Χρονιά γεμάτη διακρίσεις το 2016

Στο ολυμπιακό βάθρο επέστρεψε ύστερα από το 2008 η ελληνική ιστιοπλοΐα. Το 2016, όμως, εκτός από το χάλκινο ολυμπιακό μετάλλιο των Μάντη – Καγιαλή, έφερε πολλές διακρίσεις στους εκπροσώπους της χώρας μας, αλλά αυτές που μας γεμίζουν ελπίδες για το μέλλον είναι των νέων ιστιοπλόων. Σε πολλές διεθνείς διοργανώσεις η νέα γενιά βρέθηκε ανάμεσα στους πρωταγωνιστές.

Οι επιτυχίες τους δείχνουν ότι η χώρα μας διαθέτει παιδιά με πολύ ταλέντο αρκεί να τύχουν της κατάλληλης προσοχής από τους ιθύνοντες. Αξίζει να θυμίσουμε ότι και οι ολυμπιονίκες των 470 ήταν έτοιμοι πριν από, περίπου, δύο χρόνια, να αποχωρήσουν από την ενεργό δράση και έμειναν στον χώρο χάρη στο πρόγραμμα που εμπνεύστηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, “Υιοθετήστε έναν αθλητή”.
Το 2016 μπήκε από τις πρώτες ημέρες με το… δεξί για τους Τάκη Μάντη και Παύλο Καγιαλή. Στο πρώτο παγκόσμιο κύπελλο της χρονιάς (Μαϊάμι), κατέκτησαν το ασημένιο μετάλλιο ενώ λίγες ημέρες μετά, στο πρωτάθλημα της Νοτίου Αμερικής βρέθηκαν στην τρίτη θέση του βάθρου. Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα (Αργεντινή) πλασαρίστηκαν στην 8η θέση. Τον Μάρτιο ήρθαν 3οι στο παγκόσμιο κύπελλο “Πριγκίπισσα Σοφία”, στη Μαγιόρκα. Φυσικά, η μεγάλη επιτυχία της χρονιάς και η μεγαλύτερη, μέχρι τώρα, στην καριέρα τους ήταν το χάλκινο μετάλλιο που κατέκτησαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.
Το χάλκινο μετάλλιο από τη διοργάνωση στη Μαγιόρκα ήταν η πρώτη… συγκομιδή του 2016 για τον Βύρωνα Κοκκαλάνη στα RSX. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, όμως, δεν εξελίχθηκαν έτσι όπως θα επιθυμούσε ο πρωταθλητής μας. Η 5η θέση σε μία τόσο σπουδαία διοργάνωση δεν θεωρείται αποτυχία αλλά ο Κοκκαλάνης διέθετε τις δυνατότητες να διεκδικήσει κάτι καλύτερο. Στην ίδια κατηγορία, η Αγγελική Σκαρλάτου ήρθε 11η.
Ανάμεσα στους κορυφαίος αθλητές της Ευρώπης και του κόσμου βρέθηκε ο Γιάννης Μιτάκης το 2016. Στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα των Φινν (Βαρκελώνη) ήρθε 7ος και στο παγκόσμιο κύπελλο της Μαγιόρκας 6ος. Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ιταλίας πλασαρίστηκε στην 6η θέση, η οποία θεωρείται μία από τις καλύτερες της καριέρας του. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο ντε Τζανέιρο, η καλή αρχή δεν είχε ανάλογη συνέχεια για τον ιστιοπλόο μας. Βρέθηκε μακριά από την προνομιούχο οκτάδα και περιορίστηκε στην 11η θέση.
H Σοφία Μπεκατώρου μαζί με τον Μιχάλη Πατενιώτη κατέκτησαν την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο στη Μαγιόρκα. Στη διοργάνωση της Βραζιλίας πλασαρίστηκαν στη 19η θέση.
Οι Βασίλης Χριστοφόρου – Θοδωρής Αλεξάς – Αργύρης Νοτάρογλου ήρθαν 5οι στα Sonar στο παγκόσμιο κύπελλο του Ιέρ. Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ολλανδίας πλασαρίστηκαν στην 6η θέση, σε σύνολο 16 σκαφών. Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, στο Ρίο ντε Τζανέιρο, οι ιστιοπλόοι μας ‘φλέρταραν’ συνεχώς με το μετάλλιο αλλά η 9η θέση στην ‘κούρσα μεταλλίων’ τους το στέρησε. Επέστρεψαν από τη Βραζιλία με την 7η θέση. Ίσως αυτός ο αγώνας να ήταν ο τελευταίος της καριέρας τους, σε αντίστοιχη διοργάνωση, διότι, εκτός απροόπτου, η ιστιοπλοΐα δε θα είναι μέσα στο πρόγραμμα του 2020, στο Τόκιο.
Στην μη ολυμπιακή κατηγορία των Τορνέιντο, οι Κώστας Τριγκώνης και Ιορδάνης Πασχαλίδης ήταν πρωταγωνιστές. Για 6η συνεχόμενη χρονιά κατέκτησαν τον τίτλο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα (Γερμανία) και έγιναν οι μοναδικοί στον κόσμο που έχουν καταφέρει τέτοιο επίτευγμα. Οι ιστιοπλόοι δεν πήραν μέρος στο αντίστοιχο ευρωπαϊκό (Ιταλία) αλλά και εκεί πρωταγωνιστές ήταν Έλληνες. Οι Νίκος Μαύρος – Αλέξανδρος Ταγαρόπουλος ανέβηκαν στην πρώτη θέση του βάθρου.
Σε αγωνιστικούς ρυθμούς ξαναβρέθηκε το 2016 και ο Αιμίλιος Παπαδημητρίου.
Ο πρωταθλητής είχε μείνει εκτός διοργανώσεων για 1,5 χρόνο εξαιτίας ενός τραυματισμού. Μαζί με τον Αντώνη Τσότρα ήρθαν 2οι σε αγώνα για το κύπελλο Ιταλίας στα Σταρ, λίγες ημέρες αργότερα κατέκτησαν το χάλκινο σε διεθνή αγώνα στην Ιταλία, ενώ στον τρίτο αγώνα της σειράς “Star Sailor League” με την ονομασία “Αγώνας της Φιλίας”, που έγινε στην Γκάρντα της Ιταλίας, οι ιστιοπλόοι συνέλεξαν ένα χρυσό μετάλλιο στο ατομικό κι ένα στο ομαδικό. Στο “κύπελλο Balardi” (Γκάρντα Ιταλία), οι αθλητές των Σταρ πλασαρίστηκαν στη δεύτερη θέση.


Πρωταγωνίστρια και η νέα γενιά
Υποσχέσεις για το μέλλον έδωσαν οι Μαρία Μπόζη – Ραφαηλίνα Κλωναρίδου. Οι πρωταθλήτριες από τη Θεσσαλονίκη ήρθαν τρίτες στο παγκόσμιο πρωτάθλημα των 470 που διεξήχθη στο Κίελο της Γερμανίας και όλα δείχνουν ότι τα προσεχή χρόνια θα συνεχίσουν τη ‘χρυσή’ ιστορία που έχει η χώρα σε αυτή την κατηγορία.
Η ελληνική ιστιοπλοΐα απέδειξε το 2016 ότι εξακολουθεί να… παράγει «παιδιά του ανέμου». Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Τέκνο (αποτελεί ‘πρόδρομο’ της ολυμπιακής κλάσης RSX), που πραγματοποιήθηκε στο Τρεντίνο της Ιταλίας, ο Λεωνίδας Τσορτανίδης ήρθε 2ος στην κατηγορία των νεών αγοριών και η Κατερίνα Δίβαρη 3η στα κορίτσια. Λίγες ημέρες αργότερα οι αθλητές δοκίμασαν τις δυνατότητές τους στα παγκόσμια πρωταθλήματα νέων RSX, που διεξήχθησαν στην Κύπρο. Εκεί η Κατερίνα Δίβαρη έδειξε ότι αποτελεί τη μεγάλη ελπίδα της κατηγορίας, στις γυναίκες. Παρόλο που η ‘γνωριμία’ της με την κλάση κρατούσε ελάχιστες ημέρες αναδείχθηκε πρωταθλήτρια κόσμου (-17 ετών).
Σπουδαία ήταν και η εμφάνιση του Δημήτρη Παπαδημητρίου στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Λέιζερ 4,7, στη Γαλλία. Ο αθλητής του Βαγγέλη Χειμώνα ανέβηκε στην πρώτη θέση του βάθρου, ύστερα από 12 ιστιοδρομίες. Λίγες εβδομάδες μετά, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου εντυπωσίασε και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της κατηγορίας, στο Κίελο στη Γερμανία. Ύστερα από έναν εξαιρετικό αγώνα αναδείχθηκε πρώτος ανάμεσα σε 256 αθλητές.
Έλληνες ιστιοπλόοι βρέθηκαν ανάμεσα στους πρωταγωνιστές και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα 420, στο Σαν Ρέμο. Οι Τ. Αθανασόπουλος – Δ. Τάσσιος κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στα -17 ετών και στους άνδρες οι Β. Γουργιώτης – Ο Μπάτσης ήρθαν 3οι. Στο αντίστοιχο ευρωπαϊκό (-19) των 420 (Ουγγαρία), οι Αθανασόπουλος – Τάσσιος έχασαν το χρυσό για, μόλις, έναν βαθμό. Οι Γουργιώτης – Μπατσης πλασαρίστηκαν 4οι στους άνδρες.
Σε διεθνείς αγώνες, στο Σαν Ρέμο της Ιταλίας, οι Βασίλης Γουργιώτης – Ορέστης Μπάτσης ήρθαν πρώτοι και οι Νίκος Μπριλάκης – Γιώργος Καραδήμας τρίτοι. Εντυπωσιακή ήταν η εμφάνιση του νεαρού Κωνσταντίνου – Οδυσσέα Χουσιάδα στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα Λέιζερ, που διεξήχθησαν στα Κανάρια Νησιά. Ο ιστιοπλόος του ΝΟΒ ήρθε 4ος στην κατηγορία -21 ετών και 9ος στη γενική.
Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα των Όπτιμιστ (Βιλαμούρα Πορτογαλίας), στην καλύτερη θέση (19η), από ελληνικής πλευράς, πλασαρίστηκε ο Ιάσων Κεφαλλωνίτης. Αντίθετα, η ελληνική αποστολή που πήρε μέρος στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Όπτιμιστ, στην Ιταλία, επέστρεψε με μετάλλιο. Η Μελίνα Παππά ανέβηκε στην τρίτη θέση του βάθρου.

Η Σπυριδούλα ‘Ιριδα Σπανέα είναι από το 1999 συντάκτρια αθλητικού ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Καθημερινή». Έχει ειδικευτεί στα ολυμπιακά (εκτός ποδοσφαίρου και μπάσκετ) και τα μη ολυμπιακά αθλήματα και βρίσκεται όλα αυτά τα χρόνια δίπλα στους ανθρώπους του αθλητισμού. Ανάμεσα σε αυτά είναι και η ιστιοπλοΐα, στην οποία έχει ιδιαίτερη αδυναμία διότι θεωρεί ότι είναι ένα άθλημα για ανθρώπους με ανοικτούς ορίζοντες. Το 2005 έγινε η πρώτη γυναίκα που εξελέγη στο Δ.Σ. του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ). Την ίδια χρονιά άρχισε να εργάζεται ως καθηγήτρια στο τμήμα της δημοσιογραφίας στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ, όπου, μέχρι σήμερα, διδάσκει δημοσιογραφία και επικοινωνία. Έχει δουλέψει στην τηλεόραση τόσο ως παρουσιάστρια όσο και ως ρεπόρτερ (EΡΤ, ALPHA DIGITAL, Eurosport κλπ), συνεργάζεται με πολλά περιοδικά (Κάπα, Crash, Hellenic Business, Άθλον, Ιστιοπλοϊκός Κόσμος κ.α), ενώ αρθρογραφεί στην ιστοσελίδα www.we24.gr. Τα τελευταία 16 χρόνια έχει εργαστεί στην επικοινωνία και την προβολή των περισσότερων από τις μεγάλες διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις που διεξήχθησαν στη χώρα μας (γυμναστική, άρση βαρών, πάλη, τζούντο, κανόε καγιάκ, ιστιοπλοΐα, πυγμαχία, καράτε, στίβου, κωπηλασία, μπιτς βόλεϊ κ.α), με κορυφαίες τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και τους Παγκόσμιους Αγώνες «Special Olympics» του 2011. Για την προσφορά της στο αθλητικό κίνημα, αλλά και στην ελληνική γλώσσα έχει βραβευτεί από την «Παγκόσμια Κίνηση Ελληνοφώνων Γυναικών", από ελληνικές και διεθνείς ομοσπονδίες, όπως και συλλόγους.
Previous Post Next Post