Απονομή του βραβείου “Beppe Croce” στον Γεώργιο Ανδρεάδη

Ο Γεώργιος Ανδρεάδης (GRE) βραβεύτηκε με το τρόπαιο Beppe Croce, το οποίο τιμά άτομα για εξέχουσα εθελοντική συνεισφορά στο άθλημα της ιστιοπλοΐας. Το τρόπαιο, που για πρώτη φορά απονεμήθηκε το 1988 στη μνήμη του Beppe Croce, Προέδρου της World Sailing από το 1969 μέχρι και το 1986, απονεμήθηκε στον Γ. Ανδρεάδη από τον Πρόεδρο Carlo Croce στο ετήσιο συνέδριο World Sailing στη Βαρκελώνη, Ισπανία.

Παραλαμβάνοντας ο Γ. Ανδρεάδης το βραβείο είπε,
«Μεγαλειότατε, Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι αυτή είναι μια πολύ συγκινητική στιγμή. Παραλαμβάνοντας το Beppe Croce είναι η μεγαλύτερη τιμή και θα ήθελα να ευχαριστήσω το Διοικητικό Συμβούλιο που απονέμει σε εμένα αυτό το βραβείο.
To 2016 σηματοδοτεί 44 χρόνια από τότε που παρευρέθηκα για πρώτη φορά στο meeting της Διεθνούς Ένωσης Αγωνιστικής Ιστιοπλοΐας στο Λονδίνο το 1972. Από τις αρχές του ’90 το ετήσιο συνέδριο άρχισε να ταξιδεύει παγκοσμίως και βοήθησε στο να προβληθεί η ιστιοπλοΐα παγκοσμίως και να αγαπηθεί από το ευρύ κοινό.
Έχοντας αναμιχθεί ως μέλος επιτροπής, και πρόεδρος, στο συμβούλιο και ως αντιπρόεδρος, έχω πλήρη επίγνωση και εκτιμώ το ποικίλο περιεχόμενο της World Sailing και τον κρίσιμο ρόλο που παίζει στην εξέλιξη της ιστιοπλοΐας παγκοσμίως.
Άρχισα την ιστιοπλοΐα σε νεαρή ηλικία και έλαβα μέρος στους Ολυμπιακούς του 1968 στο Μεξικό. Από τότε έχω αναμιχθεί σε όλους τους Ολυμπιακούς Αγώνες από διάφορες πλευρές. Έχω επίσης σταθεί τυχερός με το να έχω αγωνιστεί ανά τον κόσμο και σε διαφορετικές κατηγορίες σκαφών. Η ιστιοπλοϊκή μου καριέρα με οδήγησε φυσικά στη διαχείριση του αθλήματος και ανυπομονούσα να δω την Παγκόσμια Ιστιοπλοΐα να αναπτύσσεται και να ευδοκιμεί, τόσο πολύ στο μέλλον, όσο ήταν και τις περασμένες τέσσερις δεκαετίες.
Την ευγνωμοσύνη μου σε όλους εσάς που βοήθησαν εθελοντικά προσφέροντας τον χρόνο σας για το άθλημά μας. Αισθάνομαι τόσο τυχερός που έχω δουλέψει με τόσους επαγγελματίες και αφοσιωμένους ανθρώπους απ όλο τον κόσμο. Η ιστιοπλοΐα μας έχει προσφέρει τόσα πολλά και έχει χαράξει το μονοπάτι της ζωής μας. Η ανταπόδοση στην ιστιοπλοΐα είναι ο λόγος που είμαστε όλοι εδώ.»
Γεννημένος στην Αθήνα στις 30 Σεπτεμβρίου 1941, ο Ανδρεάδης μεγάλωσε στην Ελλάδα και από νεαρή ηλικία έγινε ένας παθιασμένος και αφοσιωμένος ιστιοπλόος.
Το πάθος του τον οδήγησε σε δύο εμφανίσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στο Flying Dutch στο Μεξικό το 1968 και στο Soling στο Montreal το 1976 και συνεχίζει και αγωνίζεται συνεχόμενα σε διεθνείς διοργανώσεις τα τελευταία 40 χρόνια.
Παρά τους πολυάριθμους εθνικούς και διεθνείς ιστιοπλοϊκούς τίτλους στο ενεργητικό του, είναι το έργο του στη διοίκηση του αθλήματος που έχει κάνει προσφιλή τον Γ. Ανδρεάδη στην ιστιοπλοϊκή κοινότητα στο σύνολό της.
Ο Γ. Ανδρεάδης υπήρξε ενεργό μέλος των κλάσεων τάξης και των διοικητικών συμβουλίων, ενώ του έχουν ανατεθεί και μείζονες διοργανώσεις που επιβεβαιώνουν τη θέση της ιστιοπλοΐας στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ένωσης συμμετεχόντων στους Ολυμπιακούς Αγώνες, και βοήθησε στη διαμόρφωση ενδυνάμωσης του ολυμπιακού κινήματος στην Ελλάδα.
Μετά τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο Γ. Ανδρεάδης έγινε αρχηγός ομάδας της Ελληνικής ιστιοπλοϊκής ομάδας στη Μόσχα το 1980, ήταν Πρόεδρος της Επιτροπής καταμέτρησης για τις επόμενες τρείς διοργανώσεις και ήταν Πρόεδρος της Ιστιοπλοϊκής Επιτροπής στην Ατλάντα το 1996. Αυτά, σε συνδυασμό με τα καθήκοντα του στη World Sailing, οδήγησαν τον Ανδρεάδη στο να βραβευτεί από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (IOC) το 2010.
Η αναγνώριση του Γ. Ανδρεάδη για τη συμβολή του στην Παγκόσμια Ιστιοπλοΐα από το 1962 κορυφώθηκε το 2016 με τη βράβευσή του με το τρόπαιο Beppe Croce.


Σχετικά με το τρόπαιο Beppe Croce

Η Ιταλική Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας προσέφερε το τρόπαιο στη World Sailing εις μνήμη του Beppe Croce, προέδρου της World Sailing από 1969-1986. Απονέμεται σε άτομα που έχουν μια εξαιρετική εθελοντική προσφορά στο άθλημα της ιστιοπλοΐας. Μεταξύ των υποψηφίων πολλαπλοί κάτοχοι ολυμπιακών μεταλλίων, γκουρού των κανόνων και σχεδιαστές, που έχουν αφιερώσει ένα εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό του χρόνου τους στο άθλημα της ιστιοπλοΐας.


Προηγούμενοι νικητές του Βραβείου:
1988 His Majesty King Olav V of Norway
1989 F. Gregg Bemis (USA) / Gerald
Sambrooke-Sturgess OBE (GBR)
1990 Paul Elvström (DEN)
1991 His Majesty King Juan Carlos of Spain
1992 Olin Stephens II (USA)
1993 Paul J. Phelan (CAN)
1994 Jonathan Janson (GBR)
1995 Otto Schlenzka (GER)
1996 Henry H. Anderson, JR (USA)
1997 Carlo Rolandi (ITA)
1998 Peter Tallberg (FIN)
1999 Mary Pera (GBR)
2000 Livius Sherwood (CAN)
2001 Peter Siemsen (BRA)
2002 Jan Linge (NOR)
2003 John Tinker (CAN)
2005 Paul Henderson (CAN)
2006 Ken Ryan (IRL)
2007 Jacques Rogge (BEL)
2008 Nucci Novi Ceppellini (ITA)
2009 Bill Bentsen (USA)
2010 His Majesty King Constantine
2011 James “Ding” Schoonmaker (USA)
2013 Göran Petersson (SWE)
2014 David Kellett (AUS)
2016 George Andreadis (GRE)

Avatar
by
Η Συντακτική Ομάδα του ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ αποτελείται από μέλη του Δ.Σ. του Π.Ο.Ι.Α.Θ., έμπειρους δημοσιογράφους στον χώρο της ιστιοπλοΐας και της κωπηλασίας καθώς και αθλητές με μεγάλη εμπειρία στην Ανοικτή Θάλασσα αλλά και τις ολυμπιακές κατηγορίες. Η Συντακτική Ομάδα παρακολουθώντας από κοντά τα δρώμενα στον χώρο της ιστιοπλοΐας και της κωπηλασίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθορίζει τους βασικούς άξονες της ύλης του περιοδικού, ώστε να παρουσιάζει όλα τα θέματα της επικαιρότητας καθώς και επιλεκτική αρθρογραφία συνεργατών που σχολιάζουν την επικαιρότητα.
Previous Post Next Post