Οι 18οι Πανελλήνιοι Ναυτοπροσκοπικοί Ιστιοπλοϊκοί Αγώνες προσέφεραν θέαμα υψηλού επιπέδου

Μια ξεχωριστή εμπειρία έζησαν όλα τα πληρώματα που συμμετείχαν στους 18ους Πανελλήνιους Ναυτοπροσκοπικούς Ιστιοπλοϊκούς Αγώνες οι οποίοι διοργανώθηκαν από τους Έλληνες Προσκόπους στο Φαληρικό Δέλτα το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Νοεμβρίου.

Στις ιστιοδρομίες, συμμετείχαν συνολικά δεκάδες ναυτοπροσκοπικές λέμβοι (εξάκωπες και δεκάκωπες) από ολόκληρη την Ελλάδα, σκάφος των SPECIAL OLYMPICS καθώς και παραδοσιακά σκάφη. Οι τρεις ιστιοδρομίες (παλινδρομική, όρτσα-πρύμα) που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο και το ταξίδεμα στον Άγιο Κοσμά την Κυριακή προσέφεραν πλούσιο θέαμα σε όλους τους θεατές και στιγμές συγκίνησης στους συμμετέχοντες.
Τα πληρώματα των σκαφών απαρτίζονταν από νέους και νέες ηλικίας 13-38 ετών και φέτος συμμετείχε δυναμικά και το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού ενώ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά συμμετείχαν αθλητές ιστιοπλοΐας της ομάδας των Hellenic Special Olympics.
Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχει χαρακτηρίσει τις ναυτοπροσκοπικές λέμβους ως “Παραδοσιακά Σκάφη”, ενώ ο Νηογνώμων LLOYD’S REGISTER έχει αναγνωρίσει τους Έλληνες Προσκόπους ως “Lloyd’s Register Approved Training Provider” (Πάροχος Εκπαίδευσης Εγκεκριμένος από τον Lloyd’s Register).
Τις απονομές σε κάθε κατηγορία πραγματοποίησαν διακεκριμένα πρόσωπα του χώρου της ιστιοπλοΐας: ο Βαγγέλης Καφετζιδάκης (Παγκόσμιος πρωταθλητής Ευρώπης στην κατηγορία Lightning), ο Γιάννης Μιτάκης, (Παγκόσμιος πρωταθλητής και Ολυμπιονίκης στην κατηγορία Finn) και ο Γεράσιμος Ωρολογάς (προπονητής της Σ. Μπεκατώρου και των χάλκινων Ολυμπιονικών του Ρίο ντε Τζανέιρο στην κατηγορία 470, Παν. Μάντη-Παύλου Καγιαλή).
Την τελετή απονομής τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος, ο Αντιναύαρχος Παναγιώτης Παρασκευάς, Υπαρχηγός Λ.Σ., μέλη του Δ.Σ. του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού και του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, αθλητές, χορηγοί και φυσικά όλα τα πληρώματα που διαγωνίστηκαν στους αγώνες. Τους προσκεκλημένους στην τελετή απονομής καλωσόρισε ο Γενικός Έφορος του Σ.Ε.Π. κ. Ζ. Αντωνιάδης ο οποίος ευχαρίστησε θερμά τους χορηγούς για την υποστήριξη και έδωσε συγχαρητήρια σε όλα τα πληρώματα για τη συμμετοχή στους αγώνες, τονίζοντας ιδιαίτερα τη σημασία που έχει το ομαδικό πνεύμα, η άμιλλα, το προσκοπικό ήθος και η αγάπη στη θάλασσα και τη ναυτική τέχνη για τη συντήρηση και την ανάπτυξη αυτού του θεσμού.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Π. Χατζηπέρος, στο χαιρετισμό που απεύθυνε εξέφρασε τη μεγάλη του εκτίμηση για το έργο των ναυτοπροσκόπων στην αγωγή των παιδιών και στη διαφύλαξη της ελληνικής ναυτικής παράδοσης. Η ομάδα αθλητών από τα Specias Olympics δήλωσαν ενθουσιασμένα από την όλη εμπειρία και τη συνεργασία με τα ναυτοπροσκοπικά πληρώματα.
Βραβεία απονεμήθηκαν σε τέσσερις (4) κατηγορίες:
• Δεκάκωπες ξύλινες φαλαινίδες
• Δεκάκωπες πολυεστερικές φαλαινίδες
• Εξάκωπες σακολέβες
• Κλασικά σκάφη
Η ιστορία συστηματικής ενασχόλησης των προσκόπων με τη θάλασσα πάει πίσω στο 1913, που ιδρύθηκε η «ειδικότητα των ναυτοπροσκόπων», με σκοπό τη διαπαιδαγώγηση των νέων της πατρίδας μας και την ανάδειξη και διατήρηση της ναυτικής μας κληρονομιάς και τέχνης. Η διοργάνωση των Πανελλήνιων Ναυτοπροσκοπικών Ιστιοπλοϊκών Αγώνων κάθε χρόνο εξελίσσεται, εξυμνώντας τις αξίες της ευγενούς άμιλλας, του «ευ αγωνίζεσθαι» και του προσκοπικού «αιέν αριστεύειν»!
Χορηγός: Audi Gratsias
Υποστηρικτές: Pizza Fan, Βίκος, Kafetzidakis sails
Χορηγός Επικοινωνίας: Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Σώμα Ελλήνων Προσκόπων (Σ.Ε.Π.)

Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων είναι Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου και λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Σκοπός του είναι η διαπαιδαγώγηση των παιδιών και εφήβων με την προσκοπική μεθοδολογία που περιλαμβάνει την υπαίθρια ζωή, το ομαδικό παιχνίδι, την αυτενέργεια και αυτό-εκπαίδευση. Αποτελεί τη μεγαλύτερη κοινωνική οργάνωση στην Ελλάδα, αριθμώντας σήμερα περισσότερα από 25.000 μέλη και προσκοπικές οικογένειες σε όλη την επικράτεια. Το Σ.Ε.Π. το οποίο ιδρύθηκε το 1910 από τον Αθανάσιο Λευκαδίτη, συμπλήρωσε το 2017 107 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας και συστηματικής προσφοράς στο γίγνεσθαι της κοινωνίας. Είναι μια σύγχρονη κίνηση για τους σημερινούς νέους, τους αυριανούς πολίτες, που ανταποκρίνεται σε όλες τις προκλήσεις των σύγχρονων καιρών, με αντικείμενο την ενεργό συμμετοχή στην παροχή υπηρεσιών και ανάληψης πρωτοβουλιών σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής.
Avatar
by
Η Συντακτική Ομάδα του ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ αποτελείται από μέλη του Δ.Σ. του Π.Ο.Ι.Α.Θ., έμπειρους δημοσιογράφους στον χώρο της ιστιοπλοΐας και της κωπηλασίας καθώς και αθλητές με μεγάλη εμπειρία στην Ανοικτή Θάλασσα αλλά και τις ολυμπιακές κατηγορίες. Η Συντακτική Ομάδα παρακολουθώντας από κοντά τα δρώμενα στον χώρο της ιστιοπλοΐας και της κωπηλασίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθορίζει τους βασικούς άξονες της ύλης του περιοδικού, ώστε να παρουσιάζει όλα τα θέματα της επικαιρότητας καθώς και επιλεκτική αρθρογραφία συνεργατών που σχολιάζουν την επικαιρότητα.
Previous Post Next Post