Γνωρίστε το kiteboarding

Τι είναι
Το kiteboarding είναι μια δραστηριότητα που συνδυάζει στοιχεία ιστιοπλοΐας, wakeboarding, ιστιοσανίδας, αλεξιπτώτου πλαγιάς και ενόργανης γυμναστικής, όλα σε ένα συναρπαστικό άθλημα. Ο αθλητής χρησιμοποιεί την ενέργεια του ανέμου μέσω ενός ρυθμιζόμενου και ελεγχόμενου αετού για να κινηθεί στην επιφάνεια του νερού πάνω σε μία μικρή σανίδα.

Ιστορία και αγώνες
Αν και τα πρώτα kiteboard έκαναν την εμφάνισή τους στα τέλη της δεκαετίας του 70, χρειάστηκαν πάνω από 20 χρόνια για να γίνει ευρύτερα γνωστό. Στα τέλη της δεκαετίας του 90 εμφανίστηκαν τα πρώτα kiteboards μιας κατεύθυνσης και πολύ σύντομα κατέκλυσαν τις παραλίες σε όλον τον κόσμο. Από το 2001 τα kiteboards διπλής κατεύθυνσης άρχισαν να είναι δημοφιλή για συνθήκες χωρίς κύματα ενώ τα μίας κατεύθυνσης συνέχισαν να χρησιμοποιούνται σε συνθήκες με μεγάλα κύματα. Όπως είναι φυσικό, σύντομα άρχισαν να διοργανώνονται αγώνες διαφόρων ειδών. Το πιο διαδεδομένο είδος είναι το freestyle όπου η σανίδα και ο αετός χρησιμοποιούνται για μεγάλα άλματα και φιγούρες τις οποίες κρίνουν με βάση τη δυσκολία και την εκτέλεση οι κριτές. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη αγώνων kiteboarding και όλα είναι εξίσου θεαματικά και προσελκύουν το ενδιαφέρον θεατών και κατά συνέπεια χορηγών στο χώρο.
Όλα τα είδη αγώνων kiteboard υπάγονται στην International Kiteboarding Association (IKA) η οποία είναι μέλος της παγκόσμιας ομοσπονδίας ιστιοπλοΐας. Το είδος όμως που έχει κινήσει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας ιστιοπλοϊκής οικογένειας τα τελευταία χρόνια είναι το course racing το οποίο μοιάζει πολύ με την παραδοσιακή ιστιοπλοΐα τριγώνου. Οι αθλητές αγωνίζονται σε ιστιοδρομίες με συγκεκριμένη διαδρομή και πρέπει να εκμεταλλευτούν τον άνεμο όσο το δυνατόν καλύτερα ώστε να φτάσουν στον τερματισμό πριν από τους αντιπάλους τους. Αν και το θέαμα είναι σε πρώτη όψη εντελώς διαφορετικό από έναν ‘κλασσικό’ αγώνα ιστιοπλοΐας, σύντομα αναγνωρίζει κανείς τις ομοιότητες και τελικά διαπιστώνει ότι είναι ακριβώς η ίδια φιλοσοφία αλλά με διαφορετικό εξοπλισμό!

Ολυμπιακή παρουσία
Η μεγάλη εξάπλωση του kiteboarding, η απήχηση που έχει στο νεαρής ηλικίας κοινό το οποίο δεν ασχολείται με τον αθλητισμό αλλά και το ενδιαφέρον των χορηγών να υποστηρίξουν αυτήν την μορφή ιστιοπλοΐας οδήγησαν την παγκόσμια ιστιοπλοϊκή ομοσπονδία το Μάιο του 2012 να το εντάξει στο Ολυμπιακό πρόγραμμα για τους ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο το 2016. Όμως φάνηκε ότι η παγκόσμια ιστιοπλοϊκή κοινότητα δεν ήταν έτοιμη για μια τόσο δραστική αλλαγή και σε μια χωρίς προηγούμενο συνεδρίαση, η γενική συνέλευση αντέστρεψε την απόφαση το Νοέμβριο του 2012. Παρ’ όλα αυτά, το kiteboarding θα είναι στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων Νέων που θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2018 στην Αργεντινή, ήδη συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα των παγκοσμίων κυπέλων ιστιοπλοΐας και πιθανότητα θα είναι άθλημα επίδειξης στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκυο το 2020.

Kiteboarding στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα υπάρχει αρκετή δραστηριότητα αλλά δε διοργανώνονται ακόμη αγώνες υπό την αιγίδα την Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, η οποία είναι και η αρμόδια αρχή για το άθλημα. Ακούγεται λίγο παράδοξο αλλά το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και σε πολλές άλλες χώρες. Το kiteboarding είναι τόσο διαφορετικό από την παραδοσιακή ιστιοπλοΐα που σε πολλές περιπτώσεις η αντίδραση της ιστιοπλοϊκής κοινότητας είναι από αδιάφορη έως, σε κάποιες περιπτώσεις, εχθρική. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Γαλλίας η οποία έχει τη μεγαλύτερη δραστηριότητα και το καλύτερο επίπεδο παγκοσμίως αλλά η εθνική ιστιοπλοϊκή ομοσπονδία μέχρι το τέλος του 2016 δεν αναγνώριζε τη εθνική κλάση kiteboarding ως μέλος της με αποτέλεσμα οι Γάλλοι αθλητές, συμπεριλαμβανομένου και το παγκόσμιου πρωταθλητή, να μην μπορούν να συμμετέχουν σε διεθνείς αγώνες!
Η χώρα μας προσφέρεται για αγώνες kiteboarding, όχι μόνο σε τουριστικούς προορισμούς αλλά και σε περιοχές του κέντρου. Και η ενασχόληση με το kiteboarding είναι ενδεχομένως πιο απλή απ’ ότι η ενασχόληση με την ιστιοπλοΐα: Ο εξοπλισμός είναι οικονομικότερος, μεταφέρεται εύκολα και δεν απαιτούνται εγκαταστάσεις παρά μόνο μια παραλία. Η ιδανική ηλικία για να ξεκινήσει να ασχολείται κανείς είναι τα 12-13 έτη αν και είναι δυνατόν να ασχοληθούν και μικρότερα παιδιά. Η διοργάνωση αγώνων είναι πολύ αντίστοιχη με τη διοργάνωση αγώνων τριγώνου και, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, οι προπονητές ιστιοσανίδας με λίγη εκπαίδευση θα μπορούν να διδάξουν course kiteboarding. Είναι μια ευκαιρία για τη χώρα μας, όχι μόνο για να εκπροσωπηθούμε σε διεθνές αγώνες με κύρος αλλά και για να αναπτύξουμε τον αθλητισμό γενικά και την ιστιοπλοΐα ειδικά.

Παγκόσμιο Κύπελο Ιστιοπλοΐας
Το πρόγραμμα στο λεγόμενο Sailing World Cup περιλαμβάνει και kiteboarding, εν’ όψη της πιθανής παρουσίας του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο το 2020. Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται είναι τo Formula Kite, μια υψηλών επιδόσεων κλάση που χρησιμοποιεί εγκεκριμένες σανίδες και αετούς παραγωγής που είναι διαθέσιμα ελεύθερα. Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα επιλεγεί ένα μοντέλο για να αποφευχθεί ένας αγώνας εξοπλισμού. Οι ταχύτητα των αθλητών ξεπερνά τους 30 κόμβους πολλές φορές ενώ είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι δεν υπάρχει ανώτερο όριο έντασης ανέμου για τη διεξαγωγή των ιστιοδρομιών, που συνεχίζονται ανεξάρτητα από την ένταση του ανέμου, μέχρι οι διοργανωτές να μην είναι σε θέση να διεξάγουν τις ιστιοδρομίες, ενώ η κατώτερη ένταση είναι περίπου 5-6 κόμβοι, στα ίδια επίπεδα με τις υπόλοιπες ολυμπιακές κλάσεις.

Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων
Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή καθιέρωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων με στόχο «Να εμπνεύσει τους νέους ανθρώπους από όλον τον κόσμο να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και να υιοθετήσουν τις Ολυμπιακές αξίες».
Οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων διοργανώθηκαν το 2010 στη Σιγκαπούρη. Το 2014 η διοργάνωση φιλοξενήθηκε στη Ναντζίγκ της Κίνας ενώ το 2018 οι Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων θα διεξαχθούν στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής.
Το πρόγραμμα της ιστιοπλοΐας και στις δύο προηγούμενες διοργανώσεις περιλάμβανε Byte CII αγοριών και κοριτσιών και Techno 293 αγοριών και κοριτσιών. Πρόσφατα ανακοινώθηκε το πρόγραμμα για το 2018, και περιλαμβάνει Techno 293 (ιστιοσανίδα), αγοριών και κοριτσιών TT:R (kiteboard Twin Tip Racing) αγοριών και κοριτσιών και Nacra 15 (καταμαράν) μικτό.
Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν αθλητές που έχουν γεννηθεί από το 2000 μέχρι το 2003 ενώ το σύστημα της πρόκρισης θα είναι πολύ αντίστοιχο με αυτό των Ολυμπιακών Αγώνων με προκρίσεις ανά ήπειρο και παγκόσμιες. Οι αγώνες πρόκρισης θα ξεκινήσουν το Δεκέμβριο του 2017 και, όπως ισχύει και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η διοργάνωση υπάγεται στη δικαιοδοσία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.
Οι αγώνες του kiteboarding θα διεξαχθούν με τη μορφή slalom. Αυτό σημαίνει ότι οι αθλητές θα αγωνίζονται σε ολιγάριθμα γκρουπ και θα προχωρούν στη διοργάνωση μέσω μιας σειράς προκριματικών, ημιτελικών και τελικών ιστιοδρομιών. Κάθε ιστιοδρομία θα διαρκεί περίπου 4 λεπτά ενώ από μία ένταση ανέμου και πάνω θα περιλαμβάνει εμπόδια τα οποία θα πρέπει να υπερπηδήσουν. Αν και υπάρχουν αρκετοί νέοι αθλητές που αγωνίζονται με Formula Kite, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων επιλέχθηκε εξοπλισμός TT:R καθώς είναι ο πιο διαδεδομένος τύπος εξοπλισμού και καλλιεργείται σε πάρα πολύ μεγάλο αριθμό χωρών. Ήδη στα παγκόσμια και ηπειρωτικά πρωταθλήματα TT:R, ο αριθμός των συμμετοχών έχει εκτοξευθεί και εκτιμάται ότι ο συναγωνισμός για μια θέση στην Αργεντινή θα είναι ιδιαίτερα έντονος.

Η Μαρίνα Ψυχογυιού είναι μέλος της επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων Νέων της Διεθνούς Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας από το 2010, μέλος της ομάδας κανόνων kiteboarding και ιστιοσανίδας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας και βασικό στέλεχος αγώνων της ΙΚΑ από το 2016.
Previous Post Next Post