Οι Ναυτοπροσκοπικές λέμβοι χαρακτηρίσθηκαν ως παραδοσιακά σκάφη

Με ιδιαίτερη ευχαρίστηση γνωρίζεται ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αναγνώρισε τρεις Ναυτοπροσκοπικές λέμβους ως “Παραδοσιακά σκάφη”.


Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων διαθέτει σε όλη την Ελλάδα άνω των εκατό (100) ιστιοφόρων λέμβων. Η πλειονότητα είναι ξύλινες δεκάκωπες φαλαινίδες απόγονοι του σκάφους “Λάτις Τριάρμενος” και μεταλλικές και ξύλινες εξάκωπες “Σακκολαίβες” (μικρός αριθμός) ‘απόγονοι’ της “Μαλτέζας” ή “Σακκολαίφης”, όλα του 18ου αιώνα!
Θα επιδιωχθεί η αναγνώριση όλων αυτών ως παραδοσιακών. Οι Πρόσκοποι διαθέτουν επίσης και μικρό αριθμό πλαστικών (GRP) πιστών αντιγράφων της ξύλινης Φαλαινίδας. Οι δύο παλαιότερες ξύλινες Φαλαινίδες ‘εν ενεργεία’ είναι ηλικίας 55 και 45 ετών!!!
Η ιστορία συστηματικής ενασχόλησης των Προσκόπων με τη θάλασσα πάει πίσω στο 1913 που ιδρύθηκε η ‘ειδικότητα’ των Ναυτοπροσκόπων με σκοπό την αγωγή παιδιών και νέων μέσα από την εξοικείωση με τη θάλασσα και την Ελληνική Ναυτική παράδοση. Η Ακαδημία Αθηνών αναγνώρισε την προσφορά αυτή στους χιλιάδες νέους και παιδιά με τη συμπλήρωση 100 ετών λειτουργίας των Ναυτοπροσκόπων.

ΛΕΖΑΝΤΕΣ
Μεγάλη φωτογραφία: H Φαλαινίς “ΝΗΡΗΙΣ”, ετών…45, στον αγώνα “SPETSES CLASSIC YACHT REGATTA”.
Μικρή φωτογραφία: Η Σακκολαίβη “ΝΑΥΣΙΘΟΗ” στον αγώνα “SPETSES CLASSIC YACHT REGATTA”.

Avatar
by
Η Συντακτική Ομάδα του ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ αποτελείται από μέλη του Δ.Σ. του Π.Ο.Ι.Α.Θ., έμπειρους δημοσιογράφους στον χώρο της ιστιοπλοΐας και της κωπηλασίας καθώς και αθλητές με μεγάλη εμπειρία στην Ανοικτή Θάλασσα αλλά και τις ολυμπιακές κατηγορίες. Η Συντακτική Ομάδα παρακολουθώντας από κοντά τα δρώμενα στον χώρο της ιστιοπλοΐας και της κωπηλασίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθορίζει τους βασικούς άξονες της ύλης του περιοδικού, ώστε να παρουσιάζει όλα τα θέματα της επικαιρότητας καθώς και επιλεκτική αρθρογραφία συνεργατών που σχολιάζουν την επικαιρότητα.
Previous Post Next Post