Με τη μία …Volvo Ocean Race

Ας μου συγχωρεθεί ο λόγος σε πρώτο πρόσωπο αλλά αυτό που μου ζητήθηκε είναι να μοιραστώ την προσωπική μου εμπειρία περί ιστιοπλοΐας. Όταν για 40 τόσα χρόνια έχεις παίξει ή παρακολουθήσει από ποδόσφαιρο, μπάσκετ (μέχρι Α2 παρακαλώ) και βόλεϊ μέχρι κρίκετ και σκουός, οτιδήποτε τέλος πάντων παίζεται με μπάλα, μικρή ή μεγάλη, ως φανατικός λάτρης των σπορ, η πρώτη επαφή με την ιστιοπλοΐα ήρθε όντως λίγο ξαφνική.

Δουλεύοντας για τη Volvo, η «ανάγκη» επικοινωνίας στα ελληνικά ΜΜΕ του Volvo Ocean Race 20011-12 με έριξε σε βαθιά νερά αλλά παράλληλα με εισήγαγε σταδιακά σε ένα νέο, μαγευτικό και διαφορετικό κόσμο. Και ενώ ακόμα μάθαινα από τον μέντορά μου Πάνο Δημητρακόπουλο για τακ και όρτσα και πρύμα, η λίγους μήνες μετά έναρξη ενασχόλησης της κόρης μου – και για τέσσερα χρόνια περίπου – με τα όπτιμιστ, με έφερε αντιμέτωπο με μία απροσδόκητη «ντροπή»: ενώ ένιωθα από πάντα έτοιμος να μεταδώσω όλη μου τη γνώση περί σπορ, αυτών που κατείχα, στο παιδί μου, τελικά αυτή επέλεξε ένα από τα ελάχιστα σπορ από τα οποία δεν είχα ιδέα! Πολύ σύντομα δέχθηκα τα πρώτα ειρωνικά σχόλια γιατί δεν κατανοούσα τη στρατηγική, τις κινήσεις του αθλήματος ή την τακτική της, πόσω μάλλον την ορολογία του. Για να μην αναφερθώ στην αγωνία του πατέρα στον μόλο όταν στα ανοικτά λυσσομανούσε και τα κύματα μού φαίνονταν θεόρατα αλλά η μικρή το καταδιασκέδαζε με το σκαφάκι της.
Σήμερα, «βετεράνος» πλέον με δύο Volvo Ocean Race στο παλμαρέ μου (μη σας κοροϊδεύω, ως υπεύθυνος επικοινωνίας της Volvo, όχι – φευ – ως ιστιοπλόος) και με την ευτυχία να έχω «τρέξει» κάποια μίλια με το Volvo 70 της ομάδας της Puma στο Αλικάντε και εδώ, στον Σαρωνικό με το Bullet, το κορυφαίο ίσως αγωνιστικό σκάφος στην Ελλάδα, και τις δύο φορές σε πλεύσεις επίδειξης. Ποια είναι η άποψή μου ως απλού παρατηρητή, πατέρα «οπτιμίστριας» αλλά και ανθρώπου που ζει σε μια χώρα που βρέχεται από παντού από θάλασσα; Ότι η ιστιοπλοΐα είναι ένα σπορ που ταιριάζει πολύ στην ιδιοσυγκρασία του Έλληνα και που βοηθά τους μικρούς αθλητές στο σχηματισμό μιας σωστής προσωπικότητας μέσα από ένα κατ’ εξοχήν εγκεφαλικό σπορ. Μακάρι σε μία νέα εποχή που σίγουρα και νομοτελειακά θα έρθει κάποια στιγμή για τη χώρα μας, η Πολιτεία να δώσει στην ιστιοπλοΐα την προσοχή που της αξίζει και το άθλημα να γνωρίσει μεγαλύτερη ανάπτυξη. Μέχρι τότε, μετρώ αντίστροφα, ως λάτρης πλέον του σπορ, τις ώρες μέχρι την έναρξη του Volvo Ocean Race 2017-18, στο Αλικάντε, στις 14 Οκτωβρίου.
Σας καλώ να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.volvooceanrace.com και να μάθετε όλα τα νέα για την προετοιμασία των ομάδων – η αδρεναλίνη είναι ήδη ψηλά. Εσείς το ξέρετε καλύτερα από μένα, για πολύ κόσμο του Volvo Ocean Race θεωρείται το Everest της ιστιοπλοΐας και αυτό και μόνο λέει πολλά!
Avatar
by
Previous Post Next Post