Βαγγέλης Χειμώνας: Μεταλαμπαδεύοντας το πάθος και τις γνώσεις του στην νέα γενιά

Η Συντακτική Ομάδα του “Ιστιοπλοϊκού Κόσμου” συνεχίζει την προσπάθεια της να αναδείξει και να κάνει ευρύτερα γνωστό, το έργο σημαντικών Ελλήνων που προσφέρουν ευρύτερα στην ελληνική ιστιοπλοΐα. Σ’ αυτό το τεύχος απαντάει ο προπονητής του Ν. Ο. Βουλιαγμένης, Βαγγέλης Χειμώνας, που έχει να επιδείξει μία μοναδική πορεία στην κατηγορία Laser ως αθλητής και τώρα ως προπονητής με παγκόσμιες επιτυχίες.

Ας γνωρίσουμε τον Βαγγέλη Χειμώνα, ως αθλητή. Την πορεία και τις επιτυχίες του, σ έναν ρόλο που διατηρούσε με επιτυχία για πολλά χρόνια.
Με την κατηγορία Laser ασχολούμαι από το 1996 , όπου ξεκίνησα στα Laser Radial και μετά από έξι μήνες κέρδισα το Πανελλήνιο. Όμως επειδή θεωρώ ότι η κορωνίδα της κλάσης Laser είναι φυσικά η κατηγορία Standard, θα σας αναφέρω τις επιτυχίες μου μόνο σε αυτή αφού είχα την τύχη και την τιμή να εκπροσωπήσω την Ελλάδα σε τρείς Ολυμπιακούς Αγώνες, το 2004 στην Αθήνα, όπου τερμάτισα 16ος, στο Πεκίνο το 2008 όπου τερμάτισα 15ος και στο Λονδίνο το 2012, όπου τερμάτισα 27ος. Όμως εκτός από τις συμμετοχές που ανέφερα, το 2002 κέρδισα το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της τότε ISAF στη Μασσαλία, ενώ το 2009 στους Μεσογειακούς Αγώνες στην Πεσκάρα ήρθα ξανά τρίτος. Τέλος έχω μία 7η και μία 10η θέση σε δύο ευρωπαϊκά πρωταθλήματα πάντα στα Laser Standard, καθώς και δέκα ( 10 ) πανελλήνια πρωταθλήματα
Πότε και πώς αποφάσισες να μετεξελιχθείς σε προπονητή ιστιοπλοΐας;
Σαν προπονητής ξεκίνησα να δουλεύω μετά του Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008, αφού έκανα μια εξυπηρέτηση στη φίλη μου προπονήτρια Έφη Ματζαράκη. Έτσι ξεκίνησα στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης και αμέσως ένιωσα ότι αυτή είναι μια δουλειά που θα μπορούσε να με κρατήσει κοντά στην ιστιοπλοΐα και θα με βοηθούσε οικονομικά ώστε να καταφέρω να ολοκληρώσω την προετοιμασία μου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012.
Γιατί διάλεξες την κατηγορία Laser ως αρχή της προπονητικής σου καριέρας;
Νομίζω ότι είναι κατανοητό από τον καθένα το γιατί επέλεξα να γίνω προπονητής στην κατηγορία Laser . Έχω εκατοντάδες ώρες προπόνησης και αγώνων στην κατηγορία αυτή και φυσικά μοναδικές εμπειρίες και διακρίσεις. Έτσι λοιπόν για μένα ήταν μονόδρομος να μετεξελιχθώ σε προπονητή της κατηγορίας Laser. Επίσης αν θέλετε νοιώθω και υποχρεωμένος να επιστρέψω στα νέα παιδιά, όλα αυτά που το σκάφος που με πίστη υπηρέτησα ως αθλητής για περίπου 16 χρόνια τόσο απλόχερα μου προσέφερε.
Πόσα χρόνια δουλεύεις για τον Ν.Ο.Β. και τι πιστεύεις ότι κέρδισες έως σήμερα προπονώντας αθλητές αυτού του Ομίλου;
Στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης δουλεύω περίπου εννέα χρόνια ως προπονητής και το μόνο που κέρδισα ως σήμερα είναι χαρές και συγκινήσεις απ’ όλα τα παιδιά που έχω προπονήσει, ασχέτως αποτελέσματος στους αγώνες που συμμετείχαν . Όλοι ένας προς έναν είναι μοναδικοί και μοναδικές και αυτές οι στιγμές μπορώ να σας πω ότι θα τις εξομοίωνα με τις χαρές και τις συγκινήσεις που έχω από τους δικούς μου αγώνες .
Πώς βλέπεις την πορεία του κορυφαίου αθλητή σου, Δημήτρη Παπαδημητρίου, που και φέτος έφτασε στην κορυφή του κόσμου, κερδίζοντας το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Laser Radial;
Ο Δημήτρης έχει κάνει μία πολύ αξιόλογη πορεία μέχρι σήμερα, αφού έχει καταφέρει να κρατηθεί στην κορυφή του «κόσμου» της κατηγόριας Laser, για δύο συνεχόμενα χρόνια, κάτι το οποίο είναι πολύ δύσκολο. Να υπενθυμίσω ότι τη μία χρονιά κέρδισε το Παγκόσμιο στο Laser 4.7 και την επόμενη χρονιά ( 2017) το Παγκόσμιο στο Laser Radial, κάτι το οποίο δεν γνωρίζω αν το έχει πετύχει άλλος αθλητής παγκοσμίως. Στον Δημήτρη βλέπω γενικά έναν πολύ εργατικό και συνεπή αθλητή, κάτι το οποίο όπως αντιλαμβάνεστε είναι πολύ καλό και θετικό για έναν αθλητή που θέλει να κάνει υψηλό πρωταθλητισμό. Είμαι πεπεισμένος ότι αν συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς θα πάει πολύ καλά και στο μέλλον. Χρειάζεται όμως υπομονή από όλους, διότι ο στόχος είναι μακριά. Θεωρώ όμως ότι είναι πολύ προσηλωμένος σ αυτό που κάνει και σε συνδυασμό με το τεράστιο ταλέντο του, θα πρέπει να περιμένουμε και άλλες διακρίσεις.
Ποιοι οι στόχοι και τα μελλοντικά σχέδια της αγωνιστής ομάδας Laser του Ν.Ο.Β;
Ο βασικός στόχος της ομάδας Laser του Ναυτικού Ομίλου Βουλιαγμένης είναι αρχικά η κυριαρχία στην Ελλάδα. Αυτό το πετύχαμε τα δυο τελευταία χρόνια, στα Radial και 4.7, αλλά φυσικά μας μένουν οι δύο ολυμπιακές κατηγορίες στο σκάφος, δηλαδή το Standard και το Radial Γυναικών κάτι το οποίο το έχουμε στόχο για τα επόμενα χρόνια και βήμα – βήμα εργαζόμαστε να το κατακτήσουμε. Τέλος στόχος της ομάδας είναι οι διακρίσεις σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδό στις κατηγορίες που ήδη ο Όμιλος διακρίνεται, αλλά και η συμμετοχή ενός αθλητή μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο το 2020.
Πόσο ουσιαστική είναι η βοήθεια της πολιτείας και του Ν.Ο.Β., τόσο στη συνολικότερη προπονητική σου δουλειά όσο και στις επιτυχίες που έχετε φέρει έως σήμερα;
Η βοήθεια του Ομίλου στη δουλειά μου είναι ότι ακριβώς θα ήθελα να είχα ως προπονητής . Έχουμε μια αρίστη συνεργασία και νομίζω ότι αυτό αποτυπώνεται στα αποτελέσματα των αθλητών στους αγώνες. Ως προς την πολιτεία, γνωρίζοντας ότι περνάμε δύσκολους καιρούς, νομίζω ότι το βασικότερο που θα θέλαμε είναι η επιπλέον οικονομική στήριξη στους αθλητές . Όλοι γνωρίζουμε ότι αν οι οικογένειες των αθλητών που προσπαθούν, αγωνίζονται και διακρίνονται δεν έδιναν τα πάντα και μάλιστα πολλές φορές και από το υστέρημα τους, σήμερα δεν θα μιλούσαμε για παγκόσμιες διακρίσεις, επιτυχίες και μελλοντικούς στόχους. Όλα αυτά που μας κάνουν περήφανους απαιτούν μία πολυδάπανη προετοιμασία αλλά και ολοκαίνουργιο κάθε φορά εξοπλισμό, που πληρώνουν αποκλειστικά οι οικογένειες των αθλητών.
Τι πιστεύεις για το άθλημα της ιστιοπλοΐας και το μέλλον του γενικότερα;
Νομίζω είναι πολύ δύσκολο να κάνει κανείς προβλέψεις για το μέλλον της ιστιοπλοΐας γενικότερα. Θα περιοριστώ όμως να μιλήσω για την Ελλάδα που είμαστε μια διεθνής ιστιοπλοϊκή δύναμη κυρίως στις κατηγορίες ανάπτυξης και έτσι θα έπρεπε να είμαστε ως μία χώρα γεμάτη νησιά και τεράστια ακτογραμμή, ίσως με την ιστιοπλοΐα ως εθνικό άθλημα. Όμως η πολιτεία δεν βοηθάει καθόλου στο κομμάτι αυτό, γιατί όταν κόβεις τα όποια προνόμια ή την όποια επαγγελματική αποκατάσταση στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, ουσιαστικά βάζεις εμπόδια στους ιδίους τους αθλητές σου να συνεχίσουν, αφού δεν έχουν κάποιο τρόπο να εξασφαλίσουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα που θα τους βοηθήσει να συνεχίζουν να προπονούνται αδιάλειπτα. και να αγωνίζονται με πάθος.
Πώς σχολιάζεις τη φετινή έξαρση διεθνών επιτυχιών στις διάφορες ιστιοπλοϊκές κατηγορίες από νέους Έλληνες ιστιοπλόους;
Τι να απαντήσω. Νομίζω ότι αυτή η ερώτηση έρχεται να αποδείξει αυτό που ανέφερα πριν, ότι είμαστε δηλαδή μία μεγάλη ιστιοπλοϊκή δύναμη, δείχνει το πόσο ταλέντο και όρεξη υπάρχει στην ελληνική ιστιοπλοΐα, τόσο στους νέους αθλητές όσο και στους συναδέλφους προπονητές που με τόσο ελάχιστους πόρους καταφέρνουν και φέρνουν αυτά τα αξιοζήλευτα αποτελέσματα, απέναντι σε χώρες μεγαθήρια με προϋπολογισμούς που δεν τους χωράει ο νους μας .
Που θα απέδιδες ότι οφείλεται, όλο αυτό το ‘πακέτο’ των επιτυχιών, μέρος του οποίου είναι και οι αθλητές που προπονείς;
Με σιγουριά το αποδίδω στο γεγονός ότι πλέον υπάρχει πολύ μεγάλη τεχνογνωσία σε όλες τις ιστιοπλοϊκές κατηγορίες, κάτι που δεν υπήρχε τα παλαιότερα χρόνια. Όταν φτάνεις να κερδίσεις παγκόσμιες ή ευρωπαϊκές διακρίσεις σημαίνει ότι ξέρεις ακριβώς κάθε λεπτομέρειας που κάνει το σκάφος σου ταχύτερο και τον αθλητή καλύτερο. Αυτές οι πληροφορίες όσο και αν φαίνεται μένουν στο ιστιοπλοϊκό γίγνεσθαι τις χώρας και μεταλαμπαδεύονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Επίσης όλες αυτές οι νίκες που έχουν προϋπάρξει είναι μια κληρονομιά για τους επόμενους αθλητές, με την έννοια ότι τους δίνουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και φυσικά ένα στόχο ώστε να φτάσουν στην κορυφή. Θα τονίσω για μία ακόμα φορά ότι στην ελληνική ιστιοπλοΐα υπάρχει πολύ ταλέντο που σε συνδυασμό με τη σκληρή και την επίπονη δουλειά δημιουργεί πρωταθλητές παγκοσμίου εμβελείας.
Πώς πιστεύεις ότι θα συμβάλουν στη βελτίωση των ικανοτήτων των αθλητών, αλλά και στην ανάπτυξη γενικότερα του Ελληνικού Laser, τα δύο πρωταθλήματα που εξασφάλισε η Ελληνική Κλάση Laser σε συνεργασία με τους ομίλους, ΙΑΣΩΝ Ρίου – Ευρωπαϊκό Laser 4.7 για το 2018 και Ν.Ο. Καλαμακίου- Ευρωπαϊκό Laser Radial για το 2019;
Είναι πάρα πολύ καλό που έρχονται τόσο μεγάλες διοργανώσεις στην Ελλάδα.. Έχουμε έναν από τους καλύτερους ιστιοπλοϊκούς στίβους και είμαι σίγουρος ότι θα ενθουσιαστούν οι αθλητές που θα έρθουν να τρέξουν στα ελληνικά νερά. Οι μεγάλες διοργανώσεις όπως αυτές είναι μια πολύ καλή αρχή για να αναλάβουμε και άλλες διοργανώσεις στο μέλλον, αφού ανάλογοι αγώνες βοηθάνε τα καινούργια παιδιά να ξεκινήσουν και τους ήδη μικρούς μας ιστιοπλόους να συνεχίσουν με τον μεγαλύτερο ενθουσιασμό. Όταν είσαι μικρός και βλέπεις περισσότερα από διακόσια σκάφη να αγωνίζονται στη χώρα σου σε κάνει να θες και εσύ με τη σειρά σου να συμμετάσχεις σε αυτό και να προσπαθείς να συνεχίζεις.
Πώς σχολιάζεις την ανάπτυξη των καταμετρήσεων στους αγώνες Laser στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τα ανάλογα σεμινάρια που πραγματοποιεί η Ελληνική Κλάση Laser;
Είναι μια πάρα πολύ καλή πρωτοβουλία από την Ελληνική Κλάση αυτό, ως αναφορά τις καταμετρήσεις, βέβαια οτιδήποτε γίνεται από την Κλάση για το Laser εννοείται ότι είναι καλό, ώστε να μαθαίνουν τα παιδιά τα σωστά πράγματα ή να βοηθάει την ανάπτυξη της Κλάσης. Το Laser είναι μία one design κατηγορία και πρέπει οι αθλητές να μάθουν να τρέχουν με τα σωστά υλικά και συστήματα, ώστε τα αποτελέσματα των αγώνων να αποτυπώνουν τις ικανότητες των αθλητών όπως είναι η βασική φιλοσοφία των one design κλάσεων. Φυσικά έχω κάποιες ενστάσεις για , τις καταμετρήσεις στο Laser που δεν αφορούν την Ελληνική Κλάση, αλλά εξ όσων γνωρίζω αθλητές παγκόσμιου βεληνεκούς της κατηγορίας, έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με την Παγκόσμια Κλάση Laser και είμαστε σε καλό δρόμο…
Ποια είναι η γνώμη σου ως ο κορυφαίος Έλληνας αθλητής του Laser για την ύπαρξη της Κλάσης και ποια νομίζεις ότι είναι η συνεισφορά της στην ανάπτυξη του Laser στην Ελλάδα;
Είναι παρά πολύ καλό όλο αυτό που έχει γίνει με την Ελληνική Κλάση Laser. Είναι κάτι που εγώ ως αθλητής δεν είχα, εννοώ δηλαδή την όλη αυτή υποστήριξη που προσφέρει προς τους αθλητές μέλη της. ( Ενημέρωση για παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, Θέμα καταμέτρησης και γενικές πληροφορίες ). Επίσης όπως ανέφερα και παραπάνω, ενέργειες όπως τα σεμινάριά κανονισμών και καταμέτρησης, αλλά και οι διεθνείς αγώνες που έφερε στην Ελλάδα σε συνεργασία πάντα με τους ομίλους, μπορούν να έχουν μόνο θετικά αποτελέσματα και να βοηθήσουν την ανάπτυξη του Laser στη χώρα μας.
Έχεις πάει σε τρεις Ολυμπιάδες και μάλιστα προσπάθησες να συμμετάσχεις και στην τελευταία το 2016 στο Ρίο της Βραζιλίας. Πώς βλέπεις πλέον σχεδόν τρία χρόνια πριν, τους Ολυμπιακούς του Τόκυο το 2020, με τα μάτια πλέον του προπονητή;
Έχω πάει σε τρεις Ολυμπιάδες, δυστυχώς δεν τα κατάφερα να πάω και στο Ρίο, αφού είχα κάτι μικροπροβλήματα υγείας, την εποχή των προκρίσεων που με έριξαν πίσω. Μακάρι να τα είχα καταφέρει, δεν σας κρύβω ότι στεναχωρήθηκα που δεν πήγα. Η συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες είναι μία τεράστια υπόθεση για κάθε αθλητή, πόσο δε μάλλον μία διάκριση που είναι πόθος κάθε ανθρώπου που ασχολείται συστηματικά και σε επίπεδο υψηλού πρωταθλητισμού με ένα άθλημα. Πιστεύω ότι στους Ολυμπιακούς του Τόκυο, ως ελληνική ιστιοπλοΐα θα έχουμε πολύ καλύτερες διακρίσεις από τα προηγούμενα χρόνια. Δεν ξέρω για μετάλλια αλλά νοιώθω ότι τα πλασαρίσματα σε όλες τις κατηγορίες θα είναι πολύ καλύτερα από τα προηγούμενα χρόνια, αφού αναγνωρίζω στη νέα γενιά ιστιοπλόων μία τεράστια δυναμική, εμπειρία, ταλέντο και δίψα για διάκριση. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφερθώ στο πολύ άδικο σύστημα πρόκρισης για τις ιστιοπλοϊκές κατηγορίες όλης της Ευρώπης, αφού η Παγκόσμια Ομοσπονδία ιστιοπλοΐας αποφάσισε με κάθε τρόπο να φέρει στους Ολυμπιακούς Αγώνες χώρες με πολύ μικρή ιστιοπλοϊκή δυναμική και παρουσία στα παγκόσμια δρώμενα.
Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι, τόσο από την εμπειρία μου αλλά και από όσα ήδη βλέπω ως προπονητής, η προετοιμασία αλλά και το πρόγραμμα των αγώνων, μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο το 2010, θα είναι μία πολύ ακριβή υπόθεση και θα ήθελα να ζητήσω με όλη τη δύναμη της φωνής μου τη βοήθεια της πολιτείας, αλλά και χορηγών που έχουν τη διάθεση να προσφέρουν, διότι όλα τα παιδιά προσπαθούν σκληρά και αξίζουν την υποστήριξή σας.

Ο Πάνος Δημητρακόπουλος ασχολείται με την ιστιοπλοΐα από το 1974 με αρκετές διακρίσεις στο ενεργητικό του στις κατηγορίες, Optimist, Windsurfing και Laser. Έχει κερδίσει το Ράλλυ Αιγαίου δυο φορές στην κατηγορία I.O.R. ως πλήρωμα του σκάφους Col-X-Cool και είναι ιδρυτής της εταιρείας Paralos Events & Design που έχει την ευθύνη επικοινωνίας του Ράλλυ Αιγαίου από το 2000 έως σήμερα. Ταυτόχρονα έχει διατελέσει υπεύθυνος επικοινωνίας σε μία σειρά από Παγκόσμια Πρωταθλήματα Ανοικτής Θαλάσσης που οργανώθηκαν στην Ελλάδα. Ασχολείται με την δημοσιογραφία στην ιστιοπλοΐα από το 1982 ξεκινώντας από το περιοδικό Γιώτιγκ & Θάλασσα, έχει δουλέψει ως δημοσιογράφος στον Αντέννα και στις 24ώρες ενώ αρθρογραφεί στον ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΚΟ ΚΟΣΜΟ από το τεύχος 13. Είναι απόφοιτος του τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών και κατέχει πτυχίο προπονητού Ιστιοπλοΐας Γ’ κατηγορίας από την Γ.Γ. Αθλητισμού
Previous Post Next Post