Λαμπρό προμηνύεται το μέλλον της ιστιοσανίδας

Πολλές υποσχέσεις για το μέλλον έχει αφήσει τα τελευταία δύο χρόνια η νεαρή γενιά των αθλητών της ιστιοσανίδας. Τον Οκτώβριο διεξήχθη στο Τρεντίνο της Ιταλίας το παγκόσμιο πρωτάθλημα “Techno 293”, μιας κατηγορίας, η οποία αποτελεί ‘προθάλαμο’ των RSX. Και εκεί τα γαλανόλευκα σερφ ξεχώρισαν. Ο Λεωνίδας Τσορτανίδης κατέκτησε ασημένιο μετάλλιο στην κατηγορία των -17 ετών και η Κατερίνα Δίβαρη το χάλκινο. Καλά πλασαρίσματα είχαν και άλλοι αθλητές μας. Ο αδελφός του Λεωνίδα, ο Πέτρος ήρθε 4ος στους – 15 ετών, ο Α. Καλπογιαννάκης 5ος, ο Χ. Κόγιας 11ος, ο Ν. Σιλιτζόγλου 17ος και ο Δ. Ζαγοριανός 37ος. Στους -17 ετών: Αγόρια: Κ. Αστράπελλος 9ος, Μανιαδάκης 33, Σ. Ε. Τζοτζολάκης 56ος, Κορίτσια: Ν. Αράπογλου 29η. Στις γυναίκες ύστερα από 12 ιστιοδρομίες η Α. Καραντηνού πλασαρίστηκε στην 5η θέση, σε σύνολο 20 σκαφών και στους άντρες επίσης (12 κούρσες) ο Κ. Τριανταφύλλου πήρε την 11η θέση, μεταξύ 40 σκαφών.
Ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της χώρας είναι ο νεαρός Λεωνίδας Τσορτανίδη. Παιδί δωδεκαμελούς οικογένειας μπήκε στο χώρο της ιστιοπλοΐας χάρη στην καλή σχέση που είχε ο πατέρας του με τον προπονητή Γιώργο Φράγκο. Πέρσι είχε πάρει το χρυσό στη μικρότερη ηλικιακή κατηγορία και τώρα ετοιμάζεται για τους πρώτους του αγώνες στα RSX. «Ασχολούμαι με το σερφ από οκτώ ετών. Από εφέτος μπαίνω στα RSX και θα πάρω μέρος και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων που θα γίνει τον Νοέμβριο, στην Κύπρο. Η διοργάνωση στην Ιταλία ήταν πολύ καλή. Είχε απ΄ όλες τις καιρικές συνθήκες και αυτό έφερε και πολλές ανακατατάξεις. Ήταν όλα τέλεια οργανωμένα», δήλωσε στον “Ιστιοπλοϊκό Κόσμο” ο πρωταθλητής από την Άνδρο.
Είναι μόλις 17 ετών, αριστούχος μαθητής και ήδη έχει αρχίσει να σκέφτεται τους Ολυμπιακούς. Το μόνο που δε θέλει να σκέφτεται είναι ότι στο μέλλον θα βρεθεί αντίπαλος με τον αδελφό του, Πέτρο. «Πιστεύω ότι σίγουρα θα αγωνιστών στους Ολυμπιακούς. Με τον αδελφό μου κάνουμε μαζί προπόνηση και είμαστε πολύ αγαπημένοι. Δε θέλω ούτε να σκέφτομαι ότι κάποια ημέρα θα διεκδικούμε το ίδιο όνειρο», υπογράμμισε.
Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων της Κύπρου θα αγωνιστεί και η Κατερίνα Δίβαρη. Η 16χρονη έκανε τα πρώτα της βήματα στον αθλητισμό στους χώρους του θαλάσσιου σκι και του καράτε. Σε ηλικία 10 ετών, της πρότεινε ο πατέρας της να κάνουν μαζί μαθήματα windsurf και αμέσως εγκατέλειψε τα άλλα αθλήματα. «Από το πρώτο μάθημα, το ερωτεύτηκα. Μένω και κοντά στη θάλασσα οπότε μπορούσα εύκολα να κάνω προπονήσεις. Στην Ιταλία κατέκτησα την πρώτη μου διεθνή διάκριση. Οι αγώνες διεξήχθησαν με καλές καιρικές συνθήκες και ήταν μία ωραία εμπειρία», μας είπε η νεαρή πρωταθλήτρια.
Η Κατερίνα Δίβαρη προετοιμάζεται εντατικά για την πρώτη της συμμετοχή στα RSX: «Ωραίο σκάφος. Πάει πιο γρήγορα. Πιστεύω ότι μου ταιριάζει. Θέλω να προπονηθώ σωστά γιατί το όνειρό μου είναι να κερδίσω την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο», τόνισε.
Η Σπυριδούλα ‘Ιριδα Σπανέα είναι από το 1999 συντάκτρια αθλητικού ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Καθημερινή». Έχει ειδικευτεί στα ολυμπιακά (εκτός ποδοσφαίρου και μπάσκετ) και τα μη ολυμπιακά αθλήματα και βρίσκεται όλα αυτά τα χρόνια δίπλα στους ανθρώπους του αθλητισμού. Ανάμεσα σε αυτά είναι και η ιστιοπλοΐα, στην οποία έχει ιδιαίτερη αδυναμία διότι θεωρεί ότι είναι ένα άθλημα για ανθρώπους με ανοικτούς ορίζοντες. Το 2005 έγινε η πρώτη γυναίκα που εξελέγη στο Δ.Σ. του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ). Την ίδια χρονιά άρχισε να εργάζεται ως καθηγήτρια στο τμήμα της δημοσιογραφίας στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ, όπου, μέχρι σήμερα, διδάσκει δημοσιογραφία και επικοινωνία. Έχει δουλέψει στην τηλεόραση τόσο ως παρουσιάστρια όσο και ως ρεπόρτερ (EΡΤ, ALPHA DIGITAL, Eurosport κλπ), συνεργάζεται με πολλά περιοδικά (Κάπα, Crash, Hellenic Business, Άθλον, Ιστιοπλοϊκός Κόσμος κ.α), ενώ αρθρογραφεί στην ιστοσελίδα www.we24.gr. Τα τελευταία 16 χρόνια έχει εργαστεί στην επικοινωνία και την προβολή των περισσότερων από τις μεγάλες διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις που διεξήχθησαν στη χώρα μας (γυμναστική, άρση βαρών, πάλη, τζούντο, κανόε καγιάκ, ιστιοπλοΐα, πυγμαχία, καράτε, στίβου, κωπηλασία, μπιτς βόλεϊ κ.α), με κορυφαίες τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και τους Παγκόσμιους Αγώνες «Special Olympics» του 2011. Για την προσφορά της στο αθλητικό κίνημα, αλλά και στην ελληνική γλώσσα έχει βραβευτεί από την «Παγκόσμια Κίνηση Ελληνοφώνων Γυναικών", από ελληνικές και διεθνείς ομοσπονδίες, όπως και συλλόγους.
Previous Post Next Post