Πρωταγωνιστές οι Έλληνες ιστιοπλόοι

Σε υψηλό επίπεδο βρίσκονται οι κατηγορίες των πληρωμάτων μας στα 470 και στα RSX, σύμφωνα με τα αποτελέσματα στις κορυφαίες διεθνείς διοργανώσεις. Στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα των RSX (ανδρών και -17) η χώρα μας κατέκτησε δύο μετάλλια και στην αντίστοιχη διοργάνωση των 470 δύο ελληνικά πληρώματα βρέθηκαν ανάμεσα στα έξι κορυφαία της Ευρώπης.

Στη διοργάνωση που διεξήχθη στη Μασσαλία ο Βύρων Κοκκαλάνης ανέβηκε στη δεύτερη θέση του βάθρου και πιστοποίησε για πολλοστή φορά τη μεγάλη κλάση του. Ύστερα από οκτώ κούρσες συγκέντρωσε 91,7 βαθμούς ποινής και άφησε στην τρίτη θέση τον Ιταλό Μ. Καμπότι με 114,50, ενώ το χρυσό μετάλλιο πήρε ο Γάλλος Λ. Γκιαρντ με 64,50. Συμμετείχαν 108 σκάφη. «Ήταν μία καλή διοργάνωση. Επόμενος μεγάλος στόχος είναι το παγκόσμιο πρωτάθλημα», δήλωσε ο πρωταθλητής στον “Ιστιοπλοϊκό Κόσμο”.
Τα ελληνικά RSX, όμως, θα έχουν και μέλλον. Ο 16χρονος Λεωνίδας Τσορτανίδης ήρθε τρίτος στην αντίστοιχη διοργάνωση των -17 ετών, σε έναν αγώνα όπου πήραν μέρος 20 σκάφη.
Στο Μονακό διεξήχθη το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα των 470. Οι χάλκινοι Ολυμπιονίκες του Ρίο θέλησαν να δοκιμάσουν νέα υλικά προκειμένου να είναι απόλυτα έτοιμοι για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Θεσσαλονίκης και έμειναν μία θέση μακριά από το ευρωπαϊκό βάθρο. Στο Μονακό προτίμησαν να μην πάρουν μαζί τους το νέο σκάφος τους προκειμένου να το προφυλάξουν. Και όπως φάνηκε από την έκβαση των αγώνων είχαν απόλυτο δίκιο διότι οι κακές καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν να διεξαχθεί η κούρσα των μεταλλίων. «Είχαμε προβλέψει ότι οι καιρικές συνθήκες στο Μονακό δεν θα ήταν καλές. Δεν μπορέσαμε να διεκδικήσουμε μια διάκριση διότι δεν πραγματοποιήθηκε η κούρσα των μεταλλίων. Κρατάμε τις εμπειρίες και προχωράμε σοφοί και δυνατοί για τους επόμενους στόχους», μας είπε ο προπονητής τους, Μάκης Ωρολογάς. Η νεότερη γενιά, οι Βασίλης Παπουτσόγλου και Γιάννης Ορφανός ήρθαν 6οι στην Ευρώπη και 7οι στη γενική.
Στα 470 των γυναικών στην πρώτη θέση βρέθηκε το πλήρωμα της Ολλανδίας με την ελληνικής καταγωγής Αφροδίτη Ζέγκερς και την Αναλούς Βανβέιν. Προπονητής των κοριτσιών είναι ο Νίκος Δρούγκας και οι Ολλανδέζες στο σημείο που δηλώνονται οι χορηγοί είχαν γράψει «Thanks Nikos». Οι Ελληνίδες πρωταθλήτριες Μαρία Μπόζη και Ραφαηλίνα Κλωναρίδου ήρθαν 15ες.
Θετική ήταν και η εμφάνιση του Γιάννης Μιτάκη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα των Φινν (Μασσαλία). Ο πρωταθλητής της κλάσης πλασαρίστηκε στην όγδοη θέση. «Θεωρώ ικανοποιητικό το αποτέλεσμα. Ήταν ο πρώτος μου αγώνας μετά τους Ολυμπιακούς του Ρίο. Συνεχίζουμε..», υπογράμμισε ο φιννίστας. Το πρωτάθλημα των Φινν διεξήχθη με τους νέους κανονισμούς, οι οποίοι απογοήτευσαν τους ιστιοπλόους. Ύστερα από 10 κούρσες, οι τρεις πρώτοι μπήκαν στον τελικό. Διεξήχθη ημιτελικός με επτά σκάφη από τα οποία προκρίθηκαν δύο.

Στο όνομα Οδυσσέας Εμμανουήλ Σπανάκης ακούει ένα από τα λιλιπούτεια ταλέντα της ελληνικής ιστιοπλοΐας. Ο νεαρός πρωταθλητής του ΙΟΠ πήρε μέρος σε διεθνή ρεγκάτα όπτιμιστ στην Ολλανδία και πλασαρίστηκε στην πέμπτη θέση. Πραγματοποιήθηκαν 12 ιστιοδρομίες και συμμετείχαν 223 σκάφη.
Η Σπυριδούλα ‘Ιριδα Σπανέα είναι από το 1999 συντάκτρια αθλητικού ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Καθημερινή». Έχει ειδικευτεί στα ολυμπιακά (εκτός ποδοσφαίρου και μπάσκετ) και τα μη ολυμπιακά αθλήματα και βρίσκεται όλα αυτά τα χρόνια δίπλα στους ανθρώπους του αθλητισμού. Ανάμεσα σε αυτά είναι και η ιστιοπλοΐα, στην οποία έχει ιδιαίτερη αδυναμία διότι θεωρεί ότι είναι ένα άθλημα για ανθρώπους με ανοικτούς ορίζοντες. Το 2005 έγινε η πρώτη γυναίκα που εξελέγη στο Δ.Σ. του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ). Την ίδια χρονιά άρχισε να εργάζεται ως καθηγήτρια στο τμήμα της δημοσιογραφίας στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ, όπου, μέχρι σήμερα, διδάσκει δημοσιογραφία και επικοινωνία. Έχει δουλέψει στην τηλεόραση τόσο ως παρουσιάστρια όσο και ως ρεπόρτερ (EΡΤ, ALPHA DIGITAL, Eurosport κλπ), συνεργάζεται με πολλά περιοδικά (Κάπα, Crash, Hellenic Business, Άθλον, Ιστιοπλοϊκός Κόσμος κ.α), ενώ αρθρογραφεί στην ιστοσελίδα www.we24.gr. Τα τελευταία 16 χρόνια έχει εργαστεί στην επικοινωνία και την προβολή των περισσότερων από τις μεγάλες διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις που διεξήχθησαν στη χώρα μας (γυμναστική, άρση βαρών, πάλη, τζούντο, κανόε καγιάκ, ιστιοπλοΐα, πυγμαχία, καράτε, στίβου, κωπηλασία, μπιτς βόλεϊ κ.α), με κορυφαίες τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και τους Παγκόσμιους Αγώνες «Special Olympics» του 2011. Για την προσφορά της στο αθλητικό κίνημα, αλλά και στην ελληνική γλώσσα έχει βραβευτεί από την «Παγκόσμια Κίνηση Ελληνοφώνων Γυναικών", από ελληνικές και διεθνείς ομοσπονδίες, όπως και συλλόγους.
Previous Post Next Post