Επέτειος 30 χρόνων του περιοδικού “Ιστιοπλοϊκός Κόσμος”

Η παρουσίαση κατά την εκδήλωση της 9ης Φεβρουαρίου

30 χρόνια το περιοδικό “Ιστιοπλοϊκός Κόσμος”, που εκδίδει ο Πανελλήνιος Όμιλος Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΟΙΑΘ), εκπληρώνει τον βασικό σκοπό του, που είναι η διάδοση και η προαγωγή του αθλήματος της ιστιοπλοΐας, η βελτίωση της ναυτικής τέχνης και η διατήρηση της ναυτικής παράδοσης των Ελλήνων.
Ο αθλητικός τύπος παλαιοτέρων εποχών ησχολείτο αποκλειστικά σχεδόν με το ποδόσφαιρο και κατά περίπτωση με τον στίβο και μόνο μετά την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος άρχισε να προβάλλεται και το μπάσκετ. Επομένως ήταν επιτακτική η ανάγκη να υπάρξει τουλάχιστον ένα περιοδικό που να προβάλλει συστηματικά την ιστιοπλοΐα και γενικότερα τον ναυταθλητισμό.
Η πρώτη προσπάθεια από τον ΠΟΙΑΘ έγινε το 1977 με την έκδοση ενός τριμηνιαίου πληροφορικού δελτίου προς ενημέρωση των μελών του. 10 χρόνια αργότερα, τον Μάρτιο του 1987, έγινε η αρχή για τον “Ιστιοπλοϊκό Κόσμο” ο οποίος μέχρι σήμερα, 30 χρόνια μετά, έχει εκδοθεί σε 127 τεύχη με περισσότερες από 7.500 σελίδες.
Η θεματολογία που καλύπτει είναι:
• Απόψεις
• Συνεντεύξεις
• Αγώνες Τριγώνου
• Ολυμπιακοί Αγώνες
• Ελληνικές Ολυμπιακές Ομάδες
• Αγώνες Ανοικτής Θάλασσας
• Διεθνείς Αγώνες (Volvo Ocean Race, America’s Cup & Vendée Globe)
• Τεχνικά Θέματα
• Νομικά Θέματα
• Ιατρικά Θέματα
• Ιστορικά Θέματα
• Αφιερώματα όπως:
50 Χρόνια Ράλλυ Αιγαίου (Τεύχος 107)
Ο Κανάρης η Θάλασσα και οι Ποιητές (Τεύχος 98)
100 Χρόνια – Βαλκανικοί Πόλεμοι (Τεύχος 103)
Η Κωπηλασία προστέθηκε στην ύλη από το 2005 (τεύχος 58), μαζί με το Κανόε – Καγιάκ.
Σήμερα το περιοδικό εκδίδεται ανά δίμηνο σε 4.000 αντίτυπα ανά έκδοση και διανέμεται δωρεάν από τον Όμιλο ή από επιλεγμένα σημεία διανομής. Επίσης αποστέλλεται ταχυδρομικά σε κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς που ασχολούνται με τη θάλασσα, στους ναυτικούς ομίλους και στους αθλητές της ιστιοπλοΐας και κωπηλασίας.
Η εποχή του internet δεν μπορούσε παρά να προσελκύσει και το περιοδικό “Ιστιοπλοϊκός Κόσμος” και έτσι το 1996 γίνεται η πρώτη απόπειρα εμφάνισής του στο διαδίκτυο φιλοξενούμενος στη σελίδα των Τεχνικών Εκδόσεων 4ΤΡΟΧΟΙ www.techlingk.gr:8080/
Εν συνεχεία, με την ανάπτυξη του διαδικτύου το 2010, ο “Ιστιοπλοϊκός Κόσμος” απέκτησε τη δική του σελίδα και το πρώτο τεύχος που ανέβηκε ήταν το Νο 88.
Από το τεύχος 88 έως και σήμερα με το τεύχος 127, το site του Ιστιοπλοϊκού Κόσμου έχει συγκεντρώσει 35.020 αναγνώστες, μέσος όρος 874 ανά περιοδικό και έχει δεχθεί 203.729 επισκέψεις, μέσος όρος 5.765 ανά τεύχος.
Με δεδομένη την ταχεία εξέλιξη της τεχνολογίας και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ανάγκες των σύγχρονων αναγνωστών, ο ΠΟΙΑΘ προχώρησε στην ανάπλαση της ψηφιακής έκδοσης έτσι ώστε να παρέχεται η δυνατότητα πρόσβασης απ’ όλες τις οθόνες και συσκευές διευκολύνοντας την άμεση ενημέρωση και διατηρώντας πάντοτε την ποιότητα ου περιεχομένου.
Στον ανανεωμένο ιστότοπο www.istioploikoskosmos.gr μπορείτε:
1. Να διαβάσετε κάθε άρθρο των νέων τευχών σε δική του αποκλει-
στική ιστοσελίδα.
2. Να μοιραστείτε όποιο άρθρο των νέων τευχών σας ενδιαφέρει σε
κοινωνικά μέσα δικτύωσης.
3. Να πλοηγηθείτε μεταξύ σχετικών άρθρων, ανά κατηγορία, αρθρο-
γράφο, τεύχος.
Πολύ σημαντική είναι επίσης η κατάρτιση ενός ηλεκτρονικού αρχείου το οποίο περιλαμβάνει όλα τα τεύχη των 30 ετών σε ψηφιακή μορφή (PDF) και συγκεντρωτικό κατάλογο ανά θεματολόγιο (Ιστορικά – Τεχνικά – Γενικού Περιεχομένου – Αγωνιστικές Επιλογές – Νομικά – Παρουσίαση Βιβλίων – Ιατρικά – Οικολογικά – Ελληνική Ωκεανοπορεία). Μέσω του ηλεκτρονικού αυτού αρχείου είναι δυνατή η παρακολούθηση της εξέλιξης της ιστιοπλοΐας και της κωπηλασίας κατά τα τελευταία 30 χρόνια, αποτελώντας μία βίβλο του σύγχρονου ναυταθλητισμού.
Ο “Ιστιοπλοϊκός Κόσμος” αποτελεί μέρος της εκδοτικής δραστηριότητας του ΠΟΙΑΘ.

Ο “Ιστιοπλοϊκός Κόσμος” τίμησε τους ανθρώπους του ναυταθλητισμού

Με τις βραβεύσεις Ολυμπιονικών, Παραολυμπιονικών, καθώς και ανθρώπων και φορέων που στηρίζουν και προβάλλουν τον αθλητισμό κορυφώθηκαν την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 30 χρόνων από την έναρξη της κυκλοφορίας του περιοδικού “Ιστιοπλοϊκός Κόσμος”, που εκδίδει ο Πανελλήνιος Όμιλος Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης.
Για τις επιτυχίες τους στους Ολυμπιακούς και στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2016 τιμήθηκαν οι Τάκης Μάντης – Παύλος Καγιαλής (χάλκινο μετάλλιο στα 470), ο Βύρων Κοκκαλάνης (5η θέση στα RSX), οι Σοφία Ασουμανάκη – Κατερίνα Νικολαΐδου (4ες στο Διπλό Σκιφ ελαφρών βαρών) οι Ντούσκος – Μαγδανής – Πέτρου και Γιάνναρος (6οι στην τετράκωπο άνευ ελαφρών βαρών), οι Τσίλης – Τζιάλας – Χρήστου και Αγγελόπουλος (8οι στη βαριά τετράκωπο άνευ) και οι Αλεξάς – Χριστοφόρου – Νοτάρογλου (7η θέση στα Sonar στους Παραολυμπιακούς).
«Δεν υπάρχει τίποτα πιο ωραίο από το να σε βραβεύουν οι άνθρωποι του χώρου σου. Ευχόμαστε στο περιοδικό να συνεχίσει να γράφει για επιτυχίες των Ελλήνων αθλητών για, τουλάχιστον, άλλα 30 χρόνια», δήλωσαν οι Τάκης Μάντης και Παύλος Καγιαλής.
Για την προσφορά και την προβολή του ναυταθλητισμού τιμήθηκαν οι Νίκος Κακλαμανάκης (χρυσός Ολυμπιονίκης στην ιστιοσανίδα), Γιώργος Ανδρεάδης (παλαιός πρωταθλητής τριγώνου και ανοικτής θάλασσας), Γιάννης Αλαφούζος (παλαιός πρωταθλητής ανοικτής θάλασσας), Πέτρος Λινάρδος (αθλητικός συντάκτης, ιστορικός του αθλητισμού) και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου.

Χαιρετισμοί

«Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα η αποψινή βράβευση, για δύο λόγους:
Ο ένας γιατί προέρχεται από ένα φορέα αθλητικής δράσης και πολιτισμού της εμβέλειας του Π.Ο.Ι.Α.Θ. και ένα έντυπο αθλητικής μη κερδοσκοπικής προσφοράς – ο Ιστιοπλοϊκός Κόσμος – που επέτυχε τον άθλο – και δεν απαιτείται άλλο τι να λεχθεί – της επί τρείς δεκαετίες ακάματης πολύπλευρης ενημέρωσης. Ο άλλος λόγος αφορά στο ότι η διάκριση αυτή συνδέεται, άρρηκτα, με δύο αθλήματα – πυλώνες του αθλητικού δυναμικού της χώρας μας.
Του λόγου το ακριβές τεκμηριώνεται πληρέστατα από ένα πρόσφατο γεγονός, πέραν φυσικά από την εμφάνιση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι αθλητικοί δημοσιογράφοι μέλη του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) κατά την ετήσια “ετυμηγορία” τους ως προς τους διακριθέντες αθλητές, αθλήτριες, ομάδες και προπονητές εψήφισαν, συνολικά 29 εκπροσώπους 13 αθλημάτων. Το 30% των τιμητικών αυτών θέσεων ανήκε στην Ιστιοπλοΐα και στην Κωπηλασία – έναντι του 70% των άλλων αθλημάτων. Οπερ έδει δείξαι…
Θερμές ευχές και συγχαρητήρια για τη θαυμάσια βραδιά.»
Πέτρος Λινάρδος

«Σε εποχές που η προβολή των ερασιτεχνικών αθλημάτων υγρού στίβου ανοικτού χώρου είναι σχεδόν ανύπαρκτη και οι όποιες προσπάθειες γίνονται ή οι διακρίσεις που επιτυγχάνονται, εκτός κάποιων εξαιρέσεων, μένουν στην αφάνεια, έρχεται ο Π.Ο.Ι.Α.Θ. να καλύψει σημαντικό μέρος του κενού εκδίδοντας το περιοδικό “Ιστιοπλοϊκός Κόσμος”.

Η έκδοση αυτή σηματοδοτεί μια μεγάλη προσπάθεια για εξωστρέφεια και προβολή των επιτυχιών αλλά και του έργου που πραγματοποιείται στον χώρο μας. Η πάντα επίκαιρη και καλά ενημερωμένη πληροφόρηση την οποία παρέχει το κάνει το υπ’ αριθμό ένα ενημερωτικό έντυπο στον χώρο του ναυταθλητισμού. Μέσα στην πλούσια ύλη την οποία σε κάθε τεύχος παρουσιάζει μπορεί ο αναγνώστης να πληροφορηθεί πλήρως για όλα τα δρώμενα στον ναυταθητισμό.
Για μας, τους ανθρώπους της κωπηλασίας, είναι ιδιαίτερη τιμή να συμπεριλαμβανόμαστε μόνιμα μέσα στις σελίδες του “Ιστιοπλοϊκού Κόσμου”, να προβάλλονται οι διακρίσεις των αθλητών μας και το έργο της Ομοσπονδίας μας. Μέσα απ’ αυτό, ο κόσμος του ναυταθλητισμού έχει την ευχέρεια να μαθαίνει τις προσπάθειες και διακρίσεις του αθλήματος μας.
Σήμερα έχοντας διανύσει 30 χρόνια προσφοράς, οργανώνει, αυτή την υπέροχη εκδήλωση για να γιορτάσουμε όλοι μαζί αυτό που τόσο απλόχερα προσφέρει. Την πραγματική ενημέρωση και προβολή του έργου που γίνεται στα αθλήματα μας. Μέσα σ’ αυτή την εκδήλωση κ. πρόεδρε, είχατε την υπέροχη έμπνευση να καλέσετε όλους τους ολυμπιονίκες των αθλημάτων μας και να βραβεύσετε αυτούς που το 2016 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του ΡΙΟ μας έκαναν υπερήφανους, αυτούς που μετά από μακρά και επίπονη προσπάθεια όχι μόνο πήραν το εισιτήριο της συμμετοχής αλλά κατέκτησαν και τον τίτλο του ολυμπιονίκη.
Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους τους βραβευόμενους και το περιοδικό “Ιστιοπλοϊκός Κόσμος” που οργάνωσε και πραγματοποίησε αυτή την εκδήλωση αλλά και σ’ εσάς προσωπικά κ. πρόεδρε, για το πολύ μεγάλο έργο που επιτελείτε.
Τελειώνοντας θέλω να μεταφέρω τις ευχές όλων των μελών του Δ.Σ. της Ελληνικής Κωπηλατικής Ομοσπονδίας για πολλά – πολλά χρόνια έκδοσης του περιοδικού, πάντα επιτυχίες στο Π.Ο.Ι.Α.Θ. και σ’ εσάς κ. πρόεδρε, κ. Μαραγκουδάκη να είστε πάντα γερός να εκδίδετε το περιοδικό και να διοικείτε τον Π.Ο.Ι.Α.Θ. με τον δικό σας ιδιαίτερα επιτυχημένο τρόπο. Ευχαριστώ πολύ.»
Ιωάννης Μωϋσίδης
Αντιπροέδρου της Κωπηλατικής Ομοσπονδίας

Avatar
by
Η Συντακτική Ομάδα του ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ αποτελείται από μέλη του Δ.Σ. του Π.Ο.Ι.Α.Θ., έμπειρους δημοσιογράφους στον χώρο της ιστιοπλοΐας και της κωπηλασίας καθώς και αθλητές με μεγάλη εμπειρία στην Ανοικτή Θάλασσα αλλά και τις ολυμπιακές κατηγορίες. Η Συντακτική Ομάδα παρακολουθώντας από κοντά τα δρώμενα στον χώρο της ιστιοπλοΐας και της κωπηλασίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθορίζει τους βασικούς άξονες της ύλης του περιοδικού, ώστε να παρουσιάζει όλα τα θέματα της επικαιρότητας καθώς και επιλεκτική αρθρογραφία συνεργατών που σχολιάζουν την επικαιρότητα.
Previous Post Next Post