Γιώργος Πατούλης: «Δίνουμε δυναμικό ‘παρών’ στο μέλλον»

Το 2021, η Περιφέρεια Αττικής και εσείς προσωπικά στηρίξατε τη διεθνή διοργάνωση «AEGEAN 600». Μάλιστα, δώσατε το «παρών» σε κάποιες από τις εκδηλώσεις. Ποιες οι εντυπώσεις σας από τη διοργάνωση;

Στην Περιφέρεια Αττικής έχουµε ως διαχρονική προτεραιότητά µας να στηρίζουµε σηµαντικές αθλητικές διοργανώσεις – και το AEGEAN 600 ανήκει σε αυτή την κατηγορία µε µεγάλες αξιώσεις – που προάγουν την ευγενή άµιλλα και παράλληλα αναδεικνύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήµατα της χώρας, όπως είναι το σπάνιας οµορφιάς Αιγαίο µας.

Είµαι ιδιαίτερα χαρούµενος που µου δόθηκε η ευκαιρία να δω από κοντά µερικές από τις εκδηλώσεις που πραγµατοποιήθηκαν στο πλαίσιο της διοργάνωσης, οι οποίες οµολογώ ότι ανταποκρίνονται µε τον καλύτερο τρόπο σε αυτό που έχουµε θέσει στην Περιφέρεια Αττικής ως προτεραιότητα: στην τόνωση της εξωστρέφειας αλλά και στη διεύρυνση της αναπτυξιακής δυναµικής της Αττικής µας.

Η ιστιοπλοΐα είναι άθληµα συνυφασµένο µε την Ελλάδα και η όλη διοργάνωση ανέδειξε τη µοναδικότητα του Αιγαίου Πελάγους ως ιστιοπλοϊκού στίβου, µέσα από αυτό το µοναδικό θέαµα, µε εκατοντάδες αθλητές και αθλήτριες από 16 χώρες όλου του κόσµου να διασχίζουν τα ελληνικά νερά σε ιδανικές συνθήκες για το άθληµα.

Σε πολλές χώρες του κόσµου οι Περιφέρειες είναι αρωγοί ιστιοπλοϊκών διοργανώσεων που έχουν λιµάνια εκκίνησης – τερµατισµού στην επικράτειά τους. Στη δυτική Γαλλία, π.χ., (Περιφέρεια Vendee), υπάρχει ένας αγώνας ιστιοπλόων γύρω από τον κόσµο µε τεράστια προβολή από όλα τα ΜΜΕ του πλανήτη, ο οποίος υποστηρίζεται οικονοµικά από τη συγκεκριµένη Περιφέρεια. Η διοργάνωση έχει λιµάνι εκκίνησης – τερµατισµού το Les Sables-d’Olonne, φέρει το όνοµα της Περιφέρειας (Vendee Globe) µε αποτέλεσµα να την προβάλει στην παγκόσµια ιστιοπλοϊκή κοινότητα. Η Περιφέρεια Αττικής έγινε η πρώτη στην Ελλάδα που στήριξε έναν τόσο µεγάλο διεθνή αγώνα, το «AEGEAN 600». Ποια είναι τα βήµατα που θα µπορούσαν να γίνουν από πλευράς Περιφέρειας ώστε να αποτελέσει η Αττική µας µεγαλύτερη επισκεψιµότητα µέσα από αυτή τη διοργάνωση;

Θα έλεγα πως τα βήµατα που περιγράφετε δεν αφορούν το µέλλον, αλλά ήδη γίνονται, µεθοδικά, ολοκληρωµένα, µε σταθερές κινήσεις και ακόµα πιο σταθερή βούληση για να αναπτύξουµε τον αθλητισµό στην Αττική µας.

Αξιοποιώντας κυρίως πόρους του ΕΣΠΑ διαθέτουµε δεκάδες εκατοµµύρια ευρώ για την αναβάθµιση ή την εξ αρχής δηµιουργία µεγάλων αθλητικών εγκαταστάσεων σε κάθε γωνιά του Λεκανοπεδίου. Χώροι εµβληµατικοί, που για χρόνια έµεναν κλειστοί ή τελούσαν υπό απόλυτη υποβάθµιση, αποκτούν νέα πνοή και αποδίδονται στην κοινωνία. Με αυτόν τον τρόπο προσφέρουµε στους αθλητές και τις αθλήτριές µας, που µε τις επιδόσεις τους µας έχουν συχνά γεµίσει υπερηφάνεια, κατάλληλες, αξιοπρεπείς συνθήκες προπόνησης, ενώ παράλληλα δίνουµε τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη να απολαύσει τη χαρά της άσκησης και να υιοθετήσει έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Σε αυτό το πλαίσιο έχει ενταχθεί η χρηµατοδότηση του ιστορικού γηπέδου της ΑΕΚ στη Φιλαδέλφεια, του κλειστού της Ν. Σµύρνης, του Καπαγέρωφ στον Πειραιά, του Δηµοτικού Σταδίου Πεύκης, των κολυµβητηρίων στη Ν. Μάκρη και του Μαραθώνα, αλλά και η υλοποίηση δεκάδων έργων αποκατάστασης, ενίσχυσης και ενεργειακής αναβάθµισης χώρων αθλητισµού σε δήµους όλης της Περιφέρειας.

Και δεν πρέπει να παραλείψουµε το εµβληµατικό έργο του Παραολυµπιακού Αθλητικού Κέντρου Ραφήνας-Πικερµίου, προϋπολογισµού 36,17 εκ. ευρώ, που θα δώσει σε αθλητές ΑµεΑ τη δυνατότητα να ασκούνται σε ένα αξιοπρεπές, πλήρως λειτουργικό περιβάλλον.

Όσον αφορά στην ιστιοπλοΐα και γενικότερα τον θαλάσσιο τουρισµό, δηµιουργούµε τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξή του µέσα από ένα πρόγραµµα εκτεταµένων αστικών αναπλάσεων στο θαλάσσιο µέτωπο της Αττικής.

Σε αυτό το πλαίσιο ολοκληρώνουµε την ανάπλαση του Φαληρικού Όρµου και τη δηµιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου, που αναδεικνύει το θαλάσσιο µέτωπο της Αττικής, αλλά και την ανάπλαση του Μικρολίµανου, που αλλάζει την όψη του Πειραιά.

Παράλληλα, έχουµε βάλει γερά θεµέλια για ένα φιλόδοξο όραµα που είχε µείνει στον «πάγο» για πολλές δεκαετίες. Αναφέροµαι στην ανάδειξη της Αθηναϊκής Ριβιέρας, καθώς συµµετέχουµε στο µεγάλο έργο που αφορά την κατασκευή ποδηλατοδρόµου, δικτύου πεζοδρόµων και χώρων αναψυχής, συνολικού µήκους 70 χιλιοµέτρων, στον νότιο άξονα της Αθήνας.

Η ανάπτυξη των κατάλληλων υποδοµών σε όλο το παράκτιο µέτωπο, τα έργα πνοής που συντελούνται στα νησιά µας – αυτά τα πραγµατικά στολίδια του Αργοσαρωνικού – αποτελούν τη βάση για να γίνει η Αττική ένας δηµοφιλής προορισµός για τους λάτρεις της ιστιοπλοΐας και όλων των θαλάσσιων σπορ όλες τις εποχές του χρόνου.

Κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης που διεξάγεται στη δυτική Γαλλία, περισσότεροι από 2.000.000 άνθρωποι επισκέπτονται το λιµάνι Les Sables-d’Olonne προκειµένου να παρακολουθήσουν τις παράλληλες εκδηλώσεις. Θα µπορούσε να εξελιχθεί έτσι και το Λαύριο όπου διοργανώνεται το AEGEAN 600; Ποια θα ήταν τα οφέλη της ευρύτερης περιοχής και πως θα µπορούσε κάτι τέτοιο να γίνει εφικτό;

Το Λαύριο, το δεύτερο µεγάλο λιµάνι της Αττικής, βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης και η Περιφέρεια Αττικής δίνει το δυναµικό «παρών» σε αυτή τη µεγάλη προσπάθεια, υλοποιώντας σειρά σηµαντικών έργων στην περιοχή, συνολικού προϋπολογισµού 34 εκ. ευρώ.

Πρόκειται για σηµαντικές παρεµβάσεις που είχαν από πολλά χρόνια «παγώσει» και ξεµπλόκαραν το τελευταίο διάστηµα, κατόπιν σχετικών πρωτοβουλιών µας, λύνοντας σηµαντικά προβλήµατα της περιοχής. Αυτή τη στιγµή, υλοποιούνται ταυτόχρονα έργα για τη βελτίωση των δικτύων ύδρευσης, την ανάδειξη και αναστήλωση πολιτιστικών µνηµείων και Ιερών Ναών, τις εντάξεις στο σχέδιο πόλης µεγάλων εκτάσεων, αντιπληµµυρικά έργα, αλλά και έργα αναβάθµισης εγκαταστάσεων και εξοπλισµού της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυµάτων Κερατέας, µε ισχυρό περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό πρόσηµο στην ευρύτερη περιοχή.

Στον προγραµµατισµό µας έχει ξεχωριστή θέση και υλοποίηση έργων που αφορούν αθλητικές εγκαταστάσεις στη Λαυρεωτική, µεταξύ των οποίων και η κατασκευή γηπέδου 9χ9, καθώς και οι αναπλάσεις στο Δηµοτικό Κλειστό Γυµναστήριο και σε δύο γήπεδα του δήµου.

Είναι αυτονόητο, ότι τόσο µεγάλες διοργανώσεις όπως η AEGEAN 600 προσφέρουν σηµαντικά οφέλη στην περιοχή – ιδίως εάν αυτή καθιερωθεί ως ετήσιος θεσµός, όπως είναι και η εκπεφρασµένη βούληση των διοργανωτών.

Έχετε στοιχεία που να δείχνουν την οικονοµική αποτύπωση ενός αγώνα, όπως, π.χ., το «AEGEAN 600», που ήσαστε συνδιοργανωτές, ώστε να δείτε πιο είναι το όφελος σε µία τοπική κοινωνία;

Συγκεκριµένα οικονοµικά στοιχεία δεν υπάρχουν και αυτό δεν έχει να κάνει µε την αδυναµία συγκέντρωσης λογιστικών αριθµών, όσο µε τον πολύπλευρα θετικό αντίκτυπο τόσο σηµαντικών γεγονότων για την τοπική οικονοµία και κοινωνία.

Για να είµαι πιο σαφής, το πρώτο επίπεδο οφέλους που αποκοµίζουµε από µια τέτοια διοργάνωση, έχει να κάνει µε την εισροή εσόδων από την αξιοποίηση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής, κάτι που εκφράζεται σε αυξηµένη κίνηση στις ξενοδοχειακές µονάδες, τις υπηρεσίες εστίασης και διασκέδασης, αλλά και στις επιχειρήσεις που σχετίζονται άµεσα ή έµµεσα µε την εξυπηρέτηση του διεθνούς επισκέπτη – εν προκειµένω των διακεκριµένων αθλητών και αθλητριών που συµµετείχαν, των φίλων του αθλήµατος, αλλά και των δηµοσιογράφων που κάλυψαν τη διοργάνωση.

Και αν αυτό το µέγεθος µπορεί να καταγραφεί µε τον έναν ή τον άλλον τρόπο, αυτό που δεν µπορεί να καταγραφεί είναι το δεύτερο επίπεδο οφέλους, αυτό που έχει να κάνει µε την πρόσθετη αξία που αποδίδει στο τουριστικό προϊόν η προβολή του τόπου. Μέσα από την κάλυψη του γεγονότος από τα ΜΜΕ, τη διάχυση των σχετικών ειδήσεων από επαγγελµατικούς και προσωπικούς λογαριασµούς µέσων κοινωνικής δικτύωσης και, κυρίως, µέσα από την προσωπική εµπειρία των ανθρώπων που βρέθηκαν εκεί ως συµµετέχοντες ή παρατηρητές και µεταφέρουν τη µαρτυρία τους στις χώρες τους, «διαφηµίζεται» όχι µόνο η περιοχή ή η Αττική, αλλά και η ίδια η χώρα. Μια ανεκτίµητη, θετική επίδραση, ένα κέρδος το οποίο υπερβαίνει κατά πολύ τους υπολογισµούς που µπορούµε να κάνουµε.

Ας µην παραλείψουµε βεβαίως και τη θετική επίδραση που έχει στη µαζική ψυχολογία των κατοίκων, που βλέπουν την εικόνα της περιοχής να αναβαθµίζεται και να προβάλλεται σε διεθνές επίπεδο, δίνοντας έτσι σηµαντικό κίνητρο για την εντατικοποίηση της υγιούς επιχειρηµατικότητας και των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών

Πως αποτιµάτε τις «πράσινες» ενέργειες και τις φιλικές προς το περιβάλλον διαδικασίες του AEGEAN 600, για τις οποίες βραβεύτηκε από τον διεθνή οργανισµό “SAILORS FOR THE SEA”, καθώς και για την προσφορά σε ευάλωτες κοινωνικές οµάδες της διοργάνωσης σε συνδυασµό µε την Olympic Marine που φιλοξενεί τη διοργάνωση;

Η προστασία του περιβάλλοντος µε την εφαρµογή «πράσινων» πολιτικών και δόµηση ενός δικτύου προστασίας για τους συνανθρώπους µας που βρίσκονται σε ανάγκη, αποτελούν στην ουσία τους βασικότερους πυλώνες της πολιτικής µας.

Κατά την άποψή µου, το πιο µεγάλο επίτευγµα της θητείας µας είναι η πετυχηµένη προσπάθεια να αναδείξουµε την Αττική σε Περιφέρεια ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Το κοινωνικό αποτύπωµα του έργου µας είναι πολύ σηµαντικό. Σήµερα, πάνω από 220 χιλιάδες είναι οι ωφελούµενοι συνάνθρωποί µας, µέσα από τη λειτουργία 300 δοµών που χρηµατοδοτεί η Περιφέρεια Αττικής, σε έναν κοινωνικό προϋπολογισµό που αξιοποιεί χρήµατα του ΕΣΠΑ κι ανέρχεται στα 160 εκατοµµύρια ευρώ. Κατά τη διάρκεια της πανδηµίας, διαθέσαµε πάνω από 500 εκατοµµύρια ευρώ, για να αντιµετωπίσουµε τις συνέπειες της, ώστε να βρεθούµε δίπλα στον άνθρωπο µε σταθερότητα και διάρκεια.

Παράλληλα, δηµιουργούµε τις συνθήκες για µια ασφαλή, πράσινη Αττική, φιλική στον άνθρωπο. Υλοποιούµε το πιο µεγάλο πρόγραµµα ανακύκλωσης σε όλη την Ευρώπη που θα εξοικονοµήσει πάνω από 10 εκατοµµύρια ευρώ από το κόστος διαχείρισης απορριµµάτων, δηµιουργώντας χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, µε έµφαση στην κυκλική οικονοµία.

Πολύ πριν η ενεργειακή κρίση µπει στη ζωή µας, αναλάβαµε πρωτοβουλίες για τη µείωση του ενεργειακού αποτυπώµατος σε όλη την Αττική. Με συγχρηµατοδότηση από κοινοτικούς πόρους, αντικαθιστούµε 23.000 φωτιστικά σώµατα στο οδικό δίκτυο δικαιοδοσίας της Περιφέρειας, µε νέα τεχνολογίας led, επιτυγχάνοντας εξοικονόµηση ενέργειας κατά 60%. Αναβαθµίζουµε ενεργειακά δεκάδες δηµοτικά, σχολικά και αθλητικά κτήρια σε όλους τους δήµους του Λεκανοπεδίου, µέσα από ένα φιλόδοξο πρόγραµµα συνολικού προϋπολογισµού 47 εκ. ευρώ. Είµαστε µάλιστα ιδιαίτερα αισιόδοξοι, καθώς µέσα από το νέο Περιφερειακό Πρόγραµµα Αττική 2021-2027 προβλέπεται συνολική χρηµατοδότηση 107 εκ. ευρώ για «πράσινες» πρωτοβουλίες.

Οι δράσεις σας για την προστασία του περιβάλλοντος και της κοινωνικής συνοχής αποτελούν παράδειγµα για κάθε φορέα, που οφείλει να εντάσσει στη λειτουργία του ενέργειες για την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την ανακούφιση της κοινωνίας, ως ελάχιστη ανταπόδοση στην εµπιστοσύνη και την αναγνώριση των προσπαθειών του. Με µεγάλη µου χαρά, διαπιστώνω ότι και σε αυτούς τους τοµείς µοιραζόµαστε κοινές αξίες και ιδανικά, γεγονός που µας δίνει τη βάση στην οποία µπορούµε να αναπτύξουµε τη µεταξύ µας συνεργασία.

Η Περιφέρεια Αττικής επί των ηµερών σας στηρίζει πολλές αθλητικές διοργανώσεις. Τι είναι αυτό που έχετε αποκοµίσει από αυτή την υποστήριξη;

Οι πρωτοβουλίες που έχουµε αναλάβει σε αυτόν τον τοµέα, έχουν ως στόχο να δώσουν ένα ηχηρό µήνυµα: ότι η Αττική έχει όλες τις δυνατότητες να αποτελέσει µια µητρόπολη αθλητισµού και να φιλοξενεί παγκόσµιας εµβέλειας διοργανώσεις, σε σύγχρονες υποδοµές και µε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες για τη διαµονή και µετακίνηση των συµµετεχόντων.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι τόσο εγώ προσωπικά όσο και η διοίκηση της Περιφέρειας θα συνεχίσουµε να στηρίζουµε µε κάθε δυνατό τρόπο την πραγµατοποίηση τέτοιων µεγάλων διοργανώσεων στην Αττική µας, που συµβάλλουν στην εξωστρέφεια και την προβολή της στο διεθνές αθλητικό γίγνεσθαι, ενώ παράλληλα αναδεικνύουν σηµαντικές αξίες όπως την ευγενή άµιλλα και την αξία στης άθλησης για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής µας.

Το µέλλον είναι µπροστά µας και είµαστε εδώ για να δώσουµε το δυναµικό «παρών».

Η Σπυριδούλα ‘Ιριδα Σπανέα είναι από το 1999 συντάκτρια αθλητικού ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Καθημερινή». Έχει ειδικευτεί στα ολυμπιακά (εκτός ποδοσφαίρου και μπάσκετ) και τα μη ολυμπιακά αθλήματα και βρίσκεται όλα αυτά τα χρόνια δίπλα στους ανθρώπους του αθλητισμού. Ανάμεσα σε αυτά είναι και η ιστιοπλοΐα, στην οποία έχει ιδιαίτερη αδυναμία διότι θεωρεί ότι είναι ένα άθλημα για ανθρώπους με ανοικτούς ορίζοντες. Το 2005 έγινε η πρώτη γυναίκα που εξελέγη στο Δ.Σ. του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ). Την ίδια χρονιά άρχισε να εργάζεται ως καθηγήτρια στο τμήμα της δημοσιογραφίας στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ, όπου, μέχρι σήμερα, διδάσκει δημοσιογραφία και επικοινωνία. Έχει δουλέψει στην τηλεόραση τόσο ως παρουσιάστρια όσο και ως ρεπόρτερ (EΡΤ, ALPHA DIGITAL, Eurosport κλπ), συνεργάζεται με πολλά περιοδικά (Κάπα, Crash, Hellenic Business, Άθλον, Ιστιοπλοϊκός Κόσμος κ.α), ενώ αρθρογραφεί στην ιστοσελίδα www.we24.gr. Τα τελευταία 16 χρόνια έχει εργαστεί στην επικοινωνία και την προβολή των περισσότερων από τις μεγάλες διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις που διεξήχθησαν στη χώρα μας (γυμναστική, άρση βαρών, πάλη, τζούντο, κανόε καγιάκ, ιστιοπλοΐα, πυγμαχία, καράτε, στίβου, κωπηλασία, μπιτς βόλεϊ κ.α), με κορυφαίες τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και τους Παγκόσμιους Αγώνες «Special Olympics» του 2011. Για την προσφορά της στο αθλητικό κίνημα, αλλά και στην ελληνική γλώσσα έχει βραβευτεί από την «Παγκόσμια Κίνηση Ελληνοφώνων Γυναικών", από ελληνικές και διεθνείς ομοσπονδίες, όπως και συλλόγους.
Previous Post Next Post