Μαραθώνιος αλλά με…πανιά

Ολυμπιονίκες, πρωταθλητές κόσμου, Ευρώπης και Ελλάδος βρέθηκαν στην ίδια γραμμή εκκίνησης. Πατέρας αντιμετώπισε τον γιο του. Ιστιοπλόοι που απείχαν από αγωνιστικούς ρυθμούς, επέστρεψαν. Αθλητές με διακρίσεις από άλλα σπορ γνώρισαν την ιστιοπλοΐα. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα όλες οι κλάσεις τριγώνου, ολυμπιακές και μη, και όλες οι γενιές διεκδίκησαν χάρη σε ένα ειδικό σύστημα καταμέτρησης τα τρόπαια και όταν ο αγώνας ολοκληρώθηκε, όλοι χαμογελούσαν. Αυτά συνέβησαν στον “1ο Ιστιοπλοϊκό Μαραθώνιο” που διεξήχθη στη θαλάσσια περιοχή της «πρωτεύουσας της ελληνικής ιστιοπλοΐας», το Μικρολίμανο, και έβαλε τις βάσεις για να γίνει θεσμός.

Η ιδέα για τη διοργάνωση ανήκει σε τρεις ανθρώπους που έχουν άμεση σχέση με το άθλημα: στον Μάκη Ωρολογά, προπονητή των Ολυμπιονικών Μάντη – Καγιαλή, στον Νίκο Αλευρομύτη, φωτορεπόρτερ όλων των μεγάλων αγώνων της ιστιοπλοΐας, μεταξύ των οποίων και το “Ράλλυ Αιγαίου” και τον Κωνσταντίνο Τσιγκαρά, αθλητή της ιστιοπλοΐας με πολλές συμμετοχές και διακρίσεις στο “Ράλλυ Αιγαίου”. Ο όμιλος που βοήθησε για να πραγματοποιηθεί η διοργάνωση ήταν ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πειραιώς. Συμμετοχή δήλωσαν 147 σκάφη και περισσότεροι από 350 ιστιοπλόοι.
Τον αγώνα αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών. Η πρόεδρος Βούλα Κοζομπόλη (πόλο), η γενική γραμματέας Βούλα Ζυγούρη (πάλη) και ο ασημένιος Ολυμπιονίκης της κωπηλασίας είχαν την ευκαιρία να βρεθούν σε αγωνιστικούς ρυθμούς. Την πρώτη του εμπειρία από ιστιοπλοϊκό αγώνα είχε και ο παγκόσμιος πρωταθλητής της γυμναστικής στις ασκήσεις εδάφους, Λευτέρης Κοσμίδης. Στις συμμετοχές που ξεχώρισαν ήταν αυτή της Αιμιλίας Τσουλφά. Η χρυσή Ολυμπιονίκης του 2004, μαζί με τον αδελφό της, Θοδωρή και δύο από τα παιδιά τους συμμετείχαν στα Platu 25. Στο νερό βρέθηκε και πάλι ο ζωντανός – θρύλος του αθλήματος Τάσος Μπουντούρης (Lightning), o oποίος αντιμετώπισε παιδιά που θα μπορούσαν να είναι εγγόνια του.
Από τη γιορτή του αθλήματος δε θα μπορούσαν να λείψουν και οι χάλκινες Ολυμπιονίκες του 2008, οι Σοφία Παπαδοπούλου και Βιργινία Κραβαριώτη. Η Σοφία είχε υποβληθεί σε επέμβαση σκωληκοειδίτιδας αλλά αγνόησε τη συμβουλή του γιατρού που της είχε πει να μείνει μακριά από αγώνες και ‘έτρεξε’ στα 470, μαζί με την Aδαμαντία Τζινιέρη. Η Βιργινία Κραβαριώτη αγωνίστηκε με το σκάφος του Κώστα Μάνθου που είχε για πλήρωμα και τις Κοζομπόλη, Ζυγούρη και Αντωνία Μωραΐτη (πόλο). Τη δική τους ξεχωριστή ‘παράσταση’ έδωσαν οι παγκόσμιοι πρωταθλητές των Tornado, Κώστας Τριγκώνης και Ιορδάνης Πασχαλίδης. Κατέβασαν το σκάφος τους από τη Θεσσαλονίκη και για πρώτη φορά ανταγωνίστηκαν αντιπάλους από 15 κατηγορίες.
«Όπως και στους μαραθώνιους της στεριάς έτσι και στον δικό μας, σημασία δεν έχει μόνο η νίκη αλλά και η συμμετοχή και η προσπάθεια. Φέραμε όλες τις γενιές σε μία εκκίνηση και τα χαμογελαστά πρόσωπα που είδαμε μετά την ολοκλήρωση του αγώνα έδειξαν ότι πετύχαμε τον στόχο μας. Ζήσαμε μοναδικές στιγμές συγκίνησης και περάσαμε μηνύματα αθλητικής και κοινωνικής παιδείας σε όλους τους συνανθρώπους μας, ενισχύοντας δράσεις σε επιλεγμένους φορείς και κοινωνικές δομές. Του χρόνου θα είμαστε όλοι πάλι εκεί», τόνισαν οι εμπνευστές της ιδέας.
Την πρώτη θέση στη γενική κατάταξη κατέκτησε το “Surf – Olympians” με κυβερνήτη τον πρωταθλητή κόσμου των 470, στους νέους, Γιώργο Βάσιλα. Πλήρωμα ήταν ο Ολυμπιονίκης των RSX, Βύρων Κοκκαλάνης, η συναθλήτριά του Αγγελική Σκαρλάτου, ο Δημήτρης Μούγιος και ο Λευτέρης Κοσμίδης και Βασίλη Καλπακίδη.
Την… παράσταση, όμως, έκλεψε ο νεαρός αθλητής των Optimist, Σπύρος Παπανικήτας, ο οποίος έχασε την πρώτη θέση για 2’’ και ύστερα από 4 ώρες αγώνα. Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε το πλήρωμα της VMG με κυβερνήτη τον Βασίλη Πορτοσάλτε, αθλητή με πολλές διακρίσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη και πλήρωμα τους Μάρκο Χατζηκυριακάκη, Άρη Βενέτη, Σταύρο Αργυρό και Δημήτρη Πανανάκη.


Οι νικητές στις κατηγορίες (μετάλλιο πήραν σε όσες κατηγορίες ήταν περισσότερα από τρία σκάφη): Optimist: Σπύρος Παπανικήτας (ΝΟΕ), 4,7: Β. Μπούμπης (ΝΟΒ), 49er: Χρ, Καφετζιδάκης – Αν. Καφετζιδάκης (ΙΟΠ), 470: Γ. Γιαννόπουλος – Γ. Ζουγανέλης (ΝΟΕ), 420: Τ. Αθανασόπουλος – Δ. Τάσσιος (ΝΟΤΚ), Finn: Γ. Μιτάκης (ΝΟΕ), Laser Standard: Κ. Μερακλής Σταματίου (ΕΝΟΑ), Laser Rdl: Π. Κυρπόγλου (ΝΟΒ), Yngling: Παγκάκης – Γραμματικάκης – Αλεξανδρής (ΝΟΕ), Lightning: Κάλδης – Δαμιανός – Κουτσαβίτη (ΝΟΕ), Platu 25: “Surf – Olympians”.


Η ομάδα “Sailing Marathon”, ήδη, ετοιμάζει τη διοργάνωση της επόμενης χρονιάς, η οποία αναμένεται να έχει και διεθνείς συμμετοχές.

Η Σπυριδούλα ‘Ιριδα Σπανέα είναι από το 1999 συντάκτρια αθλητικού ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Καθημερινή». Έχει ειδικευτεί στα ολυμπιακά (εκτός ποδοσφαίρου και μπάσκετ) και τα μη ολυμπιακά αθλήματα και βρίσκεται όλα αυτά τα χρόνια δίπλα στους ανθρώπους του αθλητισμού. Ανάμεσα σε αυτά είναι και η ιστιοπλοΐα, στην οποία έχει ιδιαίτερη αδυναμία διότι θεωρεί ότι είναι ένα άθλημα για ανθρώπους με ανοικτούς ορίζοντες. Το 2005 έγινε η πρώτη γυναίκα που εξελέγη στο Δ.Σ. του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ). Την ίδια χρονιά άρχισε να εργάζεται ως καθηγήτρια στο τμήμα της δημοσιογραφίας στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ, όπου, μέχρι σήμερα, διδάσκει δημοσιογραφία και επικοινωνία. Έχει δουλέψει στην τηλεόραση τόσο ως παρουσιάστρια όσο και ως ρεπόρτερ (EΡΤ, ALPHA DIGITAL, Eurosport κλπ), συνεργάζεται με πολλά περιοδικά (Κάπα, Crash, Hellenic Business, Άθλον, Ιστιοπλοϊκός Κόσμος κ.α), ενώ αρθρογραφεί στην ιστοσελίδα www.we24.gr. Τα τελευταία 16 χρόνια έχει εργαστεί στην επικοινωνία και την προβολή των περισσότερων από τις μεγάλες διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις που διεξήχθησαν στη χώρα μας (γυμναστική, άρση βαρών, πάλη, τζούντο, κανόε καγιάκ, ιστιοπλοΐα, πυγμαχία, καράτε, στίβου, κωπηλασία, μπιτς βόλεϊ κ.α), με κορυφαίες τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και τους Παγκόσμιους Αγώνες «Special Olympics» του 2011. Για την προσφορά της στο αθλητικό κίνημα, αλλά και στην ελληνική γλώσσα έχει βραβευτεί από την «Παγκόσμια Κίνηση Ελληνοφώνων Γυναικών", από ελληνικές και διεθνείς ομοσπονδίες, όπως και συλλόγους.
Previous Post Next Post