ΩΩΩ τι σκάφη είναι αυτά μπαμπά!

To Αmericas Cup ξεκίνησε εδώ και ένα μήνα περίπου με τους τελικούς να γίνονται ήδη και την ομάδα της Νέας Ζηλανδίας να προηγείται 4-1 στο σκορ.
Δεν θέλω να μπω στη διαδικασία να κάνω ολόκληρη ανάλυση για κάθε ομάδα ξεχωριστά αν και γνωρίζω ότι θα είχε το ενδιαφέρον του μιας και κάθε μια από αυτές είχε τη δική της φιλοσοφία και χαρακτήρα. Να πούμε όμως ότι το γεγονός της συμμετοχής των 5 ομάδων (FRA, GBR, SWE, JPN, NZL) συν τη συμμετοχή των Αμερικανών στα προκριματικά, ανέβασε γενικότερα το επίπεδο και φυσικά το ενδιαφέρον του κόσμου.
Σχόλια επί σχολίων επίσης έγιναν από γνωστούς και μη Ιστιοπλόους ανά τον πλανήτη σχετικά με το format των αγώνων όπως και τώρα τελευταία αναβιώνει η συζήτηση για το αν τα καταμαραν τελικά υπηρετούν αυτό που λέγεται Americas Cup.
Άλλο θέμα και τούτο…
Οι απόψεις ούτως η άλλως πάντα περίσσευαν! Να όπως αυτή που γράφω και γω τώρα! Και εδώ είναι η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα. Εφ όσον ασχολείσαι να γράψεις η να πεις την άποψη σου ενδιαφέρεσαι!
Δεν ασχολείσαι με κάτι που δεν σου τραβά την προσοχή!! Με κάτι που σε αφήνει παγερά αδιάφορο.
Ναι αυτά τα σκάφη με αυτό το φορμάτ έχουν καταφέρει να προκαλέσουν ενδιαφέρον. Και εξηγούμαι. Παρουσιάσεις και προβολές του αγώνα οργανώνονται παντού.
Είδα αγώνα ακόμη και σε καφετέρια (ναι προκάλεσα προσωπικά τον ιδιοκτήτη να παίξει τον αγώνα αλλά σε καμία περίπτωση δεν περίμενα την τόσο θετική αντίδραση των θαμώνων σ αυτό που έβλεπαν). και αυτό συμβαίνει κατά κόρον όπως και εδώ στην Πολωνία όπου βρίσκομαι και γράφω αυτό το άρθρο. Αν αυτό δεν δημιουργεί μια ευκαιρία τότε τι τη δημιουργεί;
Ναι για εμάς που είμαστε άμεσα εμπλεκόμενοι με το άθλημα οι προσεγγίσεις μας σίγουρα διαφέρουν αλλά κατά την άποψη μου πάντα αυτό που έχει σημασία είναι το πως βλέπει και κατανοεί ο απλός κόσμος το άθλημα μας και νομίζω ότι οι διοργανωτές πέτυχαν σ αυτό.
Σαφέστατα ο εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο αλλά τα πράγματα δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Ούτως η άλλως το Americas Cup ήταν είναι και θα είναι μια μοναδική περίπτωση αγώνα όπου ο κάτοχος του κυπέλου σε μεγάλο βαθμό καθορίζει τη “μοίρα” του αγώνα. Είναι τεράστια η συζήτηση και εγώ δεν είμαι τίποτε άλλο από ένας απλός παρατηρητής – θεατής που ίσως μπορώ να καταλάβω κάποια πράγματα παραπάνω αλλά στην ουσία του ζητήματος δεν γνωρίζω πολλές παραμέτρους ώστε να έχω πιο εμπεριστατωμένη και ολοκληρωμένη εικόνα -άποψη.
Είπαμε… Οι απόψεις περισσεύουν… μαζί και η δική μου!
Στα αγωνιστικά τώρα.
Για μια ακόμη φορά θαρρώ πως οι Νεο Ζηλανδοί απέδειξαν γιατί θεωρούνται leaders στην όποια εξέλιξη της ιστιοπλοίας. Πέρα από το γεγονός ότι το marine business σε όλα τα επίπεδα αποτελεί κύριο οικονομικό πυλώνα της οικονομίας της χώρας οι Νεο Ζηλανδοί έχουν δείξει και έναν άλλο “χαρακτήρα” – “πρόσωπο”. Υπάρχει ένα “κάτι, ένα συναίσθημα σ αυτή την ομάδα που σε κάνει πάντα να στρέφεις το βλέμμα πάνω τους.
Leaders από κάθε άποψη. Ξεκινάμε. Σχεδιαστικά; Εμφάνισαν τα πιο radical shaped foils από όλες τις ομάδες. Συστήματα; Οι άλλοι τραβάνε ακόμη σχοινιά όταν ο Glenn Ashby τριμάρει το φτερό πατώντας κουμπιά… Για τους ποδηλάτες και την ενέργεια που δίνουν στα πολύπλοκα υδραυλικά συστήματα του σκάφους τι να πεις..Τόλμησαν το απλό! Για το αεροδυναμικό πακέτο το οποίο είναι το καλύτερο μακράν; Από την ομάδα η οποία απαρτίζεται από ένα εξαιρετικά ισορροπημένο μείγμα εμπειρίας και νεανικού ενθουσιασμού και ιδεών που τους επιτράπηκε να βγουν στην επιφάνεια και να ανθίσουν;
Από το συναίσθημα που βγάζουν γι αυτό που κάνουν; Δεν ξέρω. Αυτή η ομάδα έχει κάτι και μάλλον ονομάζεται ταλέντο. Η μάλλον επειδή η λέξη ταλέντο τα χωράει όλα μέσα και μόνο συγκεκριμμένη δεν είναι να πούμε ότι οι Νεο Ζηλανδοί απλά με τα μέσα που διαθέτουν το “τερμάτισαν”. They got it absolutely right!
Εν αντιθέσει οι Αμερικανοί για μια ακόμη φορά φάνηκαν άτολμοι σχεδιαστικά περιμένοντας να δουν τον ανταγωνισμό βασιζόμενοι στην “απύθμενη” τσέπη του Έλισον και στο γεγονός ότι διαθέτουν μια μοναδική ομάδα υποστήριξης σε όλα τα επίπεδα. Το είδαμε και στο προηγούμενο Αmericas Cup, ίσως να το δούμε και τώρα. Πολλοί προδίκασαν τη νίκη των Νεο Ζηλανδών. Χθες οι Αμερικάνοι έκαναν την 1η τους νίκη παρουσιάζοντας ένα πακέτο (foils) πολύ πιο κοντά σ αυτό των αντιπάλων τους που τους βελτίωσε κατά πολύ. Για να αντιληφθείτε το πόσο δυνατή είναι η ομάδα υποστήριξης των Αμερικανών οι αλλαγές που έγιναν σε 5 ημέρες για να γίνουν σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα θα έπαιρνε μήνες…
Οι Αμερικανοί έχουν τη νοοτροπία που τους διακατέχει πάντα. Business as usual and do whatever it takes to win this. Όλα για το αποτέλεσμα. Η διαχείριση όλων αυτών που συμβαίνουν από τη μεριά τους είναι άκρως αποτελεσματική και ωφείλουμε να το πούμε. Είναι ένας τρόπος και αυτός, δεν λέω…
Άμα με ρωτήσετε όμως που στέκομαι προσωπικά ανάμεσα σ αυτές τις διαφορετικές προσεγγίσεις θα σας πω δύο διαφορετικά πράγματα.
α) Αν οι Αμερικανοί σήμερα που μιλάμε (Κυριακή 25/6) πάρουν έστω μια ακόμη νίκη και φτάσουμε σ ένα σκορ 5-2 μετά μεσολαβούν 5 ημέρες μέχρι τις επόμενες αγωνιστικές ώστε να μπορέσουν να μάθουν το νέο τους πακέτο καλύτερα με αποτέλεσμα η ανατροπή να λογίζεται ως πολύ πιθανή!
Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι τι έχουν κρατήσει ως απάντηση οι Νεο Ζηλανδοί μιας και κάτι μου λέει ότι αυτή τη φορά είναι πιο έτοιμοι. Επίσης πολύ σημαντικό ρόλο θα παίξει και πως θα διαχειριστούν την ψυχολογική πίεση που θα τους ασκήσει η αντεπίθεση των Αμερικανών. Το κάζο που έπαθαν στο προηγούμενο Αmericas Cup έχει αφήσει “σημάδια”.
β) Μιλάμε για δύο τελείως διαφορετικές προσεγγίσεις. Είμαι ξεκάθαρα με τους Νεο Ζηλανδούς για ένα και μοναδικό λόγο ο οποίος δεν έχει να κάνει με την ικανότητα της μιας η της άλλης ομάδας η οποία είναι αδιαμφισβήτητη.
Είμαι λοιπόν με αυτούς που επέτρεψαν αυτή την “πιτσιρίκα” που έκανε όλες τις αεροδυναμικές δοκιμές που απέδειξαν τα πολλαπλά ωφέλη της χρήσης ποδηλάτων αντί για “παραδοσιακούς” grinders.
Είμαι με αυτούς που εμπιστεύτηκαν δύο σούπερ ιστιοπλόους όπως ο Peter Burling και Blaire Tuke μα άπειρους συνάμα στο Americas Cup. Είμαι με τον Glenn Ashby ο οποίος αποδεδειγμένα πια έχει αυτό το “κάτι”, αυτή τη διαφορετική ματιά που “σήκωσε” τα σκάφη στον αέρα στο προηγούμενο κύπελο και έχει κάνει το σημερινό τους σκάφος χειριστήριο playstation!
Είμαι με τους ονειροπόλους και αυτούς που σκέφτονται αυτό που κάνουν διαφορετικά και απλά τολμούν!
Ναι στο τέλος της ημέρας θα μου πείτε το γνωστό. “money makes the world goes round”.
Ok. Τα είπαμε αυτά. Είναι και αυτό μια άποψη. Και οι απόψεις περισσεύουν! Όπως και η δική μου βεβαίως βεβαίως!
Previous Post Next Post