∆ιεθνής Ιστιοπλοϊκή Εβδοµάδα Βορείου Αιγαίου στη Σκόπελο

Το νησί των ιστιοπλόων έγινε για µία και πλέον εβδοµάδα η Σκόπελος. Το νησί των Σποράδων που φηµίζεται για τη φυσική οµορφιά και τους φιλόξενους ανθρώπους της, αγκάλιασε τη ∆ιεθνή Ιστιοπλοϊκή Εβδοµάδα Βορείου Αιγαίου (∆ΙΕΒΑ) από τις 7 έως τις 13 Αυγούστου 2017.

«Οι αγώνες πραγματοποιήθηκαν σε δυο περιοχές, στο Νέο Κλήµα Σκοπέλου και στη Χώρα της Σκοπέλου, µε ασταθείς ανέµους σε αρκετές περιπτώσεις, γεγονός που δυσκόλεψε τους ιστιοπλόους, αλλά και ταυτόχρονα αποτέλεσε µία πρόκληση για τα πληρώµατα που κλήθηκαν να ανταποκριθούν στο επίπεδο δυσκολίας των αγώνων προκειµένου να ολοκληρώσουν κάθε ιστιοδροµία και να τερµατίσουν», τόνισε ο Έφορος Ιστιοπλοϊας Ανοικτής Θάλασσας του διοργανώτη Ναυτικού Οµίλου Ανοιχτής Θάλασσας (ΝΟΑΘ), Χαρίσιος Τιτίρλας.
Οι offshore και inshore ιστιοδροµίες, όπως και ο αγώνας καταδίωξης, έδωσε την ευκαιρία στα πληρώµατα να δοκιµαστούν σε όλες τις καιρικές συνθήκες, αλλά και πλεύσεις, ώστε µετά από τις 7 διεξαχθείσες ιστιοδροµίες να µην υπάρχει αµφιβολία για την πιο ικανή οµάδα. Μάλιστα, την Κυριακή, στην έβδοµη και τελευταία ιστιοδροµία, ο άνεµος ξεπέρασε τους 20 κόµβους και οι ιστιοπλόοι απόλαυσαν την καλύτερη ιστιοδροµία της εβδοµάδας µε µεγάλες ταχύτητες στα πρύµα, τερµατίζοντας λίγο πριν την απονοµή των κυπέλλων της τελικής κατάταξης της διοργάνωσης.
«Τα πληρώµατα δοκιµάστηκαν σε όλες τις συνθήκες και αυτό είναι το πιο σηµαντικό, γιατί καταφέραµε να έχουµε και τεχνικούς αγώνες (inshore) και µεγάλους αγώνες (offshore) και εντυπωσιακές ιστιοδροµίες (αγώνας καταδίωξης) και αυτό ικανοποίησε όλα τους συµµετέχοντες», ανέφερε ο Στέφανος Μεταξιώτης, αντιπρόεδρος του Ναυτικού Οµίλου Ανοικτής Θάλασσας Θεσσαλονίκης (ΝΟΑΘ) και κυβερνήτης του αγωνιστικού σκάφους ΒΟΡΡΑΣ, ιδιοκτησίας µαλιστα του διοργανωτή οµίλου που ήρθε δεύτερο στη γενική κατάταξη.
Ο ανταγωνισµός υπήρξε ιδιαίτερα έντονος ανάµεσα στο ΒΟΡΡΑ και το σκάφος GRANMAX µε κυβερνήτη τον Χριστόφορο Πριτσούλη από τον Ναυτικό Όµιλο Θεσσαλονίκης, αφού τα δύο ίδιου τύπου σκάφη ήταν συνέχεια ανάσες µακριά το ένα από το άλλο στον τερµατισµό, χαρίζοντας δυνατές συγκινήσεις στα πληρώµατα και βέβαια όµορφο θέαµα σε όσους παρακολουθούσαν τους αγώνες από τη στεριά. Για τον Στέφανο Μεταξιώτη, η σωστή προετοιµασία, η προπόνηση του πληρώµατος, αλλά και ο παράγοντας τύχη µπορεί να σου χαρίσουν τη νίκη.
Τη νίκη στη συνολική κατάταξη διεκδίκησε και κέρδισε επάξια το GRANMAX µε χορηγό την εταιρία Alumil και κυβερνήτη τον Χριστόφορο Πριτσούλη που σήκωσε, τριάντα πέντε χρόνια µετά τον πατέρα του στην ίδια ηλικία µε αυτόν, το κύπελλο που αθλοθέτησε ο Γιάννης Κάρρας το 1981 για τον νικητή της Ιστιοπλοϊκής Εβδοµάδας Βορείου Αιγαίου, όπως αναγράφεται από τη πρώτη στιγµή στο βαρύτιµο αυτό τρόπαιο. Ο ίδιος δήλωσε συγκινηµένος για την προσπάθεια του πληρώµατος που κατάφερε να κερδίσει τις περισσότερες ιστιοδροµίας είτε σε πραγµατικό, είτε σε διορθωµένο χρόνο. «Είναι ένα βαρύτιµο κύπελλο σε µια µεγάλη διοργάνωση. Εύχοµαι την επόµενη χρονιά να υπερασπιστούµε το κύπελλο απέναντι σε ακόµη περισσότερους διεκδικητές», τόνισε ο κ. Πριτσούλης ανανεώνοντας το ραντεβού του για τη ∆ΙΕΒΑ του 2018.
Η απονοµή του κυπέλλου έγινε από τον δήµαρχο Σκοπέλου Χρήστο Βασιλούδη. Ανάµεσα στις µεγαλύτερες καινοτοµίες της φετινής διοργάνωσης ήταν και η απονοµή χρηµατικών επάθλων µε την χορηγία του CHRISTOFER GROUP, στους νικητές των δυο κατηγοριών ως επιβράβευση της προσπάθειας των αθλητών – πληρωµάτων.
Έπειτα από πέντε ηµέρες αγώνων, στην κατηγορία ORC International το σκάφος GRANMAX κέρδισε το χρηµατικό έπαθλο (money prize) ύψους 500 ευρώ, ενώ στην κατηγορία ORC Club το χρηµατικό έπαθλο κέρδισε το σκάφος EQUINOX µε κυβερνήτη τον Γιώργο Ματσικίδη, από τον Ναυτικό Αθλητικό Όµιλο Καλαµαριάς Θεσσαλονίκης.
Η ∆ιεθνής Ιστιοπλοϊκή Εβδοµάδα Βορείου Αιγαίου πραγµατοποιήθηκε από τον Ναυτικό Όµιλο Ανοιχτής Θάλασσας Θεσσαλονίκης σε συνδιοργάνωση µε τον Ναυτικό Ιστιοπλοϊκό Κολυµβητικό Όµιλο Σκοπέλου (Ν.Ι.Κ.Ο.Σ.) και την Περιφέρεια Θεσσαλίας και υπό την αιγίδα του δήµου Σκοπέλου.


Τα τελικά αποτελέσματα έχουν ως εξής:

ΟRC OVERALL
Place CAT YACHT SKIPPER

 


1. A GRANMA-X Ch.Pritsoulis


2. A VORRAS S.Metaxiotis


4. B MELIPLOE R. Kerr


3. A ANAX N. Anagnostou


5. B JEMENFOUS A. Plakas


6. B EQUINOX G. Matsikidis


7. B ASSANTE A.Georgiadis


Avatar
by
Η Συντακτική Ομάδα του ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ αποτελείται από μέλη του Δ.Σ. του Π.Ο.Ι.Α.Θ., έμπειρους δημοσιογράφους στον χώρο της ιστιοπλοΐας και της κωπηλασίας καθώς και αθλητές με μεγάλη εμπειρία στην Ανοικτή Θάλασσα αλλά και τις ολυμπιακές κατηγορίες. Η Συντακτική Ομάδα παρακολουθώντας από κοντά τα δρώμενα στον χώρο της ιστιοπλοΐας και της κωπηλασίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθορίζει τους βασικούς άξονες της ύλης του περιοδικού, ώστε να παρουσιάζει όλα τα θέματα της επικαιρότητας καθώς και επιλεκτική αρθρογραφία συνεργατών που σχολιάζουν την επικαιρότητα.
Previous Post Next Post