Χρυσό & αργυρό στο Παγκόσμιο Κύπελλο

Με τον καλύτερο τρόπο, για τα ελληνικά χρώματα, ολοκληρώθηκε ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου, που διεξήχθη στο Σανταντέρ.

Οι Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής, για πρώτη φορά στην καριέρα τους, κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των 470. Εντυπωσιακή ήταν και η εμφάνιση της Βασιλείας Καραχάλιου που ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου στα Λέιζερ Ράντιαλ.
Στα 470, και ύστερα από 11 ιστιοδρομίες, οι χάλκινοι ολυμπιονίκες του Ρίο έδειξαν ότι δίκαια συγκαταλέγονται ανάμεσα στους κορυφαίους του κόσμου. Με 36 β.π. δεν άφησαν κανένα περιθώριο στους αντιπάλους τους. Το ασημένιο μετάλλιο κατέκτησαν οι Αυστριακοί Ντ. Μπάργκεχρ – Λ. Μαχρ με 42β., ενώ τρίτοι ήταν οι Ιταλοί Τζ. Φεράρι – Τζ. Καλάμπρο με 43,60 βαθμούς. «Από την πρώτη στιγμή του αγώνα είχαμε τον έλεγχό του. Ξεκινήσαμε πολύ καλά. Είχε γίνει η επιλογή των υλικών και ήμασταν ήρεμοι. Όλα πήγαν καλά. Σε ότι αφορά τις συνθήκες του αγώνα μπορούμε να πούμε ότι συναντήσαμε όλες τις καιρικές συνθήκες. Από επτά κόμβους αέρα μέχρι 17-18. Η θάλασσα ήταν και με κύμα και χωρίς. Το κύπελλο του Σανταντέρ το κυνηγούσαμε όλη τη χρονιά και φτάσαμε στον στόχο μας», δήλωσε στον “Ιστιοπλοϊκό Κόσμο” ο προπονητής των πρωταθλητών μας Γεράσιμος Ωρολογάς.
Οι αγώνες κύλησαν καλά, καθώς οι Ισπανοί είναι έμπειροι σε ότι αφορά στις διοργανώσεις ιστιοπλοΐας. «Ήταν όλα εκπληκτικά. Φανταστικές συνθήκες και ένας κόλπος ιδανικός για ιστιοπλοΐα. Όλα κύλησαν όπως έπρεπε και ήταν ένα τρόπαιο που το θέλαμε», υπογράμμισε ο Παύλος Καγιαλής.
Ανερχόμενη δύναμη στην κατηγορία των Λέιζερ Ράντιαλ, σε παγκόσμιο επίπεδο, θεωρείται η Βασιλεία Καραχάλιου. Η πρωταθλήτρια το τελευταίο χρονικό διάστημα προπονείται εκτός Ελλάδος και τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η προπόνηση έχει αποδώσει καρπούς. Στην Ισπανία ήρθε δεύτερη με 65 βαθμούς. Το χρυσό κατέκτησε η Βελγίδα Ε. Β. Άκερ που συγκέντρωσε 43 βαθμούς και το χάλκινο η Ντ. Μ. Φρατσίνι (Ουρουγουάη) με 66 βαθμούς.

Ελληνική διάκριση είχαν και οι διεθνείς αγώνες που πραγματοποιήθηκαν στο Κίελο. Οι Τέλης Αθανασόπουλος και Δημήτρης Τάσσιος κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στα 420. Οι πρωταθλητές ήταν εντυπωσιακοί σε όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης, κάτι που αντικατοπτρίζεται και στα πλασαρίσματα που είχαν (1, 1, 2, 2, 1, 1, 1, 3, 5, 5). Έτρεξαν 135 σκάφη από όλο τον κόσμο. Στην ίδια κατηγορία οι Χ. Μαρίνου – Χ. Μαζαράκη ήταν 67ες στη γενική βαθμολογία με 194 βαθμούς.
Στα Λέιζερ Ράντιαλ ύστερα από εννέα ιστιοδρομίες η Βασιλεία Καραχάλιου τερμάτισε στην 5η θέση με 47 βαθμούς, σε σύνολο 70 σκαφών. Στα 49er (12 κούρσες) οι Π. Καμπουρίδης – Σ. Νούτσος κατέλαβαν την 62η θέση (69 σκάφη). Στα 2,4mr έγιναν 10 ιστιοδρομίες και ο Θ. Χωραφιάρης τερμάτισε 38ος (43 σκάφη) και στα Hansa 303 (9 κούρσες) ο Ε. Αχλάτης ήρθε 16ος (25 σκάφη).
Η Σπυριδούλα ‘Ιριδα Σπανέα είναι από το 1999 συντάκτρια αθλητικού ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Καθημερινή». Έχει ειδικευτεί στα ολυμπιακά (εκτός ποδοσφαίρου και μπάσκετ) και τα μη ολυμπιακά αθλήματα και βρίσκεται όλα αυτά τα χρόνια δίπλα στους ανθρώπους του αθλητισμού. Ανάμεσα σε αυτά είναι και η ιστιοπλοΐα, στην οποία έχει ιδιαίτερη αδυναμία διότι θεωρεί ότι είναι ένα άθλημα για ανθρώπους με ανοικτούς ορίζοντες. Το 2005 έγινε η πρώτη γυναίκα που εξελέγη στο Δ.Σ. του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ). Την ίδια χρονιά άρχισε να εργάζεται ως καθηγήτρια στο τμήμα της δημοσιογραφίας στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ, όπου, μέχρι σήμερα, διδάσκει δημοσιογραφία και επικοινωνία. Έχει δουλέψει στην τηλεόραση τόσο ως παρουσιάστρια όσο και ως ρεπόρτερ (EΡΤ, ALPHA DIGITAL, Eurosport κλπ), συνεργάζεται με πολλά περιοδικά (Κάπα, Crash, Hellenic Business, Άθλον, Ιστιοπλοϊκός Κόσμος κ.α), ενώ αρθρογραφεί στην ιστοσελίδα www.we24.gr. Τα τελευταία 16 χρόνια έχει εργαστεί στην επικοινωνία και την προβολή των περισσότερων από τις μεγάλες διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις που διεξήχθησαν στη χώρα μας (γυμναστική, άρση βαρών, πάλη, τζούντο, κανόε καγιάκ, ιστιοπλοΐα, πυγμαχία, καράτε, στίβου, κωπηλασία, μπιτς βόλεϊ κ.α), με κορυφαίες τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και τους Παγκόσμιους Αγώνες «Special Olympics» του 2011. Για την προσφορά της στο αθλητικό κίνημα, αλλά και στην ελληνική γλώσσα έχει βραβευτεί από την «Παγκόσμια Κίνηση Ελληνοφώνων Γυναικών", από ελληνικές και διεθνείς ομοσπονδίες, όπως και συλλόγους.
Previous Post Next Post