Γεώργιος Κουμάνταρος (1922-2016)

Γεώργιος Κουμάνταρος

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Ομίλου Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης, κατά την 6/2016 συνεδρίασή του της 18ης Οκτωβρίου 2016 και αφού άκουσε τον Πρόεδρο κ. Ιωάννη Μαραγκουδάκη, ο οποίος αναφέρθηκε στο θλιβερό άγγελμα του θανάτου του μέλους του Ομίλου μας ΓΕΩΡΓΙΟΥ Ι. ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΟΥ, στην εξαίρετη προσωπικότητα του μεταστάντος αλλά και στην ανεκτίμητη προσφορά του στους σκοπούς του Ομίλου και στην κοινωνία, αποφάσισε ομόφωνα:

  1. Να υποβληθούν τα συλλυπητήρια του ΠΟΙΑΘ στην οικογένεια του μεταστάντος.
  2. Να παραστούν ο Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου στην κηδεία του μεταστάντος.
  3. Να διατεθεί στη μνήμη του το ποσό των 300 Ευρώ για φιλανθρωπικούς σκοπούς και συγκεκριμένα στα ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΩΡΙΑ SOS.
  4. Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στο περιοδικό του Ομίλου μας “Ιστιοπλοϊκός Κόσμος”.

Το 1960, η οικογένεια ίδρυσε αλευροβιομηχανία στη Νιγηρία, η οποία είχε μόλις αποκτήσει την ανεξαρτησία της από τη Μεγάλη Βρετανία. Με τον Γεώργιο Κουμάνταρο στο τιμόνι της και κάτω από τη σοφή και διορατική του ηγεσία, η εταιρεία αναπτύχθηκε ταχύτατα και σήμερα απασχολεί 12.000 υπαλλήλους, για τους οποίους ο Γεώργιος Κουμάνταρος ήταν μια πατρική φιγούρα. Στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, μετά από δραστήρια και επιτυχή παρουσία άνω των 55 ετών, έχαιρε εξαιρετικής φήμης και ιδιαίτερου σεβασμού.
Τη δεκαετία του 1980, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα των Ελληνικών κυβερνήσεων για επενδύσεις, παρουσίασε ένα επενδυτικό πλάνο και ίδρυσε μια ζυθοποιία τελευταίας τεχνολογίας, καθώς και ένα εργοστάσιο κυτιοποιίας στην Πάτρα.
Για περισσότερο από πέντε δεκαετίες υπήρξε δεινός ιστιοπλόος και σθεναρός υποστηρικτής του αθλήματος, ενώ πίστευε ακράδαντα πως αυτό όφειλε να διατηρήσει αποκλειστικά την αθλητική του διάσταση και να μην εξελιχθεί σε αγώνισμα μεταξύ επαγγελματιών. Συμμετείχε σε πολλούς αγώνες ανοιχτής θαλάσσης, όπως τα Ράλλυ Αιγαίου, μεταξύ των οποίων το 8ο του 1971 διαδρομής 420 ν.μ. που κέρδισε την πρώτη θέση, αλλά και στον περίφημο αγώνα FASTNET το 1979, καθώς επίσης και σε 26 αγώνες Newport/Bermuda, σε διάστημα 52 ετών, έχοντας αναδειχθεί νικητής σε πέντε από αυτούς. Όταν, το 1996, απέκτησε το περίφημο Newport/Bermuda Trophy, έχοντας έρθει πρώτος σε όλες τις κατηγορίες του αγώνα, πραγματοποίησε ένα όνειρο ζωής. Μεταξύ άλλων, υπήρξε μέλος του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος, του Πανελλήνιου Ομίλου Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης, του New York Yacht Club, του Royal Yacht Squadron και του Yacht Club Costa Smeralda. Ήταν αγαπητός και σεβαστός για την ακεραιότητα και τις ηγετικές του ικανότητες , τόσο στη θάλασσα , από το πλήρωμά του και την ιστιοπλοϊκή κοινότητα γενικά, όσο και στη στεριά, από τον ευρύτερο επιχειρηματικό κόσμο.
Ήταν μέλος την Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και του American Bureau of Shipping, ενώ, επί είκοσι συναπτά έτη, υπηρέτησε, από τη θέση του Αντιπροέδρου, τον Ναυτιλιακό Αλληλασφαλιστικό Οργανισμό West of England. Για πολλά έτη ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληλοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος. Ακόμα, υπήρξε πολύ ενεργό μέλος της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας της Νέας Υόρκης και ήταν συνιδρυτής του Ταμείου Πίστεως για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό. Είχε, επίσης, αναπτύξει έντονη φιλανθρωπική δράση στην Ελλάδα, που τόσο αγαπούσε, αλλά και στο εξωτερικό.
Ο Γεώργιος Κουμάνταρος υπήρξε, αναμφίβολα, μια ιδιάιτερη, χαρισματική προσωπικότητα. Η διορατικότητά του, σε συνδυασμό με τον δυναμισμό και τη στοχευμένη αποφασιστικότητα που τον διέκριναν, είχαν ως αποτέλεσμα να γευτεί πληθώρα επιτυχιών τόσο σε επιχειρηματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Ηγετική φυσιογνωμία, έκτισε τις επιχειρήσεις του με τόλμη αλλά και με σύνεση, διατηρώντας την ανθρωπιά, τη γενναιοδωρία και την αίσθηση δικαίου που, πάντοτε, τον χαρακτήριζαν απόλυτα. Χάρη στην ακεραιότητα του χαρακτήρα του, κατάφερε να κερδίσει την εκτίμηση και τον θαυμασμό όσων είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν. Οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις του ανά τον κόσμο αναγνώριζαν πάντοτε στο πρόσωπό του ένα στήριγμα. Για την οικογένειά του αλλά και για τον ευρύτερο περίγυρό του ήταν πηγή έμπνευσης και, αναμφίβολα, παράδειγμα προς μίμηση. Όντας γήινη προσωπικότητα, με ιδιαίτερη ζωντάνια, με χιούμορ, τόλμη και αρετή, η απουσία του θα είναι παραπάνω από αισθητή και το κενό που αφήνει, δυσαναπλήρωτο.
Avatar
by
Η Συντακτική Ομάδα του ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ αποτελείται από μέλη του Δ.Σ. του Π.Ο.Ι.Α.Θ., έμπειρους δημοσιογράφους στον χώρο της ιστιοπλοΐας και της κωπηλασίας καθώς και αθλητές με μεγάλη εμπειρία στην Ανοικτή Θάλασσα αλλά και τις ολυμπιακές κατηγορίες. Η Συντακτική Ομάδα παρακολουθώντας από κοντά τα δρώμενα στον χώρο της ιστιοπλοΐας και της κωπηλασίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθορίζει τους βασικούς άξονες της ύλης του περιοδικού, ώστε να παρουσιάζει όλα τα θέματα της επικαιρότητας καθώς και επιλεκτική αρθρογραφία συνεργατών που σχολιάζουν την επικαιρότητα.
Previous Post Next Post