Ο αειθαλής θεσμός που μπαίνει στην 7η δεκαετίατης ζωής του «νεότερος» από ποτέ!

Η Σύρος που υποδέχτηκε τα σκάφη του 1ου Ράλλυ Αιγαίου το 1963, όπως ήταν φυσικό και αναµενόµενο επιλέχθηκε ως ο πρώτος σταθµός του φετινού επετειακού 60ου αγώνα. Αν και το Ράλλυ Αιγαίου στην πολύχρονη ιστορία του έχει έρθει ξανά στην Ερµούπολη, αλλά και στον Φοίνικα της Σύρου, η φετινή επίσκεψη των σκαφών ήταν άκρως συγκινητική αφού συνέπεσε µε τα 60 χρόνια του παλαιότερου και σηµαντικότερου αγώνα ανοικτής θαλάσσης της χώρας µας.

Όπως πάντα η πρωτεύουσα των Κυκλάδων µάγεψε τους ιστιοπλόους µε τις οµορφιές της, τα µαγευτικά της κτήρια και την απαράµιλλη φιλοξενία των ανθρώπων της που πάντα αγκαλιάζουν τον θεσµό του Ράλλυ Αιγαίου.
Η διαφορά φέτος ήταν ότι ο Όµιλος ONEX που διαχειρίζεται το ιστορικά ναυπηγεία της Σύρου θέλησε τη φιλοξενία αυτή να την κάνει ακόµα πιο µοναδική και αξέχαστη για τα πληρώµατα και τους ανθρώπους που υποστηρίζουν τη διοργάνωση και ετοίµασε τη δεξίωση απονοµής των νικητών της πρώτης ιστιοδροµίας στο µαγευτικό εστιατόριο “Αλλού για Γυαλού” στην περιοχή Κίνι αρχικά µε στόχο να απολαύσουν όλοι µαζί το µαγευτικό ηλιοβασίλεµα που προσέφερε η τοποθεσία του εστιατορίου. Στη συνέχεια και αφού πλέον είχαν αρχίσει να σερβίρονται οι µοναδικής γευστικής οµορφιάς µεζέδες, ξεκίνησε η απονοµή επάθλων στους νικητές που κατάφεραν εν µέσω άπνοιας να διασχίσουν την απόσταση Βουλιαγµένη – Σύρος (αφού η εκκίνηση µετακινήθηκε λόγω άπνοιας την Παρασκευή από το Μικρολίµανο ανοικτά της Βουλιαγµένης) και συνεχίστηκε µε τις τιµητικές βραβεύσεις. Αξιοσηµείωτη ήταν η ατάκα του προέδρου του Οµίλου Onex κ. Πάνου Ξενοκώστα, µπροστά στο κοινό και τις κάµερες τη στιγµή που ο πρόεδρος του ΠΟΙΑΘ κ. Ιωάννης Μαραγκουδάκης του απένειµε τιµητική πλακέτα, όπου ανέφερε «…ότι θα υποστηρίξει το 61ο Ράλλυ Αιγαίου προτείνοντας χαρακτηριστικά να εντάξει ξανά τη Σύρο στη διαδροµή του …» κάτι που ο κ. Μαραγκουδάκης του απάντησε ότι θα το λάβει σοβαρά υπ’ οψιν το ΔΣ του ΠΟΙΑΘ που αποφασίζει τη διαδροµή του εκάστοτε Ράλλυ Αιγαίου. Η µαγική αυτή βραδιά απονοµής έκλεισε όταν φεύγοντας τα πληρώµατα δέχτηκαν δύο ακόµα δώρα, ένα βραχιόλι µε χρυσό περίγραµµα του νησιού της Σύρου, καθώς και από ένα αναµνηστικό µπουκάλι κρασί τοπικής παραγωγής. Μαζί µε τους ιστιοπλόους στην Ερµούπολη της Σύρου ήταν επίσης για αρκετές µέρες µία µικρή οµάδα εργαζοµένων της JOTUN HELLAS που για 7η χρονιά ήταν χορηγός του Ράλλυ Αιγαίου και οι οποίοι έζησαν µαζί µε τα πληρώµατα, που γνώρισαν από κοντά, αφού ξεναγήθηκαν στα σκάφη τους, όλη την ένταση του αγώνα αλλά και µαγεία της Ερµούπολης. Με την ευκαιρία αυτή επισκέφθηκαν και το ναυπηγείο του Onex Group στο Νεώριο ώστε να γνωρίσουν από κοντά τους ανθρώπους µε τους οποίους συνεργάζονται στην επισκευή των πλοίων. Σηµαντικό είναι να αναφέρουµε ότι ο χορηγός του Ράλλυ Αιγαίου, αντιλαµβανόµενος το πόσο σηµαντική είναι η επαφή των ανθρώπων της JOTUN Hellas µε τους αγωνιζοµένους, για δεύτερη φορά φέρνει σε νησί σταθµό οµάδα εργαζοµένων της.

Οι εκδηλώσεις στη Σύρο συνεχίστηκαν µε τις επισκέψεις των αγωνιζοµένων, µε τη βοήθεια εξειδικευµένου ξεναγού, σε µία σειρά από εµβληµατικά κτήρια της Ερµούπολης, όπου παρ’ όλες τις υψηλές θερµοκρασίες των ηµερών απόλαυσαν όλα όσα άκουσαν και προφανώς δεν γνώριζαν. Οι εκδηλώσεις των υποστηρικτών του 60ου Ράλλυ Αιγαίου δεν θα µπορούσαν να µην περιλαµβάνουν ‘πάρτι’ από τη µοναδική µπύρα ΝΗΣΟΣ που κατασκευάζεται ακριβώς απέναντι στην όµορφη ΤΗΝΟ και τα τελευταία χρόνια βρίσκεται πάντα ανάµεσα στους υποστηρικτές των αγώνων του ΠΟΙΑΘ. Το όµορφο πάρτι έγινε σε ένα παραδοσιακό καρνάγιο στην Ερµούπολη όπου τα πληρώµατα απόλαυσαν όλες τις διαφορετικές γεύσεις της µπύρας ΝΗΣΟΣ µε τη φυσική παρουσία του ιδιοκτήτη της, Αλέξανδρου Κουρή που ήταν παρών µε την ιδιότητα του αγωνιζοµένου και κυβερνήτη του σκάφους ΜΑΥΑΚΙ ΙΙ.

Από την Ερµούπολη της Σύρου τα σκάφη κατευθύνθηκαν στον επόµενο σταθµό του 60ου Ράλλυ Αιγαίου την Ιό, των µαγικών παραλιών και της βραδινής ζωής. Χαρακτηριστικό της φετινής επίσκεψης των σκαφών του αγώνα στο λιµάνι της Ίου ήταν το γεγονός ότι έδεσαν και ταυτόχρονα εγκαινίασαν τον νέο προβλήτα που κατασκευάστηκε για να υποστηρίξει τις τουριστικές ανάγκες του νησιού και την υψηλή ζήτηση σε θέσεις ελλιµενισµού, κυρίως κατά τους θερινούς µήνες.

Τα πληρώµατα που αντιµετώπισαν ξανά την άπνοια για να ολοκληρώσουν το σκέλος Σύρος – Ίος, µετά τις καθιερωµένες επισκευές των σκαφών τους και τις επιβαλλόµενες τεχνικές συντηρήσεις απόλαυσαν κυρίως τις βραδινές ώρες τη γραφική χώρα της Ίου, αλλά και τη µαγευτική και µοναδικής οµορφιάς παραλία Μαγγανάρι, όπου η διοργάνωση είχε οργανώσει επίσκεψη. Για όσα πληρώµατα δεν πρόλαβαν την εκδροµή αυτή η διάσηµη παραλία Μυλοπότας ήταν η ευκαιρία να κάνουν µπάνιο και να ανταγωνιστούν όπως συνήθως γίνεται στο Ράλλυ Αιγαίου στο άθληµα του Beach Volley, αφού εκεί υπήρχαν οι απαραίτητες εγκαταστάσεις.

Φυσικά δεν θα µπορούσε να λείπει από το πρόγραµµα ο διαγωνισµός ζωγραφικής που έγινε µε τη βοήθεια του Λιµενικού Ταµείου Ίου καθώς και µία επίσκεψη πολιτιστικού ενδιαφέροντος, όπως αυτή που οργανώθηκε στο εξαιρετικής υλικοτεχνικής υποδοµής και σχεδίασης παραδοσιακού τυροκοµείου “Κτήµα Διασέλι” που λειτουργεί από 1922, όπου όσοι είχαν την τύχη να παρευρεθούν και να παρακολουθήσουν την ξενάγηση κυριολεκτικά έµειναν βιώσαν µια µοναδική εµπειρία που κάνεις δεν πίστευε ότι µπορεί να υπήρχε σ’ ένα νησί όπως αυτό της Ίου.

Στην Ίο τα πληρώµατα αγωνίστηκαν και σε µία ιστιοδροµία, µε διαδροµή τον γύρο του νησιού. Η εκκίνηση δόθηκε κάτω από τον πανέµορφο φάρο στην είσοδο του λιµανιού της Ίου, η ανακαίνιση του οποίου και τα εγκαίνια είχαν πραγµατοποιηθεί τον Ιούλιο του 2005 µε αφορµή την τότε άφιξη του Ράλλυ Αιγαίου στο νησί.

Η τελευταία ιστιοδροµία από την Ίο στο Σούνιο, µε τις δικές τις ιδιαιτερότητες και τεχνικές γνώσεις που απαιτούσε για να ολοκληρωθεί από τους ιστιοπλόους, έκλεισε και τυπικά το 60ο Ράλλυ Αιγαίου, βάζοντας στο ψηλότερο ράφι της ιστορίας την ελληνικής ιστιοπλοΐας τον πρώτο τόµο µε τα 60α χρόνια και ανοίγοντας το επόµενο βιβλίο για τα επόµενα Ράλλυ Αιγαίου, αρχής γενοµένης από το 61ο.

Τον αγώνα φέτος ακολούθησε το πλοίο Γενικής Υποστήριξης ΑΙΑΣ του Πολεµικού Ναυτικού, συνδιοργανωτή του Ράλλυ Αιγαίου, µε κυβερνήτη τον αντιπλοίαρχο Παναγιώτη Παπαδάκη. Ο κυβερνήτης µε τη συγκινητική προθυµία του στη διοργάνωση κατάφερε για µία ακόµα φορά να µας αποδείξει ότι αυτός και το πλήρωµά του εκτός από άξιοι φύλακες των θαλασσών της πατρίδα µας, αυτών των θαλασσών που εµείς χαιρόµαστε κάνοντας ιστιοπλοΐα, είναι και µοναδικά φιλόξενοι ως άνθρωποι και ως ναυτικοί, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία της οµάδας υποστήριξης του αγώνα που για 8 ηµέρες γίνεται ένα µε το πλήρωµα του εκάστοτε πλοίου συνοδείας.

Η καθιερωµένη τελετή απονοµής επάθλων του 60ου Ράλλυ Αιγαίου έγινε και πάλι στις µοναδικές εγκαταστάσεις της Ναυτικής Διοίκησης Αιγαίου, όπου οι νικητές του αγώνα (αναφέρονται αναλυτικά στη συνέχεια) βραβεύτηκαν από τις εξέχουσες προσωπικότητες που παρευρέθηκαν. Στην ίδια εκδήλωση βραβεύτηκε, τόσο η νικήτρια του διαγωνισµού ζωγραφικής, όσο και οι χορηγοί και υποστηρικτές της διοργάνωσης.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ORC PERFORMANCE

1.   OPTIMUM S – SAMOS STEAMSHIP
       ΝΙΚΟΣ ΛΑΖΟΣ & ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΛΙΒΑΣ

2.   VELOS – EUROBANK
       ΠΑΝΓΙΩΤΗΣ ΜΑΝΤΗΣ & ΠΑΥΛΟΣ ΚΑΓΙΑΛΗΣ

3.   BANA BIOLETTA 4
       ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΚΑΡΗΣ

Συµµετοχή 7 Σκάφη

ORC SPORT

1.   VENTUS ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΛΟΥΒΑΣ

2.   ABSOLUT MELISSA ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΦΕΤΖΙΔΑΚΗΣ

3.   AFRODITI – SOLARIS ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΙΛΩΤΗΣ

Συµµετοχή 8 Σκάφη

Ο Πάνος Δημητρακόπουλος ασχολείται με την ιστιοπλοΐα από το 1974 με αρκετές διακρίσεις στο ενεργητικό του στις κατηγορίες, Optimist, Windsurfing και Laser. Έχει κερδίσει το Ράλλυ Αιγαίου δυο φορές στην κατηγορία I.O.R. ως πλήρωμα του σκάφους Col-X-Cool και είναι ιδρυτής της εταιρείας Paralos Events & Design που έχει την ευθύνη επικοινωνίας του Ράλλυ Αιγαίου από το 2000 έως σήμερα. Ταυτόχρονα έχει διατελέσει υπεύθυνος επικοινωνίας σε μία σειρά από Παγκόσμια Πρωταθλήματα Ανοικτής Θαλάσσης που οργανώθηκαν στην Ελλάδα. Ασχολείται με την δημοσιογραφία στην ιστιοπλοΐα από το 1982 ξεκινώντας από το περιοδικό Γιώτιγκ & Θάλασσα, έχει δουλέψει ως δημοσιογράφος στον Αντέννα και στις 24ώρες ενώ αρθρογραφεί στον ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΚΟ ΚΟΣΜΟ από το τεύχος 13. Είναι απόφοιτος του τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών και κατέχει πτυχίο προπονητού Ιστιοπλοΐας Γ’ κατηγορίας από την Γ.Γ. Αθλητισμού
Previous Post Next Post