Οι ιστιοπλοϊκές κατηγορίες του ολυμπιακού προγράμματος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024

Τον Μάιο ανακοινώθηκαν τα αγωνίσµατα της ιστιοπλοΐας για τους Ολυµπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι. Ήταν το τελευταίο βήµα µιας µακριάς πορείας, η οποία ακόµη έχει πολλά στάδια που θα πρέπει να καλυφθούν.

Τον περασµένο Σεπτέµβριο η Διεθνής Ολυµπιακή Επιτροπή ανέθεσε τη διεξαγωγή των Ολυµπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι, µε την ιστιοπλοΐα να φιλοξενείται στη µεσογειακή Μασσαλία.

H ΔΟΕ έχει ζητήσει από όλα τα ολυµπιακά αθλήµατα να αναθεωρήσουν το πρόγραµµά τους για τους µελλοντικούς Ολυµπιακούς Αγώνες ώστε να επιτύχουν τους εξής στόχους:

  • Ίσο αριθµό ανδρών και γυναικών, τόσο σε αριθµό αθλητών όσο και σε αριθµό µεταλλίων
  • Αύξηση του αριθµού των µικτών αγωνισµάτων
  • Αγωνίσµατα που να αναδεικνύουν διάφορες ικανότητες µε διαφορετικό εξοπλισµό και ‘όψη’
  • Αγωνίσµατα που να διατηρούν την παραδοσιακή µορφή των αθληµάτων και αγωνίσµατα που να είναι πρωτοποριακά και να προσελκύουν το ενδιαφέρον τόσο του αθλούµενου αλλά ακόµη περισσότερο του κοινού που δεν έχει σχέση µε τον αθλητισµό.
  • Αγωνίσµατα που απαιτούν από τους αθλητές και που επιδεικνύουν στο κοινό τα στοιχεία τεχνικής και τακτικής που χαρακτηρίζουν κάθε άθληµα.

Με τα παραπάνω σαν οδηγό, η Παγκόσµια Οµοσπονδία Ιστιοπλοΐας αποφάσισε να διατηρήσει πέντε από τα υπάρχοντα δέκα αγωνίσµατα ενώ για τα υπόλοιπα πέντε συστήθηκε τον Νοέµβριο από την Παγκόσµια Οµοσπονδία Ιστιοπλοΐας µια οµάδα εργασίας η οποία µετά από πολλές ώρες έρευνα και δουλειάς κατέληξε σε µία πρόταση για τα αγωνίσµατα τα οποία θα επιτύχουν τους παραπάνω στόχους για το άθληµα της ιστιοπλοΐας όσο το δυνατόν καλύτερα. Η πρόταση αυτή, η οποία παρουσιάστηκε στο ενδιάµεσο συνέδριο της Παγκόσµιας Οµοσπονδίας Ιστιοπλοΐας που έγινε τον Μάιο στο Λονδίνο, λάµβανε υπ’ όψη τους παραπάνω στόχους χωρίς να επηρεάζεται από τις επιθυµίες κλάσεων, αθλητών και χωρών και προκάλεσε εκτεταµένες αντιδράσεις από διάφορες οµάδες που είδαν τα συµφέροντά τους να θίγονται. Καθώς όλες αυτές οι οµάδες αντιπροσωπεύονται ή επηρεάζουν τη Σύγκλητο, το όργανο λήψης αποφάσεων της Παγκόσµιας Οµοσπονδίας, η πρόταση της οµάδας εργασίας απορρίφθηκε. Η πρόταση που τελικά επικράτησε µετά από ένα µαραθώνιο ψηφοφοριών, και η οποία από πολλούς θεωρήθηκε συµβιβασµός, περιλαµβάνει, εκτός από τα πέντε αγωνίσµατα που παραµένουν και πέντε νέα αγωνίσµατα:

  • Μονοθέσιο Ανδρών µε σκάφος Laser (µετά από επανεκτίµηση)
  • Μονοθέσιο Γυναικών µε σκάφος Laser Radial (µετά από επανεκτίµηση)
  • Διθέσιο Skiff Ανδρών µε σκάφος 49er
  • Διθέσιο Skiff Γυναικών µε σκάφος 49er FX
  • Διθέσιο Καταµαράν Μικτό µε σκάφος Nacra 17
  • Ιστιοσανίδα Ανδρών
  • Ιστιοσανίδα Γυναικών
  • Μονοθέσιο Μικτό
  • Διθέσιο Μικτό
  • Αετοσανίδα Μικτή

Ο εξοπλισµός και η µορφή των αγώνων για τα αγωνίσµατα που είναι ανοιχτά θα αποφασιστούν σε επόµενη φάση και η ακριβής διαδικασία θα ανακοινωθεί σύντοµα. Αν και θεωρητικά όλα τα ενδεχόµενα είναι πιθανά, το πιθανότερο είναι πως το 470 θα χρησιµοποιηθεί στο Μικτό Διθέσιο αγώνισµα και το Formula Kite στη Μικτή Αετοσανίδα, όπου αναµένεται να δούµε κάποια µορφή σκυταλοδροµίας.

Για το Μικτό Μονοθέσιο αγώνισµα, το πιθανότερο είναι ότι οι άνδρες θα αγωνίζονται µε Finn αλλά δεν υπάρχουν ακόµη αρκετές πληροφορίες ούτε για το σκάφος των Γυναικών ούτε για τη µορφή των αγώνων. Για την ιστιοσανίδα υπάρχουν διάφορες προτάσεις για τη µορφή των αγώνων οι οποίες περιλαµβάνουν την υπάρχουσα µορφή, σλάλοµ ή ένα συνδυασµό των δύο. Σε κάθε περίπτωση εκτιµάται ότι το RS:X θα αντικατασταθεί.

Όπως κάθε φορά που πρέπει να γίνει µια µεγάλη αλλαγή, έτσι και τώρα υπάρχουν αντιδράσεις. Στη συγκεκριµένη περίπτωση η αποφάσεις του Μαΐου φέρνουν αλλαγές πολύ µικρότερες από αυτές που η ΔΟΕ και η ηγεσία της Παγκόσµιας Ιστιοπλοΐας θα ήθελαν, καθώς, για να εξασφαλιστεί η συναίνεση των µελών της Συγκλήτου, έπρεπε να γίνουν συµβιβασµοί. Υπάρχουν πολλές ακόµη αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν προτού να είναι ξεκάθαρο το πρόγραµµα για τους Ολυµπιακούς Αγώνες στο Παρίσι το 2024. Το µέλλον θα δείξει.

Μαρίνα Ψυχογυιού
by
Η Μαρίνα Ψυχογυιού είναι μέλος της επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων Νέων της Διεθνούς Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας από το 2010, μέλος της ομάδας κανόνων kiteboarding και ιστιοσανίδας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας και βασικό στέλεχος αγώνων της ΙΚΑ από το 2016.
Previous Post Next Post