Στους αναγνώστες του “Ιστιοπλοϊκού Κόσμου” είναι γνωστή η προσπάθεια που κάνουμε για να προωθήσουμε την ανάπτυξη της ιστιοπλοΐας στην ανοικτή θάλασσα και της θαλασσοπορείας. Στο περιοδικό αυτό, υπήρχαν ανέκαθεν περιγραφές ταξιδιών, ωκεανοπορείας Ελλήνων ιστιοπλόων όπως του αείμνηστου Σάββα Γεωργίου με τη σύζυγο του Σού για το πρώτο πέρασμα Ατλαντικού από Έλληνα, του Γιώργου Γκρίτση με την Άννα-Μαρία Biderman από τον γύρo του κόσμου, τη συμμετοχή στον ιστιοπλοϊκό αγώνα Atlantic Rally for Cruisers (ARC) 2000 του προέδρου του ΠΟΙΑΘ αλλά και τις επόμενες ελληνικές συμμετοχές στον ίδιο αγώνα των μελών του Ομίλου Γιώργου Βασιλόπουλου, Δούκα Παλαιολόγου κ.α. Επίσης προβάλαμε εκτενώς τον ομαδικό πλου που διοργάνωσε ο ΠΟΙΑΘ στην “Magna Grecia” και το “Προσκύνημα στη Μικρά Ασία”.
Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε την περιγραφή του ταξιδιού στον γύρο του κόσμου των επίσης μελών του ΠΟΙΑΘ Γιώργου και Καρίνας Χαράκογλου, οι οποίοι μας αφηγήθηκαν δύο περιστατικά τα οποία εκθέτουμε για κοινό προβληματισμό.
«Πολλές φορές στην Καραϊβική συναντήσαμε Δανούς. Για παράδειγμα όταν βρισκόμασταν στο νησί Grenada, γίναμε φίλοι με τον Keneth, έναν Δανό, καπετάνιο ενός ξύλινου δικάταρτου σκάφους το οποίο ανήκει στη δανέζικη κυβέρνηση. Σε αυτό το σκάφος έστελναν παιδιά από το αναμορφωτήριο για να εκπαιδευτούν και να …αναμορφωθούν. Με τη βοήθεια του Keneth, επισκεφτήκαμε και ξεναγηθήκαμε στο τρικάταρτο (Tall Ship) Danmark όταν αυτό βρέθηκε στη Γρενάδα. Το πλοίο Danmark είναι εκπαιδευτικό του δανέζικου Ναυτικού, και ταξιδεύει από τη Δανία στην Καραϊβική και πίσω εκπαιδεύοντας στη ζωή της θάλασσας νέους, τελειόφοιτους λυκείου. Η πειθαρχία, η καθαριότητα και η όρεξη αυτών των παιδιών μας είχε εντυπωσιάσει.
Φέτος στο ταξίδι μας στον Ειρηνικό ωκεανό βρεθήκαμε στο νησί Santa Cruz των Γκαλάπαγκος. Εκεί βρεθήκαμε τριγυρισμένοι από ιστιοπλοϊκά με δανέζικες σημαίες, ήταν οκτώ σκάφη σε σύνολο δεκαπέντε και αυτό μας έκανε μεγάλη εντύπωση. Όταν αργότερα κουβεντιάσαμε το θέμα με τον Δανό μας φίλο από το s/y Freja που κάνει τον γύρο του κόσμου μαζί με τη σύζυγό και τα τρία παιδιά τους ηλικίας 8, 12 και 14 ετών, μας είπε ότι όλοι οι νέοι της Δανίας ονειρεύονται να πάρουν άδεια από την εργασία τους για να κάνουν ταξίδια στον ωκεανό, γιατί μεγάλωσαν με ίνδαλμά τους τον πρωταγωνιστή μιας πολύ επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς που ταξίδευε τον κόσμο με ιστιοπλοϊκό, μαζί με την οικογένειά του. Ο άνθρωπος αυτός ονομάζεται Troels Kloevedal, το σκάφος του λέγεται NORDKAPEREN και είναι ένας σπουδαίος θαλασσοπόρος, συγγραφέας και κινηματογραφιστής. Ο Kloevedal έκανε τον γύρο του κόσμου αρκετές φορές και ταξίδεψε πολύ και στις ελληνικές θάλασσες. Τα εγγόνια του έχουν κάνει δική τους τηλεοπτική σειρά που ονομάζεται kurs mod fjerne kyster.
Όπως διαβάσαμε στο διαδίκτυο ο Troels Kloevedal τον Μάιο του 2017, βραβεύτηκε από την Ελληνική Δημοκρατία σαν μεγάλος φιλέλληνας καθώς με το έργο του έχει εμπνεύσει το ενδιαφέρον των Δανών για τον ελληνικό πολιτισμό και τα ταξίδια στην Ελλάδα.»
Ας ελπίσουμε ότι κάποτε θα επικρατήσει και στη χώρα μας ανάλογη νοοτροπία. Εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, ο ΠΟΙΑΘ θα στηρίξει την προσπάθεια ενός πεπειραμένου Έλληνα ιστιοπλόου και μέλος του ομίλου, του Μάρκου Σπυρόπουλου, να μετάσχει στον παγκοσμίως διάσημο υπερ-Ατλαντικό αγώνα MINI TRANSAT ενός ατόμου με σκάφη 6,5 μέτρων. Αλλά περί αυτού, υπάρχει αναφορά σε εσωτερικό άρθρο του τεύχους αυτού.