5° Ναυτικό Σαλόνι Παραδοσιακών Σκαφών

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 5ο Ναυτικό Σαλόνι Παραδοσιακών Σκαφών που οργανώθηκε από τον Σύλλογο Παραδοσιακών Σκαφών σε συνεργασία με τον δήμο και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, Πόρου.

Στο Σαλόνι πήραν μέρος παραδοσιακά σκάφη από 6 έως 45 μέτρα που έφτασαν στον Πόρο από νησιά του Σαρωνικού και των Κυκλάδων. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η παρουσία σκαφών από τη Μύκονο και την Πάρο. Η τελευταία έδωσε δυναμικό παρών με τα σκάφη και τους Παριανούς φίλους και καλλιτέχνες που μας έστειλε.
Όσοι επισκέφτηκαν τον Πόρο το Σαββατοκύριακο είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά, πολύ όμορφα συντηρημένα και διατηρημένα παραδοσιακά σκάφη, διαφόρων τύπων όπως, τρεχαντήρια, καραβόσκαρα, λίμπερτυ και περάματα. Ξεχώρισαν τα παλαιότερα: το Φανερωμένη, κατασκευασμένο το 1945 στη Σκιάθο από τον Μυτιληναίο, το Παναγιά Τήνου του 1953, το Αγία Σοφία του 1967, το Ελευθερία κατασκευασμένο το 1971 στη Σύρο από τον Μαυρίκο, καθώς και το Αφροδίτη κατασκευασμένο το 1970 από τον Ψαρρό στο Πέραμα. Φυσικά όσοι πέρασαν από το 5ο Σαλόνι Παραδοσιακών Σκαφών είχαν τη χαρά να δουν και μεγαλύτερα και νεότερα σκαριά όπως το Άρκτος, το Ηρακλής και το Λιάνα χτισμένα τα τελευταία 15 χρόνια στην Κοιλάδα Αργολίδος, αλλά και πολύ μικρότερα σκάφη όπως οι πανέμορφοι βαρκαλάδες του Πόρου, μικρά σκαριά φτιαγμένα από το 1940 ως σήμερα.
Τις δύο ημέρες του Σαλονιού έγιναν ταυτόχρονες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και φυσικά δεν μπορούσε να μην υπάρχει νησιώτικη παραδοσιακή μουσική . Το γεύμα των εγκαινίων (που ήταν μια προσφορά του Δήμου Πόρου) πλαισιώθηκε μουσικά από τους Νίκο Οικονομίδη και Κυριακή Σπανού, ενώ το επόμενο βράδυ τραγούδησαν και έπαιξαν μουσική από τη Μεσόγειο ο Σπύρος Μπάλιος και το συγκρότημά του, που είχαν έρθει από την Πάρο.
Στις εκδηλώσεις για το 5ο Σαλόνι Παραδοσιακών Σκαφών παρευρέθηκαν ο δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης, ο Αλέξανδρος Δημητριάδης αντιπρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Πόρου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παραδοσιακών Σκαφών Νίκος Καβαλλιέρος καθώς και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και μέλη του Συνδέσμου. Τέλος ανάμεσα στους καλεσμένους ήταν ο επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου Παραδοσιακών Σκαφών Γιώργος Ανωμερίτης, ο Νίκος Βερνίκος, ο Γιώργος Βερνίκος και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο πρόεδρος του Π.Ο.Ι.Α.Θ. Ιωάννης Μαραγκουδάκης.
Περισσότερες πληροφορίες για τον Ελληνικό Σύνδεσμο Παραδοσιακών Σκαφών θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.traditionalboats.gr

Ο Πάνος Δημητρακόπουλος ασχολείται με την ιστιοπλοΐα από το 1974 με αρκετές διακρίσεις στο ενεργητικό του στις κατηγορίες, Optimist, Windsurfing και Laser. Έχει κερδίσει το Ράλλυ Αιγαίου δυο φορές στην κατηγορία I.O.R. ως πλήρωμα του σκάφους Col-X-Cool και είναι ιδρυτής της εταιρείας Paralos Events & Design που έχει την ευθύνη επικοινωνίας του Ράλλυ Αιγαίου από το 2000 έως σήμερα. Ταυτόχρονα έχει διατελέσει υπεύθυνος επικοινωνίας σε μία σειρά από Παγκόσμια Πρωταθλήματα Ανοικτής Θαλάσσης που οργανώθηκαν στην Ελλάδα. Ασχολείται με την δημοσιογραφία στην ιστιοπλοΐα από το 1982 ξεκινώντας από το περιοδικό Γιώτιγκ & Θάλασσα, έχει δουλέψει ως δημοσιογράφος στον Αντέννα και στις 24ώρες ενώ αρθρογραφεί στον ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΚΟ ΚΟΣΜΟ από το τεύχος 13. Είναι απόφοιτος του τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών και κατέχει πτυχίο προπονητού Ιστιοπλοΐας Γ’ κατηγορίας από την Γ.Γ. Αθλητισμού
Previous Post Next Post