Ολυμπιονίκες, πρωταθλητές κόσμου, Ευρώπης και Ελλάδος βρέθηκαν στην ίδια γραμμή εκκίνησης. Πατέρας αντιμετώπισε τον γιο του. Ιστιοπλόοι που απείχαν από αγωνιστικούς ρυθμούς, επέστρεψαν. Αθλητές με διακρίσεις από άλλα σπορ γνώρισαν την ιστιοπλοΐα. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα όλες οι κλάσεις τριγώνου, ολυμπιακές και μη, και όλες οι γενιές διεκδίκησαν χάρη σε ένα ειδικό σύστημα καταμέτρησης τα τρόπαια και όταν ο αγώνας ολοκληρώθηκε, όλοι χαμογελούσαν. Αυτά συνέβησαν στον “1ο Ιστιοπλοϊκό Μαραθώνιο” που διεξήχθη στη θαλάσσια περιοχή της «πρωτεύουσας της ελληνικής ιστιοπλοΐας», το Μικρολίμανο, και έβαλε τις βάσεις για να γίνει θεσμός.
Τον αγώνα αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών. Η πρόεδρος Βούλα Κοζομπόλη (πόλο), η γενική γραμματέας Βούλα Ζυγούρη (πάλη) και ο ασημένιος Ολυμπιονίκης της κωπηλασίας είχαν την ευκαιρία να βρεθούν σε αγωνιστικούς ρυθμούς. Την πρώτη του εμπειρία από ιστιοπλοϊκό αγώνα είχε και ο παγκόσμιος πρωταθλητής της γυμναστικής στις ασκήσεις εδάφους, Λευτέρης Κοσμίδης. Στις συμμετοχές που ξεχώρισαν ήταν αυτή της Αιμιλίας Τσουλφά. Η χρυσή Ολυμπιονίκης του 2004, μαζί με τον αδελφό της, Θοδωρή και δύο από τα παιδιά τους συμμετείχαν στα Platu 25. Στο νερό βρέθηκε και πάλι ο ζωντανός – θρύλος του αθλήματος Τάσος Μπουντούρης (Lightning), o oποίος αντιμετώπισε παιδιά που θα μπορούσαν να είναι εγγόνια του.
Από τη γιορτή του αθλήματος δε θα μπορούσαν να λείψουν και οι χάλκινες Ολυμπιονίκες του 2008, οι Σοφία Παπαδοπούλου και Βιργινία Κραβαριώτη. Η Σοφία είχε υποβληθεί σε επέμβαση σκωληκοειδίτιδας αλλά αγνόησε τη συμβουλή του γιατρού που της είχε πει να μείνει μακριά από αγώνες και ‘έτρεξε’ στα 470, μαζί με την Aδαμαντία Τζινιέρη. Η Βιργινία Κραβαριώτη αγωνίστηκε με το σκάφος του Κώστα Μάνθου που είχε για πλήρωμα και τις Κοζομπόλη, Ζυγούρη και Αντωνία Μωραΐτη (πόλο). Τη δική τους ξεχωριστή ‘παράσταση’ έδωσαν οι παγκόσμιοι πρωταθλητές των Tornado, Κώστας Τριγκώνης και Ιορδάνης Πασχαλίδης. Κατέβασαν το σκάφος τους από τη Θεσσαλονίκη και για πρώτη φορά ανταγωνίστηκαν αντιπάλους από 15 κατηγορίες.
«Όπως και στους μαραθώνιους της στεριάς έτσι και στον δικό μας, σημασία δεν έχει μόνο η νίκη αλλά και η συμμετοχή και η προσπάθεια. Φέραμε όλες τις γενιές σε μία εκκίνηση και τα χαμογελαστά πρόσωπα που είδαμε μετά την ολοκλήρωση του αγώνα έδειξαν ότι πετύχαμε τον στόχο μας. Ζήσαμε μοναδικές στιγμές συγκίνησης και περάσαμε μηνύματα αθλητικής και κοινωνικής παιδείας σε όλους τους συνανθρώπους μας, ενισχύοντας δράσεις σε επιλεγμένους φορείς και κοινωνικές δομές. Του χρόνου θα είμαστε όλοι πάλι εκεί», τόνισαν οι εμπνευστές της ιδέας.
Την πρώτη θέση στη γενική κατάταξη κατέκτησε το “Surf – Olympians” με κυβερνήτη τον πρωταθλητή κόσμου των 470, στους νέους, Γιώργο Βάσιλα. Πλήρωμα ήταν ο Ολυμπιονίκης των RSX, Βύρων Κοκκαλάνης, η συναθλήτριά του Αγγελική Σκαρλάτου, ο Δημήτρης Μούγιος και ο Λευτέρης Κοσμίδης και Βασίλη Καλπακίδη.
Την… παράσταση, όμως, έκλεψε ο νεαρός αθλητής των Optimist, Σπύρος Παπανικήτας, ο οποίος έχασε την πρώτη θέση για 2’’ και ύστερα από 4 ώρες αγώνα. Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε το πλήρωμα της VMG με κυβερνήτη τον Βασίλη Πορτοσάλτε, αθλητή με πολλές διακρίσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη και πλήρωμα τους Μάρκο Χατζηκυριακάκη, Άρη Βενέτη, Σταύρο Αργυρό και Δημήτρη Πανανάκη.
Οι νικητές στις κατηγορίες (μετάλλιο πήραν σε όσες κατηγορίες ήταν περισσότερα από τρία σκάφη): Optimist: Σπύρος Παπανικήτας (ΝΟΕ), 4,7: Β. Μπούμπης (ΝΟΒ), 49er: Χρ, Καφετζιδάκης – Αν. Καφετζιδάκης (ΙΟΠ), 470: Γ. Γιαννόπουλος – Γ. Ζουγανέλης (ΝΟΕ), 420: Τ. Αθανασόπουλος – Δ. Τάσσιος (ΝΟΤΚ), Finn: Γ. Μιτάκης (ΝΟΕ), Laser Standard: Κ. Μερακλής Σταματίου (ΕΝΟΑ), Laser Rdl: Π. Κυρπόγλου (ΝΟΒ), Yngling: Παγκάκης – Γραμματικάκης – Αλεξανδρής (ΝΟΕ), Lightning: Κάλδης – Δαμιανός – Κουτσαβίτη (ΝΟΕ), Platu 25: “Surf – Olympians”.
Η ομάδα “Sailing Marathon”, ήδη, ετοιμάζει τη διοργάνωση της επόμενης χρονιάς, η οποία αναμένεται να έχει και διεθνείς συμμετοχές.