Από πού ήρθαν όλα αυτά τα μετάλλια;

Φέτος το καλοκαίρι είχαμε βροχή διακρίσεων σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα της ιστιοπλοΐας τριγώνου. Η ελληνική ιστιοπλοϊκή οικογένεια, έχασε το μέτρημα στο πόσες φορές και για ποια κατηγορία πανηγύρισε και χάρηκε για μία μεγάλη διάκριση που ήρθε από νέους αθλητές και αθλήτριες. Όλο αυτό σε κάνει να είσαι χαρούμενος και ταυτόχρονα σκεπτικός, αλλά και να αναρωτιέσαι από πού προέκυψε ξαφνικά όλη αυτή η γνώση και οι διεθνείς επιτυχίες σχεδόν σε κάθε κατηγορία τριγώνου.
Για αυτό τον προβληματισμό μου συζήτησα με ανθρώπους που γνωρίζουν την ιστιοπλοΐα τριγώνου εδώ και δεκαετίες αλλά και νεότερους αθλητές και προπονητές ώστε να ακούσω γνώμες και απόψεις.
Τελικά τα συμπεράσματα ήταν τρία και νομίζω ότι αυτά αντικατοπτρίζουν απόλυτα την πραγματικότητα.
Συμπέρασμα πρώτο. Οι επιτυχίες οφείλονται στην σκληρή δουλειά. Οι περισσότεροι αποδίδουν τις φετινές αναρίθμητες επιτυχίες κυρίως στις πολλές ώρες σκληρής και επίμονης δουλειάς των Ελλήνων αθλητών και προπονητών στη θάλασσα. Αγώνες και προπόνηση στη θάλασσα εκεί όπου το άθλημα της ιστιοπλοΐας διαδραματίζεται.
Συμπέρασμα δεύτερο, στο οποίο όλοι μα όλοι συμφωνούν. Οι επιτυχίες οφείλονται στο γεγονός ότι η γνώση ξεπέρασε τα προσωπικά στεγανά και έγινε ένα υλικό για όλους όσους ενδιαφέρονται. Όλη η εμπειρία και η γνώση που ξεκίνησε να δημιουργείται στη χώρα μας την τελευταία εικοσαετία για την ιστιοπλοΐα τριγώνου, δουλεύτηκε μεθοδικά από αθλητές που έγιναν προπονητές και μεταλαμπαδεύτηκε αργά αλλά συστηματικά. Η αλλαγή νοοτροπίας των προηγούμενων χρόνων που ήθελε τη γνώση και κάθε μορφής πληροφορία να μένει ως επτασφράγιστο μυστικό στο μυαλό του καθενός, έδωσε τη θέση της στην ομαδοποιημένη δουλειά στη θάλασσα και τη στεριά, στη συνεργασία, στη συζήτηση, στην ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών τόσο μεταξύ αθλητών όσο και προπονητών οι οποίοι έχουν ανδρωθεί και ψηθεί μέσα από τον ανταγωνιστικό στίβο του αθλητή πριν βρεθούν στην άλλη όχθη αυτή του προπονητή.
Συμπέρασμα τρίτο. Αυτή η νέα γενιά προπονητών και αθλητών οδηγεί την ελληνική ιστιοπλοΐα εκεί που κανείς άλλος δεν μπόρεσε στα τόσα χρόνια που πέρασαν και με τα τόσα χρήματα που αλόγιστα. ξοδεύτηκαν. Ας τους αφήσουμε να δουλέψουν συστηματικά όπως μας αποδεικνύουν καθημερινά ότι κάνουν και ας αντιληφθούμε ότι όλες αυτές οι επιτυχίες ανήκουν αποκλειστικά σε αυτούς, τους αθλητές αλλά και τις οικογένειές τους, που με προσήλωση και λατρεία καθημερινά κάνουν ‘άλματα’ προόδου για το άθλημα.
Ο Πάνος Δημητρακόπουλος ασχολείται με την ιστιοπλοΐα από το 1974 με αρκετές διακρίσεις στο ενεργητικό του στις κατηγορίες, Optimist, Windsurfing και Laser. Έχει κερδίσει το Ράλλυ Αιγαίου δυο φορές στην κατηγορία I.O.R. ως πλήρωμα του σκάφους Col-X-Cool και είναι ιδρυτής της εταιρείας Paralos Events & Design που έχει την ευθύνη επικοινωνίας του Ράλλυ Αιγαίου από το 2000 έως σήμερα. Ταυτόχρονα έχει διατελέσει υπεύθυνος επικοινωνίας σε μία σειρά από Παγκόσμια Πρωταθλήματα Ανοικτής Θαλάσσης που οργανώθηκαν στην Ελλάδα. Ασχολείται με την δημοσιογραφία στην ιστιοπλοΐα από το 1982 ξεκινώντας από το περιοδικό Γιώτιγκ & Θάλασσα, έχει δουλέψει ως δημοσιογράφος στον Αντέννα και στις 24ώρες ενώ αρθρογραφεί στον ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΚΟ ΚΟΣΜΟ από το τεύχος 13. Είναι απόφοιτος του τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών και κατέχει πτυχίο προπονητού Ιστιοπλοΐας Γ’ κατηγορίας από την Γ.Γ. Αθλητισμού
Previous Post Next Post