Κωπηλατικά νέα

Στα Γιάννενα το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων Ανδρών-Γυναικών

Μετά από δεκαεννέα χρόνια η πόλη των Ιωαννίνων αναλαμβάνει και πάλι να φιλοξενήσει μια μεγάλη διεθνή κωπηλατική διοργάνωση. Με τις συντονισμένες ενέργειες της Ελληνικής Κωπηλατικής Ομοσπονδίας, του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων και κυρίως την πλήρη υποστήριξη του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη που από την πρώτη στιγμή έδωσε τη συγκατάθεσή της Πολιτείας, η Διεθνής Ομοσπονδία Κωπηλασίας ανέθεσε με ομόφωνη απόφαση στην Ελλάδα τη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νέων Ανδρών και Γυναικών του 2019.

Η απόφαση της ανάθεσης ελήφθη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ευρωπαϊκών Κωπηλατικών Ομοσπονδιών στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ανδρών-Γυναικών που πραγματοποιήθηκε στην Τσεχία στα τέλη Μαΐου παρουσία του προέδρου της FISA Ζαν Κριστόφ Ρολάν, του Εκτελεστικού Διευθυντή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ματ Σμίθ και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ριζάρ Στάντιουκ ενώ την ελληνική πλευρά εκπροσώπησε στο Ρατσίτσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Κωπηλατικής Ομοσπονδίας Γιάννης Καρράς.

Η διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νέων Ανδρών και Γυναικών που συγκεντρώνει περισσότερους από 500 αθλητές κι αθλήτριες από 30 και πλέον χώρες της Ευρώπης δίνει την ευκαιρία στην πόλη των Ιωαννίνων που έχει ‘γεννήσει’ ολυμπιονίκες και παγκόσμιους πρωταθλητές να ξαναμπεί στον διεθνή χάρτη της κωπηλασίας για πρώτη φορά μετά από το Κύπελλο Εθνών που είχε διεξαχθεί το 1998 στην Παμβώτιδα λίμνη.
Παράλληλα είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τη συντήρηση και ανακαίνιση των εγκαταστάσεων του ΚΕΚΩΠ που αποτελούν εδώ και δεκαετίες σημείο αναφοράς της πρωτεύουσας της Ηπείρου.
Τον Σεπτέμβριο του 2019 η Ελλάδα και τα Γιάννενα, θα φιλοξενήσουν μια μεγάλη διεθνή διοργάνωση όπου με την υποστήριξη όλων των φορέων την Πολιτεία, την τοπική αυτοδιοίκηση, την Ομοσπονδία, τον κόσμο του αθλήματος θα κερδίσουν ακόμη ένα στοίχημα και θα φέρουν εις πέρας με επιτυχία μια ακόμη δύσκολη αποστολή.


Γιάννης Καρράς «Μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα»

Με ιδιαίτερο ενθουσιασμό υποδέχθηκε η διεθνής κωπηλατική κοινότητα την ανάθεση της διοργάνωσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νέων Ανδρών και Γυναικών όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της ΕΚΟΦΝΣ Γιάννης Καρράς που υπέγραψε τη σχετική απόφαση με τους αξιωματούχους της FISA.
«Η επιστροφή διεθνών αγώνων στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στα Γιάννενα έτυχε θερμής υποδοχής από πολλές ξένες εθνικές αντιπροσωπείες που έχουν να θυμούνται τις πολύ καλές διοργανώσεις που είχαμε κάνει στο παρελθόν και στα Γιάννενα και σε άλλες πόλεις. Όλοι μας δήλωσαν την ανυπομονησία τους να δώσουν το “παρών” στο Ευρωπαϊκό το 2019 αλλά και να έρθουν μέχρι τότε για προετοιμασία στη φιλόξενη Παμβώτιδα λίμνη.
Από την πλευρά μας είναι μια μεγάλη ευκαιρία τόσο για την τοπική κοινωνία της πόλης όσο και για την Ομοσπονδία να αποτελέσει αυτή η διοργάνωση την επιστροφή μας ως χώρα στο διεθνές στερέωμα αλλά και από την άλλη να ξαναγίνουν τα Γιάννενα ένα κωπηλατικό κέντρο διεθνών προδιαγραφών όπως ήταν πριν από πολλά χρόνια.
Πρέπει όλοι μαζί, Πολιτεία, τοπική κοινωνία, Ομοσπονδία και Ναυτικός Όμιλος να σηκώσουμε μανίκια και να δουλέψουμε σκληρά για την επίτευξη αυτού του στόχου. Οι προϋποθέσεις υπάρχουν, η διάθεση και η όρεξη επίσης άρα με σκληρή δουλειά θα φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα που όλοι θέλουμε να δούμε τον Σεπτέμβριο του 2019 στα Γιάννενα».

Σοκ με την αποχώρηση της Ασουμανάκη από την Εθνική

Ισχυρό πλήγμα δέχθηκε η Εθνική ομάδα της κωπηλασίας. Πιο συγκεκριμένα η 4η Ολυμπιονίκης του Ρίο Σοφία Ασουμανάκη αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές της στις Ηνωμένες Πολιτείες και να αποχωρήσει προσωρινά από τα κλιμάκια της Εθνικής. Έτσι ακύρωσε την παρουσία της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που διεξήχθη ήδη αλλά και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ.
Κατόπιν αυτής της απόφασης της αθλήτριας η Κωπηλατική Ομοσπονδία εξέδωσε ανακοίνωση όπου και αναφέρει :
«Την Τρίτη 16 Μαΐου η Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία ενημερώθηκε σε συνάντηση που έγινε με τους γονείς της Σοφίας Ασουμανάκη ότι η αθλήτρια θα μεταβεί για σπουδές σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ και ως εκ τούτου αποχωρεί από την Εθνική ομάδα.
Από την πλευρά της οικογένειας της αθλήτριας εκφράστηκε η επιθυμία να συνεχίσει να αγωνίζεται με την Εθνική ομάδα ανάλογα με τις υποχρεώσεις της στο Πανεπιστήμιο.
Η θέση της Ελληνικής Κωπηλατικής Ομοσπονδίας είναι ότι οι πόρτες της Εθνικής ομάδας είναι ανοιχτές με τους όρους και τις προϋποθέσεις που λειτουργεί αυτή».


Διπλή επιτυχία οι Εφηβοι στο Ευρωπαϊκό

Πολύ μεγάλη επιτυχία για τα ελληνικά κουπιά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων Νεανίδων στο Κρέφελντ της Γερμανίας (18-21/5).
Οι δυο δίκωπες των αγοριών με τους Παλαιοπάνο-Σωτηρακόπουλο όσο και των κοριτσιών με τις Μπούρμπου-Γεωργούδη κατέκτησαν τα ασημένια μετάλλια στους τελικούς των αγωνισμάτων τους.
Το διπλό σκιφ με τους Ντινένη-Στεργιάκα μετά την ατυχία που είχαν στον ημιτελικό κατέλαβε τη 2η θέση στον μικρό τελικό και την 8η στο σύνολο ενώ ο Βασίλης Κουκούτης ήταν 3ος στον Γ ‘ τελικό και 14ος στη γενική. Πολλά συγχαρητήρια στους αθλητές και στους προπονητές.
«Η παρουσία μας στο Ευρωπαικό Πρωτάθλημα αναμφίβολα θεωρείται επιτυχημένη. Κι αν δεν είχαμε την ατυχία του διπλού σκιφ των εφήβων λίγο νωρίτερα θα ήταν η καλύτερη αφού το πλήρωμά μας είχε δυνατότητες να ανέβει στο βάθρο» δήλωσε ο ομοσπονδιακός προπονητής και συνοδός των αθλήτών στη Γερμανία Κώστας Κοντομανώλης.

Τρια πληρώματα στην 8άδα του Ευρωπαικού Ανδρών-γυναικών

Με τρεις δεύτερες θέσεις σε μικρούς τελικούς (8ες στη γενική) ολοκληρώθηκε για τα ελληνικά κουπιά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών-Γυναικών στο Ρατσίτσε της Τσεχίας τον περασμένο Μαΐο.
Στο σκιφ των γυναικών η Κατερίνα Νικολαϊδου, παρά το ότι είχε ελάχιστο χρόνο να προετοιμαστεί στο νέο της αγώνισμα μετά την αποχώρηση από την Εθνική της Σοφίας Ασουμανάκη έφτασε πολύ κοντά στον μεγάλο τελικό και τελικά έχασε την 1η θέση στον μικρό τελικό για ελάχιστα εκατοστά του δευτερολέπτου τερματίζοντας στη 2η θέση με χρόνο 7:36.97 ενώ η Ολλανδέζα Ντε Γιόνγκ τερμάτισε σε 7:36.22.
Για δυο δευτερόλεπτα έχασαν την πρωτιά στον μικρό τελικό του διπλού σκιφ ελ βαρών ανδρών και οι Σπύρος Γιάνναρος-Παναγιώτης Μαγδανής. Το ελληνικό πλήρωμα τερμάτισε σε 6:24.99 ενώ η τσέχικη βάρκα που ήταν πρώτη σε 6:22.79.
Πολύ καλή παρουσία και για το αντίστοιχο πλήρωμα των γυναικών όπου οι Θωμαής Εμμνουηλίδου –Μαρία Πέργουλη τερμάτισαν σε 7:10.18 πίσω από τη βάρκα της Γερμανίας που πήρε την πρώτη θέση στον μικρό τελικό με 7:08.89.

Avatar
by
Η Συντακτική Ομάδα του ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ αποτελείται από μέλη του Δ.Σ. του Π.Ο.Ι.Α.Θ., έμπειρους δημοσιογράφους στον χώρο της ιστιοπλοΐας και της κωπηλασίας καθώς και αθλητές με μεγάλη εμπειρία στην Ανοικτή Θάλασσα αλλά και τις ολυμπιακές κατηγορίες. Η Συντακτική Ομάδα παρακολουθώντας από κοντά τα δρώμενα στον χώρο της ιστιοπλοΐας και της κωπηλασίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθορίζει τους βασικούς άξονες της ύλης του περιοδικού, ώστε να παρουσιάζει όλα τα θέματα της επικαιρότητας καθώς και επιλεκτική αρθρογραφία συνεργατών που σχολιάζουν την επικαιρότητα.
Previous Post Next Post