‘Γαλανόλευκο’ το Γιουρολύμπ της Αθήνας

Παλιές εποχές θύμισε αυτή τη χρονιά η ιστιοπλοϊκή εβδομάδα “Γιουρολύμπ” της Αθήνας. Στη διοργάνωση πήραν μέρος 600 αθλητές και αθλήτριες από πέντε χώρες (Ελλάς, Κύπρος, Βουλγαρία, Τουρκία και Μαλαισία) και υπήρχε μεγάλος συναγωνισμός. Οι Έλληνες ιστιοπλόοι κυριάρχησαν στις περισσότερες από τις κατηγορίες. Η διοργάνωση διεξήχθη στον Σαρωνικό Κόλπο και πραγματοποιήθηκε από πέντε ομίλους υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας.

Οι αγώνες έμειναν στην ιστορία για ακόμη έναν λόγο: ήταν η πρώτη φορά που αγωνίστηκε στην χώρα μας τυφλή αθλήτρια. Πρόκειται για τη Χριστίνα Σκανδάλη που έτρεξε στην κατηγορία HANSA 2,3 που είναι για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες. Ήταν η πρώτη φορά που πήρε μέρος σε αγώνες και είχε για οδηγό ιστιοπλόο.
Στα 470 οι χάλκινοι Ολυμπιονίκες του Ρίο ήταν οι πρωταγωνιστές. Πήραν μέρος 16 σκάφη, διεξήχθησαν 10 ιστιοδρομίες και οι Τάκης Μάντης και Παύλος Καγιαλής έδειξαν ότι είναι οι ‘βασιλιάδες’ του Σαρωνικού Κόλπου Συγκέντρωσαν 25 β.π. με δεύτερους τους Β. Παπουτσόγλου – Ι.. Ορφανό (25 β.), τρίτους τους Ν. Φαϊζάλ – Α. Σούκρι από τη Μαλαισία (35β.), ενώ το χάλκινο στο πανελλήνιο πρωτάθλημα πήραν οι Β. Γουργιώτης – Ο. Μπάτσης (42β.). «Είχε αρκετά χρόνια να διεξαχθεί ένας τέτοιος ωραίος αγώνας. Δεν ξέρω εάν οφείλεται σε εμάς που έτρεξαν στην κλάση τόσοι ιστιοπλόοι, αλλά τον αγώνα τον ευχαριστηθήκαμε. Ο καιρός ήταν ωραίος και πραγματοποιήθηκαν καλές κούρσες», μας είπαν οι Τάης Μάντης και Παύλος Καγιαλής.
Στα 470 των γυναικών οι Μαρία Μπόζη και Ραφαέλα Κλωναρίδου πέτυχαν τον πρώτο στόχο της χρονίας, καθώς αναδείχθηκαν νικήτριες του αγώνα (45β.). Διεξήχθησαν 10 κούρσες (πέντε σκάφη) και δεύτερες τερμάτισαν οι Τζ. Νουρασάι – Σ. Ασικίν με 55β. από την Μαλαισία και τρίτες οι Δ. Παγίδα – Α. Α. Στρατηγίου 102β. Στην θέση του πανελληνίου πρωταθλήματος βρέθηκαν οι Κ. Ταβουλάρη – Ν. Ε. Παπαγεωργίου.
Στα RSX (10 σκάφη, 10 ιστιοδρομίες) ο Βύρων Κοκκαλάνης βρήκε δυνατό αντίπαλο στο πρόσωπο του Κύπριου Α. Καριόλου. Τελικά ο Έλληνας τερμάτισε πρώτος με 14β. και ακολούθησε ο Καριόλου με 16β. Τρίτος ήρθε ο Γ. Φράγκος (29β.) και τριταθλητής Ελλάδος ήταν ο Κ. Οικονομιδης. Στη μικρότερη κατηγορία της ιστιοσανίδας (RSX 8,5) o Λεωνίδας Τσορτανίδης έδειξε για ακόμη μία φορά το ταλέντο του. Πήραν μέρος 18 σκάφη (10 κούρσες) και ο νεαρός πρωταθλητής τερμάτισε πρώτος με 9β.. Δεύτερος ήρθε ο Κ Τριανταφύλλου (32β.) και τρίτος ο Α. Καλπογιάννης (39β.).
Ικανοποιητική ήταν η συμμετοχή και στα Finn. Aγωνίστηκαν 10 σκάφη (11 κούρσες) και ο Γιάννης Μιτάκης ήρθε πρώτος (15β.). «Το καλό είναι ότι συγκεντρωθήκαμε αρκετά σκάφη. Τα τελευταία χρόνια στο “Γιουρολύμπ” της Αθήνας έπαιρναν μέρος λίγα ιστιοπλοϊκά. Έτσι είχαμε την ευκαιρία να πάρουμε μέρος σε έναν καλό αγώνα μέσα στη χώρα μας. Ελπίζω ότι του χρόνου θα είναι ακόμη καλύτερος», υπογράμμισε ο Γιάννης Μιτάκης. Δεύτερος ήταν ο Α. Τσότρας (26β.) και τρίτος ο Γ. Καντίνης (37β.).
Στα Λέιζερ Στάνταρ έτρεξαν 37 σκάφη σε οκτώ ιστιοδρομίες. Ο Μ. Καραδήμας (29β.) άφησε στη δεύτερη θέση τον Α. Μπουγιούρη (31 β.) και στη τρίτη τον Δ. Παπαδημητρίου (31β.). Στα Ράντιαλ (21 σκάφη, οκτώ κούρσες) η Βασιλεία Καραχάλιου πρόσθεσε το τρίτο χρυσό, γι’ αυτή τη χρονιά, στη συλλογή της (17β.). Στη δεύτερη θέση του βάθρου ανέβηκε η Α. Προβελεγγίου (28β.) και στην τρίτη η Α. Φακίδη (30β.)
Τα υπόλοιπα αποτελέσματα:
49er (6 σκάφη, 11 ιστιοδρομίες): Σ. Σωτηρίου – Δ. Μπενάκης 14β., Π. Καμπουρίδης – Σ. Νούτσος 15β. και τρίτοι οι Γ. Παναγιωτίδης – Λ. Χαραλαμπίδης με 33β. 2,4 mr (3 σκάφη, 6 κούρσες):
1ος) Θ. Χωραφιάρης 7β.,
2ος) Ν. Πατεράκης 8β. και
3ος) ο Σ.Καλλιγέρης με 14β.
HANSA 2.3 (5 σκάφη, 6 κούρσες):
1ος)Ε. Αχλάτης 6β.,
2ος)Ε. Φωκιανός 12β. και
3ος)Ε. Κουρούβανη με 12β.
Έλληνες ήταν και οι πρωταγωνιστές στις μη ολυμπιακές, αλλά διεθνείς κατηγορίες στο Γιουρολύμπ της Αθήνας. Στα TECHNO 293 αγωνίστηκαν 40 σκάφη και ύστερα από οκτώ ιστιοδρομίες νικητής αναδείχθηκε ο Λ. Τσορτανίδης με 7β, με δεύτερο τον Χ. Κόγιας με 20β και τρίτο τον Ν. Σιλιτζόγλου με 23β. Στα 420 των αγοριών πήραν μέρος 15 σκάφη και πραγματοποιήθηκαν έξι ιστιοδρομίες. Πρώτευσαν οι Τ. Αθανασόπουλος – Δ. Τάσσιος με 5β, ακολούθησαν οι Ν. Γιωτόπουλος – Π. Μαμουνής με 12β και οι Α. Αρβανίτης – Ν. Κίλιας με 26β. Στην αντίστοιχη κατηγορία των κοριτσιών έτρεξαν 18 σκάφη (έξι ιστιοδρομίες). Νίκησαν οι Ε. Δρούγκα – Μ. Ε. Βαρδάλη με 1., δεύτερες ήταν οι Α.Π.Σπανάκη – Μ. Τσαμοπούλου με 28β. και τρίτες οι Χ. Μαρίνου – Χ. Μαζαράκη με 29β.
Τα άλλα αποτελέσματα:
Όπτιμιστ: Αγόρια (149 σκάφη, 7 ιστιοδρομίες): Ο. Σπανάκης 12β., Ι. Δ. Ντεντόπουλος – Δέδες 29β και Χ. Μουζάκης 34β. Κορίτσια (78 σκάφη, 7 ιστιοδρομίες): 1η Β. Βλαχάκη 25β., 2η Γ.Καλαϊτζογλίδου 28β., 3η Α. Μ. Βογιατζή 33β. Λέιζερ 4.7, Αγόρια (54 σκάφη, 6 ιστιοδρομίες): 1η Γ. Τιμουρσά 11β. (Τουρκία), 2ο Α. Μόνος 13β. και τρίτος ο Γ. Σιτάκ με 22β. από την Τουρκία. Στην αντίστοιχη κατηγορία των κοριτσιών (33 σκάφη, 6 ιστιοδρομίες) πρωταγωνίστησαν αθλήτριες από την Τουρκία. Στις δύο πρώτες θέσεις του βάθρου ανέβηκαν αθλήτριες από τη γειτονική χώρα. Πρόκειται για τις Ι. Βεζύρογλου με 11β. και Α. Ικιζλέρ με 15β. Τουρκία. Τρίτη ήρθε η Α. Νικολάου με 15β.
Οι επιδόσεις των πρωταθλητών μας και ιδιαίτερα αυτές της νέας γενιάς ενθουσίασαν τους ανθρώπους της ιστιοπλοΐας: «Η ιστιοπλοΐα είναι το μοναδικό άθλημα που κάθε χρόνο χαρίζει στην Ελλάδα μεγάλες διεθνείς διακρίσεις. Αυτό οφείλεται στο ταλέντο των αθλητών μας και την σκληρή δουλειά τους σε καθημερινή βάση. Το ευχάριστο είναι ότι παρά τα γνωστά προβλήματα της εποχής υπάρχουν πολλά παιδιά που αγαπούν πραγματικά το άθλημα και στοχεύουν σε καριέρα. Ανάμεσά τους βρίσκονται αγόρια και κορίτσια με υψηλό επίπεδο και εκτιμώ ότι έχουν όλες τις δυνατότητες να συνεχίσουν την παράδοση που θέλει την ελληνική ιστιοπλοΐα να είναι υπολογίσιμη δύναμη σε ολόκληρο τον κόσμο», υπογράμμισε ο τεχνικός σύμβουλος της ομοσπονδίας Γιώργος Σκλαβούνος.

Η Σπυριδούλα ‘Ιριδα Σπανέα είναι από το 1999 συντάκτρια αθλητικού ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Καθημερινή». Έχει ειδικευτεί στα ολυμπιακά (εκτός ποδοσφαίρου και μπάσκετ) και τα μη ολυμπιακά αθλήματα και βρίσκεται όλα αυτά τα χρόνια δίπλα στους ανθρώπους του αθλητισμού. Ανάμεσα σε αυτά είναι και η ιστιοπλοΐα, στην οποία έχει ιδιαίτερη αδυναμία διότι θεωρεί ότι είναι ένα άθλημα για ανθρώπους με ανοικτούς ορίζοντες. Το 2005 έγινε η πρώτη γυναίκα που εξελέγη στο Δ.Σ. του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ). Την ίδια χρονιά άρχισε να εργάζεται ως καθηγήτρια στο τμήμα της δημοσιογραφίας στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ, όπου, μέχρι σήμερα, διδάσκει δημοσιογραφία και επικοινωνία. Έχει δουλέψει στην τηλεόραση τόσο ως παρουσιάστρια όσο και ως ρεπόρτερ (EΡΤ, ALPHA DIGITAL, Eurosport κλπ), συνεργάζεται με πολλά περιοδικά (Κάπα, Crash, Hellenic Business, Άθλον, Ιστιοπλοϊκός Κόσμος κ.α), ενώ αρθρογραφεί στην ιστοσελίδα www.we24.gr. Τα τελευταία 16 χρόνια έχει εργαστεί στην επικοινωνία και την προβολή των περισσότερων από τις μεγάλες διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις που διεξήχθησαν στη χώρα μας (γυμναστική, άρση βαρών, πάλη, τζούντο, κανόε καγιάκ, ιστιοπλοΐα, πυγμαχία, καράτε, στίβου, κωπηλασία, μπιτς βόλεϊ κ.α), με κορυφαίες τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και τους Παγκόσμιους Αγώνες «Special Olympics» του 2011. Για την προσφορά της στο αθλητικό κίνημα, αλλά και στην ελληνική γλώσσα έχει βραβευτεί από την «Παγκόσμια Κίνηση Ελληνοφώνων Γυναικών", από ελληνικές και διεθνείς ομοσπονδίες, όπως και συλλόγους.
Previous Post Next Post