Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 420

Στο Παγκόσµιο Πρωτάθληµα 420 που ολοκληρώθηκε στη λίµνη Ballaton της Ουγγαρίας οι αθλήτριες Ιακωβίνα Κερκέζου & Δανάη Γιαννούλη πραγµατοποίησαν εντυπωσιακή εµφάνιση και κατέκτησαν το χάλκινο µετάλλιο στην κατηγορία U-17 κοριτσιών.

Στις οκτώ ιστιοδροµίες που ολοκληρώθηκαν οι αθλήτριες του Ν.Ο. Καλαµακίου και του Ι.Ο. Πειραιώς αντίστοιχα, τερµάτισαν στις θέσεις 5, 4, 37, 4, 4, BFD, 5,5.

Έτσι µε 64 βαθµούς ποινής ανέβηκαν στο τρίτο σκαλί του βάθρου και αν δεν είχαν τη µαύρη σηµαία (BFD) στην έκτη κούρσα θα µπορούσαν να κερδίσουν το ασηµένιο µετάλλιο.

Συνολικά αγωνίστηκαν 72 σκάφη, από τα οποία τα 27 ήταν κοριτσιών.

Επίσης πολύ καλά πήγαν στις γυναίκες οι Δήµητρα Βαρθολοµαίου & Μεταξία Γώγου, οι οποίες τερµάτισαν τέταρτες σε σύνολο 61 σκαφών. Οι αθλήτριες του Ν.Ο.Π.Φ ισοβάθµησαν µε τις Γερµανίδες.

Την ίδια θέση κατέλαβαν στην κατηγορία ανδρών-µεικτό οι Λάµπης Ευλάµπιος Γιαννούλης & Ελένη Γιαννούλη σε σύνολο 111 σκαφών. Οι ιστιοπλόοι του Ι.Ο. Πειραιώς συγκέντρωσαν 62 βαθµούς όσους και οι τρίτοι Ισπανοί αθλητές.

Μετά και από αυτά τα αποτελέσµατα στην Ουγγαρία η Ελλάδα αναδείχθηκε 2η δύναµη στον κόσµο στην κατηγορία 420 που µπορεί να θεωρηθεί ο προποµπός της µεικτής πλέον ολυµπιακής κατηγορίας 470.


Διακρίσεις στο Παγκόσμιο Optimist

Στο παγκόσµιο πρωτάθληµα Optimist που διοργανώθηκε στο Bodrum της Τουρκίας η Χρυσούλα Κανέλλου Κοκκινάκη κατέκτησε το ασηµένιο µετάλλιο στα κορίτσια και το χρυσό στα 12χρονα, ενώ στην ίδια κατηγορία η Άννα Μαρία Μακρή πήρε το ασηµένιο µετάλλιο.

Η εµφάνιση της εθνικής οµάδας Optimist σε αυτό το πρωτάθληµα ήταν πραγµατικά εντυπωσιακή, αφού εκτός από τα µετάλλια της Κανέλλου Κοκκινάκη και οι πέντε Έλληνες ιστιοπλόοι έτρεξαν στον χρυσό στολίσκο, ενώ δυο από αυτούς τερµάτισαν στην πρώτη 20άδα της γενικής κατάταξης ανάµεσα σε διακόσια εβδοµήντα έξι σκάφη. Η Χρυσούλα Κανέλλου Κοκκινάκη του Ν.Ο. Άνδρου πραγµατοποίησε εκπληκτική εµφάνιση και κατάφερε να ανέβει στο δεύτερο σκαλί του βάθρου ανάµεσα σε πενήντα επτά κορίτσια και στο πρώτο σκαλί του βάθρου στα κορίτσια έως 12 ετών. Ήταν, µάλιστα, η µικρότερη αθλήτρια του αγώνα και για τον λόγο αυτό οι διοργανωτές της έδωσαν ειδικό βραβείο. Επίσης θαυµάσια πήγε και η Άννα Μαρία Μακρή. Η αθλήτρια του Ν.Ο.Π. Φαλήρου τερµάτισε δεύτερη στα 12χρονα και πέµπτη στα κορίτσια.

Η ελληνική οµάδα επίσης, κατέκτησε το χάλκινο µετάλλιο στην ειδική βαθµολογία των 61 χωρών που συµµετείχαν στο Παγκόσµιο. Πρώτη ήταν η Ιταλία και δεύτερη η Αµερική. Αξίζει δε, να σηµειωθεί ότι η ελληνική οµάδα µαζί µε την ιταλική και την οµάδα των Η.Π.Α. ήταν οι µοναδικές που όλοι οι αθλητές τους αγωνίστηκαν στον χρυσό στόλο και αυτό αποδεικνύει το υψηλό επίπεδό των νεαρών Ελλήνων ιστιοπλόων που είναι και η ελπίδα για µεγαλύτερες διακρίσεις στο µέλλον.

Από εκεί και πέρα εξαιρετικός ήταν ο Ιωάννης Τουρνής του Ν.Ο.Π. Φαλήρου που κατέλαβε τη δέκατη θέση στη γενική, ενώ πολύ καλά πήγε και ο Εµµανουήλ Βοµβύλας του Α.Ν.Ο.Γλυφάδας που τερµάτισε στη δέκατη ένατη θέση. Σπουδαία εµφάνιση είχαµε και από τον Νικόλαο Βουγιούκα του Ν.Ο. Καλαµακίου ο οποίος τερµάτισε τριακοστός τρίτος ανάµεσα σε διακόσια εβδοµήντα έξι σκάφη.


Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Tornado 2022

Με οκτώ ιστιοδροµίες ολοκληρώθηκε το Παγκόσµιο Πρωτάθληµα της πρώην ολυµπιακής κατηγορίας Tornado στην πόλη La Grande Motte της Νότιας Γαλλίας. Στο πρωτάθληµα έλαβαν µέρος 23 σκάφη από 9 χώρες και οι Έλληνες αθλητές από τη Θεσσαλονίκη έδειξαν από την πρώτη ιστιοδροµία ότι είχα έρθει για να υπερασπιστούν τον τίτλο τους. Τελικά όπως αποδεικνύεται από τις πέντε πρωτιές στις οκτώ ιστιοδροµίες µάλλον άνετα κατάφεραν να πετύχουν τον στόχο τους, και να βρεθούν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, όπως είχαν καταφέρει να το κάνουν και το 2021 στο αντίστοιχο Παγκόσµιο Πρωτάθληµα που είχε διοργανωθεί από τον Ναυτικό Όµιλο Θεσσαλονίκης. Με τέσσερις πρωτιές σε επτά ιστιοδροµίες.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

1.     Κων/νος Τριγκώνης & Κων/νος Καζαντζής ΕΛΛΑΣ

2.     Yoann Trécul & Thomas Ferrand                      ΓΑΛΛΙΑ

3.    Brett Burvill & Kirsikka Raisanen            ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Avatar
by
Η Συντακτική Ομάδα του ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ αποτελείται από μέλη του Δ.Σ. του Π.Ο.Ι.Α.Θ., έμπειρους δημοσιογράφους στον χώρο της ιστιοπλοΐας και της κωπηλασίας καθώς και αθλητές με μεγάλη εμπειρία στην Ανοικτή Θάλασσα αλλά και τις ολυμπιακές κατηγορίες. Η Συντακτική Ομάδα παρακολουθώντας από κοντά τα δρώμενα στον χώρο της ιστιοπλοΐας και της κωπηλασίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθορίζει τους βασικούς άξονες της ύλης του περιοδικού, ώστε να παρουσιάζει όλα τα θέματα της επικαιρότητας καθώς και επιλεκτική αρθρογραφία συνεργατών που σχολιάζουν την επικαιρότητα.
Previous Post Next Post