Από πλευράς Οµίλου, ο Ιούλιος του 2023 ήταν ένας µήνας µε µεγάλη ένταση αλλά ευτυχώς µε πολύ καλά αποτελέσµατα.

Το αγωνιστικό πρόγραµµα περιελάµβανε τη διεξαγωγή του 3ου AEGEAN 600 από 9-15 Ιουλίου και εν συνεχεία το 60ο Ράλλυ Αιγαίου από 21-31 Ιουλίου.

Δύο µεγάλες διοργανώσεις που παρά την προετοιµασία τους καθ’ όλο το προηγούµενο διάστηµα, πάντα οι τελευταίες µέρες διέπονται από ένταση και αγωνία για το αποτέλεσµα. Αυτό βέβαια ισχύει περισσότερο για το AEGEAN 600 που έχει πάρει διεθνή διάσταση και εποµένως οι υποχρεώσεις και οι ευθύνες είναι πολύ µεγάλες. Ευτυχώς όλα πήγαν όσο καλλίτερα µπορούσαν να πάνε. Οι συµµετοχές έφθασαν τις 45 από 17 χώρες µε τα καλλίτερα σκάφη της διεθνούς ιστιοπλοΐας και οι κυβερνήτες και τα πληρώµατα έµειναν απολύτως ευχαριστηµένοι, όπως άλλωστε προκύπτει από τις σχετικές δηλώσεις και από τις εκφράσεις απόλυτης ικανοποίησης της εκπροσώπου της International Maxi Association που παρακολούθησε από κοντά τη διοργάνωση.

Εξ’ άλλου το διεθνές ενδιαφέρον αποδεικνύεται από τα στατιστικά στοιχεία των ΜΜΕ, που παρατίθενται στο σχετικό άρθρο του περιοδικού, µε προφανή οφέλη που έχουν και την εθνική διάσταση αφού έχουν πραγµατοποιηθεί πάνω από 2,2 εκατοµµύρια επισκέψεις στα σχετικά πεδία και το πρώτο που εµφανιζόταν ήταν η διαδροµή του αγώνα που παρουσιάζει την ελληνικότητα του Αιγαίου.

Επιβεβαίωση των ανωτέρω αποτελεί και το γεγονός ότι η Class40 που είναι από τις µεγαλύτερες στα αγωνιστικά σκάφη, ανακοίνωσε προ ηµερών ότι περιέλαβε τον αγώνα AEGEAN 600 στο πρωτάθληµά της “MEDITERANNEAN TROPHY”.

Αυτό που φαινόταν σαν όνειρο όταν σχεδιάζαµε τον αγώνα το 2019, µοιάζει να πραγµατοποιείται. Η Ελλάδα απόκτησε µία µεγάλη ιστιοπλοϊκή διοργάνωση στην Ανοικτή Θάλασσα και συγκαταλέγεται πλέον στις χώρες της διεθνούς ιστιοπλοΐας.

Εις ότι αφορά τη δεύτερη διοργάνωση, στο επετειακό 60ο Ράλλυ Αιγαίου, όλα κύλησαν οµαλά και οι µετέχοντες, παρά τις άπνοιες που επικράτησαν στις δύο πρώτες διαδροµές, έµειναν πλήρως ικανοποιηµένοι χάρις στις εξαιρετικές εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στη Σύρο και την Ίο.

Στη ζωή όµως δεν µπορούν να πάνε όλα καλά. Ένα γεγονός, η απώλεια του Γιώργου Ανδρεάδη µας γέµισε λύπη. Τον Γιώργο τον γνώρισα προ 50 ετών από την κοινή µας συµµετοχή σε ιστιοπλοϊκούς αγώνες. Με την πάροδο των ετών η γνωριµία µας εξελίχθηκε σε στενότερη συνεργασία και φιλία. Ιδιαίτερη η προσφορά του στον ΠΟΙΑΘ ως Αντιπρόεδρος και τα τελευταία χρόνια ως Αντιπρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του AEGEAN 600.

Σε όλους που τον γνωρίσαµε αλλά και γενικότερα στον χώρο τόσο στην Ελλάδα όσο και στη διεθνή ιστιοπλοΐα, αφήνει ένα µεγάλο κενό.

Ο Ιωάννης Μαραγκουδάκης γεννήθηκε το 1938 στην Αθήνα. To 1953, σε ηλικία 15 ετών, τιμήθηκε από την τότε Βασίλισσα Φρειδερίκη με έπαινο εξαίρετων πράξεων, για τη συμμετοχή του με το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων στην αρωγή των σεισμοπλήκτων Ιονίου. Παράλληλα με τις Γυμνασιακές του σπουδές στη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή, ασχολείται με τον αθλητισμό στίβου και το 1957, σε ηλικία 19 ετών, καταρρίπτει την Πανελλήνια επίδοση στη σφυροβολία. Τον ίδιο χρόνο εισάγεται στη Σχολή Μηχανολόγων – Ηλεκτρολόγων του Ε.Μ.Π. Αποφοιτά το 1962 και υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία στο Τεχνικό Σώμα, ως έφεδρος Ανθυπολοχαγός. Μετά από μια εικοσαετή επιστημονική και επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αφιερώνει πολύ από τον ελεύθερο χρόνο του στην ιστιοπλοΐα και έχει μία εμπειρία άνω των 150.000 ναυτικών μιλίων σε ιστιοπλοϊκούς αγώνες και θαλάσσιες περιηγήσεις, με διάκριση μεταξύ των άλλων και στον Αγώνα Διάπλου του Ατλαντικού ARC 2000. Από το 1985 είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. του Πανελληνίου Ομίλου Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης (Π.Ο.Ι.Α.Θ.) και από το 1990 και για 22 χρόνια διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Θαλάσσιας Ενώσεως. Εκδότης του περιοδικού του ΠΟΙΑΘ «Ιστιοπλοϊκός Κόσμος» από το 1987. Εκπρόσωπος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας από το 2002 έως το 2010 στην Επιτροπή Ανοικτής Θαλάσσης της Διεθνούς Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας. Επίτιμος δημότης Λέρου για τη διαρκή προσπάθειά του αναδείξεως της νήσου και την ανάπτυξη του ναυταθλητισμού της και του Αγαθονησίου για την εγκαθίδρυση συστήματος τηλεπαιδιατρικής
Previous Post Next Post