Οι στόκοι προορίζονται για την επισκευή των ατελειών του σκάφους, που προκαλούνται από την πρόσκρουση ή τα ελαττώματα κατασκευής. Αυτά τα προϊόντα μπορούν να εφαρμοστούν σε στρώσεις μεγάλου πάχους και έχουν πολύ καλές ιδιότητες λείανσης. Οι στόκοι είναι σχετικά σκληρές επιστρώσεις, προκειμένου να αντέξουν τις φθορές, αλλά οφείλουν να παραμένουν εύκαμπτοι, να μη ραγίζουν, ιδιαίτερα στα ιστιοπλοϊκά σκάφη.

Κύρια Χαρακτηριστικά
• Εξομαλύνουν και καθιστούν ομοιόμορφη την επιφάνεια του σκάφους.
• Διευκολύνουν τις εργασίες της λείανσης με μηδαμινή απώλεια πάχους και όγκου.

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι στόκων, ωστόσο η Jotun Yachting συνιστά τη χρήση εποξικών στόκων δυο συστατικών, προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα καλύτερο αδιάβροχο φράγμα, χαμηλή απορρόφηση του νερού και του βαθμού αντίστασης σε διαλυτικά, σε σύγκριση με τους πολυεστερικούς στόκους. Επίσης, η σκληρότητα και η ευκαμψία τους είναι σαφώς καλύτερη. Για περιοχές κάτω από το νερό, μόνο χρήση εποξικών στόκων είναι δυνατή.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως οι στόκοι πρέπει να εφαρμοστούν ανάμεσα σε στρώσεις ασταριού (τεχνική σάντουιτς), ώστε να εξασφαλιστεί απόλυτα το σφράγισμα της στρώσης στόκου. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, αποφεύγουμε τον κίνδυνο απορρόφησης νερού και περιοχών μειωμένης στιλπνότητας στις επόμενες στρώσεις, λόγω της απορρόφησης διαλυτικού.

Χρώματα στόκων
Κάθε μεμονωμένο συστατικό των εποξικών στόκων JotunYachting έχει διαφορετικό χρώμα προκειμένου να διευκολυνθεί η μίξη. Όταν επιτευχθεί ένα ομοιογενές χρώμα και δεν είναι ορατά τα ίχνη των συστατικών, τότε η μίξη είναι σωστή.

Τύποι στόκων
Η JotunYachting διαθέτει δυο διαφορετικούς τύπους εποξικού στόκου. Αυτοί είναι κατάλληλοι για διαφορετικούς τύπους χρήσης.
Το Lightweight Filler είναι ένα υπερ-ελαφρύ μείγμα φέρινγκ για μεγάλες επισκευές και το Finishing Filler είναι ένας στόκος για ελαφρύ φινίρισμα και για μικρές ατέλειες.
Η κύρια διαφορά τους εντοπίζεται στον τύπο φινιρίσματος που παρέχουν, βαθμό σκληρότητας και αδιάβροχες ιδιότητες. Η λείανση όλων των τύπων είναι εύκολη.

Οδηγίες
1. Προετοιμασία επιφάνειας
Ο στόκος πρέπει πάντα να εφαρμόζεται πάνω από εποξικό αστάρι ξηρό και καθαρό. Αν γίνει υπέρβαση του χρόνου επαναβαφής το αστάρι πρέπει να λειανθεί
2. Στόκοι
Όλοι οι στόκοι της Jotun Yachting είναι εποξικοί δύο συστατικών με αναλογία μίξης 1:1 από πλευρά βάρους και όγκου. Αφού εφαρμοστεί και στεγνώσει ο στόκος πρέπει να λειανθεί προτού βαφτεί ξανά με ένα εποξικό αστάρι.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.jotun.gr.

 

Avatar
by
Η Συντακτική Ομάδα του ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ αποτελείται από μέλη του Δ.Σ. του Π.Ο.Ι.Α.Θ., έμπειρους δημοσιογράφους στον χώρο της ιστιοπλοΐας και της κωπηλασίας καθώς και αθλητές με μεγάλη εμπειρία στην Ανοικτή Θάλασσα αλλά και τις ολυμπιακές κατηγορίες. Η Συντακτική Ομάδα παρακολουθώντας από κοντά τα δρώμενα στον χώρο της ιστιοπλοΐας και της κωπηλασίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθορίζει τους βασικούς άξονες της ύλης του περιοδικού, ώστε να παρουσιάζει όλα τα θέματα της επικαιρότητας καθώς και επιλεκτική αρθρογραφία συνεργατών που σχολιάζουν την επικαιρότητα.
Previous Post Next Post