Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών-Γυναικών:Καρέ μεταλλίων στο Μόναχο για τα γαλανόλευκα κουπιά

Μεγάλες στιγµές για την ελληνική κωπηλασία στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθληµα Ανδρών-Γυναικών στο Μόναχο από 11-14 Αυγούστου µε την Ελλάδα να γυρίζει πανηγυρικά µετά από ένα χρόνο στον πίνακα των µεταλλίων.

Τα γαλανόλευκα κουπιά κατέκτησαν στο Μόναχο 4 µετάλλια εκ των οποίων 1 χρυσό και 3 ασηµένια καταλαµβάνοντας την 5η θέση στον σχετικό πίνακα ανάµεσα σε 33 χώρες που πήραν µέρος στη διοργάνωση. Πλέον η Ελλάδα µετράει 34 µετάλλια στα ευρωπαϊκά πρωταθλήµατα Α-Γ φτάνοντας τα 21 χρυσά, τα 10 ασηµένια ενώ παραµένει µε τα 3 χάλκινα. Αξίζει επίσης να σηµειωθεί ότι είναι η καλύτερη συγκοµιδή µεταλλίων από το 2011 και µετά όταν η Ελλάδα είχε κατακτήσει στο Πλόβντιβ της Βουλγαρίας πάλι τέσσερα µετάλλια, τρία χρυσά κι ένα ασηµένιο.

Μάλιστα και τα τέσσερα µετάλλια που κατέκτησε ήρθαν από αθλητές που ανεβαίνουν για πρώτη φορά στο βάθρο των νικητών στη συγκεκριµένη διοργάνωση από τότε που ξεκίνησαν να τραβάνε κουπί.

Ο Εθνικός Ύµνος ακούστηκε στο ολυµπιακό κωπηλατοδρόµιο του Μονάχου στον πρώτο τελικό της τελευταίας ηµέρας προς τιµήν του Αντώνη Παπακωνσταντίνου. Ο 23χρονος πρωταθλητής Ευρώπης πέρυσι στο Κ23 τερµάτισε πρώτος στον τελικό του σκιφ ελ βαρών µε 7:24.21 αν και ξεκίνησε 3ος τον αγώνα αφήνοντας 2ο τον Ιταλό Σοάρες (7:24.21) και 3ο τον Ελβετό Στρούζινα (7:31.23)

Σε µια συγκλονιστική κούρσα η Ζωή Φίτσιου µε ένα φοβερό τερµατισµό κατέκτησε το ασηµένιο µετάλλιο στον τελικό του σκιφ Ελ βαρών γυναικών µε χρόνο 8:09.21.Η Θεσσαλονικιά κωπηλάτρια βρέθηκε ακόµη και στη 4η θέση στα 1000µ. αλλά στη συνέχεια ανέβασε την απόδοσή της και πήρε το ασηµένιο. Το χρυσό πήρε η Ρουµάνα Κοζµιουκ µε 8:04.41 και το χάλκινο η Ολλανδέζα Βελντουις µε 8:10.20.

Μοναδική Ευαγγελία Αναστασιάδου µε ένα φοβερό δεύτερο χιλιάρι πήρε το ασηµένιο µετάλλιο στον τελικό του σκιφ γυναικών µε χρόνο 8:08.20 που είναι το πρώτο της στη µεγάλη κατηγορία αφήνοντας εκτός βάθρου τη σπουδαία Αυστριακή Μαγκνταλενα Λοµπνιγκ που τερµάτισε 4η (8:10.10). Νικήτρια η Ολλανδέζα Φλοριν (8:01.43) ενώ το χάλκινο πάνω στο τερµατισµό κέρδισε η Γερµανίδα Φοστερ (8:09.86) Η Ευαγγελία ανέβηκε ξανά στο βάθρο µέσα σε δυο εβδοµάδες αφού στις 30 Ιουλίου αναδείχθηκε παγκόσµια πρωταθλήτρια στην κατηγορία Κ23 στο Βαρεζε.

Σε µια από τις πιο συναρπαστικές κούρσες των τελευταίων χρόνων ο Στέφανος Ντούσκος κατέκτησε το ασηµένιο µετάλλιο στο σκιφ στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθληµα πέφτοντας στον τερµατισµό σχεδόν ταυτόχρονα µε τον Ολλανδό Τβελαρ που πήρε το χρυσό µετάλλιο µε χρόνο 7:14.72 ενώ ο χρόνος του Έλληνα ολυµπιονίκη ήταν 7:15.01 Στην 3η θέση τερµάτισε ο Βούλγαρος Βασίλεφ µε 7:16.37. Ο Γιαννιώτης πρωταθλητής ξεκίνησε πολύ δυνατά και κατάφερε να οδηγήσει την κούρσα µέχρι τα µισά . Εκεί ανέβηκε ο Γερµανός Ζίντλερ ο οποίος δέχθηκε την επίθεση του Ολλανδού τελικού νικητή αλλά και του Στέφανου στα τελευταία µέτρα µη µπορώντας να ακολουθεί και να µείνει τελικά 4ος. Ο Έλληνας κωπηλάτης πάλεψε µε τον Τβέλαρ και για λίγα εκατοστά έχασε το χρυσό αλλά επέστρεψε δυναµικά µετά από ένα χρόνο. Αυτό είναι το πρώτο µετάλλιο του Στέφανου Ντούσκου σε Ευρωπαϊκό Α-Γ.

Σε έναν άκρως ανταγωνιστικό τελικό στο διπλό σκιφ των ανδρών οι Γιάννης Καλανδαριδης – Θανάσης Παλαιοπάνος πήραν την 5η θέση τερµατίζοντας σε 6:53.39 Την πρώτη θέση πήραν τα αδέλφια Σινκοβιτς από την Κροατία µε 6:35.93 φτάνοντας τα 36 χρυσά µετάλλια στην καριέρα τους σε µεγάλες διοργανώσεις.

Υπενθυµίζεται ότι µια µέρα νωρίτερα στον τελικό της δικώπου γυναικών οι Χριστίνα Μπούρµπου – Ευαγγελία Φράγκου πάλεψαν απέναντι σε µεγαλύτερες σε ηλικία αντιπάλους και πήραν την 6η θέση.

Avatar
by
Η Συντακτική Ομάδα του ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ αποτελείται από μέλη του Δ.Σ. του Π.Ο.Ι.Α.Θ., έμπειρους δημοσιογράφους στον χώρο της ιστιοπλοΐας και της κωπηλασίας καθώς και αθλητές με μεγάλη εμπειρία στην Ανοικτή Θάλασσα αλλά και τις ολυμπιακές κατηγορίες. Η Συντακτική Ομάδα παρακολουθώντας από κοντά τα δρώμενα στον χώρο της ιστιοπλοΐας και της κωπηλασίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθορίζει τους βασικούς άξονες της ύλης του περιοδικού, ώστε να παρουσιάζει όλα τα θέματα της επικαιρότητας καθώς και επιλεκτική αρθρογραφία συνεργατών που σχολιάζουν την επικαιρότητα.
Previous Post Next Post