Εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο για την επέτειο 150 χρόνων από τη ναυτική εποποιία της Κρητικής Επανάστασης του 1866-1869

Στο κατάμεστο Πολεμικό Μουσείο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 30 Μαρτίου η εκδήλωση που οργανώθηκε από την Παγκρήτιο Ένωση και τον Πανελλήνιο Όμιλο Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης με την υποστήριξη του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού για τη ναυτική εποποιία της Κρητικής επανάστασης 1866 – 1869.

Ομιλητής ήταν ο δημοσιογράφος και ιστορικός Τίτος Αθανασιάδης και προλόγισε η πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου καθηγήτρια Ισμήνη Κριάρη ενώ χαιρετισμό απεύθυναν εκ μέρους του αρχηγού ΓΕΝ ο αρχηγός Στόλου αντιναύαρχος Ιωάννης Παυλόπουλος και ο πρόεδρος της Παγκρητίου Ενώσεως Γεώργιος Μαριδάκης. Συντονιστής της εκδήλωσης ο πρόεδρος Π.Ο.Ι.Α.Θ Ιωάννης Μαραγκουδάκης.
Μετά την ομιλία η οποία συνοδεύτηκε ταυτόχρονα από ιστορικές φωτογραφίες και κείμενα της εποχής εκείνης, ακολούθησε η χορωδία της Παγκρητίου Ενώσεως η οποία απήγγειλε συνοδεία κρητικής λύρας τον Ύμνο στο Αρκάδι του Κώστα Μουντάκη και ακολούθησαν κρητικοί χοροί από τον Λαογραφικό Όμιλο “Κουρήτες” του Εμμανουήλ Ν. Παττακού.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε στον χώρο υποδοχής του Πολεμικού Μουσείου με κρητικό κέρασμα.
Παρέστησαν ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο εκπρόσωπος του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης βουλευτής και τέως υπουργός Χαράλαμπος Αθανασίου, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας βουλευτής και τέως υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, ο ευρωβουλευτής Εμμανουήλ Κεφαλογιάννης, ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, οι εκπρόσωποι των αρχηγών ΓΕΣ και ΓΕΑ, ο αρχηγός Λιμενικού Σώματος αντιναύαρχος Σταμάτιος Ράπτης, ο αρχηγός Στόλου αντιναύαρχος Ιωάννης Παυλόπουλος, οι πρώην πρόεδροι της Βουλής Δημήτριος Σιούφας και Ευάγγελος Μεϊμαράκης, οι πρώην υπουργοί Εθνικής Αμύνης Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, Αλέξανδρος Παπαδόγγονας και Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, ο πρώην επίτροπος της Ε.Ε Σταύρος Δήμας, ο πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλης Κόκκινος, οι πρώην υπουργοί Σωτήρης Χατζηγάκης και Απόστολος Ανδρεουλάκος, ο αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Αντώνης Κουνάδης, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννης Γιανέλλης, οι τέως Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Δικαιοσύνης Αθανάσιος Ανδρεουλάκος και Κ. Γκλέτσος ο δήμαρχος Ύδρας Γεώργιος Κουκουδάκης, οι τέως αρχηγοί ΓΕΝ Ευάγγελος Λαγάρας και Γεώργιος Γιακουμάκης και εκπρόσωποι του Διπλωματικού και Δικαστικού Σώματος.

Ο Ιωάννης Μαραγκουδάκης γεννήθηκε το 1938 στην Αθήνα. To 1953, σε ηλικία 15 ετών, τιμήθηκε από την τότε Βασίλισσα Φρειδερίκη με έπαινο εξαίρετων πράξεων, για τη συμμετοχή του με το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων στην αρωγή των σεισμοπλήκτων Ιονίου. Παράλληλα με τις Γυμνασιακές του σπουδές στη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή, ασχολείται με τον αθλητισμό στίβου και το 1957, σε ηλικία 19 ετών, καταρρίπτει την Πανελλήνια επίδοση στη σφυροβολία. Τον ίδιο χρόνο εισάγεται στη Σχολή Μηχανολόγων – Ηλεκτρολόγων του Ε.Μ.Π. Αποφοιτά το 1962 και υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία στο Τεχνικό Σώμα, ως έφεδρος Ανθυπολοχαγός. Μετά από μια εικοσαετή επιστημονική και επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αφιερώνει πολύ από τον ελεύθερο χρόνο του στην ιστιοπλοΐα και έχει μία εμπειρία άνω των 150.000 ναυτικών μιλίων σε ιστιοπλοϊκούς αγώνες και θαλάσσιες περιηγήσεις, με διάκριση μεταξύ των άλλων και στον Αγώνα Διάπλου του Ατλαντικού ARC 2000. Από το 1985 είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. του Πανελληνίου Ομίλου Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης (Π.Ο.Ι.Α.Θ.) και από το 1990 και για 22 χρόνια διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Θαλάσσιας Ενώσεως. Εκδότης του περιοδικού του ΠΟΙΑΘ «Ιστιοπλοϊκός Κόσμος» από το 1987. Εκπρόσωπος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας από το 2002 έως το 2010 στην Επιτροπή Ανοικτής Θαλάσσης της Διεθνούς Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας. Επίτιμος δημότης Λέρου για τη διαρκή προσπάθειά του αναδείξεως της νήσου και την ανάπτυξη του ναυταθλητισμού της και του Αγαθονησίου για την εγκαθίδρυση συστήματος τηλεπαιδιατρικής
Previous Post Next Post