Εν ενεργεία αθλητής γίνεται «φωτεινό» παράδειγμα

Πρόσφατα υπέπεσε στην αντίληψή µου το πρόγραµµα Αθλητικής Ευθύνης #TowardsParis που ανακοίνωσε στα Social Media ο Κύπριος ολυµπιονίκης της ιστιοπλοΐας Παύλος Κοντίδης και πρόσφατα πρωταθλητής Ευρώπης στην κατηγορία ILCA7 (Laser) και έµεινα «αµήχανα σκεπτικός» προσπαθώντας να αντιληφθώ το µέγεθος της ιδέας αυτής, αλλά και το ολυµπιακό πνεύµα που εκπέµπει ο µεγάλος αυτός εν ενεργεία αθλητής.

Για όλους εµάς στην Ελλάδα αυτή η ενέργεια µοιάζει ως άπιαστο όνειρο, ως ανατροπή κάθε συνθήκης που γνωρίζουµε και ακολουθούµε τόσα χρόνια ευλαβικά. Ένας ολυµπιονίκης, ένας εν ενεργεία αθλητής που προσδοκά µε πάθος και τεράστια θέληση να κατακτήσει το δεύτερο ολυµπιακό του µετάλλιο, προσφέρει βοήθεια σε άλλους αθλητές µέσα από τους δικούς του χορηγούς, µέσα από χρήµατα δηλαδή που θα αφαιρεθούν από τη δική του προετοιµασία. Προσφέρει σε άλλους νεότερους αθλητές ώστε να µπορούν και αυτοί µε τη σειρά τους να προπονηθούν σωστά και ίσως να διακριθούν «µε κίνδυνο» να γίνουν ακόµα και καλύτεροί του! Ίσως η γνωστή ελληνική φράση που κυριαρχεί και στον αθλητισµό «…που είναι η πολιτεία.; » – µε ταυτόχρονο κούνηµα του κεφαλιού και σήκωµα των ώµων – να µην υπάρχει στην κυπριακή διάλεκτο. Ίσως πάλι ο Παύλος όπως αυτός κέρδισε ένα ολυµπιακό µετάλλιο για τη χώρα του να επιθυµεί να χειροκροτήσει και ο ίδιος άλλους Κύπριους αθλητές σε ολυµπιακό βάθρο, χωρίς να κρατά για τον εαυτό του όλη την πίτα της δόξας και των επιχορηγήσεων (πόσο ελληνικό και ιστιοπλοϊκό!).

Απλά αναλογιστείτε κάτι ανάλογο στην Ελλάδα µας, πόσο δε µάλλον στο δαπανηρό άθληµα της ιστιοπλοΐας που οι «παροικούντες την Ιερουσαλήµ» γνωρίζουµε καλά από τη χρυσή δεκαετία του ’70 και µετά.

Ως απάντηση στα παραπάνω θα πρότεινα να τον καλέσουµε στην Ελλάδα, όχι για να µας διδάξει τα µυστικά της ιστιοπλοΐας, αυτά άλλωστε ίσως να είναι το λιγότερο που έχει να µας διδάξει, αλλά για να µας αναπτύξει τη συγκινητική αυτή πρωτοβουλία του να επιχορηγούνται µέσα από τους δικούς του άθλους και κόπους νέοι αθλητές.

Υποκλίνοµαι στο ολυµπιονίκη και άνθρωπο Παύλο Κοντίδη!

Οι επτά (7) αθλητές που θα επιχορηγηθούν είναι οι:

Γιώργος Μπαλαρτζισβίλι
Τζούντο

Ευάγγελος Χαραλάµπους
Ταεκβοντό

Αλέξανδρος Ζησιµίδης
Κωπηλασία

Μαριλένα Μακρή
Ιστιοπλοΐα

Αναστασία Ελευθερίου
Σκοποβολή

Νίκολας Αντωνίου
Κολύµβηση

Ανδρέας Δουλάππας
Παρατρίαθλο

Ο Πάνος Δημητρακόπουλος ασχολείται με την ιστιοπλοΐα από το 1974 με αρκετές διακρίσεις στο ενεργητικό του στις κατηγορίες, Optimist, Windsurfing και Laser. Έχει κερδίσει το Ράλλυ Αιγαίου δυο φορές στην κατηγορία I.O.R. ως πλήρωμα του σκάφους Col-X-Cool και είναι ιδρυτής της εταιρείας Paralos Events & Design που έχει την ευθύνη επικοινωνίας του Ράλλυ Αιγαίου από το 2000 έως σήμερα. Ταυτόχρονα έχει διατελέσει υπεύθυνος επικοινωνίας σε μία σειρά από Παγκόσμια Πρωταθλήματα Ανοικτής Θαλάσσης που οργανώθηκαν στην Ελλάδα. Ασχολείται με την δημοσιογραφία στην ιστιοπλοΐα από το 1982 ξεκινώντας από το περιοδικό Γιώτιγκ & Θάλασσα, έχει δουλέψει ως δημοσιογράφος στον Αντέννα και στις 24ώρες ενώ αρθρογραφεί στον ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΚΟ ΚΟΣΜΟ από το τεύχος 13. Είναι απόφοιτος του τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών και κατέχει πτυχίο προπονητού Ιστιοπλοΐας Γ’ κατηγορίας από την Γ.Γ. Αθλητισμού
Previous Post Next Post