Αγώνας Ύδρας 2019

Οι ιστιοπλόοι αγαπούν το νησί της Ύδρας. Γι αυτό τον λόγο κάθε χρόνο τιµούν το νησί και την ιστορικότητά του δύο φορές. Πρώτα µε την αφορµή της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821 και τη συνεισφορά του νησιού στον εθνοαπελευθερωτικό αγώνα, στις 25 Μαρτίου, µε τον αγώνα που διοργανώνει ο ΠΟΙΑΘ και έπειτα στις 28 Οκτωβρίου µε την επέτειο του ΟΧΙ, έναν αγώνα που διοργανώνει ο ΝΟΕ (Ναυτικός Όµιλος Ελλάδος).

Με αφορµή λοιπόν το τριήµερο της 28ης Οκτωβρίου, που εφέτος ήρθε πολύ βολικά αφού έπεφτε Δευτέρα, αλλά κυρίως µε σύµµαχο τον φανταστικό καιρό, οι ιστιοπλόοι έσπευσαν να γιορτάσουν στη θάλασσα, µε τον αγώνα της Ύδρας του ΝΟΕ.

Οι συµµετοχές ήταν πάρα πολλές, περίπου 80 σκάφη, έναν νούµερο που είχαµε ξεχάσει τα τελευταία χρόνια. Τα σκάφη χωρίστηκαν σε δύο κατηγορίες, Performance και Sport, µε 29 και 52 συµµετοχές αντίστοιχα.

Η εκκίνηση του πρώτου σκέλους από το Φάληρο στην Ύδρα, ιστιοδροµία µήκους 36 ναυτικών µιλίων, δόθηκε το Σάββατο το πρωί στις 10.00. Ο καιρός ήταν τέλειος, µε ηλιοφάνεια, υψηλές θερµοκρασίες, χωρίς καθόλου κύµα λόγω της άπνοιας που επικρατούσε τις προηγούµενες ηµέρες και µε ελαφρύ βόρειο άνεµο που έσπρωξε τα σκάφη στο Σαρωνικό. Αργότερα η ένταση του ανέµου άρχισε να ανεβαίνει, κάνοντας τον αγώνα ακόµα πιο συναρπαστικό. Η πλεύση ήταν πολύ βολική, στα δευτερόπρυµα κι έτσι τα σκάφη ταξίδευαν γρήγορα. Οι επιλογές τακτικής αρκετές. Άλλοι κινήθηκαν προς Αίγινα, άλλοι προς Αττική και κάποιοι έµειναν στην εγγυτάτη, κοντά δηλαδή στην πορεία τους. Αυτοί οι τελευταίοι αποδείχτηκε πως έπραξαν σωστά, αφού οι διαφορές στην ένταση του ανέµου δεν ήταν σηµαντικές ώστε να δικαιολογούν απόκλιση από την πορεία.

Στα Τσελεβίνια ήταν η άλλη µεγάλη απόφαση τακτικής. Αρκετοί πέρασαν από µέσα που είναι πιο σύντοµη διαδροµή προς την Ύδρα, όµως στην έξοδο τους περίµενε πτώση του ανέµου. Άλλοι πέρασαν έξω από τις βραχονησίδες και συνέχισαν προς τις ακτές της Ύδρας ελπίζοντας σε πιο ζωηρά στεριανά.

Οι αλλαγές στην ένταση και τη διεύθυνση του ανέµου µέσα στο στενό κράτησαν τους ιστιοπλόους σε εγρήγορση, διεκδικώντας σε αυτά τα τελευταία µέτρα µία καλύτερη θέση. Ωστόσο όλοι ταξίδεψαν γρήγορα και όλος ο στόλος τερµάτισε σύντοµα.

Στο µικρό και γραφικό λιµάνι της Ύδρας επικρατούσε φυσικά το αδιαχώρητο. Όµως οι ιστιοπλόοι είναι συνηθισµένοι να δένουν τα σκάφη το ένα πάνω στο άλλο όταν λαµβάνουν µέρος σε αγώνες, ώστε να βολεύονται όλοι. Το βράδυ του Σαββάτου το µικρό νησί είχε γεµίσει µε ιστιοπλόους που βγήκαν να διασκεδάσουν.

Την Κυριακή το µεσηµέρι έγινε η απονοµή στους νικητές των κατηγοριών και των οµάδων. Νικητές στην κατηγορία Performance ήταν το BLACK JACK (Μ. Χατζηκυριακάκης), το BULLET – ENCODE (Ν. Σινούρης και Δ. Δεληγιάννης) και PIX LAX III (Δ. Βασιλάκος). Στην κατηγορία Sport οι τρείς πρώτοι ήταν το SKORPIOS (Η. Πάλλης), το ALMYRA (Ε. Καντζαβέλος) και το ΕΧ ΑΝΙΜΟ (Σ. Τσάµης).

Η καλοκαιρία συνεχίστηκε όλο το τριήµερο. Τη Δευτέρα το πρωί στις 10.30 τα σκάφη πήραν εκκίνηση από την Ύδρα για την ιστιοδροµία της επιστροφής. Ο άνεµος ήταν πάλι ασθενής κατά την εκκίνηση, µε διεύθυνση από τις 70 µοίρες, όµως λίγο αργότερα περίµενε τον στόλο µεγαλύτερη ένταση. Έτσι έφτασαν τα σκάφη στα Τσελεβίνια και άλλαξαν πλεύση προς το Σαρωνικό. Η διεύθυνση του ανέµου γύρισε σταδιακά προς τον νοτιά – νοτιοανατολικό αλλά η ένταση του ανέµου όµως δεν φάνηκε να βελτιώνεται, µε αποτέλεσµα τα πιο αργά και βαριά σκάφη να βλέπουν τον τερµατισµό σαν άπιαστο όνειρο, ενώ και τα πιο γρήγορα αγωνιστικά κατέβαλλαν προσπάθειες ώστε να διατηρήσουν την ταχύτητά τους.

Τελικά πιο ευνοηµένα σκάφη αποδείχτηκε πως ήταν εκείνα που ο βαθµός ικανότητάς τους βρισκόταν κάπου στη µέση του στόλου και που µε επιµονή και προσήλωση κατάφεραν να περάσουν τη γραµµή τερµατισµού σε καλό χρόνο. Στην κατηγορία Performance την ιστιοδροµία της επιστροφής κέρδισε το SUGAR (Α. Αθανασίου) µε δεύτερο το ANAX (Ν. Αναγνώστου) και τρίτο το JUNIOR (Κ. Κουφουδάκης), ενώ στα σκάφη Sport η τριάδα ήταν EX ANIMO (Σ. Τσάµης), ANNA MARIA II (Α. Γιαννακόπουλος) και LENA (Β. Πρίφτης).

Το τριήµερο της εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου, από το Σάββατο ως τη Δευτέρα, ολοκληρώθηκε έτσι µε έναν ωραίο τρόπο, µε καλοκαιρία στο κατώφλι του Νοεµβρίου, πολλές συµµετοχές, ωραίες ιστιοδροµίες και πολύ όµορφο κλίµα µεταξύ των ιστιοπλόων, όπως συνηθίζεται στους αγώνες ιστιοπλοΐας.

Οι τελικοί νικητές στη γενική βαθµολογία µετά τις δύο ιστιοδροµίες Φάληρο – Ύδρα και Ύδρα – Φάληρο ήταν:

Κατηγορία PERFORMANCE

1. JUNIOR – Κ. ΚΟΥΦΟΥΔΑΚΗΣ

2. Α35 – Γ. ΑΠΕΙΡΑΝΘΙΤΗΣ

3. SUGAR – Α. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Κατηγορία SPORT

1. EX ANIMO – Σ. ΤΣΑΜΗΣ

2. ALMYRA – Ε. ΚΑΝΤΖΑΒΕΛΟΣ

3.  LENA – Β. ΠΡΙΦΤΗΣ

Μάνος Ρούδας
by
Ο Μάνος Ρούδας γεννήθηκε στον Πειραιά και είναι αριστούχος μηχανικός του Πολυτεχνείου της Ουαλίας. Κατέχει τίτλο ΜΒΑ από το Southern New Hampshire University των ΗΠΑ. Ασχολείται ενεργά με την ιστιοπλοΐα ανοικτής θαλάσσης από το 1996 μέχρι σήμερα, ως αθλητής και επαγγελματίας κυβερνήτης σε σκάφη αναψυχής κάθε είδους. Έχει επίσης εργαστεί ως σύμβουλος επιχειρήσεων και σε υψηλές θέσεις στο χώρο της ναυτιλίας και του yachting. Ασχολείται με τη ναυτική εκπαίδευση από το 2003, είναι κάτοχος διπλώματος προπονητή ιστιοπλοΐας και του διεθνούς διπλώματος Yachtmaster Instructor του RYA.
Previous Post Next Post