Τα λίγα που κάνουν τα πολλά

Τι είπαμε; Είπαμε ότι θα τα ξαναπούμε γι αυτούς τους τρελούς που βάλθηκαν να σπάσουν κάθε ρεκόρ κάνοντας τον περίπλου της Γης. Ναι μιλάμε για ανθρώπους μοναδικούς με ικανότητες και εμπειρία που ελάχιστοι-μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού υπάρχουν.

Μέσα σε μερικές εβδομάδες είδαμε τρία ρεκόρ να σπάνε. Πρώτος και καλύτερος άνοιξε τον χορό ο δικός μας ο “Κοβιλίδης” (Thomas Coville) όπου με το maxi trimaran Sodebo έσπασε το ρεκόρ του Solo Round the World Race γράφοντας έναν ασύλληπτο χρόνο 49 ημέρες 3 ώρες 7 λεπτά και 38 δεύτερα κατεβάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ κατά 8 ημέρες, 10 ώρες, 26 λεπτά, 28 δεύτερα.
Μια απίστευτη επίδοση που πλησίασε προσπάθειες αντίστοιχων σκαφών με πλήρωμα γράφοντας μια μέση ωριαία ταχύτητα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του 24,10 κόμβους… Τι να πεις… Μετά από εβδομάδα και κάτι με διαφορά μερικών ωρών μεταξύ τους τερμάτισαν οι δύο πρώτοι που συμμετείχαν στο Vendee Globe με νικητή τον Armel Le Cleach (Banque Popoulaire) με 2ο τον Alex Thomson (Hugo Boss) να κυνηγά τη νίκη μέχρι τέλους.
Νέο ρεκόρ και εδώ όπου ο Γάλλος τερμάτισε σε 74 ημέρες 3 ώρες και 35 λεπτά, 3 ημέρες 22 ώρες και 41 λεπτά γρηγορότερα από το προηγούμενο ρεκόρ..
Και εκεί που είπαμε τι άλλο θα δούμε να σου και ο Francis Joyon με το maxi trimaran του Idec Sport να διαλύει στην κυριολεξία το ρεκόρ του Jule Verne Trophy κάνοντας με το επταμελές πλήρωμα του έναν χρόνο που ούτε να διανοηθούμε μπορούσαμε πριν μερικά χρόνια.
40 ημέρες 23ωρες 30 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα έκανε ο αθεόφοβος με ένα τριμαράν του 2007 (Χ Groupama) διαλύοντας το προηγούμενο ρεκόρ του Banque Popoulaire (Loick Peyron) κατά 4 ημέρες, 14 ώρες, 12 λεπτά και 23 δευτερόλεπτα.
Ολοκλήρωσαν τη θεωρητική διαδρομή των 22.461 ν.μ με μια μέση ταχύτητα 22,84 κόμβους. Στην πραγματικότητα όμως κάλυψαν 26.412 ν.μ με μια μέση ταχύτητα 26,85 κόμβων!
Κάπου εκεί λοιπόν οι λέξεις σώνονται για τον άνθρωπο που αντιλαμβάνομαι ως ιδιοφυΐα της ωκεανοπλοΐας μιας και το να διατηρήσεις ένα τόσο υψηλό ρυθμό πέρα από την ικανότητα και εμπειρία σου ως ιστιοπλόος, έχεις εκμεταλλευτεί πλήρως τις καιρικές συνθήκες. Και άντε να πεις ότι ο άνθρωπος ήταν τυχερός με τις επικρατούσες συνθήκες για κάποιες μέρες. Στην περίπτωση όμως του Francis Joyon η πλοήγηση του σκάφους του καθ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού ήταν μαεστρική!
Είπαμε σε προηγούμενο άρθρο μου ότι αυτοί που έχουν πατήσει στη Σελήνη είναι πολλοί περισσότεροι απ αυτούς που έχουν καταφέρει κάτι τέτοιο. Ο Joyon είναι ένας από δαύτους και δικαιωματικά κερδίζει μια θέση στο πάνθεον των κορυφαίων ωκεανοπόρων!
Εδώ να μοιραστώ μια συζήτηση που είχα πριν έναν χρόνο και βάλε με τον Franck Camas (είπαμε ότι το σκάφος με το οποίο έκανε το ρεκόρ ο Joyon ήταν το προηγούμενο Groupama) ο οποίος στην ερώτηση μου πως έβλεπε την προσπάθεια του Joyon να σπάσει το ρεκόρ πέρυσι δεν ήταν καθόλου αισιόδοξος. Τελικά ο Joyon όχι μόνο τα κατάφερε ένα χρόνο μετά με την 2η προσπάθεια, με ένα σκάφος παλαιότερης τεχνολογίας, αλλά μας απέδειξε ότι και με λίγα τελικά μπορείς να κάνεις πάρα πολλά αρκεί να εκμεταλλευτείς κάθε δυνατότητα που έχεις στο έπακρο.
Μαέστρος!
Previous Post Next Post