Η ιστορία του Ναυτικού Ομίλου Λέρου

Ο Ναυτικός Όμιλος Λέρου ιδρύθηκε το 1979. Τα πρώτα χρόνια το μοναδικό ιστιοπλοϊκό σκάφος που είχαν στη διάθεσή τους τα παιδιά του Ομίλου και με το οποίο γίνονταν τα μαθήματα, ήταν το “Ιωάννα”, μία ιδιοκατασκευή 4,9 μέτρων του προέδρου του Ν.Ο.Λ. Αλέξη Χαραλαμπίδη σε σχέδια του Έλληνα ναυπηγού κ. Σταύρου Ψαθέρη. Το “Ιωάννα” κατασκευάστηκε από τον ίδιο στη Θεσσαλονίκη όταν ήταν ακόμα φοιτητής της Οδοντιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Την άνοιξη του 1982, αγοράσθηκαν δέκα μικρά ιστιοφόρα σκάφη, κατασκευής του Πάτμιου καραβομαραγκού κ. Φλωρεντή Μιχαήλ (Μικές) στην Πάτμο, ενώ τα πανιά τα έραψε ο ιστιοράπτης Θανάσης Παπαιωάννου στη Θεσσαλονίκη. Το κόστος αυτής της αγοράς καλύφθηκε από τον τότε πρόεδρο του Ν.Ο.Λ. καθ’ όσον τα έσοδα του Ομίλου την εποχή εκείνη ήταν κοντά στo μηδέν. Επιπλέον ο πρόεδρος, με τα παιδιά του Ομίλου κατασκεύασαν άλλα δύο μικρά σκάφη , 2,8 μέτρων σε σχέδια επίσης του κ. Σταύρου Ψαθέρη. Έτσι το 1982, στο πρόγραμμα των Αλιντείων, μίας τοπικής γιορτής που διοργανώνει κάθε πρώτη Κυριακή του Αυγούστου ο Δήμος του νησιού, συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά στη Λέρο και το άθλημα της ιστιοπλοΐας.
Για τη φύλαξη και προστασία των σκαφών αυτών, το 1982 ο Δήμος Λέρου παραχώρησε στον Όμιλο μία αποθήκη (γκαράζ) του Πύργου Μπελένη στα Άλιντα. Ατυχώς για τον Όμιλο και τα παιδιά του νησιού, το φθινόπωρο του 1983, μετά τον 2ο αγώνα Αλιντίων, ο τότε δήμαρχος Λέρου ζήτησε από τον Όμιλο να εκκενώσει την αποθήκη.Τα δώδεκα σκάφη του Ομίλου έμειναν στην παραλία των Αλίντων, περιμένοντας να χορηγηθεί στον Ν.Ο.Λ. κάποιος άλλος χώρος. Δυστυχώς όμως πρόλαβε ένας ισχυρός σορόκος και τα κατάστρεψε όλα. Την εποχή εκείνη δεν είχαμε διαδίκτυο οπότε η πρόγνωση του καιρού δεν ήταν εύκολη. Βέβαια όπως έλεγαν και «οι αρχαίοι υμών»: «Ουδέν κακόν αμιγές καλού». Καταστράφηκε ό Όμιλος αλλά…αποκτήσαμε το πρώτο μπαρ στο νησί. Το αριστερό γκαράζ του Πύργου Μπελένη στα Άλιντα ήταν το πρώτο μπαρ της Λέρου.
Μετά από αυτή… τη μεγάλη προσφορά του Δήμου Λέρου ο Όμιλος υπολειτούργησε έως το 1990. Τότε επ’ ευκαιρία της επίσκεψης του Ράλλυ Αιγαίου στη Λέρο και κατόπιν συνεργασίας του Προέδρου του Π.Ο.Ι.Α.Θ. κ. Γιάννη Μαραγκουδάκη, του τότε δημάρχου Λέρου κ. Γιάννη Αντάρτη και του υπογράφοντος ως προέδρου του Ν.Ο.Λ., ο Όμιλος λειτούργησε ως Παράρτημα Π.Ο.Ι.Α.Θ. Λέρου. Ο μητρικός Π.Ο.Ι.Α.Θ. χορήγησε στο παράρτημά του στη Λέρο δωρεάν έξι Optimist, έξι wind serf και ένα φουσκωτό σκάφος με εξωλέμβια μηχανή.
Σταθμός στη λειτουργία του Ν.Ο.Λ. ήταν και η απόκτηση μόνιμης στέγης, όπου σήμερα στεγάζεται ο Όμιλος. Το κτίριο αυτό βρίσκεται στο λιμάνι του Λακκίου και ήταν αποθήκη πυρομαχικών του Ιταλικού Ναυτικού, η οποία ήταν υπό κατάρρευση, αφού είχε μείνει επί δεκαετίες χωρίς συντήρηση ενώ είχε λεηλατηθεί από τους ιθαγενείς. Οι εικόνες μιλάνε από μόνες τους.
Το ερείπιο χορηγήθηκε στον Ν.Ο.Λ. κατόπιν αιτήματος του Δ.Σ. του Ομίλου και με παρέμβαση του Γιάννη Μαραγκουδάκη στον φίλο του, δήμαρχο Λέρου κ. Γιάννη Αντάρτη. Στο σημεία αυτό πρέπει να τονιστεί ότι υπήρξε μία μικρή, σε σχέση με το ολικό κόστος ανακατασκευής, οικονομική βοήθεια από τον Δήμο Λέρου. Για την ακρίβεια είχαν εγκριθεί δέκα εκατομμύρια δραχμές (τιμές δεκαετίας ενενήντα) από το Δημοτικό Συμβούλιο, από τα οποία όμως εκταμιεύτηκαν μόνο τα δύο εκατομμύρια. Όλο το υπόλοιπο κόστος καλύφθηκε από ίδιους πόρους του Ομίλου, από δωρεάν παροχή προσωπικής εργασίας, υλικών, υπηρεσιών αλλά και χρημάτων από μέλη, φίλους και επιχειρήσεις του νησιού. Πρέπει ακόμα να τονιστεί ότι ενώ υπήρξαν προτάσεις ένταξης του έργου για χρηματοδότηση του από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτές απορρίφθηκαν χωρίς δεύτερη συζήτηση από το Δ.Σ. του Ομίλου. Βέβαια αποτέλεσμα αυτής της επιλογής ήταν να χρειαστούν δώδεκα ολόκληρα χρόνια για να ολοκληρωθεί η ανακατασκευή του κτιρίου και η διαμόρφωση του προαύλιου χώρου. Χάσαμε χρόνο αλλά διατηρήσαμε την υπερηφάνεια και την αξιοπρέπεια μας.
Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί ότι με ενέργειες του προέδρου του Π.Ο.Ι.Α.Θ. έγιναν στη Λέρο στις 28 Οκτωβρίου 1999 το κύπελλο Όπτιμιστ ενώ στις 20 Αυγούστου 2002 το πανελλήνιο πρωτάθλημα Λέιζερ Ενόπλων Δυνάμεων.
Για τη μεγάλη προσφορά του στο νησί ο Δήμος Λέρου ανακήρυξε τον Γιάννη Μαραγκουδάκη ως επίτιμο Δημότη.
Συγχρόνως και με πρωτοβουλία του Προέδρου του Π.Ο.Ι.Α.Θ. δημιουργήθηκε και το Παράρτημα Π.Ο.Ι.Α.Θ. Αγαθονησίου, στο οποίο ο Π.Ο.Ι.Α.Θ. πρόσφερε δύο Optimist. Τα πρώτα μαθήματα στα παιδιά του Αγαθονησίου τα έκανε ο πρόεδρος του Ν.Ο.Λ. ενώ αμέσως μετά και για δύο συνεχόμενα καλοκαίρια, τα παιδιά προπονήθηκαν από προπονητή που πήγε στο Αγαθονήσι με ενέργειες του κ. Γιάννη Μαραγκουδάκη.

Εδώ πρέπει να αναφέρω ότι συγχρόνως με τη δημιουργία του Παραρτήματος Π.Ο.Ι.Α.Θ. Αγαθονησίου, με πρωτοβουλία του κ. Γιάννη Μαραγκουδάκη εγκαταστάθηκε στο νησί και σύστημα τηλειατρικής ώστε ο εκάστοτε αγροτικός γιατρός του νησιού να έχει πρόσβαση σε βοήθεια ειδικευμένων γιατρών νοσοκομείου της Αθήνας. Το σύστημα αυτό λειτούργησε για πολλά χρόνια, βελτιώνοντας την παροχή υπηρεσιών υγείας στους εκατόν δέκα μόνιμους κατοίκους του Αγαθονησίου. Για όλα αυτά, ο Δήμος Αγαθονησίου τίμησε τον Γιάννη Μαραγκουδάκη ανακηρύσσοντάς τον Επίτιμο Δημότη του νησιού.
Λίγο αργότερα από την ίδρυση του παραρτήματος ΠΟΙΑΘ Αγαθονησίου, ο πρόεδρος του Ν.Ο.Λ. Αλέξης Χαραλαμπίδης, προσέφερε ένα πλήρες οδοντιατρικό μηχάνημα και εξοπλισμό για να μπορεί να προσφέρει δωρεάν τις υπηρεσίες του στους κατοίκους του νησιού. Το οδοντιατρείο και το παράρτημα ΠΟΙΑΘ συστεγάζονταν.
Σημαντική καμπή στην ιστορία του Ομίλου υπήρξε το 2010 η απόφαση του Δ.Σ. να αρχίσει να διοργανώνει αγώνες ιστιοπλοΐας ανοικτής θαλάσσης. Ο μεγαλύτερος και σημαντικότερος αγώνας ανοικτής θαλάσσης του Ν.Ο.Λ. είναι ο Διεθνής Αγώνας Γιώραν Σίλντ, ο οποίος πέραν όλων των άλλων συμβάλλει σημαντικά στην εκτός συνόρων προβολή της ελληνικής ιστιοπλοΐας και του ελληνικού γιώτιγκ.
Με αφορμή τον αγώνα, υπάρχουν κατά διαστήματα σημαντικά άρθρα για αυτόν, για τον Ν.Ο.Λ. και για τη Λέρο, από σημαντικά ελληνικά, σουηδικά, φινλανδικά και τουρκικά ιστιοπλοϊκά περιοδικά.

Avatar
by
Η Συντακτική Ομάδα του ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ αποτελείται από μέλη του Δ.Σ. του Π.Ο.Ι.Α.Θ., έμπειρους δημοσιογράφους στον χώρο της ιστιοπλοΐας και της κωπηλασίας καθώς και αθλητές με μεγάλη εμπειρία στην Ανοικτή Θάλασσα αλλά και τις ολυμπιακές κατηγορίες. Η Συντακτική Ομάδα παρακολουθώντας από κοντά τα δρώμενα στον χώρο της ιστιοπλοΐας και της κωπηλασίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθορίζει τους βασικούς άξονες της ύλης του περιοδικού, ώστε να παρουσιάζει όλα τα θέματα της επικαιρότητας καθώς και επιλεκτική αρθρογραφία συνεργατών που σχολιάζουν την επικαιρότητα.
Previous Post Next Post