44ος Αγώνας Ελληνικής Επαναστάσεως – Ύδρα 2017

Ο αγώνας της Ύδρας του ΠΟΙΑΘ ανοίγει ουσιαστικά κάθε χρόνο την ιστιοπλοϊκή σεζόν, καθώς με τη βοήθεια της άνοιξης οι συμμετοχές είναι πολλές και οι ιστιοπλόοι απολαμβάνουν τις μοναδικές συνθήκες που προσφέρει η χώρα μας. Πράγματι, μετά από έναν βαρύ χειμώνα, τα πρώτα δείγματα καλοκαιρίας καλοσώρισαν τους ιστιοπλόους ξανά πίσω στη θάλασσα, με έναν αγώνα ευχάριστο, αλλά με ιδιαίτερες απαιτήσεις.

Η εκκίνηση εφέτος δόθηκε την Παρασκευή 24 Μαρτίου στις τέσσερις το μεσημέρι από τον Φαληρικό Όρμο για την πρώτη ιστιοδροµία Φαλήρου – Ύδρας, απόστασης 36 ναυτικών μιλίων. Η εκκίνηση δόθηκε με ασθενή νοτιά, που κυμαινόταν στους 5 κόμβους. Τα 18 σκάφη της κατηγορίας ORC International και τα 31 της κατηγορίας ORC Club ξεκίνησαν δύσκολα, με τα πιο γρήγορα και ελαφριά αγωνιστικά να απομακρύνονται, ενώ τα πιο αργά σκάφη να παλεύουν για να καλύψουν τα μίλια. Όσο η ώρα περνούσε, δεν σημειωνόταν κάποια βελτίωση στις καιρικές συνθήκες, ίσα-ίσα που στη διαδρομή υπήρχαν σημεία πλήρους άπνοιας. Ειδικά μετά τη βραχονησίδα Μόδι, οι συνθήκες ήταν δυσμενείς με αποτέλεσμα κάποια πιο αργά σκάφη να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την προσπάθεια, αφού δεν θα προλάβαιναν το χρονικό όριο του τερματισμού.
Όσοι όμως κατάφεραν να φτάσουν στο στενό της Ύδρας, μετά τα Τσελεβίνια, συνάντησαν έναν μέτριο νότιο-νοτιοδυτικό άνεμο εντάσεως 10 κόμβων, χωρίς κύμα, που βοήθησε τα σκάφη να ταξιδέψουν γρηγορότερα μέχρι τη γραμμή του τερματισμού. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό πως το πρώτο σκάφος χρειάστηκε περισσότερο από πεντέμισι ώρες για να τερματίσει, ενώ το τελευταίο σχεδόν 10 ώρες, αφού ο άνεμος εξαφανίστηκε εντελώς μετά τα μεσάνυχτα!
Το Σάββατο ξημέρωσε με καλό καιρό και οι ιστιοπλόοι μαζί με τους ντόπιους παρακολούθησαν την παρέλαση και τις εορταστικές εκδηλώσεις του δήμου της Ύδρας για την 25η Μαρτίου.
Το μεσημέρι ακολούθησε η απονομή του πρώτου σκέλους. Νικητές στην κατηγορία ORC International ήταν τα σκάφη ARISTOFANI, MELITI IV και ERYTOS ΙΙ – COSMOTE, ενώ στην κατηγορία ORC Club διακρίθηκαν τα σκάφη OKYALOS XV, EROS και GIORGIO FURUNO.
Την Κυριακή το πρωί ο καιρός ήταν ήπιος, παρόλο που στον Σαρωνικό επικρατούσε ισχυρός δυτικός άνεμος που αργότερα γύρισε σε βόρειο. Ωστόσο η εκκίνηση δόθηκε με ασθενή άνεμο στις 10.30 το πρωί και τα σκάφη ξεκίνησαν για το σκέλος της επιστροφής. Και πάλι, μετά τα Τσελεβίνια και μέχρι το Μόδι η αλλαγή του καιρού έφερε άπνοια και πολλά σκάφη κόλλησαν, ενώ τα πιο γρήγορα ταξίδεψαν ήρεμα με πιο σταθερές συνθήκες μέχρι τον τερματισμό στο Μικρολίμανο.
Πρώτο σκάφος πέρασε τη γραμμή τερματισμού το OPTIMUM 3 που κέρδισε την ιστιοδρομία της επιστροφής, μετά από σχεδόν 5 ώρες πλεύσης. Τα σκάφη συνέχιζαν να τερματίζουν μέχρι το βράδυ, ενώ τα αποτελέσματα της γενικής κατάταξης και για τις δύο ιστιοδρομίες διαμορφώθηκαν ως εξής:

ORC International
1. ARISTOFANI (ΣΙΝΟΥΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ)
2. MELITI IV (ΑΠΕΙΡΑΝΘΙΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ)
3. OPTIMUM 3-RAFFICA (ZSOLT KIRALY)

ORC Club
1. OKYALOS XV (ΓΕΡΟΝΤΑΡΗ ΠΑΥΛΙΝΑ)
2. APIDALOS NAFS (ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ)
3. MANOULI TOO (ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ)

Έτσι λοιπόν χωρίς εκπλήξεις και με όμορφες ανοιξιάτικες συνθήκες ολοκληρώθηκε ο 44ος Αγώνας της Ελληνικής Επαναστάσεως – Ύδρα 2017 με τη διοργάνωση του ΠΟΙΑΘ και τη φιλοξενία του Υδραϊκού Ναυτικού Ομίλου.

Μάνος Ρούδας
by
Ο Μάνος Ρούδας γεννήθηκε στον Πειραιά και είναι αριστούχος μηχανικός του Πολυτεχνείου της Ουαλίας. Κατέχει τίτλο ΜΒΑ από το Southern New Hampshire University των ΗΠΑ. Ασχολείται ενεργά με την ιστιοπλοΐα ανοικτής θαλάσσης από το 1996 μέχρι σήμερα, ως αθλητής και επαγγελματίας κυβερνήτης σε σκάφη αναψυχής κάθε είδους. Έχει επίσης εργαστεί ως σύμβουλος επιχειρήσεων και σε υψηλές θέσεις στο χώρο της ναυτιλίας και του yachting. Ασχολείται με τη ναυτική εκπαίδευση από το 2003, είναι κάτοχος διπλώματος προπονητή ιστιοπλοΐας και του διεθνούς διπλώματος Yachtmaster Instructor του RYA.
Previous Post Next Post