς φορείς που πλαισιώθηκαν από νησιωτικούς χορούς και τοπικά εδέσματα.
Μεταξύ των 400 ιστιοπλόων που μετείχαν στον αγώνα, ήταν οι χάλκινοι Ολυμπιονίκες του Ρίο, Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής, συμμετέχοντας με το σκάφος Black Jack και οι Μαρία Μπόζη και Ραφαηλίνα Κλωναρίδου που πριν από λίγες ημέρες κατέκτησαν στην Ιταλία, το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 470 Νέων Γυναικών επιβαίνοντας στο σκάφος Code Zero – Vodafone.
Στις 11 το πρωί της Κυριακής τα σκάφη εκκίνησαν σε τρεις εκκινήσεις ανάλογα με την κατηγορία τους, με σημείο στροφής στα όρτσα έξω από το λιμάνι της Πάτμου με προορισμό το νησί της Αστυπάλαιας απόστασης 54 ναυτικών μιλίων.
Οι άνεμοι ήταν αρχικά μέτριοι βορειοδυτικοί 4 μποφόρ που στη διάρκεια της ημέρας η έντασή τους κατά τόπους έφτασε τα 5 μποφόρ.
Ήταν μία γρήγορη και εντυπωσιακή κούρσα, με επιλογές στην τακτική οι οποίες και τελικά καθόρισαν και τους νικητές της ιστιοδρομίας.
Πρώτο σκάφος τερμάτισε στην Αστυπάλαια το BLACK JACK σε 6 ώρες και 8 λεπτά και οι τερματισμοί των υπολοίπων σκαφών συνεχίστηκαν ως το βράδυ της Κυριακής.
Η στάση στην Αστυπάλαια έδωσε τη δυνατότητα στους ιστιοπλόους να ξεκουραστούν αλλά και να γνωρίσουν το γραφικό νησί με τους ανεμόμυλους και τα στενά σοκάκια στο κάστρο.
Το βράδυ της Δευτέρας ακολούθησε στο λιμάνι στον Πέρα Γιαλό η απονομή των επάθλων της πρώτης ιστιοδρομίας πλαισιωμένη από μουσική βραδιά.
Την Τρίτη το πρωί, τα σκάφη άνοιξαν πανιά για το δεύτερο σκέλος του αγώνα με στόχο να διανύσουν γρήγορα τα 40 ναυτικά μίλια που τους χώριζαν από τη Νίσυρο.
Το κλασικό αυγουστιάτικο μελτέμι στάθηκε σύμμαχος στα σκάφη που μετείχαν στην Aegean Regatta και με γρήγορες ταχύτητες τα σκάφη τερμάτισαν στο Μαντράκι της Νισύρου Πρώτο σκάφος τερμάτισε το BLACK JACK σε 3,5 ώρες περίπου.
Στην ελεύθερη ημέρα στη Νίσυρο οι ιστιοπλόοι είχαν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν το ηφαίστειο, τα γραφικά χωριά και τις όμορφες παραλίες του νησιού και να παρευρεθούν σε τοπικά πανηγύρια αλλά και να απολαύουν τη μοναδική φιλοξενία των κατοίκων της Νισύρου στην τελετή απονομής.
Την Πέμπτη το πρωί, δόθηκε η εκκίνηση έξω από τους Πάλους, με τα σκάφη να βάζουν αρχικά πλώρη για την offset σημαδούρα την οποία θα άφηναν στα δεξιά τους κατευθυνόμενοι νοτιοανατολικά με προορισμό τη Ρόδο Ο στόλος χωρίστηκε μεταξύ Σύμης και Ρόδου ανάλογα με την τακτική που επέλεγε το κάθε σκάφος κυνηγώντας τις σωστές αλλαγές στη διεύθυνση αλλά και περισσότερο αέρα. Οι αυξομειώσεις στην κατεύθυνση και στην ένταση του ανέμου, έφεραν τα πάνω – κάτω και σκάφη που δεν είχαν διακριθεί στις δύο πρώτες ιστιοδρομίες, κατάφεραν τώρα να πρωταγωνιστήσουν
Πρώτο σκάφος τερμάτισε στη Ρόδο το το BLACK JACK σε 6,5 ώρες.
H τελευταία ημέρα της Aegean Regatta βρήκε τα 68 σκάφη που έφθασαν στην κοσμοπολίτικη Ρόδο να αγωνίζονται σε παράκτιες και όρτσα-πρύμα ιστιοδρομίες,
Από νωρίς το πρωί το βοριαδάκι έκανε αισθητή την παρουσία του και οι ιστιοδρομίες εκκίνησαν σύμφωνα με το πρόγραμμα. Ο στίβος στήθηκε πολύ κοντά στην ακτή δίνοντας τη δυνατότητα σε όλους τους παρευρισκομένους να απολαύσουν πλούσιο θέαμα και δυνατές μάχες καθώς τα έμπειρα πληρώματα έδιναν τους καλύτερους τους εαυτούς με στόχο μια θέση στο βάθρο.
Στις 11.00 εκκίνησαν τα ORC Club για να ιστιοδρομήσουν μια παράκτια διαδρομή 9 ν.μ Τα σκάφη ORCi & IRC έτρεξαν δυο ιστιοδρομίες όρτσα –πρύμα. Οι συνθήκες έντασης του ανέμου 15-20 κόμβους ήταν ιδανικές για την εκτέλεση συναρπαστικών ιστιοδρομιών που έκριναν και τους τελικούς νικητές.
Η Aegean Regatta γιόρτασε τη λήξη της στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου των Ιπποτών της Ρόδου. Εκεί έλαβε χώρα η απονομή των επάθλων στους νικητές και η Οργανωτική Επιτροπή ανακοίνωσε τη διαδρομή και ανανέωσε το ραντεβού για το 2018: Σκύρος – Λημιά Χίου – Χίος – Βαθύ Σάμου.Τα τελικά αποτελέσματα είναι:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ORCi

1. BLACK JACK – STATUS MARITIME με κυβερνήτη τον Παναγιώτη Μάντη
2. TAMUMM με κυβερνήτη τον Αντώνη Κατσιγιαννάκη
3. ERYTOS II – COSMOTE με κυβερνήτες τους Κώστα Μάνθο & Σταύρο Τσάβαλο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ORC Club

1. IPSIPILI – AEGEAS YACHTING με κυβερνήτη τον Δημήτρη Σοφίτση
2. SUN FIZZ με κυβερνήτη τον Ιγνάτιο Πάλλη
3. KRAKEN – COSMOTE με κυβερνήτη τον Δημήτρη Μαράκη

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ IRC

1. SHAK SHUKA με κυβερνήτη τον Hasan Utku Cetiner
2. ANATELOUSSA AFRODITI με κυβερνήτη τον Γιώργο Αυγερινό
3. APIDALOS NAFS – TATOI CLUB με κυβερνήτη τον Παναγιώτη Ταγκαρόπουλο

Avatar
by
Previous Post Next Post