Κρουαζιέρα (θα σε πάω)

Η κρουαζιέρα γνωρίζει διεθνώς μεγάλη ανάπτυξη. Ενδεικτικό της άνθησης που γνωρίζει η κρουαζιέρα σε όλο τον κόσμο είναι και το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ελεύθερες ναυπηγικές κλίνες προκειμένου να κατασκευαστούν νέα πλοία. Οι εταιρείες ήδη έχουν βρει διέξοδο δοκιµάζοντας την τύχη τους σε ευρωπαϊκά ναυπηγεία, χωρίς όµως προηγούµενη εµπειρία.

Η επόμενη δεκαετία θα είναι η χρυσή περίοδος για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας, ανέφεραν ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι σε συνέδριο για τον κλάδο που έγινε στην Κίνα. Η βιοµηχανία της κρουαζιέρας έχει γίνει ένα σηµαντικό συστατικό της οικονοµίας.

Άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στη διοίκηση του λιµανιού του Πειραιά, εκφράζουν την πεποίθηση ότι «όχι μια, αλλά τουλάχιστον 10 απευθείας πτήσεις την ημέρα θα μπορεί να έχει η Ελλάδα σε λίγα χρόνια από την Κίνα», ενώ προσθέτουν ότι παράλληλα στα σχέδια περιλαµβάνεται και η ενίσχυση των απευθείας πτήσεων µε τις ΗΠΑ.

Όμως, η θετική συγκυρία φέτος μετατρέπεται σε πρόβλημα για το 2017. Και αυτό γιατί, λόγω των προβλημάτων της Τουρκίας, που, επίσης, θα καταγράψει πτώση του χρόνου στη κρουαζιέρα, κόπηκαν από τα προγράμματα των διεθνών εταιρειών και ελληνικοί προορισμοί που αποτελούσαν συνδυαστικούς σταθμούς μετεπιβιβάσεων με τη γειτονική χώρα. Η Ανατολική Μεσόγειος, από περιοχή κρουαζιέρας µε µεγάλη ποικιλία σηµαντικών ιστορικών και πολιτιστικών προορισµών που ήταν τα προηγούµενα χρόνια, το 2017 θα συρρικνωθεί µόνο στη δυτική ακτή της Ελλάδας (Ιόνιο), σε Πειραιά-Αργοσαρωνικό, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και λίγο στα νότια ∆ωδεκάνησα.

Οι αφίξεις επιβατών με κρουαζιερόπλοια στην Ελλάδα το 2017 θα μειωθούν κατ’ ελάχιστον σε ποσοστό 30% σε σχέση με τη φετινή σεζόν. Η πτώση της δραστηριότητας της κρουαζιέρας το 2017 θα έχει οικονοµικό αντίκτυπο τόσο στα δηµόσια έσοδα όσο και σε άλλους κλάδους, όπως στα ξενοδοχεία, στα καταστήµατα εστίασης, στις µεταφορές και στο εµπόριο.

Η εµπορική δύναµη της περιοχής, βρίσκεται στο ναδίρ και αν κρατιέται ακόµη, αυτό οφείλεται µόνο στην υψηλή δηµοτικότητα τριών έως τεσσάρων ελληνικών προορισµών. Η εξέλιξη αυτή παραπέµπει στη µεγαλύτερη κρίση που θα έχει περάσει ποτέ ο κλάδος στη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού τουρισµού.

Ο κ. Στυλιανόπουλος, υπεύθυνος επικοινωνίας του ΣΕΤΕ, επισηµαίνει ότι µπορεί το 2017 να έχει χαθεί για τη ελληνική κρουαζιέρα, αλλά, αν δρομολογηθούν από τώρα κάποιες δράσεις, ίσως διασωθεί, μερικώς, η σεζόν του 2018. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρεί ότι θα πρέπει να δηµιουργηθεί µε άρτια τεχνοκρατική σύνθεση ένας φορέας εξειδικευμένου μάρκετινγκ κρουαζιέρας που θα αναλάβει τη προώθηση της Ελλάδας. Επιπλέον, προσθέτει ότι χρειάζεται πολύ δυνατή επικοινωνιακή προσπάθεια για να αντιµετωπιστεί η συγκυριακή φθορά, αλλά και για να οργανωθεί επιτέλους µία σωστά αξιολογηµένη και ιεραρχηµένη προβολή της Ελλάδας ως χώρας υποδοχής κρουαζιέρας. Εξάλλου, χαρακτηρίζει θετική εξέλιξη τη βαρύτητα που δίνει η Cosco στην ανάπτυξη της κρουαζιέρας στο λιµάνι του Πειραιά εκτιµώντας ότι η προσπάθεια µπορεί να αποδώσει µετά τη σεζόν του 2018.

Μάνος Ρούδας
by
Ο Μάνος Ρούδας γεννήθηκε στον Πειραιά και είναι αριστούχος μηχανικός του Πολυτεχνείου της Ουαλίας. Κατέχει τίτλο ΜΒΑ από το Southern New Hampshire University των ΗΠΑ. Ασχολείται ενεργά με την ιστιοπλοΐα ανοικτής θαλάσσης από το 1996 μέχρι σήμερα, ως αθλητής και επαγγελματίας κυβερνήτης σε σκάφη αναψυχής κάθε είδους. Έχει επίσης εργαστεί ως σύμβουλος επιχειρήσεων και σε υψηλές θέσεις στο χώρο της ναυτιλίας και του yachting. Ασχολείται με τη ναυτική εκπαίδευση από το 2003, είναι κάτοχος διπλώματος προπονητή ιστιοπλοΐας και του διεθνούς διπλώματος Yachtmaster Instructor του RYA.
Previous Post Next Post