Ετήσιο ευρωπαϊκό συνέδριο της κλάσης ILCAΗ Η προστασία του περιβάλλοντος σε πρωταρχικό ρόλο!

To Σαββατοκύριακο 26-27 Νοεµβρίου 2022, η πρόεδρος Βιργινία Κραβαριώτη και η αντιπρόεδρος Άννα Αγραφιώτη, της Ελληνικής Κλάσης Laser-ILCA παραβρέθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Eurilca, της Ευρωπαϊκής Κλάσης Laser-ILCA που διεξήχθει στο Μονακό. Στο συνέδριο συµµετείχαν αντιπρόσωποι από 27 χώρες της Ευρώπης, ενώ τίµησε µε την παρουσία του και ο Eric Faust, ως υπεύθυνος παρατηρητής της ILCA (Παγκόσµια Κλάση Laser-ILCA). Στο συνέδριο συζητήθηκαν θέµατα και δράσεις που έλαβαν χώρα την χρόνια του 2022, ενώ παράλληλα ψηφίστηκαν τα venue για όλα τα ευρωπαϊκά πρωταθλήµατα του 2025. Βασικό ρόλο στη φετινή συνάντηση όλων των συνέδρων είχε το sustainability program, το πρόγραµµα για την προστασία του περιβάλλοντος το οποίο εµπνεύστηκε η Asia Ikizler για το οποίο είναι και συντονίστρια. Η προστασία του πλανήτη και του περιβάλλοντος είναι ένα θέµα που προβληµατίζει την παγκόσµια κοινότητα της ιστιοπλοΐας και η Eurilca πρωτοπορεί προσθέτοντας το, σαν βασικό “συστατικό” σε όλους τους αγώνες που βρίσκονται υπό την αιγίδα της. Η Eurilca αλλάζει τα δεδοµένα στον τρόπο διεξαγωγής των διοργανώσεων της, αντικαθιστώντας τα πλαστικά χρωµατιστά φύλλα που διαχωρίζουν τους στόλους, µε επαναχρησιµοποιούµενες “κάλτσες” που ο κάθε αθλητής καλείται να φέρει µαζί του. Αφαιρεί τα έντυπα και χρησιµοποιεί online έγγραφα για όλες τις διαδικασίες της Οργανωτικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ενστάσεων. Ακόµη, προωθεί στις εγκαταστάσεις τη χρήση επαναχρησιµοποιούµενων ή και ανακυκλώσιµων υλικών και περιορίζει τη σπατάλη του νερού και τη χρήση πλαστικών.

Ακόµη σηµαντική µνεία έγινε και για το Solidarity Program, ένα πρόγραµµα το οποίο υποστηρίζει τους αθλητές που δεν µπορούν να ανταπεξέλθουν οικονοµικά, είτε προσφέροντας τους εξοπλισµό, είτε εξασφαλίζοντας τη διαµονή, µεταφορά και προπονητική καθοδήγηση κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήµατος. Ακόµη, δηµιουργεί µια νέα συνεργασία µε τη Metasail tracking system και προσθέτει το σύστηµα της εν πλω παρακολούθησης στα ευρωπαϊκά πρωταθλήµατα στον χρυσό στόλο. Έτσι βοηθά την προώθηση και κάνει πιο προσιτή την παρακολούθηση των αγώνων online. Η Eurilca αναζητά λύσεις σχετικά µε τα θέµατα που έχουν προκύψει µε τον εξοπλισµό, για αυτό και δηµιουργεί µια τεχνική επιτροπή ελέγχου, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί το fair play για όλους τους αθλητές.

Σχετικά µε τις αποφάσεις που πάρθηκαν για τα επόµενα χρόνια:

Η Eurilca αναλαµβάνει αποκλειστικά την κάλυψη των αγώνων σε ότι αφορά social media και την επικοινωνία.

Ζητά από τους αθλητές µέσω ερωτηµατολόγιου να αξιολογήσουν κάθε πρωτάθληµα, έτσι ώστε να µπορέσει να προσφέρει καλύτερες διοργανώσεις στα µέλη της.

Για το έτος 2025 τα πανευρωπαϊκά πρωταθλήµατα ανατέθηκαν µετά από ψηφοφορία ως εξής:

ILCA 4 Youth European & Open European Trophy, Puck,Poland.

EurILCA 6 Youth European & Open European Trophy, Vilamoura, Portugal.

EurILCA Under 21 European Championships & Open European Trophy, Split, Croatia.

EurILCA Masters European Championship, Hayling Island,UK.

EurILCA Senior European Championships & Open European Trophy, Marstrand, Sweden.

Τέλος, η Eurilca µε τη σύµφωνη γνώµη της World Sailing, εγκαθιδρύει το Team Race, υπό τη µορφή 2 προς 2. Οι χώρες καλούνται να δηµιουργήσουν οµάδες δύο ατόµων, ένας άντρας και µια γυναίκα, χωρίς ηλικιακό περιορισµό, οι οποίες θα αγωνιστούν στην κατηγορία ILCA 6 σε προηµιτελικούς αγώνες που θα οδηγήσουν τις καλύτερες οµάδες σε ένα πανευρωπαϊκό πρωτάθληµα στο τέλος του 2023. Αξίζει να σηµειωθεί πως η χώρα µας ήταν υποψήφια για το Ευρωπαϊκό Master µε τον Ναυτικό Αθλητικό Όµιλο Πυθέας στην Παλαιά Φώκαια, για το 2025. Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια µέχρι και το 2024 έχει καταφέρει να διεκδικήσει και να κερδίσει τη διοργάνωση πανευρωπαϊκών πρωταθληµάτων, έχοντας αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις σε ό,τι αφορά τη διοργάνωση, το venue και το κλίµα της χώρα µας! Για το 2023 η χώρα µας έχει τη διοργάνωση του Παγκόσµιου Πρωταθλήµατος ILCA 4 στον Βόλο, ενώ για το 2024, ο Ναυτικός Όµιλος Καλαµακίου έχει αναλάβει τη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήµατος ILCA 7, το οποίο θα είναι και πρόκριση, για τους Ολυµπιακούς Αγώνες, για την Ευρώπη. Η χώρα µας έχει καταφέρει να διακριθεί και σε οργανωτικό αλλά και σε αθλητικό επίπεδο στα ευρωπαϊκά πρωταθλήµατα! Αυτό είναι κάτι που χαροποιεί όλους εµάς στην Ελληνική Κλάση, ενώ παράλληλα µας δίνει το κίνητρο να προσπαθούµε στον βαθµό που µπορούµε και µας επιτρέπεται να στηρίζουµε τους Έλληνες αθλητές συµβάλλοντας στις ευρωπαϊκές αποφάσεις και δηµιουργώντας νέες προοπτικές. Η πρόεδρος µας, Βιργινία Κραβαριώτη, είναι µέλος στην executive committee της Eurilca και υπεύθυνη για το Team Race, µια καινοτοµία που στόχο έχει να κάνει το άθληµα πιο ελκυστικό στο ευρύ κοινό, πιο άµεσο και πιο κατανοητό και να δηµιουργήσει τις συνθήκες για περισσότερη προβολή που θα φέρει περισσότερη υποστήριξη στους αθλητές. Η Ελληνική Κλάση ετοιµάζει διάφορες δράσεις για το 2023 και προτρέπει τους οµίλους να διεκδικήσουν ευρωπαϊκούς αγώνες και πρωταθλήµατα. Στην ανανεωµένη µας σελίδα www.hellaslaserclass.gr µπορείτε να βρείτε όλες τις λεπτοµέρειες για τη διεκδίκηση ενός αγώνα, όπως και τα στοιχεία που θα κάνουν το bid σας να ξεχωρίσει.

Avatar
by
Previous Post Next Post