Την ευκαιρία να γνωρίσουν το άθλημα της ιστιοπλοΐας έδωσε ο Πανελλήνιος Όμιλος Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης στους Έλληνες oλυμπιονίκες.
«Δεν έχει καμιά σχέση με τα αθλήματα που έχω ασχοληθεί. Μου αρέσει η επαφή με τη φύση και ιδιαίτερα με τη θάλασσα. Συγχαρητήρια στον πρόεδρο του ΠΟΙΑΘ κ. Μαραγκουδάκη για την πρωτοβουλία γιατί, χάρη σε αυτή, πολλοί αθλητές θα μπορέσουν να μάθουν ιστιοπλοΐα», δήλωσε η Νίκη Μπακογιάννη, η οποία δοκίμασε τις δυνατότητές της και στον θαλάσσιο στίβο.
Ο ασημένιος oλυμπιονίκης του Πεκίνου Δημήτρης Μούγιος είχε πολλές φορές δηλώσει ότι θέλει να ασχοληθεί με την ιστιοπλοΐα ανοικτής θάλασσας και ήταν από τους πρώτους που άδραξε την ευκαιρία. «Παρακολούθησα όλα τα μαθήματα. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι άνοιξαν οι ορίζοντές μου. Νόμιζα ότι γνωρίζω ιστιοπλοΐα, αλλά, χάρη στα μαθήματα, πήρα εξειδικευμένες γνώσεις. Θέλω να συνεχίσω και στο επόμενο τμήμα. Μέσα από τα μαθήματα αγάπησα περισσότερο το άθλημα. Η πρώτη φορά που πήρα μέρος σε αγώνα ήταν στο Sailing Marathon. Η ζωή μου από μικρό παιδί είναι η θάλασσα. Την έχω υπηρετήσει όχι μόνο από τον στίβο της κωπηλασίας και από το επάγγελμά μου (αξιωματικός του ΠΝ), αλλά και με το πάθος μου για τα θαλάσσια αθλήματα. Είμαι φανατικός λάτρης της ιστιοσανίδας. Τώρα θέλω να πάρω μέρος στον ιστορικό αγώνα του “Ράλλυ Αιγαίου” και το Φθινόπωρο να υπερασπιστώ τον τίτλο που κατέκτησα στο Sailing Marathon. Όνειρό μου είναι να διακριθώ, όπως και το ίνδαλμά μου ο Rob Wabbell, από τη Νέα Ζηλανδία, και στα δύο αθλήματα. Ο Ρομπ κατέκτησε χρυσό μετάλλιο στην κωπηλασία και έχει τρεις συμμετοχές σε “Americas Cup” με τη Ν. Ζηλανδία», τόνισε ο αθλητής της κωπηλασίας.
Ενθουσιασμένος από την ιστιοπλοΐα δήλωσε και ο Διονύσης Αγγελόπουλος. Ο κωπηλάτης ήταν 8ος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο και, τώρα, σχεδιάζει να πάρει μέρος στο Ράλλυ Αιγαίου: «Οι εκπαιδευτές του Ομίλου είναι εκπληκτικοί. Μας έκαναν να αγαπήσουμε το άθλημα και να θέλουμε να ασχοληθούμε και με αυτό. Οι γνώσεις που πήραμε είναι πολλές και είναι λογικό να θέλουμε να τις δούμε και στην πράξη, μέσα από έναν μεγάλο αγώνα», μας είπε ο ολυμπιονίκης.
Τα μαθήματα (θεωρητικά και εξάσκηση στη θάλασσα) διήρκεσαν δύο μήνες. Η συνεργασία του ΠΟΙΑΘ και του ΣΕΟ θα συνεχιστεί και στα επόμενα τμήματα της σχολής, ώστε όσοι ολυμπιονίκες επιθυμούν να αποκτήσουν πτυχίο και να μπορούν να αγωνίζονται σε διοργανώσεις ιστιοπλοΐας ανοικτής θαλάσσης. «Ως πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών θα ήθελα να ευχαριστήσω τον ΠΟΙΑΘ για την ευκαιρία που δίνει στα μέλη μας να ασχοληθούν και με ένα άλλο άθλημα. Έχω κάνει ιστιοπλοΐα και πρόκειται πραγματικά για ένα μαγευτικό σπορ. Τα επόμενα τμήματα θα τα παρακολουθήσουν και άλλοι ολυμπιονίκες και πιστεύω ότι θα βρω χρόνο για να βρεθώ και εγώ ανάμεσα σε αυτούς», δήλωσε στον “Ιστιοπλοϊκό κόσμο” η Βούλα Κοζομπόλη.