AEGEAN 600 Ένας αγώνας ‘πρόκληση’, εδραιώθηκε στη διεθνή ιστιοπλοϊκή κοινότητα

Η πιο πρόσφατη προσθήκη µεταξύ των αγώνων 600 ναυτικών µιλίων ανοιχτής θαλάσσης στον κόσµο η οποία θα διεξαχθεί για τρίτη φορά φέτος είναι το AEGEAN 600.

Η διαδροµή του αγώνα περικλείει το Νότιο Αιγαίο και σε ένα ουσιαστικά αριστερόστροφο γύρο των Δωδεκανήσων περνά και από άλλα γραφικά και ξεχωριστά τοπία, ήδη από την εκκίνηση:· «το αθηναϊκό ακρωτήριο, ιερό Σούνιο» όπως αναφέρεται στην Οδύσσεια του Οµήρου, τη Μήλο, την καλντέρα της Σαντορίνης, την Κάσο, την Κάρπαθο, τη Ρόδο, την Κω, την Πάτµο, την κοσµοπολίτικη Μύκονο, το ιερό νησί της Δήλου, την Κέα και τόσα άλλα µικρότερα, αλλά µοναδικής οµορφιάς νησιά.

Σίγουρα θα πει κανείς υπάρχουν και άλλοι καταξιωµένοι αγώνες που η πορεία τους περνά µέσα από νησιά όπως π.χ. το Caribbean 600, µόνο που στο Αιγαίο υπάρχουν πολλά περισσότερα νησιά, το καθένα εµποτισµένο µε µια δυνατή, πολυποίκιλη ιστορία µε πολλούς χαρακτήρες, µύθους και θρύλους που χρονολογούνται από την προϊστορική εποχή.

Και µπορεί όλο αυτό να ακούγεται σαν µία ειδυλλιακή καλοκαιρινή κρουαζιέρα, αλλά µόνο αυτό δεν είναι, και η περσινή διοργάνωση το απέδειξε. Το µελτέµι αναπτύσσεται γύρω από αυτά τα νησιά και µπορεί κατά τόπους να προκαλέσει ανέµους που µπορούν να εξελιχθούν σε πολύ ισχυρούς. Οι αναφορές για πάνω από 45-50 κόµβους ήταν αρκετές στον αγώνα του 2022 και απέσπασαν την προσοχή ακόµη και των πιο έµπειρων ιστιοπλόων, ενώ όλοι όσοι ολοκλήρωσαν τη διαδροµή είχαν να διηγηθούν πολλές ιστορίες, αλλά παράλληλα ένιωθαν και µία αίσθηση ικανοποίησης πως τελικά άξιζε τον κόπο! Πολλοί επαγγελµατίες ιστιοπλόοι, όπως ο Δανός Jesper Radich, ορκίστηκαν να επιστρέψουν για να προσπαθήσουν να κερδίσουν τον αγώνα, οπλισµένοι µε όσα έµαθαν φέτος.

Το AEGEAN 600, ο µεγάλος διεθνής αγώνας που έλειπε από την Ελλάδα, έχει πια καθιερωθεί στο διεθνές καλεντάρι των ιστιοπλόων ανοιχτής θαλάσσης και θα ανοίξει πάλι τα επιβλητικά πανιά του στις 9 Ιουλίου 2023. Για φέτος, η Οργανωτική Επιτροπή – σε συνεργασία µε την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήµο Λαυρεωτικής – ετοιµάζει παράλληλα µε το αγωνιστικό πρόγραµµα, επιπλέον δράσεις µε περιβαλλοντικό και κοινωνικό χαρακτήρα, καθώς και δράσεις για παιδιά µε στόχο να µυηθούν στον ναυταθλητισµό και τη ναυτική µας παράδοση. Ο έντονος ανταγωνισµός στο νερό θα συνοδευτεί επιπροσθέτως από προσεκτικά σχεδιασµένες δεξιώσεις και εκδηλώσεις στην ξηρά.

Πολύ σηµαντική είναι η παρουσία των µεγαλύτερων σκαφών της κατηγορίας Maxi στη διοργάνωση, ιδιαίτερα µετά την ένταξη του AEGEAN 600 στο IMA Mediterranean Maxi Offshore Challenge που περιλαµβάνει τους επτά µεγαλύτερους αγώνες στη Μεσόγειο. Η Διεθνής Ένωση Σκαφών Maxi (International Maxi Association) έχει συµπεριλάβει τον διοργανωτή όµιλο του αγώνα, τον Πανελλήνιο Όµιλο Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΟΙΑΘ), στους συνεργαζόµενους οµίλους και υποστηρίζει σθεναρά την ανάπτυξη του αγώνα.

Το AEGEAN 600 θα δώσει την ευκαιρία τόσο στις νέες οµάδες όσο και στις οµάδες που έρχονται ξανά για να λάβουν µέρος, την ευκαιρία να βιώσουν αυτό που ονοµάστηκε «Ο τέλειος αγώνας 600 µιλίων». Ένας αγώνας µελετηµένος ώστε να προσφέρει τον τέλειο συνδυασµό ναυτοσύνης και διασκέδασης στην προσεκτικά σχεδιασµένη διαδροµή – πρόκληση των 605 περίπου ναυτικών µιλίων.

Εκτός από τον ηλιόλουστο ουρανό, τις καθαρές νύχτες και τα ζεστά νερά όσο βρίσκονται στη θάλασσα, σε όλους τους συµµετέχοντες προσφέρεται επίσης γενναιόδωρα η ελληνική φιλοξενία πριν και µετά τον αγώνα στις εγκαταστάσεις της Olympic Marine, που είναι συνδιοργανωτής του αγώνα και βασικός συντελεστής για τη µεγάλη επιτυχία και την απήχησή του.

Έτσι, αφού ξεκινήσουν τα σκάφη έχοντας έναν φανταστικό χώρο εκκίνησης και τερµατισµού, το ακρωτήριο Σούνιο κάτω από τον αρχαίο Ναό του Ποσειδώνα, οι αγωνιζόµενοι θα ζήσουν και θα απολαύσουν µεταβαλλόµενες συνθήκες ανέµου και θάλασσας καθώς και ιστιοπλοϊκές προκλήσεις σε µία αγωνιστική, αλλά συνάµα απαιτητική περιήγηση στο Αιγαίο Πέλαγος. Ένα ταξίδι που δεν σταµατά τη στιγµή της επιστροφής τους στο Σούνιο ούτε µε τη λαµπρή τελετή απονοµής των επάθλων, αλλά τους συντροφεύει για πολύ καιρό µέσα από τις εικόνες και τις εµπειρίες που έζησαν κατά τη διέλευσή τους από τα τριάντα περίπου σηµεία στροφής της µυθικής πλέον διαδροµής.

AEGEAN 600 HORC ©Nikos Alevromytis

Εµβληµατικά αξίζει να αναφερθεί αυτό που ο Αυστραλός Paul Larsen, κάτοχος του παγκοσµίου θαλάσσιου ρεκόρ ταχύτητας δήλωσε, στο τέλος του περσινού αγώνα «If you want to be tested, this is the race to be tested», δηλαδή «αν θέλεις να δοκιµαστείς, αυτός είναι ο αγώνας στον οποίο πρέπει να δοκιµαστείς».

Η πρόκληση είναι πρόσκληση ανοιχτή για όλους.

Previous Post Next Post