Φωτογραφίες & video αγώνων: Η χρήση και τα πνευματικά δικαιώματά τους

Αρκετές φορές όταν κάποιο πλήρωµα αποφασίζει να λάβει µέρος σ’ έναν αγώνα, συζητάει ώστε να δηµιουργήσει τα δικά του µπλουζάκια, ή και άλλου τύπου εξοπλισµό όπως καπέλα.

Στο σηµείο αυτό µπαίνει και το πρώτο ερώτηµα. Μπορούν στα ρούχα που θα δηµιουργήσουν να χρησιµοποιήσουν το λογότυπο του αγώνα; Η απάντηση είναι απλή. Όχι δεν µπορούν. Τα λογότυπα έχουν πνευµατικά δικαιώµατα και δεν µπορούν να χρησιµοποιηθούν από κανέναν συµµετέχοντα ή τρίτο πρόσωπο χωρίς να έχει ερωτηθεί αν επιτρέπει τη χρήση τους ο διοργανωτής όµιλος. Δυστυχώς αρκετές φορές έχουµε γίνει µάρτυρες της παραπάνω µη επιτρεπόµενης χρήσης λογοτύπων κυρίως γιατί κανένας όµιλος δε θα µπει στη διαδικασία που ο νόµος προβλέπει, δηλαδή να προχωρήσει στη νόµιµη κατοχύρωση των λογοτύπων του αγώνα του από οποιαδήποτε χρήση ή να ζητήσει τα ανάλογα δικαιώµατα κυνηγώντας νοµικά το πλήρωµα που τα χρησιµοποίησε χωρίς την άδεια του.

Την επόµενη φορά λοιπόν που θα θέλετε να φτιάξετε µπλουζάκι ή τσάντες µε τα λογότυπα του σκάφους σας αλλά και του αγώνα που θα λάβετε µέρος, ρωτήστε και ζητήστε την έγγραφη έγκριση του διοργανωτή οµίλου. Αν σας τη δώσει έχει καλώς αν όχι, πάλι έχει καλώς διότι τα δικαιώµατα του ανήκουν.

Ένα άλλο θέµα περί πνευµατικών δικαιωµάτων που προκύπτει συχνά στους αγώνες ιστιοπλοΐας είναι αυτό που έχει να κάνει µε τις φωτογραφίες ενός αγώνα που κάποιος επαγγελµατίας φωτογράφος δηµιουργεί για λογαριασµό ενός οµίλου που διοργανώνει αγώνα ιστιοπλοΐας. Παρόλο που τα πληρώµατα αγωνίζονται στον αγώνα και είναι το θέµα των φωτογραφιών της εκάστοτε διοργάνωσης, δεν έχουν το δικαίωµα χρήσης των φωτογραφιών αυτών, αφού έχουν ήδη υπογράψει κατά τη δήλωση συµµετοχής τους, ότι αποποιούνται των δικαιωµάτων τους επί των φωτογραφιών και ότι επίσης τα παραχωρούν µε ελεύθερη χρήση στον διοργανωτή όµιλο που για τον λόγο αυτό προσλαµβάνει και τον επαγγελµατία φωτογράφο που θα καλύψει τη διοργάνωση. Οι φωτογραφίες πρέπει πάντα να χρησιµοποιούνται όπως τις δηµοσιοποιεί ο διοργανωτής όµιλος που έχει και τα δικαιώµατά τους, δηλαδή µε τη φάσα που περιλαµβάνει πληροφορίες για τον αγώνα, τους χορηγούς, τον φωτογράφο και ό,τι άλλο, ή εαν τις δηµοσιοποιεί µόνον µε το όνοµα ή το λογότυπο του φωτογράφου. Το φωτογραφικό υλικό κάθε αγώνα αποτελεί πνευµατική συνιδιοκτησία του φωτογράφου και του διοργανωτή οµίλου και κάθε αλλοίωση τους για χρήση από τρίτα πρόσωπα ή ιστιοπλοϊκή οµάδα είναι µη νόµιµη. Επίσης µη νόµιµη είναι και οποιαδήποτε ψηφιακή επεξεργασία φωτογραφίας για χρήση χωρίς τη γραπτή συναίνεση του φωτογράφου και του διοργανωτή οµίλου. Οι φωτογραφίες που υπάρχουν σε ψηφιακές σελίδες κάποιας διοργάνωσης δεν σηµαίνει ότι µπορούν να επεξεργαστούν από τρίτους παρά µόνον να αναδηµοσιευτούν ως έχουν µε αναφορά της πηγής που είναι, ο αγώνας, ο διοργανωτής όµιλος και ο φωτογράφος.

πχ. Credits: 59ο Ράλλυ Αιγαίου /ΠΟΙΑΘ/Νίκος Αλευροµύτης

Φυσικά να µην ξεχάσουµε να επισηµάνουµε ότι όσα αναφέραµε παραπάνω για τις φωτογραφίες, ισχύουν και για τα video των αγώνων, που επίσης δεν επιτρέπεται να επεξεργασθούν και να δηµοσιοποιηθούν τµηµατικά.

Καλό λοιπόν είναι για όλους, να γνωρίζουν οι συµµετέχοντες σε αγώνες όλα τα παραπάνω και να κάνουν τις απαιτούµενες ενέργειες είτε για τη χρήση λογοτύπων είτε για τη χρήση οπτικοακουστικού υλικού. Η νόµιµη και σωστή χρήση των υλικών προβολής των αγώνων, µόνον θετικό αντίκτυπο µπορεί να έχει για τους αγώνες και την ιστιοπλοΐα γενικότερα.

Υποσηµείωση:

Ο ΠΟΙΑΘ έχει κατοχυρώσει νοµικά το λογότυπο του AEGEAN 600 και έτσι προστατεύει τη χρήση του από κάθε µη επιτρεπόµενη εφαρµογή, ενώ το λογότυπο του Ράλλυ Αιγαίου που έχει τις εκάστοτε ηµεροµηνίες διεξαγωγής του αγώνα αλλά και τα επετειακά λογότυπα που έχουν δηµιουργηθεί για τα 40, 50 και 60 χρόνια του αγώνα προστατεύονται από τα ανάλογα πνευµατικά δικαιώµατα. Το ίδιο ισχύει και για το λογότυπο του Posidonia Cup που ανήκει στην άυλη περιουσία του ΠΟΙΑΘ και των Εκθέσεις Ποσειδώνια ΑΕ.

Ο Πάνος Δημητρακόπουλος ασχολείται με την ιστιοπλοΐα από το 1974 με αρκετές διακρίσεις στο ενεργητικό του στις κατηγορίες, Optimist, Windsurfing και Laser. Έχει κερδίσει το Ράλλυ Αιγαίου δυο φορές στην κατηγορία I.O.R. ως πλήρωμα του σκάφους Col-X-Cool και είναι ιδρυτής της εταιρείας Paralos Events & Design που έχει την ευθύνη επικοινωνίας του Ράλλυ Αιγαίου από το 2000 έως σήμερα. Ταυτόχρονα έχει διατελέσει υπεύθυνος επικοινωνίας σε μία σειρά από Παγκόσμια Πρωταθλήματα Ανοικτής Θαλάσσης που οργανώθηκαν στην Ελλάδα. Ασχολείται με την δημοσιογραφία στην ιστιοπλοΐα από το 1982 ξεκινώντας από το περιοδικό Γιώτιγκ & Θάλασσα, έχει δουλέψει ως δημοσιογράφος στον Αντέννα και στις 24ώρες ενώ αρθρογραφεί στον ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΚΟ ΚΟΣΜΟ από το τεύχος 13. Είναι απόφοιτος του τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών και κατέχει πτυχίο προπονητού Ιστιοπλοΐας Γ’ κατηγορίας από την Γ.Γ. Αθλητισμού
Previous Post Next Post