Το 60ο Ράλλυ Αιγαίου με την ματιά του Mimosa

Το Ράλλυ Αιγαίου έχει περάσει εδώ και ένα µήνα. Γυρίσαµε όλοι στις δουλειές µας και τις ασχολίες µας ή την αράξαµε σε κάποια παραλία περιµένοντας να έρθει ο Σεπτέµβρης και να φέρει λίγη δροσιά. Όταν διάβασα το µέιλ του Πάνου Δηµητρακόπουλου, που µε ρώταγε, αν είχα γράψει κάτι για το Ράλλυ, η πρώτη µου βιαστική απάντηση ήταν, ΤΙΠΟΤΑ! Λάθος! Κρατούσα σηµειώσεις, έγραφα ένα ηµερολόγιο, αναµνήσεις για µένα και λίγους φίλους. Αυτό το ηµερολόγιο, είπα να µοιραστώ µαζί σας αντί να το κρατήσω κρυφό, όπως κάναµε µερικοί και µερικές στα νεανικά µας χρόνια. Πάµε λοιπόν.

Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023

Καφές φάτσα µε το Λευκό όρος, στην άκρη της λίµνης Leman, στα γαλλο-ελβετικά σύνορα. Η θέα των χιονισµένων βουνών είναι, πράγµατι µαγευτική, αλλά το µυαλό µου είναι αλλού! Σε 3-4 ώρες, καλώς εχόντων των πραγµάτων, θα είµαι στην Αθήνα, αργά το βράδυ και παρά τη ζέστη δεν έκλεισα ξενοδοχείο µε air conditioning, αλλά θα πάω για ύπνο στη Μιµόζα που τεµπελιάζει στο λιµάνι.

Πέµπτη 20 Ιουλίου 2023

Δεν έχουν περάσει πολλές µέρες, που τερµατίσαµε τις Κυκλάδες 2023 και είµαστε σχεδόν έτοιµοι για το Ράλλυ Αιγαίου. Δεν είναι δυνατόν να µην πάµε µια και το πρώτο µπράτσο τερµατίζει στο νησί µας! Στην όµορφη Σύρο, την αρχόντισσα των Κυκλάδων. Θα είναι η δεύτερη συµµετοχή µας σε αυτόν τον αγώνα, και στα δύο χρόνια, που πέρασαν, µάθαµε αρκετά και µάλλον δεν θα µπορούσα να έγραφα τα ίδια, όπως πριν στο 58ο Ράλλυ, το 2021. Η Μιµόζα έχασε 300-400 κιλά! Αδειάσαµε ό,τι είναι περιττό, κόψαµε τις λαβές από τις οδοντόβουρτσες, αφήσαµε τη βαριά µας άγκυρα µε την καδένα της στο λιµάνι, άδειασε η κουζίνα, µείναν 5 πιάτα και 5 πιρούνια µόνο, γέµισε η αποθήκη µε τόσα άλλα που νοµίζαµε απαραίτητα! Θα είµαστε 5 άτοµα, όλοι έµπειροι, αν και απροπόνητοι! Κρατάµε µια δόση ανεµελιάς και καλοπέρασης!

Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023

Τελευταίες προετοιµασίες πριν λύσουµε. Ελέγχουµε λίγο πολύ ότι όλα είναι στη θέση τους. Ξανακοιτάζουµε τον καιρό, ελπίζοντας για ένα θαύµα. Ο Αίολος έχει µάλλον πάρει άδεια εδώ και µερικές µέρες και παρά το ότι µιλήσαµε στον Ποσειδώνα, αυτός δεν την ανακάλεσε! Δύσκολο να το πιστέψουµε, τέλη Ιουλίου αλλά µάλλον δεν θα έχουµε αέρα! Η επιτροπή µεταφέρει την εκκίνηση στη Βουλιαγµένη αντί για το Φάληρο, και στις 7µ.µ. το VHF τσιτσιρίζει, «πεντάλεπτο», «λεπτό», µπουµ και φύγαµε κάτω από τη σκιά του πολεµικού που µας συνοδεύει! Το αεράκι είναι ελαφρύ, αλλά µας σπρώχνει µέχρι το Σούνιο, όρτσα. Δεν πειράζει, περνάµε την ώρα µας. Αντί να τριµάρουµε συνεχώς, εγκαινιάζουµε για πρώτη φορά µια ζωντανή µετάδοση από το σκάφος, µέσω του φατσοβιβλίου. Να µας γνωρίσουν οι φίλαθλοι! Πως θα τραβήξουµε κόσµο στη θάλασσα και τα σκάφη; Όχι µόνο στους αγώνες αλλά περισσότερο στη ζωή πάνω στο κύµα. Μόνο κάνοντας τον να ονειρευτεί και να καταλάβει ότι δεν είναι αποκλειστικότητα των «σκαφάτων».

Σάββατο 22 Ιουλίου 2023

Η νύχτα περνάει δύσκολα. Η Μιµόζα πότε ακίνητη και πότε µε αµελητέα ταχύτητα, απολαµβάνει την αγκαλιά της ήρεµης θάλασσας. Εµείς, όχι και τόσο. Μετά την ανατολή του ηλίου, η πρωινή αύρα µας βοηθάει να φτάσουµε στον κάβο Δηµήτρη. Το νοτιότερο άκρο της Κύθνου. Μας µένουνε 37 µίλια, που θα πρέπει να διανύσουµε σε λιγότερο από 8 ώρες. Η ταχύτητα µας είναι ένας κόµβος στην καλλίτερη περίπτωση και χωρίς καµία ελπίδα να έρθει αέρας και να επιταχύνουµε. Μετά από 20 ώρες στη θάλασσα η Μιµόζα εγκαταλείπει το πρώτο µπράτσο του Ράλλυ Αιγαίου. Πλώρη λοιπόν για Ερµούπολη µε τη µηχανή. Μόνο τα τρία πιο γρήγορα σκάφη θα τερµατίσουν έγκαιρα.

Κυριακή και Δευτέρα 23,24 Ιουλίου 2023

Σαββατοκύριακο στη Σύρο, στο σπίτι µας. Δεν χρειαζόµαστε ξενάγηση και η Μιµόζα χρειάζεται µια δυο µικροεπισκευές! Κυριακή βράδυ θα βρεθούµε όλοι στο Κίνι, δυτικά της Ερµούπολης. Το ηλιοβασίλεµα από την παραλία του χωριού είναι φηµισµένο και ακόµα καλλίτερο όταν συνοδεύεται από την απονοµή σε γνωστή ταβέρνα του νησιού. Τα κρασιά, τα ποτά και οι µεζέδες θα µείνουν αξέχαστα, το ίδιο και η µεγάλη παρέα, αθλητών και µη. Στη θάλασσα είµαστε συναγωνιστές και στην ξηρά φίλοι!

Τρίτη 25 και Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023

Εκκίνηση µε προορισµό την Ίο και µε φόντο τον ιστορικό φάρο της Διδύµης. Στέκεται εδώ και 200 χρόνια στην είσοδο του λιµανιού της Ερµούπολης, πάνω στην οµώνυµη βραχονησίδα. Ίσως ο παλαιότερος και ψηλότερος φάρος του ελληνικού φαρικού δικτύου. Σιγοσβήνει σήµερα, και µαζί του η συλλογική µας µνήµη και πολιτιστική µας κληρονοµιά. Θα τον αφήσουµε να πέσει;

Τα µετεωρολογικά δελτία δεν είναι αισιόδοξα! Άπνοια και πάλι! Θα φύγουµε µε µια ωραία στεριανή αύρα, σχεδόν πρύµα. Ο στόλος βιράρει τα µπαλόνια, όχι µόνο για τους φωτογράφους, αλλά επωφελούµαστε και από την παραµικρή πνοή του αέρα. Δυστυχώς δεν θα διαρκέσει πολύ! Το σενάριο του πρώτου µπράτσου επαναλαµβάνεται. Ψηνόµαστε ακίνητοι κάτω από τον ήλιο µε τις ώρες. Το ξηµέρωµα της Τέταρτης µας βρίσκει στην Παροικιά, στην Πάρο αντί για την Ίο ! Ανοιχτά της Πάρου χτές Τρίτη, ο αέρας µας εγκαταλείπει και σερνόµαστε κυριολεκτικά στα νερά του Αιγαίου. Στις 7µ.µ. µας µένουν 33 µίλια για να τερµατίσουµε στην Ίο, πριν τις 3π.µ. Αδύνατον, µια και ο πολύ λίγος αέρας θα κόψει παντελώς τη νύχτα. Η Παροικιά είναι µόλις 8 µίλια ανατολικά µας και αποφασίζουµε να πάµε µε την ησυχία µας παρά να κάνουµε άλλες 5 ώρες µε το σιδερένιο πανί! Δεύτερο µπράτσο, δεύτερη εγκατάλειψη. Πολύ φοβάµαι, ότι έτσι θα συνεχιστεί η βδοµάδα. Το “Ράλλυ της µπονάτσας” όπως το βάπτισε ο καπετάν Γιάννης, που έχει δει πάµπολλα στη ζωή του.

Πέµπτη 27 Ιουλίου 2023

Στιγµές αδρεναλίνης από την εκκίνηση του τρίτου σκέλους, για τον περίπλου της Ίου. Επιτέλους, γύρισε ο Αίολος και ο βοριάς µας περιµένει. Γρήγορη και όµορφη κούρσα σε όλες τις πλεύσεις. Όρτσα µετά την εκκίνηση, πρύµα ανατολικά της Ίου. Άπνοια στη µέση του νησιού, που κατορθώνουµε να ξεπεράσουµε χωρίς να κολλήσουµε, όπως λέµε, και µάλιστα προλαβαίνοντας και τον υπόλοιπο στόλο. Νότια της Ίου, ο αέρας φορτώνει, 25 και 30 κόµβοι, όρτσα. Έτσι θα καταλήξουµε στη γραµµή τερµατισµού µε δύο µούδες, βαθύ κουπαστάρισµα και πολύ νερό στο κατάστρωµα! Το πρώτο µπράτσο, που τερµατίσαµε! Τελευταίοι αλλά πολύ κοντά στους άλλους. Κάθε µικρό λάθος πληρώνεται! Την πρώτη φορά δεν ανέβαινε η µαΐστρα! Τη δεύτερη πάνω στο clew το κρυφό της τζένοας που εξείχε, έµπλεξε στο κατάρτι και είµασταν σε ανακωχή! Αν κάτι µπορεί να µπλέξει θα µπλέξει δεν πρόκειται να µας τη χαρίσει, είναι το θεώρηµα του Σάββα! Και την τρίτη κάνουµε τσίµα µε το µικρό µπαλόνι και αέρα 16-18 κόµβους και το µισό κατάληξε µέσα από τον πρότονο και το άλλο µισό απέξω! Κοινώς κοκορετσάκι! Με όλα αυτά χάνουµε χρόνο και φτάνουµε 2 λεπτά σε διορθωµένο χρόνο, µετά τον προ-τελευταίο. Δεν πειράζει, χαλάλι του! O αγώνας ήταν πολύ ωραίος και οι 30 κόµβοι αέρα στον τερµατισµό άναψαν τα αίµατα!

Παρασκευή 28 Ιουλίου

Σήµερα χαλάρωση, απαραίτητη σε έναν καλό αγώνα. Εκδροµή για µπάνιο στο Μαγγανάρι. Επίσκεψη σε ένα τυροκοµείο και ξενάγηση από την ιδιοκτήτρια, που µε πάθος και ταλέντο µας εξηγεί τη ζωή στο νησί, και στο σπιτικό της, πριν δύο µόνο γενιές. Τα παπούτσια του πεθερού της ήταν από λάστιχο αυτοκίνητου! Η καλλίτερη σόλα για να φυλάξει τα κατσίκια στις κακοτράχαλες πλαγιές. Εννοείται, το τυρί είναι κατσικίσιο και γευστικότατο. Το βράδυ απονοµή στους νικητές, χοροί και τραγούδια. Μπουφές µε ως επί το πλείστον, τοπικά προϊόντα. Παίρνουµε κανένα δύο κιλά µετά από τέτοιους αγώνες !

Σάββατο και Κυριακή 29-30 Ιουλίου 2023

Σήµερα Κυριακή στις πέντε το πρωί τερµατίσαµε το 4ο και τελευταίο µπράτσο του 60ου Ράλλυ Αιγαίου. Από την εκκίνηση στην Ίο µέχρι τη νότια Κύθνο, ο βοριάς, µας συνόδεψε συνέχεια, αναγκάζοντας µας να πάρουµε πότε πότε µια µούδα. 20-25 κόµβοι αέρας, όρτσα, κύµα ένα ενάµιση µέτρο και µερικά ψηλότερα. Φτάνοντας στη Σέριφο, διστάζουµε να περάσουµε, ανατολικά ή δυτικά, που µάλλον θα έχει λιγότερο κύµα. Ο αέρας µας δίνει συνέχεια σιγόντα και σχεδόν µονόµπρατσα φτάνουµε στο στενό Σερίφου-Κύθνου από τα ανατολικά. Μετά το σούρουπο και ενώ νοµίζαµε ότι θα τερµατίζαµε τα µεσάνυχτα, άπνοια! Νάµαστε πάλι! Βρισκόµαστε στα µέσα της Κύθνου, δυτικά. Το σκάφος προσπαθεί να πορευτεί προς το Σούνιο, αλλά το κύµα και το λίγο ρεύµα µας πάνε, όπου θέλουν! Μερικές φορές και για λίγα λεπτά, ο αέρας επιστρέφει, για να δοκιµάσει τις αντοχές µας, και µετά από λίγο σταµατάει σύξυλα! Θα πρέπει να περιµένουµε τις 4 ή 4:30 το πρωί, για να επιστρέψει πάλι και µε λίγο άγριες διαθέσεις. Από άπνοια 18-20 κόµβοι σε ένα λεπτό! Όρτσα πάλι. Θα κόψουµε τη γραµµή τερµατισµού κάτω από τον φωτισµένο ναό του Ποσειδώνα µετά τις 5 το πρωί! Δεν νοµίζω να υπάρχουν πολλοί αγώνες, που να τερµατίζουν µε τέτοιο θέαµα. Πλώρη για Καλλιθέα τώρα, για να φτάσουµε στις δέκα το πρωί της Κυριακής. Είκοσι τέσσερις ώρες στη θάλασσα, χωρίς ύπνο για τους περισσότερους.

Επίλογος

Τερµατίσαµε, όπως πολλοί άλλοι, µόνο δύο από τις τέσσερις ιστιοδροµίες. Και σε αυτές, τελευταίοι. Θα διαβάσουµε πολλά για τους πρώτους, θα δούµε ωραίες φωτογραφίες, και πράγµατι το αξίζουν και µπράβο τους. Όµως υπάρχουν και οι τελευταίοι και θα πουν, για παρηγοριά προφανώς (χά χά), αυτό που πρωτεύει είναι η συµµετοχή. Χωρίς τους τελευταίους δεν υπάρχει αγώνας, και πόσον µάλλον αυτός ο αγώνας το Ράλλυ Αιγαίου. Εξήντα χρόνια τώρα αρµενίζει ανάµεσα στα νησιά µας, µε το µελτέµι σύµµαχο και ας είχε φύγει σε άδεια φέτος µε το αφεντικό του τον Αίολο. Ας βάλουµε όλοι έναν στόχο, να γιορτάσουµε, όχι εµείς, αλλά τα νέα παιδιά του σήµερα, τα 100 του χρόνια. Από εµάς εξαρτάται, πρώτους και τελευταίους.

Ήταν µεγάλη µας ευχαρίστηση, που συµµετείχαµε σε αυτόν τον πολύ επιτυχηµένο αγώνα, χάρις στις προσπάθειες της επιτροπής, των κατά τόπους υποστηρικτών, του ΠΟΙΑΘ, και του ακούραστου προέδρου του.

Σας ευχαριστούµε!

Previous Post Next Post