Αρχές Σεπτέµβρη και στη Ναύπακτο όσοι κινούνται στην παραλιακή ζώνη προσπαθούν να καταλάβουν τι είναι τα πολύχρωµα ‘αλεξίπτωτα’ που διασχίζουν τον Κορινθιακό από την πόλη έως τη Γέφυρα µε εντυπωσιακές ταχύτητες.
Όσοι γνωρίζουν σπεύδουν να ενηµερώσουν, καθώς η πόλη έχει κατακλιστεί από αθλητές από όλον τον κόσµο που θα συµµετάσχουν στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθληµα της ολυµπιακής κατηγορίας του Kiteboarding, το οποίο θα διεξαχθεί στην πόλη στα τέλη του ίδιου µήνα. Η ζήτηση για τον αγώνα είναι τόσο µεγάλη, που αρκετές οµάδες έχουν έρθει µε περισσότερους αθλητές από όσους έχουν ήδη κατοχυρώσει τη θέση τους ελπίζοντας σε κενές θέσεις της τελευταίας στιγµής.
Όσο πλησιάζουν οι ηµέρες του αγώνα οι αποστολές γεµίζουν τη µικρή επαρχιακή πόλη της Αιτωλοακαρνανίας και ήδη από το µέσα Σεπτέµβρη όλη η περιοχή ζει στους ρυθµούς του 2022 Lepanto Formula Kite European Championships. Οι επισκέπτες δηλώνουν εντυπωσιασµένοι από την οµορφιά της Ναυπάκτου, τη νυχτερινή ζωή και τη φιλοξενία των κατοίκων. Αυτό όµως που τους έχει αφήσει άφωνους, είναι ο θαλάσσιος στίβος και οι συνεχόµενες ηλιόλουστες ηµέρες µε µόνιµη παρουσία ιδανικού αέρα. Η οµάδα του οργανωτή Ιστιοπλοϊκού Οµίλου ΙΑΣΩΝ, εγκαθίσταται στη Ναύπακτο και σε συνεργασία µε τον συνδιοργανωτή Δήµο Ναυπάκτου, προετοιµάζονται οι εγκαταστάσεις που θα φιλοξενήσουν την εκδήλωση από τις 25 Σεπτέµβρη έως τις 2 Οκτωβρίου.
Στη Ναύπακτο βρίσκεται και η ελληνική οµάδα, η οποία αποτελείται από τους Κάµερον-Αλέξανδρο Μαραµενίδη (ΑΙΟΡ ΙΑΣΩΝ) πρωταθλητής Ελλάδας, Γιώργο Αργυριάδη (ΑΙΟΡ ΙΑΣΩΝ), Δηµήτρη Μαραµενίδη (ΑΙΟΡ ΙΑΣΩΝ), Βαγγέλη Αβραµάκο (ΝΟ ΔΗΛΕΣΗ), Βασίλη Λίβα (ΝΟΚ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ). Η συναισθηµατική φόρτιση για τη συµµετοχή τους στον πρώτο διεθνή αγώνα kiteboarding που διεξάγεται στην Ελλάδα είναι έντονη. Για όλους, όπως δηλώνουν, αποτελεί τιµή να εκπροσωπούν τη χώρα µας σε έναν τόσο σηµαντικό αγώνα εντός έδρας.
Κυριακή 25 Σεπτεµβρίου, η Ναύπακτος έχει φορέσει τα καλά της. Το ειδυλλιακό παλαιό λιµάνι της πόλης είναι έτοιµο για την τελετή έναρξης. Οµιλίες, παρουσιάσεις, καλωσόρισµα, προβολή στα τείχη του κάστρου που περιβάλλει το λιµάνι βίντεο kiteboarding, µε όλους τους καλεσµένους να δείχνουν εντυπωσιασµένοι. Κανείς τους όµως δεν είναι έτοιµος για αυτό που θα ακολουθήσει. Το λιµάνι περιβάλλεται από ουζερί, µπαρ και εστιατόρια. Σε απόλυτη συνεννόηση, όλοι κλείνουν τις µουσικές τους και τρεις από τους καλύτερους Έλληνες DJ παραλαµβάνουν τη σκυτάλη και το αµφιθεατρικό λιµάνι δονείται στον ηλεκτρονικό ήχο τους. Αποστολές, οργανωτές, περαστικοί και κάτοικοι γίνονται ένα έως τις πρώτες πρωινές ώρες.
Δευτέρα πρώτη επίσηµη µέρα στη θάλασσα µε την Επιτροπή του Αγώνα να δοκιµάζει τον εξοπλισµό και να ετοιµάζει δοκιµαστικό στίβο. Η καταµέτρηση του εξοπλισµού των 140 αθλητών, αποτελεί από µόνη της µια πρόκληση. Όλα έτοιµα και όλοι αναµένουν την πρώτη ηµέρα και φυσικά ο «θεός» των αγώνων κάνει την εµφάνισή του. Μετά από έναν µήνα ιδανικών συνθηκών, έχουµε πρόγνωση για βροχές και επικίνδυνα καιρικά φαινόµενα.
Τρίτη 27/9. Όλοι στον πάγο µε την πρώτη ηµέρα των αγώνων να ακυρώνεται, κατόπιν έκδοσης απαγορευτικού από την Πολιτική Προστασία. Η ασφάλεια προέχει και όλοι σέβονται την ανακοίνωση και αν και η καταιγίδα πέρασε ξυστά από τη Ναύπακτο και ο στίβος δείχνει ιδανικός, κανείς δεν µπαίνει στη θάλασσα ούτε για προπόνηση.
Τετάρτη 28/9. Συνθήκες πρόκληση για τους αθλητές µε την κακοκαιρία να γυροφέρνει τον στίβο αλλά χωρίς τελικά να τον αγγίζει, αλλά οι αγώνες αρχίζουν επιτυχώς. Οι έντονες σπιλιάδες δηµιούργησαν προβλήµατα σε όσους αθλητές επέλεξαν µεγάλους αετούς. Οι Γαλλίδες κυριαρχούν την πρώτη ηµέρα µε τις Poema Newland (FRA), Jessie Kampman (FRA) και Alexia Fancelli (FRA), να κρατούν τις πρώτες τρεις θέσεις. Στο βίντεο ηµέρας του αγώνα «τα λένε» η Καρολίνα ετών 12 και ο Αλεξάντερ ετών 62! Συγκινητική εικόνα µε τον µικρότερο και µεγαλύτερο αθλητή του αγώνα.
Πέµπτη 29/9. Ιδανικές συνθήκες µε 10-15 knot αέρα και ο οι αθλητές τα δίνουν όλα για µια θέση στον χρυσό στόλο. Η κυριαρχία της Γαλλίας στις γυναίκες παραµένει µε τις 4 πρώτες θέσεις πλέον να είναι γαλλικές. Στους άντρες ο Lorenzo Boschetti (ITA) κρατάει την πρώτη θέση µε τον Denis Taradin (CYP) τον Κύπριο πρωταθλητή να ακολουθεί, και τον Max Maeder (SGP) να καταλαµβάνει την τρίτη θέση. Οι Έλληνες αθλητές πλασάρονται σε θέσεις που δεν τους επιτρέπουν την είσοδο στον χρυσό στόλο.
Παρασκευή 30/9. Πρώτη ηµέρα τελικών, καθαρός ουρανός αλλά έλλειψη αέρα. Μία ιστιοδροµία για τους άντρες και δύο για τις γυναίκες πριν πέσει τελείως ο αέρας. Ενώ οι Γαλλίδες συνεχίζουν να εναλλάσσονται στην πρώτη τριάδα, ο Max Maeder (SGP) εκµεταλλεύεται την ευκαιρία και σκαρφαλώνει στην κορυφή της βαθµολογίας. Στο βίντεο της ηµέρας οι αθλήτριες εξηγούν γιατί ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να ακουµπάς το υδροπτέρυγό τους (foil)!!! Όσο περίεργο και αν ακούγεται στους µη µυηµένους, το λίπος που αφήνει το δάχτυλο στο foil, επηρεάζει την υδροδυναµική του πτερυγίου και κάνει την πλεύση προβληµατική.
Σάββατο 1/10. Ηλιόλουστη η τελευταία ηµέρα τελικών, µε ανέµους να ξεκινούν από 4 knot και να φτάνουν στο µέσον της ηµέρας τα 25 knot. Μεγάλο ρίσκο η επιλογή αετού και πολλές αλλαγές στην πρώτη δεκάδα για τις θέσεις που οδηγούν στα medal races της τελευταίας ηµέρας των αγώνων. Πρώτος και µε άνεση πέρασε στον τελικό της Κυριακής ο 16χρονος αθλητής από τη Σιγκαπούρη Max Maeder (SGP), µε ισοβαθµία οι Toni Vodisek (SLO) και Riccardo Pianosi (ΙΤΑ), και ο Benoit Gomez (FRA) που κατάφερε µετά από µια πολύ καλή ηµέρα να πλασαριστεί στην τέταρτη θέση. Στις γυναίκες η Lauriane Nolot (FRA) τερµάτισε πρώτη, κερδίζοντας στην τελευταία ιστιοδροµία την Gal Zukerman (ISR) η οποία επανερχόµενη από µια άσχηµη πτώση, κατάφερε να τερµατίσει στην τρίτη θέση κερδίζοντας το εισιτήριο για τους τελικούς. Η αθλήτρια από τη Γαλλία Jessie Kampman (FRA), µε σταθερή απόδοση κατάφερε να περάσει ως δεύτερη στα τελικά και την τέταρτη θέση κατέλαβε η Gisela Pulido (ESP).
Κυριακή 2/10. Η µεγάλη ηµέρα των τελικών. Μόνο οι καλύτεροι 10 αθλητές θα αγωνιστούν και οι συνθήκες «δυνατές», όπως αρµόζει σε έναν τελικό. Οι δύο πρώτοι από τους άντρες και τις γυναίκες περνάνε κατευθείαν στον τελικό. Οι υπόλοιποι θα αγωνιστούν στους δύο ηµιτελικούς για τις υπόλοιπες δύο θέσεις του τελικού. Ο νικητής κάθε αγώνα (ξεχωριστά για ηµιτελικά και τελικά) πρέπει να συγκεντρώσει τρία αστέρια, µε τον πρώτο να έχει επιβραβευτεί µε δύο, ο δεύτερος µε τρία κοκ. Ξαφνικός θάνατος ή παρατεταµένη αγωνία.
Στον τελικό στους άντρες οι Max Maeder (SGP), και Toni Vodisek (SLO), υποδέχονται τους Riccardo Pianosi (ΙΤΑ), και ο Benoit Gomez (FRA) που συγκέντρωσαν πρώτοι τρία αστέρια στους ηµιτελικούς. Μία και µοναδική δραµατική κούρσα. Ο Toni Vodisek (SLO) και πιέζεται από τον Max Maeder (SGP). Ο Toni κάνει το λάθος στην τελευταία σηµαδούρα και ενώ παλεύει να µαζέψει την πτώση του, ο Max τον περνάει ερχόµενος µε 35 knots και κερδίζει τον αγώνα και στέφεται νικητής του αγώνα. Πρωταθλητής Ευρώπης στέφεται ο Toni Vodisek (SLO), ο οποίος στον επόµενο αγώνα, µε αντίστροφο τρόπο (πτώση του Max), θα στεφθεί και παγκόσµιος πρωταθλητής. Τρίτος τερµατίζει ο Benoit Gomez (FRA), αφήνοντας στην τέταρτη θέση γενικής και τρίτο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθληµα τον Ιταλό Riccardo Pianosi (ΙΤΑ).
Στις γυναίκες Lauriane Nolot (FRA), επίσης «καθάρισε» την πρωτιά από την πρώτη κούρσα, αλλά όχι εύκολα κατακτώντας τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης. Ενώ ήταν στη δεύτερη θέση, έκανε την κίνησή της στην τελευταία σηµαδούρα, όπου βλέποντας την Gisela Pulido (ESP) η οποία προηγείτο να παίρνει ασφαλή ανοιχτή γραµµή, κράτησε κλειστή ακτίνα και κατάφερε δραµατικά στην τελική ευθεία να κερδίσει την ιστιοδροµία και τον αγώνα. Δεύτερη ακολούθησε η Jessie Kampman (FRA), τρίτη η Gisela Pulido (ESP).
Στις ελληνικές συµµετοχές, ο Κάµερον Μαραµενίδης (ΙΑΣΩΝ) µετά από την κατάκτηση της τέταρτης θέσης στην Ολυµπιάδα νέων στην Αργεντινή το 2018 και τέσσερα χρόνια αγωνιστικής απραξίας, κατάφερε να είναι εύκολα ο πρώτος Έλληνας κατακτώντας την 51η θέση γενικής. Ο Δηµήτρης Μαραµενίδης (ΙΑΣΩΝ) πλασαρίστηκε στην 76η θέση µε τον Γιώργο Αργυριάδη (ΙΑΣΩΝ) πολύ κοντά του στην 78η θέση. Ο βενιαµίν της παρέας Βασίλης Λίβας (ΝΟΚ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ), αποκοµίζοντας πολύ µεγάλη εµπειρία κατάφερε να βρεθεί στην τέταρτη θέση µεταξύ των Ελλήνων και πέµπτος ολοκλήρωσε την προσπάθεια ο έµπειρος αθλητής Βαγγέλης Αβραµάκος (ΝΟ ΔΗΛΕΣΗ).
Αγώνες τέλος, απονοµές, ζωντανή µουσική στην παραλία και µια τελευταία υπέροχη βραδιά στη µαγική Ναύπακτο, µε όλους να εύχονται στο επανιδείν. Ο αγώνας αποτέλεσε την επιτοµή των προσπαθειών του Ελληνικού Συνδέσµου Αετοσανίδας (ΗΚΑ), που ξεκίνησε το 2017 µε σεµινάρια, αγώνες, αναγνώριση του αγωνίσµατος και στήριξη της Οµοσπονδίας, προωθώντας το πιο σύγχρονο ολυµπιακό ιστιοπλοϊκό αγώνισµα, µε το βλέµµα στο Παρίσι το 2024, αλλά πλέον και στο Λος Άντζελες το 2028!!!!