Μ’ΑΝΟΙΧΤΑ ΠΑΝΙΑ

Ο λόγος που εκφώνησε ο πρόεδρος του ΠΟΙΑΘ κατά την τελετή απονοµής επάθλων του 57ου Ράλλυ Αιγαίου 2020

Με τη σηµερινή τελετή απονοµής επάθλων ολοκληρώνεται το 57ο Ράλλυ Αιγαίου, µια διοργάνωση που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’60 σαν ένας ιστιοπλοϊκός αγώνας και εξελίχθηκε σε έναν θεσµό που εξυπηρετεί εκτός της αγωνιστικής πλευράς και άλλους κοινωνικούς και εθνικούς στόχους και εκπέµπει ανάλογα µηνύµατα.

H εφετινή διοργάνωση συµπίπτει µε την επέτειο εορτασµού των 2.500 ετών δύο κοσµοϊστορικών γεγονότων, της “Μάχης των Θερµοπυλών” και της “Ναυµαχίας της Σαλαµίνας”.

Και η µεν πρώτη είναι το κατ’ εξοχήν σύµβολο της αυτοθυσίας αλλά και πίστης στις αξίες και επιταγές της πατρίδος όπως το απέδωσε ο Σιµωνίδης ο Κείος στο επίγραµµα «Ω ξειν, αγγέλλειν Λακεδαιµονίοις ότι τήδε κείµεθα τοις κείνων ρήµασι πειθόµενοι».

Η Nαυµαχία της Σαλαµίνας όµως έχει πολλές διαστάσεις. Η πρώτη βέβαια είναι από στρατηγικής άποψης ότι ανέκοψε την προέλαση των Περσών προς τον τότε δυτικό κόσµο, από τακτικής δε πλευράς είναι η µεγαλοφυής αντιµετώπιση ενός στόλου 360 πλοίων έναντι του πολλαπλώς µεγαλύτερου των 1200 πλοίων, η οποία τακτική διδάσκεται σε όλες τις ναυτικές ακαδηµίες του κόσµου.

Η κυριότερη όµως διάσταση είναι η προσφορά της ναυµαχίας αυτής στην ανθρωπότητα.

Με τη νίκη των Ελλήνων απελευθερώθηκε η Αθήνα µε επακόλουθο τον “Χρυσούν Αιώνα”, µία περίοδο στην οποία εξελίχθη η δηµοκρατία, άνθησαν η φιλοσοφία, η ποίηση και οι καλές τέχνες µε υπέρτατο δηµιούργηµα τον Παρθενώνα που θαυµάζεται µέχρι σήµερα, µεταλαµπαδεύοντας το πνεύµα στους επόµενους φιλοσόφους µε κυριότερους τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη που τα έργα τους αποτελούν αντικείµενο µελέτης µέχρι σήµερα και συνιστούν τον ανώτατο καρπό της ανθρώπινης διανόησης. Και όπως µε θαυµασµό έγραψε ο µέγιστος λυρικός Άγγλος ποιητής Shelley «Τον πολιτισµό εκείνων των ένδοξων ανθρώπων τους οποίους η φαντασία αρνείται σχεδόν να δεχθεί ως υπάρξεις που ανήκουν στο δικό µας ανθρώπινο είδος».

Τύχη αγαθή, µας προσέφερε λοιπόν αυτή τη συγκυρία, ώστε να αφιερώσουµε έναν θεσµό ναυτοσύνης, το 57ο Ράλλυ Αιγαίου, τον παλαιότερο ιστιοπλοϊκό αγώνα ανοικτής θαλάσσης, στον εφετινό εορτασµό.

Σήµερα δε, ευρισκόµεθα εδώ στον γεµάτο συµβολισµούς χώρο, αυτόν που γειτνιάζει µε τη «Θεϊκή Σαλαµίνα» όπως την αποκάλεσε η Πυθία και τον περιβρέχει η «αγία θάλασσα της Σαλαµίνας» όπως την απεκάλεσε ο Καζαντζάκης, µπροστά στη στήλη και την προτοµή του δηµιουργού της νίκης Θεµιστοκλή, στον χώρο αυτόν του Πολεµικού Ναυτικού που µας φιλοξενεί τα τελευταία 35 χρόνια για να απονείµουµε τα έπαθλα στους νικητές του αγώνα.

Οι εκδηλώσεις της διοργάνωσης άρχισαν το Σάββατο 11 Ιουλίου. Ο στόλος των ιστιοπλοϊκών σκαφών απέπλευσε από τον Φαληρικό Όρµο και µε τη συνοδεία σκαφών του Λιµενικού Σώµατος κατέπλευσε στον θαλάσσιο χώρο έµπροσθεν του Τύµβου των Σαλαµινοµάχων. Παράλληλα στον ίδιο χώρο ευρίσκοντο ναυταθλητές κωπηλασίας των οµίλων της Σαλαµίνας και στα πέριξ του Τύµβου οι δηµότες της Σαλαµίνας µε επικεφαλής τον δήµαρχο.

Στις 11:00 π.µ. από το σκάφος του προέδρου του Πανελληνίου Οµίλου Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης έγινε η προσφώνηση και η αναφώνηση του θριαµβικού παιάνα των Σαλαµινοµάχων «Ω, παίδες Ελλήνων, ίτε, ελευθερούτε πατρίδ’, ελευθερούτε δε παίδας, γυναίκας, θεών τε πατρώων έδη, θήκας τε προγόνων’ νυν υπέρ πάντων αγών» και ερρίφθη στέφανος και χαιρετισµός δια συριγµών από τα µετέχοντα του αγώνα σκάφη.

Εξαιτίας της πανδηµίας έγινε µετατροπή του αγωνιστικού προγράµµατος και αντί επισκέψεων στα νησιά, προς αποφυγή δηµιουργίας κρουσµάτων σχεδιάστηκαν δύο Σαββατοκύριακα ιστιοδροµιών συνολικής διαδροµής 300 ν.µ. µε τερµατισµούς συµβολικά στο Σούνιο έµπροσθεν του ναού του Ποσειδώνα ώστε να συνδεθούν δύο αρχαίοι ιστορικοί τόποι.

Το αγωνιστικό πρόγραµµα εφέτος είχε µία καινοτοµία. Για πρώτη φορά στο Ράλλυ Αιγαίου περιελήφθη και η κατηγορία πληρώµατος µόνο δύο ατόµων (double handed).

Θέλω να συγχαρώ τους έξι ιστιοπλόους που αποτελούν τα τρία πληρώµατα και ολοκλήρωσαν τις ιστιοδροµίες των 300 ν.µ. αποδεικνύοντας τη ναυτοσύνη τους.

Η εκκίνηση της 1ης και 2ης ιστιοδροµίας εδόθη στις 12:00 από τον αρχηγό ΓΕΝ επιβαίνοντα της ΤΠΚ “ΔΑΝΙΟΛΟΣ” στη θαλάσσια περιοχή της άκρας Τρόπαια.

Η εκκίνηση της 3ης και 4ης ιστιοδροµίας εδόθη το περασµένο Σάββατο 18 Ιουλίου ώρα 10:00 συµβολικά, από τον θαλάσσιο χώρο έµπροσθεν του Θωρηκτού ΑΒΕΡΩΦ και τα σκάφη µετά από µία διαδροµή 150 ν.µ. τερµάτισαν πάλι στο Σούνιο.

Η εφετινή διοργάνωση µας έδωσε τη χαρά να συνεργαστούµε µε την Τιµητική Κοσµητεία του εορτασµού “Θερµοπύλες-Σαλαµίς 2020”, τον Δήµο Πειραιά και τον Δήµο Σαλαµίνας.

Παρακαλώ τον εκπρόσωπο της προέδρου της Τιµητικής Κοσµητείας κυρίας Μαριάννας Βαρδινογιάννη, τον δήµαρχο Σαλαµίνας κύριον Γεώργιο Παναγόπουλο να παραλάβει την τιµητική πλακέτα και την ευχαριστούµε πολύ για την εξαίρετη συνεργασία.

Η διοργάνωση έγινε όπως κάθε χρόνο µε τη συνεργασία του Πολεµικού Ναυτικού και ως έκφραση ελαχίστης ευγνωµοσύνης καλώ τον αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη να παραλάβει την τιµητική πλακέτα.

Παρακαλώ επίσης τον δήµαρχο Πειραιά κον Ιωάννη Μώραλη να παραλάβει την τιµητική πλακέτα.

Ευχαριστώ τον δήµαρχο Σαλαµίνας κον Γεώργιο Παναγόπουλο για την εξαίρετη συνεργασία και τον καλώ να παραλάβει την τιµητική πλακέτα.

Επίσης καλώ τον αρχηγό του Λιµενικού Σώµατος αντιναύαρχο Λ.Σ. Θεόδωρο Κλιάρη να παραλάβει την τιµητική πλακέτα για τη συνεισφορά του Λιµενικού Σώµατος στη διοργάνωση.

Παρακαλώ επίσης τον επίτιµο αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη να παραλάβει µία αναµνηστική πλακέτα δια τη συµβολή του στη διοργάνωση.

Μία τέτοια διοργάνωση δεν θα ήταν δυνατή να πραγµατοποιηθεί χωρίς την οικονοµική στήριξη του ιδιωτικού τοµέα, δεδοµένου ότι η διοργάνωση του Ράλλυ Αιγαίου δεν επιβάρυνε ποτέ τον δηµόσιο προϋπολογισµό. Και πρώτα θέλουµε να καλέσουµε τον εκπρόσωπο της χορηγού της διοργάνωσης εταιρίας JOTUN, γενικό διευθυντή κύριον Νικόλαο Μαρκάκη, να παραλάβει την τιµητική πλακέτα.

Επίσης παρακαλούµε τους εκπροσώπους των υποστηρικτών της διοργάνωσης, εταιριών: Δ. ΚΟΡΩΝΑΚΗΣ ΑΒΕΕ, NOVA, G4s, και ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, να παραλάβουν τις τιµητικές πλακέτες και να βγάλουµε µία αναµνηστική φωτογραφία.

Τελειώνοντας σας ευχαριστώ για την παρουσία σας και εύχοµαι η πατρίδα µας να αντεπεξέλθει στις δύσκολες συνθήκες και να συνεχίσει τη λαµπρή ιστορία που δηµιούργησαν οι πρόγονοί µας.

Ο Ιωάννης Μαραγκουδάκης γεννήθηκε το 1938 στην Αθήνα. To 1953, σε ηλικία 15 ετών, τιμήθηκε από την τότε Βασίλισσα Φρειδερίκη με έπαινο εξαίρετων πράξεων, για τη συμμετοχή του με το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων στην αρωγή των σεισμοπλήκτων Ιονίου. Παράλληλα με τις Γυμνασιακές του σπουδές στη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή, ασχολείται με τον αθλητισμό στίβου και το 1957, σε ηλικία 19 ετών, καταρρίπτει την Πανελλήνια επίδοση στη σφυροβολία. Τον ίδιο χρόνο εισάγεται στη Σχολή Μηχανολόγων – Ηλεκτρολόγων του Ε.Μ.Π. Αποφοιτά το 1962 και υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία στο Τεχνικό Σώμα, ως έφεδρος Ανθυπολοχαγός. Μετά από μια εικοσαετή επιστημονική και επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αφιερώνει πολύ από τον ελεύθερο χρόνο του στην ιστιοπλοΐα και έχει μία εμπειρία άνω των 150.000 ναυτικών μιλίων σε ιστιοπλοϊκούς αγώνες και θαλάσσιες περιηγήσεις, με διάκριση μεταξύ των άλλων και στον Αγώνα Διάπλου του Ατλαντικού ARC 2000. Από το 1985 είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. του Πανελληνίου Ομίλου Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης (Π.Ο.Ι.Α.Θ.) και από το 1990 και για 22 χρόνια διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Θαλάσσιας Ενώσεως. Εκδότης του περιοδικού του ΠΟΙΑΘ «Ιστιοπλοϊκός Κόσμος» από το 1987. Εκπρόσωπος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας από το 2002 έως το 2010 στην Επιτροπή Ανοικτής Θαλάσσης της Διεθνούς Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας. Επίτιμος δημότης Λέρου για τη διαρκή προσπάθειά του αναδείξεως της νήσου και την ανάπτυξη του ναυταθλητισμού της και του Αγαθονησίου για την εγκαθίδρυση συστήματος τηλεπαιδιατρικής
Previous Post Next Post