‘Μαθητές’ στον ΠΟΙΑΘ οι Ολυμπιονίκες μας

Την ευκαιρία να γνωρίσουν το άθλημα της ιστιοπλοΐας έδωσε ο Πανελλήνιος Όμιλος Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης στους Έλληνες oλυμπιονίκες.

Έτσι όσα μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών ενδιαφέρονται, μπορούν να παρακολουθήσουν δωρεάν τα μαθήματα της σχολής του ιστορικού Ομίλου. Οι πρώτοι… μαθητές που βρέθηκαν στα θρανία του ΠΟΙΑΘ και στο σκάφος της σχολής ήταν ο χρυσός oλυμπιονίκης της ενόργανης Ιωάννης Μελισσανίδης, η ασημένια oλυμπιονίκης του στίβου Νίκη Μπακογιάννη, ο χάλκινος oλυμπιονίκης της κωπηλασίας Δημήτρης Μούγιος και οι εν ενεργεία κωπηλάτες Παναγιώτης Μαγδανής (6ος στο Ρίο) και Διονύσης Αγγελόπουλος (8ος στο Ρίο).
«Δεν έχει καμιά σχέση με τα αθλήματα που έχω ασχοληθεί. Μου αρέσει η επαφή με τη φύση και ιδιαίτερα με τη θάλασσα. Συγχαρητήρια στον πρόεδρο του ΠΟΙΑΘ κ. Μαραγκουδάκη για την πρωτοβουλία γιατί, χάρη σε αυτή, πολλοί αθλητές θα μπορέσουν να μάθουν ιστιοπλοΐα», δήλωσε η Νίκη Μπακογιάννη, η οποία δοκίμασε τις δυνατότητές της και στον θαλάσσιο στίβο.
Ο ασημένιος oλυμπιονίκης του Πεκίνου Δημήτρης Μούγιος είχε πολλές φορές δηλώσει ότι θέλει να ασχοληθεί με την ιστιοπλοΐα ανοικτής θάλασσας και ήταν από τους πρώτους που άδραξε την ευκαιρία. «Παρακολούθησα όλα τα μαθήματα. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι άνοιξαν οι ορίζοντές μου. Νόμιζα ότι γνωρίζω ιστιοπλοΐα, αλλά, χάρη στα μαθήματα, πήρα εξειδικευμένες γνώσεις. Θέλω να συνεχίσω και στο επόμενο τμήμα. Μέσα από τα μαθήματα αγάπησα περισσότερο το άθλημα. Η πρώτη φορά που πήρα μέρος σε αγώνα ήταν στο Sailing Marathon. Η ζωή μου από μικρό παιδί είναι η θάλασσα. Την έχω υπηρετήσει όχι μόνο από τον στίβο της κωπηλασίας και από το επάγγελμά μου (αξιωματικός του ΠΝ), αλλά και με το πάθος μου για τα θαλάσσια αθλήματα. Είμαι φανατικός λάτρης της ιστιοσανίδας. Τώρα θέλω να πάρω μέρος στον ιστορικό αγώνα του “Ράλλυ Αιγαίου” και το Φθινόπωρο να υπερασπιστώ τον τίτλο που κατέκτησα στο Sailing Marathon. Όνειρό μου είναι να διακριθώ, όπως και το ίνδαλμά μου ο Rob Wabbell, από τη Νέα Ζηλανδία, και στα δύο αθλήματα. Ο Ρομπ κατέκτησε χρυσό μετάλλιο στην κωπηλασία και έχει τρεις συμμετοχές σε “Americas Cup” με τη Ν. Ζηλανδία», τόνισε ο αθλητής της κωπηλασίας.
Ενθουσιασμένος από την ιστιοπλοΐα δήλωσε και ο Διονύσης Αγγελόπουλος. Ο κωπηλάτης ήταν 8ος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο και, τώρα, σχεδιάζει να πάρει μέρος στο Ράλλυ Αιγαίου: «Οι εκπαιδευτές του Ομίλου είναι εκπληκτικοί. Μας έκαναν να αγαπήσουμε το άθλημα και να θέλουμε να ασχοληθούμε και με αυτό. Οι γνώσεις που πήραμε είναι πολλές και είναι λογικό να θέλουμε να τις δούμε και στην πράξη, μέσα από έναν μεγάλο αγώνα», μας είπε ο ολυμπιονίκης.
Τα μαθήματα (θεωρητικά και εξάσκηση στη θάλασσα) διήρκεσαν δύο μήνες. Η συνεργασία του ΠΟΙΑΘ και του ΣΕΟ θα συνεχιστεί και στα επόμενα τμήματα της σχολής, ώστε όσοι ολυμπιονίκες επιθυμούν να αποκτήσουν πτυχίο και να μπορούν να αγωνίζονται σε διοργανώσεις ιστιοπλοΐας ανοικτής θαλάσσης. «Ως πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών θα ήθελα να ευχαριστήσω τον ΠΟΙΑΘ για την ευκαιρία που δίνει στα μέλη μας να ασχοληθούν και με ένα άλλο άθλημα. Έχω κάνει ιστιοπλοΐα και πρόκειται πραγματικά για ένα μαγευτικό σπορ. Τα επόμενα τμήματα θα τα παρακολουθήσουν και άλλοι ολυμπιονίκες και πιστεύω ότι θα βρω χρόνο για να βρεθώ και εγώ ανάμεσα σε αυτούς», δήλωσε στον “Ιστιοπλοϊκό κόσμο” η Βούλα Κοζομπόλη.
Η Σπυριδούλα ‘Ιριδα Σπανέα είναι από το 1999 συντάκτρια αθλητικού ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Καθημερινή». Έχει ειδικευτεί στα ολυμπιακά (εκτός ποδοσφαίρου και μπάσκετ) και τα μη ολυμπιακά αθλήματα και βρίσκεται όλα αυτά τα χρόνια δίπλα στους ανθρώπους του αθλητισμού. Ανάμεσα σε αυτά είναι και η ιστιοπλοΐα, στην οποία έχει ιδιαίτερη αδυναμία διότι θεωρεί ότι είναι ένα άθλημα για ανθρώπους με ανοικτούς ορίζοντες. Το 2005 έγινε η πρώτη γυναίκα που εξελέγη στο Δ.Σ. του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ). Την ίδια χρονιά άρχισε να εργάζεται ως καθηγήτρια στο τμήμα της δημοσιογραφίας στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ, όπου, μέχρι σήμερα, διδάσκει δημοσιογραφία και επικοινωνία. Έχει δουλέψει στην τηλεόραση τόσο ως παρουσιάστρια όσο και ως ρεπόρτερ (EΡΤ, ALPHA DIGITAL, Eurosport κλπ), συνεργάζεται με πολλά περιοδικά (Κάπα, Crash, Hellenic Business, Άθλον, Ιστιοπλοϊκός Κόσμος κ.α), ενώ αρθρογραφεί στην ιστοσελίδα www.we24.gr. Τα τελευταία 16 χρόνια έχει εργαστεί στην επικοινωνία και την προβολή των περισσότερων από τις μεγάλες διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις που διεξήχθησαν στη χώρα μας (γυμναστική, άρση βαρών, πάλη, τζούντο, κανόε καγιάκ, ιστιοπλοΐα, πυγμαχία, καράτε, στίβου, κωπηλασία, μπιτς βόλεϊ κ.α), με κορυφαίες τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και τους Παγκόσμιους Αγώνες «Special Olympics» του 2011. Για την προσφορά της στο αθλητικό κίνημα, αλλά και στην ελληνική γλώσσα έχει βραβευτεί από την «Παγκόσμια Κίνηση Ελληνοφώνων Γυναικών", από ελληνικές και διεθνείς ομοσπονδίες, όπως και συλλόγους.
Previous Post Next Post